Ajantasa

E-lukeminen tekee hyvää

 • 52 min
 • tillsvidare

Sosiaalityöntekijäpula, tutkija Maija Mänttäri-van der Kuip Jyväskylän yliopisto. Koko kansa lukee -kampanja patistaa parhaillaan meitä lukemaan. Miksi kirjan lukeminen ei huvita? Ajantasan vieraana informaatikko Marja Hjelt. Miten valtion sote-rahat jaetaan, haastateltavina kansanedustaja, tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk. ja kansanedustaja Sari Essayah, krist. Uuden rakentaminen nostaa hintoja myös naapurissa, tohtorikoulutettava Antti Kurvinen Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Toimittajana Satu Kivelä.

Sändningar

 • ti 5.7.2016 10.03 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Kesäloma on houkutusten aikaa, rahaa kuluu helposti tavallista enemmän. Moni haluaa matkailla ja käyttää muutenkin rahaa huvituksiin. Lomahuumassa saattaa tulla tuhlanneeksi enemmän kuin olisi varaa, ja osa turvautuu pikavippeihinkin. Velkakierteeseen joutuneita auttavan Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar kertoo, että neuvontalinjoilla on ruuhkaa loma-ajan jälkeen.

  Helsingissä lomailevat kertovat kuitenkin, että lomaa varten on säästetty pitkin talvea. Rahaa kuluu kesällä mm. ulkona syömiseen, matkustamiseen ja huvituksiin. Toimittajana on Elina Päivinen

 • Sosiaali- ja terveysuudistus teettää taas harmaita hiuksia poliitikoille, Tiina Merikanto selvittää uusimmat käänteet ja vaikutukset asiakkaille.
  Virosta tulee ensi kertaa EU:n puheenjohtaja, samaan aikaan valmistellaan valtion 100 vuotisjuhlaa.
  Tuska-festivaali täyttää 20 vuotta ja promoottori Jouni Markkanen on vieraana.
  Kesä on täynnä teatteria, teatterikimarassa tarjolla Niskavuorta ja Linnan juhlia.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen

 • Tärkeää vai turhaa! Mitä ajattelevat suomalaiset kehitysyhteistyöstä ja kehitysyhteistyörahojen suuntaamisesta, kuulemme ulkoministeriön selvityksestä tuoreeltaan.
  Kesä houkuttaa matkustamaan, huvituksiin ja ostoksille. Houkuttaako kesä myös velkaantumaan,
  vastaamassa Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar. 

  Toimittaja Jari Mäkäräinen
  .

 • Iltapäivän Ajantassa tavataan 4H-liiton toimitusjohtajana syyskuun alussa aloittava Tomi Alakoski. 4H-toiminta elää ja voi hyvin, mutta mitä haasteita on edessä? Lähetyksen loppupuoli on varattu kevään viimeiselle Vallattomasti valtiopäivillä -osuudelle. Annika Saarikko, Sari Sarkomaa, Aino-Kaisa Pekonen ja Merja Mäkisalo-Ropponen valottavat ainakin soten tilaa omasta näkökulmastaan. Ajantasan toimittaa Aki Laine.

 • Aamupäivän Ajantasassa puhutaan lääkkeista. Tulevaisuudessa voi olla niin, että lääkkeet on tehty geenien mukaan yksilöllisesti juuri niitä tarvitsevalle ihmiselle. Geenien avulla tehtävään räätälöityyn lääkehoitoon johtavaa huippututkimusta tehdään Suomessa. Tutkimuksesta saapuu kertomaan Helsingin yliopiston farmakogenetiikan professori Mikko Niemi. Ajantasassa myös asiaa nuorten erilaisesta vaellusretkestä ja 25 vuotta sitten kuohuttaneesta Ruokolahden leijonasta. Lähetyksen toimittaa Aki Laine.

 • Kolea ja paikoin kuivakin kevät koetteli viljelykasveja, kausikatsauksen ohella viljelijät Tuomo Seppälä Siilinjärveltä ja Ari-Pekka Kirjonen Perttelistä kertovat omien tiluksiensa tilanteen. 
  Työelämän tasa-arvo puhuttaa Pride-viikolla, SAK:n, Akavan ja Finnairin näkemyksiä.
  Kanalaharrastuksen nurja puoli on kanojen salakuljetus ja tartuntatautien leviäminen.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Torniojoella lohta on noussut poikkeuksellisen vähän! 
  EK:n ensi kerta Pridessa, miksi vasta nyt? Elinkeinoelämän keskusliiton näkemyksiä sukupuolten moninaisuudesta esitteleen Työelämäjohtaja Ilkka Oksala.
  Jättipalsami, kurtturuusu ja minkki ovat haitallisia vieraslajeja, miten niistä pyritään eroon.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Pääministeri Juha Sipilä vierailee Kiinassa yritysvaltuuskunnan kera. Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori kertoo Suomen ja Kiinan välisestä talousyhteistyöstä ja kaupasta. - Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi avaa matkailualan suhdannenäkymiä. - Roope Mokka kolumnoi tulevaisuudenuskosta. - Keski-Savon ympäristötoimen eläinlääkärin sijainen Tinja Toikka antaa vinkkejä harrastekanalan hoitoon. Juontajana Aki Laine.

 • Kesä ja varsinkin juhannuksen seutu saavat ihmiset vesille. Mitä mieltä sinä olet suomalaisten vesilläliikkumistaidoista? Millaisia tilanteita olet kokenut vesillä? Osaavatko veneilijät säännöt? Osataanko vesillä käyttäytyä? Onko suomalaisten uimataito riittävän hyvä? Kuuntelijoiden kanssa vesillä liikkumisesta keskustelee Suomen Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Marko Stenberg. Suoran linjan toimittaa Aki Laine.

 • Maailman kovin koripallosarja, Yhdysvaltain NBA julkaisi yöllä uusien pelaajien varaukset. Mikä merkitys suomalaistähti Lauri Markkasen varauksella on, kysytään Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmannilta. Ilmatieteen laitoksen tuoreimmat tiedot juhannusviikonlopun säästä. Missä tunnelmissa juhannuksenviettoon? Kuinka sujuu juhannusliikenne? Soitamme Tampereen tieliikennekeskukseen. Normipäivä korkeuksissa. Jari Hildén korjaa tuulivoimaloita yli sadan metrin korkeudessa sentin paksuisen köyden varassa. Muista linnut! Juhannuksena pitää antaa linnuille pesimärauha, muistuttaa BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi. Juhannus ja EU. Kirjeenvaihtaja Petri Raivio raportoi EU-huippukokouksen keskusteluista.
  Juhannusjuhlaa Keski-Euroopasta. Pertti Rönkkö kertoo yhteispohjoismaisista juhannusjuhlista Berliinistä. Hula hula villitsee eri puolilla maata. Lähetyksen lopuksi kuulemme Markus Raution raportin, miten juhannus tyhjensi Helsingin ihmisistä melkein 80 vuotta sitten. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Juhannusliikenne. Modernia maakuntaruokaa - suomalaisesta ruokakulttuurista intohimolla, haastateltavana aiheesta kirjan kirjoittanut Juuli Hakkarainen. Ruisleivän teko alkaa juuresta, kurssilla toimittaja Mira Stenström. Suomi100 -juhlat myös kaupan hyllyillä, pääsihteeri Pekka Timonen, toimittajana Tuukka Pasanen. Elämänlaatuvertailu, johtaja Riikka Poukka Suomen Deloitte ja kansanedustajat Anna Kontula, vas. ja Harri Jaskari, kok. Juontajana Anne-Mari Rajala.

 • Puoluekannatuskysely, politiikan toimittaja Maria Stenroos. Loma-Suomi on tänä vuonna Kirja-Suomi, studiossa Laura Karlsson, toiminnanjohtaja, Kirjan vuosi ry, Ahvenanmaan kesämatkailunäkymät, toimittajana Iida Ylinen. Sampo Terho haastattelussa. Harrastekanat palvelutalon asukkaiden ilona, toimittajana Tarja Nyyssönen. Ulkomaanlehdet, Pertti Rönkkö, Berliini. Juontajana Anne-Mari Rajala.

Klipp

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

Lyssna också