Kultakuume

ti 12.7.2016

 • 49 min
 • tillsvidare

Ajatushautomot rapauttavat tuoreen raportin mukaan kriittisen ajattelun. Kirkossa ja kirjallisuudessa on arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kyse hitaudesta ja tuottamattomasta toiminnasta. Neljän presidentin päillä koristettu 75-vuotias Mount Rushmore monumentti on populaarikulttuurin lemmikki ja seudun alkuperäisväestön inhokki.

Ajatushautomot rapauttavat kriittisen ajattelun. Ajatuspajat tai -hautomot eivät yleensä tavoittele voittoa, vaan suosittavat tiettyjä ajatus- ja toimintatapoja päättäjille tai laajalle yleisölle. Tuore raportti antaa ajatuspajoista epäilyttävän kuvan. Ajatuspajoista innovaatiokumppanuuksiin -nimisen raportin perusteella ajatuspajat levittävät antikriittistä innostuksen ja intohimon ilosanomaa. Ajatuspajojen merkityksestä ovat keskustelemassa raportin tekijä Jarkko S. Tuusvuori, Ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila sekä Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko.

Arkkipiispa haluaa, että kirjallisuus haastaa kirkon. Kajaanin Runoviikolla vieraillut arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo Kultakuumeessa tulenkantajia käsitelleestä väitöskirjastaan ja kirjallisuuskritiikeistään sekä painottaa, että kirjallisuus saa haastaa kirkkoa.

Mount Rushmoren monumentti on populaarikulttuurin lemmikki. Etelä-Dakotan osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva Mount Rushmoren kansallinen monumentti täyttää 75 vuotta. Vuorenseinämään hakatussa massiivisessa monumentissa on kuvattuna neljän Yhdysvaltain presidentin päät. Monumentti on kiehtonut populaarikulttuuria elokuvista rock-musiikkiin kautta vuosikymmenten. Seudun alkuperäisväestö ei ole liiemmin innostunut pyhien paikkojensa hyödyntämisestä valkoisen rodun voitonmerkkeinä.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuomas Karemo.

Sändningar

 • ti 12.7.2016 15.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Nuorten lukutaito haltuun räp-lyriikalla. Jouko Turkan tv-sarjan seitsemän veljestä kokoontuivat kuunnelmantekoon. Kirjailija Tapani Bagge valmentaa dekkarin tekemisen taitoon. Ilmastonmuutoksesta huolestuneet valmistautuvat jo kuolemaan. Hollantilainen fagotisti Bram van Sambeek keikkailee ekologisesti. Juontajana Kai Ristola.

 • Kolttasaamelainen ohjaaja Pauliina Feodoroff ja palestiinalaistaustainen näyttelijä Noora Dadu kritisoivat heille annettua kapeaa yhteiskunnallista roolia. Nuoren suomalaisen kuvataiteilijan teokset muuttuvat maaliksi vasta kun katsoja menee niihin lähes kiinni.

  "Olen kuolevan kansan äänitorvi." Ohjaaja Pauliina Feodoroff roolitetaan toistuvasti kuolevan saamelaiskansan ääneksi. Suomalainen näyttelijä Noora Dadu on asemoitu arabinaisen rooliin Minun Palestiinani -teoksesta lähtien. Kultakuumeessa Feodoroff ja Dadu keskustelevat mm. taiteilijan mahdollisuuksista vaikuttaa yhteiskuntaan.

  Kaija Saariaho: Sävellykseni ovat lapsiani. Suomen kansainvälisesti tunnetuimman nykysäveltäjän vanhemmat vastustivat Saariahon uravalintaa.

  Jyri Ala-Ruona kokeilee ultranaturalismin rajoja. 30-vuotias kuvataiteilija maalaa tauluihinsa kasvoja, jotka näyttävä kaukaa katsottuna todellisilta, mutta ovat läheltä öljyvärin luomuksia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Laura Haapala.

 • Työpaikka vaikuttaa siihen, miltä näytämme. Toimittaja Jonni Roos analysoi Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikko-illan Guggenheim-museokeskustelua. Ympäri maailmaa keikkaileva hollantilaisfagotisti välttää vuoden lentokonetta.

  Näkökulmia Guggenheim istuntoon. Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa marraskuun viimeisenä keskiviikkona keskustellaan ja päätetään Guggenheim-museon tulevaisuudesta. Millaiset tunnelmat, epäviralliset keskustelut ja puheenvuorot valtuustosalissa siitä raportoi Kultakuumeelle toimittaja Jonni Roos.

  Työpaikalla täytyy näyttää terveeltä ja hyvinvoivalta. Tämän ajan ihannetyöläinen on timmi ja tyylikäs. Työ vie aikamme, vapaa-aikamme ja nyt myös ruumiimme.  Millä tavalla työpaikka vaikuttaa siihen, miltä näytämme? Kultakuumeen studiossa haastateltavina ovat ”Ruumiillisuus ja työelämä” -kirjan kirjoittajat Mira Karjalainen ja Taina Kinnunen.

  Hollantilaisfagotisti matkustaa ympäri maailmaa ilman lentokonetta. Bram van Sambeekiltä kesti matkata Pietarsaaren RUSK-festivaalille kolmatta vuorokautta. Kyseessä on kunnianhimoinen yritys vähentää omaa hiilijalanjälkeä.

  Minna Rytisalo sijoitti esikoisromaaninsa "Lempi" jatkosodan aikaan. Kriisiaikana parisuhde saattoi perustua rakkauden sijaan päätökseen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • Nykykuolema ja kuolemisen taito puhututtaa esitystaiteilijoita. Yle juhlii lapsia ja lastenohjelmia.

  Turistit valtaavat museot. Näin uskotellaan Guggenheim-museokeskustelussa. Rovaniemen taidemuseoon johtaja Hilkka Liikkanen kertoi miten Lapissa turistit löytävät tiensä museoon.

  Taidetta tehdään koko Suomessa, eikä vain pääkaupunkiseudulla. Näin väittää kuvataiteilija ja taidekasvattaja Kirsimaria Törönen-Ripatille, joka on saanut Etelä-Savon taidepalkinnon. Hän on toiminut paitsi taiteilijana, myös läänintaiteilijana, taidekasvattajana ja taidetapahtumien järjestäjänä.

  Ilmastonmuutoksesta huolestuneet ihmiset valmistautuvat jo kuolemaan. Esitystaitelija Risto Santavuoren on erittäin huolissaan ilmastomuutoksesta ja valmistautuu kuolemaan. Toimittaja Jakke Holvas keskustelee nykykuolemasta ja kuolemisen taidosta Santavuoren ja kahden muun esitystaiteilijan Jaakko Ruuskan ja Eeva Kempin kanssa.

  Ylen lastenohjelmat muuttuvat juhlien. Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 90 vuotta siitä kun Markus-setä aloitti radiossa lapsille suunnatut ohjelmansa. Tammikuussa 2017 TV2:n Pikku Kakkonen juhlii neljäkymmentävuotistaivaltaan. Helsingissä Kansalliskirjastossa on parhaillaan esillä näyttely yleisradiohistorian erilaisista lastenohjelmista. Näyttelyn suunnittelija Tiina Harpf avaa näyttelyn saloja.

  Kolumni Otso Kantokorpi.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola

 • Läpisävelletty kansanmusiikkipitoinen Ingvar-musikaali käsittelee satiirisesti myös ruotsalaisten minäkuvaa ja pohtii hyvää kapitalismia. Kirjailija Tapani Bagge opastaa ja inspiroi dekkaristin urasta unelmoivia. Koskematon lumipeite kosketti ja inspiroi korealaisen tanssijan.

  Haluatko dekkarikirjailijaksi? Asetu kuulolle Kultakuumeen äärelle ja ota ammattilaisen neuvoista vaari. Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kouluttaa dekkaristin uraa suunnittelevia ja on kirjoittanut aiheesta myös perusteellisen oppaan "Se murhaa joka osaa". Mutta muista: dekkareita kirjoitetaan rakkaudesta lajityyppiin. Harva sillä hommalla vaurastuu. Mutta tunkua alalle on.

  Koskematon lumipeite kosketti korealaisten tanssijaa. Eteläkorealainen koreografi Jin Jey vaikuttui syvästi Kittilässä näkemästään koskemattomasta lumipeitteestä. Syntyi teos Pathless Wood, jonka Pori Dance Company kantaesittää tänään Helsingissä.

  INGVAR! on musikaali, oratorio ja parodia. Svenska Teaternissa keskiviikkona ensi-iltansa saava ”huonekalusatu” kertoo huonekalukauppa Ikean perustajasta Ingvar Kampradista. Läpisävelletty kansanmusiikkipitoinen esitys käsittelee satiirisesti myös ruotsalaisten minäkuvaa ja pohtii hyvää kapitalismia. Kultakuumeen haastateltavina ovat ohjaaja, säveltäjä Erik Gedeon ja Ingvaria näyttelevä Marcus Groth.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontajana on Kai Ristola.

 • Nyky-Suomessa joka kymmenes 15-vuotias lähiöpoika on uuslukutaidoton. Atomirotta-yhtyeen Mikko Sarjanen sekä kriitikko Aleksis Salusjärvi haluavat saada ammattikoulujen opiskelijat lukemaan ja parantamaan lukutaitoaan. Sarjasen mukaan räppi voi olla lukutaidon Troijan hevonen.

  Valtion rahanjako kulttuurille muuttuu. Kulttuuriministerin asettama työryhmä selvittää yhteiskunnan ja taidekentän nykytilan. Työryhmä ehdottaa, kuinka valtionosuus tulisi jakaa museoille, teatterille, tanssi- ja sirkustaiteelle sekä orkestereille. Kultakuumeen haastattelussa työryhmän puheenjohtajana toimiva kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusisto.

  Joel Lehtosen jalanjäljissä Tunisiassa. Kirjailija Joel Lehtonen vietti helmikuusta huhtikuuhun 1914 Tunisiassa. Vaikutelmansa hän kokosi maata ylistävään runokokoelman "Puolikuun alla".Elokuvaohjaaja Heikki Huttu-Hiltunen kulki Tunisiassa lähes sata vuotta myöhemmin kirjailija Joel Lehtosen jalanjäljissä. Kokemuksista syntyi elokuva "Puolikuun alla".

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Hädin tuskin kolmikymppisten viihdejulkkisten "elämäkerrat" hallitsevat myyntilistoja. Finlandia-palkintodiktaattorit avautuvat luku-urakastaan. Kirjailija Minna Canthin tytär kertoo äidistään; Ohjaaja Kaisa Korhonen kertoo aina ajankohtaisesta Minna Canthista. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto on julkaisemattomien käsikirjoitusten aarrekammio. Charlie Chaplinin ja Buster Keatonin taiteen erot. Suomalaiset pukeutuvat tähän talveen klassisen tyylikkäästi. Juontajana Kai Ristola.

 • "Ei tullu kyllä kukaan aukomaan päätään kusilaarilla". Jouko Turkan legendaariset 7 veljestä ovat täällä taas - tällä kertaa radiossa. Kultakuume tapasi heidät kuunnelmanauhoitusten lomassa. Mm. Taisto Reimaluoto, Kai Lehtinen ja Martti Suosalo kertovat, miten veljekset muistavat lähes kolmen vuosikymmenen takaiset kuvaukset ja kuinka Turkka heihin vaikutti.

  Kultakuume onnittelee 200-vuotiasta Suomen arkistolaitosta, joka syntyi Venäjän keisari Aleksanteri I:n aikana. Pääjohtaja Jussi Nuorteva kertoo arkiston nykymenosta ja tulevaisuudesta.

  "Kuolemisen taito" haastaa kohtaamaan kuoleman. Helsingissä Höyhentämössä esitystaitelijaryhmä asettaa esitykseen saapujat kuoleman eteen. Ihmiset tekevät ruumiillisia mutta lempeitä harjoitteita kuolemakuvaston edessä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

 • Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Jukka Viikilä romaanistaan ”Akvarelleja Engelin kaupungista”, Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon Juuli Niemi nuortenromaanilla "Et kävele yksin" ja Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon Mari Manninen teoksellaan ”Yhden lapsen kansa”.

  Jukka Viikilän mielestä kirjoittamisen lisäksi pitää olla oikeaa elämää. Viikilän voittajateos on aforistinen romaani arkkitehti Johan Carl Ludvig Engelin Helsingin vuosista. ”Akvarelleja Engelin kaupungista” on Engelin fiktiivinen yöpäiväkirja.

  Juuli Niemen nuortenromaani ”Et kävele yksin” kertoo kahden 15-vuotiaan rakkaustarinan. Suomalainen Ada asuu taiteilijaäitinsä kanssa, Egzon on syntynyt Suomessa, mutta hänen perheensä on tullut Kosovosta. Ensimmäinen rakkaus on molemmille lämmin, mutta kipeä.

  Toimittaja ja tietokirjailija Mari Mannisen ”Yhden lapsen kansa” kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta ja sen vaikutuksista tavallisten kansalaisten elämään. Tietokirjailijan toimeentulo on Suomessa niin niukka, että Mannisen mukaan teos olisi jäänyt kokonaan tekemättä ilman puolison taloudellista tukea.

  Finlandia-palkinto on maamme suurin kirjallisuuspalkinto. Sen voittajan päättää yksi henkilö esiraadin valitsemasta kuudesta kirjasta. Tämän vuoden Finlandia-diktaattorit Baba Lybeck, Jörn Donner ja Vuokko Hovatta kertovat Kultakuumeen suorassa lähetyksessä Finlandia-palkinto –tilaisuudesta, mikä ohjaa diktaattoria.

  Galleria syntyi kerrostalon kivijalkaan – muutto kaupunkiin ja yli 80 vuoden ikä eivät hillitse Tapani Tammenpään paloa grafiikkaan.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontavat Laura Haapala ja Anna Tulusto.

 • Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan Jukka Viikilän mielestä kirjoittamisen lisäksi pitää olla oikeaa elämää. Viikilän voittajateos on aforistinen romaani arkkitehti Johan Carl Ludvig Engelin Helsingin vuosista. "Akvarelleja Engelin kaupungista" on Engelin fiktiivinen yöpäiväkirja. Toimittaja on Anna Tulusto.

 • Juuli Niemen nuortenromaani ”Et kävele yksin” kertoo kahden 15-vuotiaan rakkaustarinan. Suomalainen Ada asuu taiteilijaäitinsä kanssa, Egzon on syntynyt Suomessa, mutta hänen perheensä on tullut Kosovosta. Ensimmäinen rakkaus on molemmille lämmin, mutta kipeä. Juuli Niemi kertoo, pitääkö aikuisen kirjoittajan olla kiinni omassa nuoruudessaan, kun kuvaa nuoren ihmisen mieltä. Toimittaja on Anna Tulusto.

 • Toimittaja ja tietokirjailija Mari Mannisen ”Yhden lapsen kansa” kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta ja sen vaikutuksista tavallisten kansalaisten elämään. Tietokirjailijan toimeentulo on Suomessa niin niukka, että Mannisen mukaan teos olisi jäänyt kokonaan tekemättä ilman puolison taloudellista tukea. Toimittaja on Laura Haapala.

Klipp

 • Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kouluttaa dekkaristin uraa suunnittelevia ja on kirjoittanut aiheesta myös perusteellisen oppaan "Se murhaa joka osaa". Muista: dekkareita kirjoitetaan rakkaudesta lajityyppiin. Toimittaja Kai Ristolakin haluaisi alalle.

 • Toimittaja Jenni Pääskysaari ja muusikko Mikko Kuustonen kirjoittivat keskustelukirjan isänä ja tyttärenä olemisesta, vaikka eivät ole sukulaisia. Neljän tyttären isä Otso Kautto kirjoitti muutama vuosi sitten isistä ja tyttäristä näytelmän, jonka paikkana oli auto. Kuva: Martial Trezzini/EPA

 • Eläinten tunteet ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisellä. Ainoastaan julmuus on ihmisen ominaisuus. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja Tietokirjailijapalkinnolla tänä syksynä palkittu tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo, millaista on olla eläin. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Karhu on ollut toimittaja Kimmo Ohtosen mielikuvitusystävä lapsuudesta saakka. Ohtoselle karhun voima on ennenkaikkea henkistä ja taitoa liikkua metsässä kuin aave. Ohtosen kirja "Karhu – voimaeläin" on vuoden 2016 Tieto-Finlandia-ehdokas. Kimmo Ohtosta haastattelee Jakke Holvas.

 • Ylessä esiteltiin toissapäivänä sitä, miten museot joutuvat mukautumaan nykyhetken vaatimuksiin. Opin muun muassa Helsingin kaupunginmuseon johtaja Tiina Merisalolta sen häkellyttävän seikan, että ”Helsingin kaupunginmuseo lähtee siitä, että museo ei ole vain paikka, jonne mennään katsomaan näyttelyitä.” Tai sen, miten Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän mukaan ”ihmiset odottavat museolta samaa kuin miltä muulta kohteelta tahansa, missä he viettävät vapaa-aikaansa”.

 • Ilkivaltaa, kiusaamista ja kännejä. Mannerheimin polku kohti kunnian päiviä oli ohdakkeinen. Historioitsija Teemu Keskisarja paneutuu uutuusteoksessaan Mannerheimin nuoruuteen. Renttuileva nuorukainen ryhdistäytyi saatuaan potkut Haminan kadettikoulusta. Sen jälkeen tiellä auttoivat oma tahto, suku ja uskomattoman hyvä onni. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Näyttelijät Antti Holma ja Riku Nieminen puhaltavat villin hengen Tatuun ja Patuun kotimaisen kuvakirjaklassikon elokuvaversiossa. Näyttelijät saivat laittaa paljon paukkuja ilmaisuun, mutta korostavat myös elokuvan lukuisten sivuosaroolien merkitystä kokonaisuuden onnistumisessa.

 • Kylmiä terässänkyjä, jättimäisiä raastinrautoja, piikkilankaa ja sisältä kiehuva maapallo. Beirutissa syntyneen ja Britanniassa asuvan palestiinalaisen Mona Hatoumin teokset tuovat mieleen maailman kriisipesäkkeet ja pakolaistilanteen. Kultakuumeen Jakke Holvas vei rauhanvälitystehtävissä toimineen kansanedustajan Pekka Haaviston nykytaiteen museo Kiasmaan.

 • Åbo Akademin johtamisen professori Alf Rehn arvosteli hallituksen koulutusleikkauksia ja nimitti hallitusta "saatanan tunareiksi". Kultakuumeessa Rehn paljastaa tulistumisensa taustat. Ohjelmassa kysytään, onko professoreiden esiintuloilla poliittista vaikutusta. Vieraana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen erikoistutkija Erkka Railo. Toimittajana Kai Ristola.

 • Kansallisteatterin näytelmä 60 kertoo ikääntyvästä naiskoomikosta. Stand up -koomikko ja käsikirjoittaja Kaisa Pylkkänen näki esityksen ja toteaa, että stand up –koomikko vain paranee vanhetessaan ja laji kohtelee esiintyviä naisia suopeasti.

 • Nyhtökaura on vastuullisen kuluttajan himottu hittituote, mutta miten se muuttaa suhteemme ruokaan? Kultakuumeessa syömisen ja kuluttamisen muuttumista pohtii Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä. Haastateltavana on myös S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa, jonka mukaan
  suurin osa kasviproteiinituotteiden ostajista on sekasyöjiä.

 • Kolumnisti Marjo Niemi luki lausuntokierroksella olevan Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian 2025. Kulttuuripolitiikassa on nyt kuuminta rahoituksen monipuolistuminen.

Lyssna också