Radio Suomi Hämeenlinna

Vesa Kaloinen: Suolijärvi on Tuuloksen sydän

 • 4 min
 • tillsvidare

Vesa Kaloinen nostaa oman kotipitäjänsä Tuuloksen kauneimmaksi luontokohteeksi Suolijärven. Sen laineet ovat tulleet tutuksi tuuloslaiselle Vesa Kaloiselle tutuksi sekä veneellä että surffilaudalla seilaten. Vesi on se maisema, jonka Kaloisen mukaan tekee Tuuloksesta erityisen. "Vielä on muutama korpijärvi, joilla en ole käynyt", miettii tuuloslainen Vesa Kaloinen oman kotipitäjänsä luontokohteita.
Hämeenlinnan eri kulmakunnat ovat saaneet nyt kehua itseään viikon verran. Tänään on vuorossa viimeinen kehu, kun Vesa Kaloinen pääsee ääneen. Kati Turtola toimittaa.

Sändningar

 • ti 31.5.2016 11.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Hämeenlinnalaisen Perjantaiparlamentin kymmenes kausi alkoi, kun vieraaksi saapui kirjailija Riitta Jalonen. Jalosen tuore Kirkkaus on fiktiivinen romaani tunnetusta uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta (1924–2004), herkästä naisesta, jota hoidettiin aiheetta vuosia psykiatrisessa sairaalassa. Häntä pidettiin skitsofreenikkona, mutta myöhemmin diagnoosi kumottiin. Janetista tuli kuuluisa kirjailija. Kieli ja sanat pelastivat hänen elämänsä. Ja niihin kietoutui myös Riitta Jalosen elämä. Perjantaiparlamentin keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Antiikkikelloseppä on sellainen henkilö, joka hallitsee antiikkisten ja vanhojen kellojen huollon ja kunnostuksen. Toni Pietilä on antiikkikelloseppä, ja häntä eivät muut kellot kuin vanhat kellot kiinnostakaan. Tiina Kokko tapasi antiikkikelloseppä Toni Pietilän viikonloppuna Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessuilla. Vaikka ammattimiehestä on kyse, joskus vastaan on tullut sellainenkin kello, jota Pietilä ei ole osannut korjata.

 • Jos haluaa tietää vanhan kellonsa arvon, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Voi toki etsiä tietoa netistä, mutta sieltäkään ei aina ihan kaikkea löydä. Tässäkin vaiheessa voi toki kääntyä ammatti-ihmisen puoleen, huomauttaa antiikkikelloseppä Toni Pietilä. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Janakkalan kunta juhlii 150-vuotista taivaltaan tänä vuonna ja elokuun viimeisenä lauantaina järjestetään pääjuhla Turengissa. Kunta sijaitsee hyvällä paikalla, sujuvien kulkuyhteyksien takana, mutta onko se hieman piilotettu salaisuus? Millainen paikka Janakkala on ja millaisia ihmisiä siellä asuu?

  Janakkala-seuran puheenjohtaja Elisa Göös on pitkän linjan kuntalainen ja hänellä on Janakkalaan lämmin suhde.

  Toimittajana Mikko Moilanen.

 • Aurinkopaneelit katolla tuottamassa sähköä omiin tarpeisiin. Ei mikään utopistinen juttu enää Suomessakaan. Vaikka tuntuu siltä, että useimmiten on harmaata ja sataa, silti taivaalta voi energiaa ammentaa näilläkin perukoilla. Tervakoskella asuva Rauli Wathén on nauttinut aurinkoenergiasta kodissaan viime keväästä lähtien. Tiina Kokon haastateltavana on myös Ville Tiainen.

 • Hämeenlinnan Huskies voitti Amerikkalaisen jalkapallon I-divisioonan mestaruuden, eli Spagettimaljan lauantaina. Joukkue oli ratkaisevassa ottelussa hereillä ja kaivoi pelikirjansa lisäsivuilta sellaisia kuvioita, joihin Wolverines ei pystynyt reagoimaan. Huskiesin puheenjohtaja Teemu Lahti oli Helsingissä seuraamassa ottelua ja kannustaessa jäi äänikin matkalle.

  Toimittajana Mikko Moilanen

 • Suomesta lähti ratsumiehiä 30-vuotiseen sotaan 1600-luvulla. Myös Tammelassa hyvästeltiin joukko sotaan lähteviä miehiä, jotka tulivat tunnetuksi hakkapeliittoina. Ratsumies lähetettiin matkaan muun muassa Ryhdän talosta. Vaan mikä on Bucht- ja myöhemmin Ryhtä-nimellä tunnetun suvun tarina? Tiina Kokko kyseli asiaa sukuseuran sihteeriltä ja puheenjohtajalta eli Mikko Leinolta ja Harri Ojansuulta.

 • Hämeenlinnan Huskies on pelannut vakuuttavalla tavalla Amerikkalaisen jalkapallon ykkösdivisioonassa. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa kärkipaikalla ja lähtee ratkaisupeleihin hyvältä paikalta. Hämeenlinnan Huskiesin puheenjohtaja Teemu Lahti kävi kertomassa joukkueen kuulumisia.

  Toimittajana Mikko Moilanen

 • Hämeenlinnalaista Jarmo Ylhäistä puraisi autokuume pahemman kerran viime kesänä. Vuosien ajan hän oli haaveillut kunnon cruisailuautosta, vaikka tallista löytyy muun muassa Ford Escort MK1. Kuumeeseen ei löytynyt muuta lääkettä, kuin Diamante Rumble Seat Roadster. Tämän harvinaisen automerkin- ja mallin omistajista löytyy mm. Marvin Gaye ja Ronald Reagan.

  Toimittajana Mikko Moilanen.

 • Hämeenlinnan torilla on yöpynyt viime yönä kuutisenkymmentä partiolaista. Teltat nököttävät torin ylälaidassa ja ensi yönä samankokoinen joukko saapuu torille viettämään leiriyötä. Kati Turtola tapasi torilla Virvatulesta vastaavan Essi Laukkasen, aamukahvia juovan Jonas Ahon ja heräilevän Idan.

 • Hämeenlinnalainen The Wet Colours bändi syntyi noin puolitoista vuotta sitten lapsuuden ystävien ympärille. Soittimet ja soittaminen oli tuttua tavaraa, mutta varsinaisia bändihommia ei kenenkään taustalta löydy. Nyt yhteinen sävel on löytynyt ja sitä on hiottu kovalla treenaamisella kohdalleen. Vaikka The Wet Colours bändinä on nuori, niin vauhti on ollut kovaa. Bändi nousee tulevana viikonloppuna festarilavalle kotikaupungissaan, kun Wanaja Festival pyörähtää käyntiin.

  Yle Hämeenlinnan aamun vieraana olivat bändin jäsenet Jesse, Lassi ja Jussi.

  Toimittajana Mikko Moilanen

 • Hämeenlinnassa sijaitseva Tawast Golf isännöi SM-kisoja huomisesta eteenpäin. Mukana on myös useita Tawast Golfin omia pelaajia ja tietenkin Suomen huiput. Tawast Golfin toimitusjohtaja Lauri Manninen kävi Yle Hämeenlinnan vieraana. Hänelle jolle viime viikot ovat olleet kiireistä aikaa ja viime päivien vesisateet ovat myös antaneet oman jännitysmomentin järjestelyihin.

  Toimittajana Mikko Moilanen

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Lyssna också