Sunnuntaivieras

Kari Väänänen : Joutenolo synnyttää parhaat oivallukset

 • 25 min
 • tillsvidare

Radio Suomen tämänkertainen sunnuntaivieras Kari Väänänen tunnetaan pitkästä urastaan niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin. Väänäsen viimeisin suuri työ on hänen kotikaupungissaan Kemijärvellä televisiolle kuvattu menestyssarja Taivaan tulet. Sarjan äkkiloppu kirpaisi, mutta Kari Väänänen ei enää haikaile sen perään.
Hän ei liioin haikaile vanhojen elokuvarooliensa perään. Rapiasti kuusikymppinen Väänänen - tuttavallisesti Vänä - sanoo, että tähteys kuului nuoruuteen. Hänen mukaansa kuuluisuus oli jossakin vaiheessa imartelevaa ja ruokki pientä sielua - mutta ei enää.
Taiteilijan mottona on, että joutenolo synnyttää parhaat oivallukset. Toimittaja Jorma Korhonen vei Väänäsen kesäkierrokselle Kemijärvellä.

Sändningar

 • sö 10.7.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Kotka

Avsnitt

 • Luonnon välitön läheisyys, neljä vuodenaikaa ja arvaamaton meri. Tämä on osa loviisalaisen Micke Lindholmin arkea ja työtä. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on paiskinut hommia kalastajana. Sunnuntaivieras-ohjelmassa pääsemme Lindholmin kyydissä kokemaan kalarysän Loviisan kauniissa saaristossa. Toimittajana kalareissulla on Olli-Pekka Kursi.

 • Joroislainen Saimi Anias on kolmen lapsen äiti, työskennellyt 31 vuotta perhepäivähoitajana ja tarjonnut kodin useille kesälapsille. Anias on saanut kunniamerkin merkittävästä työstään lasten kasvattajana. Toimittajana Riina Kasurinen.

 • Viihdemoguli ja tapahtumajärjestäjä Riku Räsänen tekee harrastusmielessä hanttihommia Rauman Poroholman leirintäalueella tehdäkseen siitä upean purjevenesataman.

 • Nuoruuden unelma-ammatista ei tarvitse luopua, vaikka tie sen saavuttamiseksi osoittautuisi mutkaiseksi. Sunnuntaivieras Maija Nousiaisella oli nuorena kaksi suurta unelmaa - tulla äidiksi ja näyttelijäksi. Ensimmäistä kertaa teatterikorkeakouluun pyrkiessään hän odotti lasta. Nyt kolmen lapsen äiti työskentelee puolet vuodesta kirpputorin myyjänä ja puolet näyttelee.
  Toimittajana Riina Mäentausta.

 • Sunnuntaivieraana on japanilaiset himmeleillään hurmannut mustasaarelainen Eija Koski. Perinteinen suomalainen himmeli ihastuttaa ajattomuutta ja harmoniaa arvossa pitäviä japanilaisia. Koski hylkäsi aikanaan akateemisen uran ja keskittyi kokonaan himmeleihin. Vakava sairauskaan ei ole hidastanut menoa.
  Toimittajana Terhi Varjonen.

 • Markku Hämäläinen on tehtaanjohtaja, joka haluaa vähentää muovin määrää maailmassa. Sen hän aikoo tehdä valmistamalla kartongista maatuvia take-away-kuppeja ja hampurilaisrasioita. Vielä tänäkin päivänä kupit ja rasiat päällystetään muovilla. Niistä syntyvä muoviroska on maailmanlaajuinen ongelma. Maailmassa tuotetaan yli 90 miljardia kiloa muovia vuodessa. 10 prosenttia siitä päätyy meriin. Hämäläisellä näyttäisi olevan hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässään. Ville Pisto haastatteli Hämäläistä Kotkamillsin tehtaalla Kotkassa.

 • VeePee Lehto on keikkaillut ja tehnyt viihdeohjelmia yli 50 vuotta ja tekee edelleen. Isojen hittien sijasta elanto on ollut pieninä palasina, mutta VeePeelle tämä sopii.
  Toimittaja on Jorma Tuominen.

 • Hidas ajattelu on pidemmän päälle tehokkainta, koska se luo uutta ja kestävää. Tehokkuus-sanan väärinkäyttöön kyllästynyt Lapin yliopiston kuvataiteen professori Jaana Erkkilä on tutkinut hitauden ja hiljaisuuden mahdollisuuksia matkailussa. Opiskelijoiltaankin Erkkilä toivoo mieluummin yhden puolivalmiin mutta ajatellun maalauksen kuin kaksi kiireellä loppuunsaatettua työtä.
  Annu Passoja tapasi Jaana Erkkilän hänen suosikkipolullaan.

 • Kontiolahtelainen Susanne Aalto tekee elämästään videoita YouTubeen nimimerkillä Pahalapsi. Pahanlapsen synkän ulkokuoren alta paljastuukin valoisa persoona, joka on kääntänyt kokemansa koulukiusaamisen ja anoreksian voitokseen. Goottityyliin pukeutuva sometähti haluaa viestittää yli 80 000 seuraajalleen, että tahdonvoimalla pääsee yli elämän vaikeimmistakin ajoista.

 • Árpád Kovács on entinen punkkari ja turvapaikanhakija. Nykyisin hän toimii kansainvälisen työn pastorina Oulussa ja auttaa työkseen kohtalotovereitaan. Miehen tie suomalaispapiksi on ollut värikäs, ja hänen suhtautumisensa muun muassa uskontoon poikkeaa totutusta. Toimittaja Kirsi Karppinen tapasi Kovácsin Oulun edustalla sijaitsevalla Hailuodon saarella, miehelle rakkaalla luontopaikalla.

 • Ministeri Iiro Viinanen on yksi Eutanasia-kansalaisaloitteen alullepanijoista. Mies on puhunut avoimesti sairastamastaan Parkinson-taudista. Lamavuosina valtiovarainministeri Viinasen harteilla oli Suomen talous, nyt sydämen asiana on vesiensuojelu.

 • Kajaanilainen Olli Ohtonen on totuttu näkemään vain vilaukselta lehtien otsikoissa tai tv-kameroiden edessä, vaikka kyseessä on tämän hetken kuuma nimi suomalaisen hiihdon valmentajapiireissä.
  Toimittajana Sanna Kähkönen.

Lyssna också