Kolmannen maailman puheenvuoroja

lö 30.7.2016

 • 13 min
 • tillsvidare

Juutalaiskulttuurin edustaja kirjailija Stefano Levi della Torre pohdiskelee nationalistisen Israelin tilaa. Toimittajana on Liisa Liimatainen. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

Sändningar

 • lö 30.7.2016 12.35 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Mielikuvat länsiafrikkalaisesta Nigeriasta eivät heti vastaa käsitystä ydinvoimavaltiosta. 180 miljoonan asukkaan jättivaltio tunnetaan uutisotsikoissa pikemminkin mittavan luokan korruptiosta, terroristiliike Boko Haramin itsemurhaiskuista sekä Shellin ja muiden ulkomaisten öljy-yhtiöiden aiheuttamista ympäristötuhoista Nigerjoen suiston öljyntuotantoalueella.
  Kielteisistä ja kaoottisista mielikuvista huolimatta ydinvoiman käyttöönotto saattaa hyvinkin olla todellisuutta lähitulevaisuudessa myös Nigeriassa, sillä maan hallitus on allekirjoittanut venäläisen Rosatomin kanssa sopimuksen neljän 1 200 megawatin ydinvoimalan rakentamisesta. Kyse olisi samankokoisista voimaloista kuin Pyhäjoelle suunnitteilla oleva Fennovoiman ydinvoimala. Jos aikataulussa pysytään, Nigerian ensimmäisen ydinvoimalan olisi määrä valmistua vuonna 2025.
  Peik Johansson esittelee nigerialaisen energiatutkijan Imoh Obiohin ajatuksia ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Intialaista Veerabhadran Ramanathania pidetään yhtenä maailman johtavana ilmastotutkijana. Hän työskentelee professorina ja ilmakehätieteiden keskuksen johtajana San Diegon yliopistossa Kaliforniassa.
  Mikä sitten johdatti 71-vuotiaan Ramanathanin yhdeksi katolisen kirkon tieteelliseksi neuvonantajaksi? Ramanathan kertoo masentuneensa kymmenen vuotta sitten maailman hitaasta reagoimisesta ilmastonmuutoksen uhkaan. Hänestä tuntui kuin hän puhuisi kollegoidensa kanssa kuuroille korville.
  Professori Veerabhadran Ramanathanin ajatuksia esittelee Tapio Tamminen. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Pitkällisestä sisällissodasta ja poliittisesta kaaoksesta hiljalleen toipuvassa Somaliassa on määrä järjestää lokakuussa ensimmäiset vaalit sitten vuoden 1967.

  ”Mutta tulevat vaalit eivät kuitenkaan muistuta vaaleja siinä muodossa kuin ne ymmärretään muualla maailmassa”, toteaa somalialainen oikeustieteilijä, asianajaja ja vapaa toimittaja Sagal Abshir tuoreessa New African ­lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

  Peik Johansson esittelee somalialaisen oikeustieteilijän Sagal Abshirin ajatuksia. Näytteet lukee Päivi Leino.

 • Urheilu on ollut pinnalla viime viikkoina Rion olympialaisten johdosta. Ei liene sattuma, että saksalainen kehityspoliittinen aikakauslehti ”Entwicklung und Zusammenarbeit” on käsitellyt urheilun ja liikunnan merkitystä nimenomaan eteläisissä kehitysmaissa teemanumerossaan. Tapansa mukaan tämä lehti käsittelee asiaa monipuolisesti ja kriittisesti.
  Toimittajana on Jussi Raumolin. Näyttee lukee Juha Kulmanen.

 • Lokakuun 15. päivänä vuonna 2014 Kiinan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Xi Jinping piti Pekingissä kulttuuripolitiikkaa käsittelevän puheen Kiinan arvovaltaiselle kulttuurieliitille. Puheen pääsanoma oli, että kirjallisuuden ja taiteiden tulee edistää kommunistisen puolueen ideologiaa sekä patriotismia, toisin sanoen nationalismia.

  Xi Jinpingin puhe oli kuin kylmä suihku kiinalaisille kirjailijoille ja taiteilijoille. Vuoden 2014 syksyllä puheesta julkaistiin vain suppea referaatti uutistoimisto Xinhuan toimesta. Xinhua tarkoittaa sananmukaisesti Uutta Kiinaa.

  Lokakuussa 2015, siis noin vuosi puheen pitämisestä, Xi Jinpingin puhe julkaistiin painetussa muodossa nimellä Tapaaminen, jossa pidettiin merkittävä esitys koskien kulttuuri- ja taidealojen työtä.

  Pertti Seppälä esittelee Xi Jinpingin puhetta. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Juutalaiskulttuurin edustaja kirjailija Stefano Levi della Torre pohdiskelee nationalistisen Israelin tilaa. Toimittajana on Liisa Liimatainen. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Euroopan pakolaiskriisin uutisoinnissa on ollut varmasti paljon puutteita. Kun pakolaisten lähtömaiden ahdingosta ei ole kerrottu mediassa riittävän selkeästi, monet ovat kuvitelleet, että pakolaiset ovat tulleet Eurooppaan lähinnä etsimään parempaa toimeentuloa. Epäselväksi on jäänyt myös se, että suurin osa maailman pakolaisista elää edelleen kehitysmaissa ja vain murto-osa heistä on ylipäänsä yrittänyt päästä Eurooppaan. Esimerkiksi Syyrian sisällissotaa pakoon lähteneistä ihmisistä suurin osa elää pakolaisina naapurimaissa Libanonissa, Jordaniassa ja Turkissa.
  Hyvin vähälle huomiolle mediassa on jäänyt se tosiasia, että viime vuosina Saharan eteläpuolisen Afrikan maista lähteneistä suurin osa ei ole suinkaan hakeutunut Eurooppaan, vaan Etelä-Afrikkaan. Etelä-Afrikassa elää tällä hetkellä mahdollisesti jopa viisi miljoonaa muista Afrikan maista kotoisin olevaa maahanmuuttajaa. Osa heistä on paennut sisällissotaa ja poliittista sekasortoa kotimaassaan ja tullut Etelä-Afrikkaan hakemaan turvaa. Toiset ovat tulleet Etelä-Afrikkaan etsimään työtä, koulutusta ja säädyllistä toimeentuloa. Joukossa on myös paljon yrittäjiä, etenkin päivittäistavarakauppiaita.
  Peik Johansson esittelee eteläafrikkalaisen tiedotustutkijan Anton Harberin ajatuksia. Näytteet lukee Sasu Moilanen.

 • Olen tarkastellut ”arabikevään” taustoja ja siihen liittyneitä tapahtumakulkuja aiemmin vuodesta 2011 lähtien seitsemässä ” Kolmannen maailman puheenvuorossa”. Tässä kahdeksannessa puheenvuorossa on aiheena tilanne viisi vuotta ”arabikevään” puhkeamisen jälkeen. Viittaan siinä myös joihinkin näihin aiempiin puheenvuoroihini.

  Jussi Raumolin esittelee näkökulmia Marokosta, Tunisiasta, Egyptistä ja Syyriasta. Näytteet lukee Sasu Moilanen.

 • Intialainen maailmanpolitiikan professori Vijay Prashad suomii CounterPunch -lehden artikkelissa Euroopan ja Yhdysvaltojen poliittisen eliitin viimeaikaisia toimia - ja jatkaa suorasukaista kritiikkiään tähän tapaan.

  ”Tekopyhyys on leimallista länsimaisen eliitin etiikalle. Se viljelee retoriikassaan ”vapautta ja tasa-arvoa”. Useimmiten se tarkoittaa kuitenkin aivan muuta. Eliittiä ei kiinnosta ihmisten vapaus ja tasa-arvo. Paljon tärkeämpää on rahan ehdoton vapaus. Tämä on pääoman diktatuuria”.

  Vijay Prashadin ajatuksia esittelee Tapio Tamminen ja näytteet lukee Sasu Moilanen.

 • ”Turkista on tullut yksi johtavista avunantajamaista Somaliassa. Turkki on jo ohittanut monet Somalian perinteiset avunantajat sekä avun määrässä että laadussa mitattuna...Turkki nauttii Somaliassa lähes rocktähden statusta.”

  Näin kirjoittaa somalialainen politiikantutkija Mahad Wasuge tuoreessa raportissa, jossa arvioidaan Turkin kehitysavun vaikutuksia Somaliassa. Pitkälti haastattelututkimuksiin perustuvan raportin on julkaissut Somalian pääkaupungissa Mogadishussa vaikuttava The Heritage Institute for Policy Studies -tutkimuslaitos.

  Peik Johansson esittelee somalialaisen tutkijan Mahad Wasugen ajatuksia. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Vuosi 2016 alkoi Saudi-Arabian toimeenpanemilla joukkoteloituksilla: 47 miestä samana päivänä. Heitä kaikkia syytettiin terrorismista. Tunnetuin teloitetuista oli Saudi-Arabian shiamuslimien oppositiojohtaja Nimr- al-Nimr. Hän oli yksi neljästä muslimien vähemmistöä edustavista shiiamuslimista, joiden päät pyövelin miekka irroitti ruumiista yhdessä 43 al-Qaidan miehen kanssa. Nämä jälkimmäiset edustavat sunnimuslimien äärinäkemyksiä.
  Shiiamuslimeille puolestaan on tyypillistä se, että he seuraavat jotain opillista koulukuntaa. Koska nämä koulukunnat eivät noudata valtioiden rajoja, juuri tämä shiiamuslimien perusominaisuus on saanut muutenkin muslimien vähemmistöön epäluuloisesti suhtautuvat Persianlahden arabimaiden sunnijohtajat epäilemään, että shiiat ottavat ohjeita maan rajojen ulkopuolelta.
  Liisa Liimatainen esittelee Saudi-Arabian tilannetta. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Meksikosta on kuulunut viime aikoina lähinnä huonoja uutisia. Kansallismielinen populisti Donald Trump on haukkunut Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjassa maahanmuuttoa Meksikosta ja solvannut meksikolaisia. Meksikolaiset huumekartellit ylläpitävät väkivaltaa maassa ja korruptio on laajamittaista. Maassa ilmenee merkittävää köyhyyttä ja tuloerot kasvavat.
  Meksikon kansantalous on reagoinut herkästi kansainvälisiin talouskriiseihin ja siellä on koettu suuria velkakriisejä. Maa sijaitsee Yhdysvaltojen naapurissa ja omaehtoisen talouskehityksen mah-dollisuudet ovat olleet rajatut.
  Meksikossa on kuitenkin kehittynyt suuria yksityisiä yrityksiä, jotka ovat nousseet omalla alallaan kansainvälisesti merkittäviksi. Eräs näistä on sementtiteollisuusyritys Cemex.
  Jussi Raumolin esittelee Meksikolaisen tutkijan Virginia Mercadon näkemyksiä maailman suurimmasta kovabetonin valmistajasta. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

Klipp

 • Chile on aloittanut uudet tutkimukset sotilasvallankaappauksessa kuolleen presidentti Salvador Allenden kuolemasta. Allende menehtyi syyskuussa 1973, kun sotilaat kaappasivat vallan ja hyökkäsivät presidentinpalatsiin. Kolmannen maailman puheenvuoroja on toimittanut Auli Leskinen.

 • Kolmannen maailman puheenvuoroja. Tapio Tamminen esittelee filosofi Ruiping Fanin uutta teosta.

Lyssna också