Ajantasan vallattomasti valtiopäivillä

Naisten äänioikeus 110 vuotta

 • 19 min
 • tillsvidare

Eduskunta juhlistaa tänään naisten äänioikeuden 110-vuotispäivää. Juhlapäivästä ja tasa-arvosta ovat keskustelemassa Nasima Razmyar sdp, Juhana Vartiainen kok ja Toimi Kankaanniemi ps. Äänioikeudella viitataan yleensä äänestämiseen. Kansanedustajien kanssa keskustellaan äänioikeudesta myös siitä kulmasta, kenellä Suomessa on oikeus ilmaista mielipiteensä tulematta rienatuksi. Entä olisiko aika luopua poliisimiehistä, virkamiehistä, lautamiehistä ja esimiehistä? Toimittajana on Iida Ylinen.

Sändningar

 • on 1.6.2016 15.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vallattomasti valtiopäivillä rytmittää Ajantasan lähetyksen loppupuolta. Eduskunnassa on paikalla toimittaja Mira Stenström vieraineen!
  Tällä kertaa pohditaan työllisyyden kohentamista hallituksen puoliväliriihen jälkilämmöissä

 • Eduskunnassa keskusteluttaa tiedustelulait. Mitä on tulossa, mikä mietityttää? Vieraina kansanedustajat Antti Häkkänen kokoomuksesta, Jani Mäkelä perussuomalaisista ja Päivi Räsänen kristillisdemokraateista. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Eduskunta keskustelee puolustusselonteosta ja teemaan tartutaan myös vallattomasti valtiopäivillä. Naisten päivän innoittamana eduskunnan kuppilassa puhutaan myös naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Mira Stenströmin vieraan ovat kansanedustajat Lea Mäkipää Perussuomalaisista, Marisanna Jarva Keskustasta ja Touko Aalto Vihreistä.

 • Työmarkkinailmapiiri on mielenkiintoisessa tilanteessa. Kilpailukykysopimus on vielä voimassa mutta ensi syksystä povataan jo nyt työmarkkinailmastollisesti epävakaata. Viime viikolla julkistettiin EVAn analyysi, jossa kaivattiin lähes 80.000 työelämän ulkopuolella pysyvästi olevaa, parhaassa työiässä olevaa miestä. Miten heidät löydettäisiin. mm näistä aiheista Eduskunnan kuppilan pöydästä nyt politiikan toimittaja Jari Niemelä ja kansanedustajat Tarja Filatov, SDP, Harri Jaskari, Kok. ja Jari Myllykoski Vas.

 • Eduskunnan kevätkautta on edetty nyt toista viikkoa. Verojen ohella kansanedustajia puhuttavat mm sähköautovalmistaja Teslan mahdollisen tehtaan sijoituspaikka, päivähoitomaksujen alentaminen ja eutanasia. Elina Päivisen vieraana ovat kokoomuksen Sanna Lauslahti, perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala ja sdp:n Anneli Kiljunen.

 • Eduskunnassa mitellään jälleen sanan säilällä. Valtiopäivien avajaiskeskustelun aluksi pääministeri Juha Sipilä esitteli eduskunnalle hallituksen tämän vuoden poliittiset tavoitteet ja keskeisimmät eduskunnalle annettavat esitykset.
  Paikalla on politiikantoimittajamme Jari Niemelä.

 • Eduskunnassa on jokavuotisen budjettimaratonin loppusuora. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esittää 40 miljoonan euron lisämenoja ensi vuoden talousarvioesitykseen. Vallattomasti valtiopäivillä -osuuden vietämme budjettipuheiden parissa, politiikan toimittajamme Jari Niemelä on koonnut budjettikatsauksen.

 • Tiistaina kansanedustajat juhlivat presidentinlinnassa itsenäisyyspäivää, mutta keskiviikkona on jälleen arki eduskunnassa. Vallattomasti valtiopäivillä -lähetyksessä luvassa on puhetta itsenäisyyden juhlinnasta, mutta myös Pisa-tuloksista. Jari Niemelän kanssa kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, sd., Kari Tolvanen, kok. ja Ulla Parviainen, kesk.

 • Vallattomasti valtiopäivillä kansanedustajat keskustelevat muun muassa pääministeri Juha Sipilän juuri pitämästä tiedotustilaisuudesta, kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta sekä kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Keskustelemassa kansanedustajat Leena Meri Perussuomalaisista, Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta ja Anders Adlercreutz Ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Toimittajana on Mira Stenström.

 • Vallattomasti valtiopäivillä ei olla ainakaan kännissä tai sokerihumalassa. Sen sijaan keskustellaan uudesta alkoholilakiluonnoksesta ja sokeriverosta. Entä ovatko kansalaisaloitteet konstikkaampia kuin alkuun osattiin arvata? Vallattomasti valtiopäivillä ovat Sari Raassina (kok.), Heli Järvinen (vihr.) ja Arja Juvonen (ps.). Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Eduskuntaa työllistää julkisia hankintoja sääntelevän hankintalain uudistus, sen sisällöstä on kiistaa hallituksen sisällä. Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa voidaanko jo aiemmin hyväksytty kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliitosta purkaa. Eduskunnan kahvilassa puhetta johdattelee politiikan toimittajamme Jari Niemelä ja haastateltavina ovat sdp:n Johanna Ojala-Niemelä, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja keskustan Anne Kalmari. Aluksi kohua herättäneestä kaivosyhtiön piposta.

 • Kansanedustajat Timo Kalli (kesk.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Krista Kiuru (sd.) ilmaisevat tuntonsa ja toiveensa Yhdysvaltain juuri valitusta presidentistä. Donalad Trumpin politiikkaa on heidän mielestään vaikea etukäteen arvata. Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit muuttaisivat verotuksen painotusta ja jakaisivat etuuksia mielestään tasaisemmin. Iida Ylinen juontaa.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också