Pörssipäivä

Miten välttää yleisimmät sijoitusmokat?

 • 39 min
 • tillsvidare

Toukokuun Pörssipäivä kysyy, miten välttää piensijoittajien tyypillisimmät virheet. Onko viisasta suosia tuttuja sijoituskohteita? Kannattaako aktiivinen osakekauppa?

Rahoituksen professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta on koonnut tavallisimmat sijoitusmokat kymmenen kohdan listaksi. Hänen mukaansa suurin virhe on jättää sijoittamatta. Kaustia kehottaa hajauttamaan laajasti, mutta kustannustehokkaasti eri omaisuuslajeihin.

Talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetilta korostaa pitkäjänteisyyden merkitystä: tehokas säästäminen on usein tylsää. Paasi luottaa, että osakemarkkinat tarjoavat edelleen parhaat tuotot. Hän nostaa esille kuluiltaan edulliset ETF-rahastot.

Osakestrategi Antti Saari OP:sta kommentoi ohjelman alussa Nokian, Raision ja Aktia Pankin tammi-maaliskuun tuloksia sekä kevään markkinatunnelmia.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Sändningar

 • ti 10.5.2016 15.30 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Yhä useammat suomalaiset haaveilevat taloudellisesta riippumattomuudesta. Verkosta löytyy runsaasti talousaiheisia blogeja, joiden kirjoittajat tavoittelevat oloneuvoksen elämää. Miten temppu tehdään käytännössä? Keskustelemassa salkunhoitaja Pasi Havia Helsinki Capital Partnersilta, sijoittaja Tomi Salo Osakesäästäjien Keskusliitosta ja sijoittaja-bloggaaja Mikko Vikman.

  Pasi Havia poltti nuorena näppinsä IT-kuplassa, mutta palasi myöhemmin markkinoille. Kolme vuotta sitten ilmestyi Havian, Antti Rinta-Lopin ja Ville Lappalaisen kirja Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä.

  Tomi Salo tuli markkinoille jo 1970-luvun lopussa. Viimeiset kolmetoista vuotta hän on nauttinut taloudellisesta riippumattomuudesta. Osakkeiden lisäksi Salo luottaa metsä- ja kiinteistösijoituksiin.

  Mikko Vikman pitää suosittua P.Ohatta -sijoitusblogia. Hänen tavoitteensa on päästä vapaaherraksi 35-vuotiaana. Mitä Vikman aikoo tehdä sen jälkeen?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Sijoitusrahastoista keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta, rahastoanalyytikko Matias Möttölä Morningstarilta ja Suomen rahastojohtaja Hanna Porkka Nordea Fundsista.

  Puheenaiheina muun muassa ajankohtainen markkinatilanne, aktiivisten rahastojen kulut, asuntorahastot ja sijoitusrahastojen tekemät pakkomyynnit markkinoiden sukeltaessa. Amerikkalainen S&P 500 -osakeindeksi on alkuvuoden aikana liikkunut ennätyslukemissa. Jättävätkö kohonneet arvostustasot tilaa indeksisijoittajalle?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Markkinakuulumisista keskustelemassa toimittaja Mirko Hurmerinta Arvopaperista, pörssikolumnisti, kirjailija Karo Hämäläinen ja taloustoimittaja Anna Karismo Yleltä. Puheenaiheina muun muassa mobiilipeliyhtiö Next Gamesin listautuminen, päättynyt tuloskausi, Nokian ostotarjous ohjelmistoyhtiö Comptelista ja terveydenhoitoala sijoituskohteena. Lisäksi puhetta talousjournalismista. Miten pitää huolta siitä, etteivät toimittajan omat sijoitukset muodosta estettä luotettavalle journalismille?

  Pörssilistatun CapManin kasvuyhtiösijoituksista vastaava johtaja Juha Mikkola kertoo puhelimitse yhtiön kasvusijoitusstrategiasta. Puheenjohtajana Mikko Jylhä.

 • Tilinpäätöksiä perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, analyytikko Henri Huovinen Osakesäästäjien Keskusliitosta ja strategi Juha Kinnunen Inderesiltä. Tuoreimpien tulosten lisäksi puheenaiheina muun muassa osinkokevät, Venäjän taloustilanne, poliittiset riskit ja osakemarkkinat Yhdysvalloissa. Legendaarinen Dow Jones Industrial Average -indeksi ylitti tammikuussa 20 000 pisteen rajan - mitä se kertoo markkinatilanteesta?

  Suomalaisista pienyhtiöistä tarkastelun alla ovat Bittium ja Detection Technology, joita kommentoi ohjelman lopussa Juha Kinnunen. Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Tammikuun Pörssipäivä kysyy, ovatko osakemarkkinat jo syklin huipulla. Lisäksi puheenaiheina ovat muun muassa Donald Trumpin talouspolitiikka, korkoympäristö ja alkava tuloskausi. Keskustelemassa ovat salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta ja osakestrategi Antti Saari OP:lta.

  Reaalitalouden kasvusyklin lopussa on aina nähty totaalinen ylilyönti vähän kaikessa, sanoo Antti Saari. Nykyisen nousumarkkinan kohdalla sellaista ei vielä ole pörssissä koettu. Saaren mielestä globaalin talouden myönteinen vire on jäänyt Trump-keskustelun varjoon.

  Vuosituhannen vaiheesta muistetaan IT-Kupla, ja 2007 koettiin Kiina-huuma. Mika Heikkilä pohtii, voisivatko Trumpin lupaamat massiiviset veronalennukset saada seuraavaksi amerikkalaisosakkeet huimaan nousuun? Taalerin näkemyksen mukaan nousumarkkinaa on jäljellä noin 1-2 vuotta.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Joulukuun Pörssipäivä käy läpi kulunutta vuotta, ja kääntää katseet tulevaan. Kiina-huolet, öljyn hinnanlasku sekä vaalitulokset ovat heitelleet osakekursseja, ja tarjonneet samalla hyviä ostopaikkoja. Miten sijoittajan on viisasta ottaa vastaan uusi vuosi?

  Ekonomisti, sijoituskirjailija Mika Hyttinen kuvailee itseään ikuiseksi osakeoptimistiksi. Siitä huolimatta hän on loppuvuoden aikana ollut myös myyntilaidalla. Itseään kiinnostavista sijoituskohteista Hyttinen nostaa esille maaliyhtiö Tikkurilan.

  Sijoittaja, Cardia Investin toimitusjohtaja Tom Lindström luottaa osinkostrategiaan. Viime kuukausina hän on ostanut muun muassa pankkiosakkeita. Lindströmin mielestä pessimistit eivät osakemarkkinoilla selviydy.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Marraskuun Pörssipäivä liikkuu kotimaan osakemarkkinoilla. Teleoperaattori DNA listautuu Helsingin pörssiin, ja lisää valinnanvaraa löytyy First North –kauppapaikalta. Samaan aikaan joukkorahoitus kasvattaa suosiotaan.

  Vuosituhannen vaihteessa, IT-kuplan aikaan monet uskoivat sokeasti kasvuun. Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mukaan nykypäivän sijoitusharha on ehkä usko hyviin tarinoihin. Hän kehottaa ihmisiä selvittämään, mihin he ovat sijoittamassa sekä tutustumaan riskeihin.

  Sijoittaja, kolumnisti Tomi Salo Osakesäästäjien Keskusliitosta luonnehtii itseään arvosijoittajaksi. Hän toivottaa DNA:n tervetulleeksi pörssiin, mutta kiinnittää huomiota alalla vallitsevaan kovaan kilpailuun ja vaisuihin kasvunäkymiin. Salon mielestä Talvivaara on tyyppiesimerkki hyvästä tarinasta, joka ei toteutunut.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Lokakuun Pörsipäivä etsii sijoituskohteita tieto- ja viestintäteknologiasta. Matkapuhelinverkot virtualisoituvat ja tieliikenne digitalisoituu, miten sijoittaja kääntää megatrendit tuotoiksi? Vieläkö perinteinen laitevalmistus voi tarjota kiinnostavia mahdollisuuksia?

  Seniorianalyytikko Hannu Rauhala OP:sta arvioi, että tulevaisuudessa ei nähdä entisen kaltaisia, mittavia verkkoinvestointeja. Kasvua on saatavissa Intiasta, mutta esimerkiksi Kiinassa matkapuhelinverkot on pääosin jo rakennettu. Tulevat, viidennen sukupolven verkot toimivat aiempaa enemmän ohjelmistojen ja pienten tukiasemien varassa.

  Nokian ja Ericssonin liiketoiminta on murrosvaiheessa, kuvaa tilannetta analyytikko Mikael Rautanen Inderesiltä. Hänen mukaansa pöhinä löytyy nyt ohjelmistopuolelta, josta myös voittajat valikoituvat. Verkkomarkkinoiden lisäksi Rautanen kommentoi muun muassa Innofactoria ja First North -listalle tullutta Vincit Groupia.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Benjamin Graham, Philip A. Fisher, Burton G. Malkiel, Peter Lynch, Jeremy J. Siegel, Robert Shiller, William J. Bernstein ja Warren Buffett. Syyskuun Pörssipäivä kysyy, mitä voimme oppia osakesijoittamisen kovimmilta nimiltä. Keskustelun pohjana on pörssitoimittaja Karo Hämäläisen ja Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun tuore kirja Sijoita kuin guru.

  Jeremy J. Siegel on laskenut, että pitkällä aikavälillä osakkeet ovat Yhdysvalloissa tarjonneet 6,6 prosentin vuotuisen reaalituoton. Nykyisessä nollakorkoympäristössä kaikki tuotot jäävät varjoiksi historiasta, sanoo Jukka Oksaharju. Hänen mielestään sijoittajan pitää nyt valita vähiten huono vaihtoehto.

  Karo Hämäläisen mukaan suuri osa ihmisistä pärjää parhaiten sijoittamalla passiivisiin indeksirahastoihin. Osakkeista kiinnostuneet voivat seurata talousuutisia yrittäen voittaa markkinat. Yleensä harrastuksilla on kuitenkin hintansa, Hämäläinen muistuttaa.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Toukokuun Pörssipäivä kysyy, miten välttää piensijoittajien tyypillisimmät virheet. Onko viisasta suosia tuttuja sijoituskohteita? Kannattaako aktiivinen osakekauppa?

  Rahoituksen professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta on koonnut tavallisimmat sijoitusmokat kymmenen kohdan listaksi. Hänen mukaansa suurin virhe on jättää sijoittamatta. Kaustia kehottaa hajauttamaan laajasti, mutta kustannustehokkaasti eri omaisuuslajeihin.

  Talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetilta korostaa pitkäjänteisyyden merkitystä: tehokas säästäminen on usein tylsää. Paasi luottaa, että osakemarkkinat tarjoavat edelleen parhaat tuotot. Hän nostaa esille kuluiltaan edulliset ETF-rahastot.

  Osakestrategi Antti Saari OP:sta kommentoi ohjelman alussa Nokian, Raision ja Aktia Pankin tammi-maaliskuun tuloksia sekä kevään markkinatunnelmia.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • "There is time to go long, time to go short, and time to go fishing."

  -Jesse Livermore

  Helmikuun Pörssipäivä pohtii, missä vaiheessa osakemarkkinat ovat. Onko aika ostaa, myydä vai olla tekemättä mitään? Keskustelemassa ovat ammattisijoittaja Seppo Saario ja strategi Valtteri Ahti Evli Pankista.

  Seppo Saarion suositusta kirjasta Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on ilmestynyt uudistettu painos. Saarion mielestä osakemarkkinat ovat nousun keskivaiheessa. Suomen tilannetta hän kuitenkin luonnehtii kaameaksi.

  Valtteri Ahti kertoo, että suurten sijoittajien ja varainhoitotalojen silmissä Kiinan kehitys on edelleen suurin huolenaihe. Sen sijaan uuden pankkikriisin mahdollisuutta Ahti pitää pienenä. Hänen mukaansa seitsemän hyvän vuoden osaketuotot on syöty, ja viimeistään nyt on aika siirtyä puolustuskannalle.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Tammikuun Pörssipäivä hioo sijoitusstrategioita markkinoiden ristiaallokossa. Kiina-huolet painavat kursseja, mutta samaan aikaan on saatavissa houkuttelevia osinkotuottoja. Miten piensijoittajan on viisasta toimia epävarmuuden keskellä?

  Konkarisijoittaja, Cardia Investin hallituksen puheenjohtaja Kim Lindströmillä on osakemarkkinoista lähes 50 vuoden kokemus. Hän kuvaa itseään arvosijoittajaksi, joka on kiinnostunut vain laatuyhtiöistä. Lindströmin mukaan suomalaisilla on edelleen mahdollisuus saada selvää kotikenttäetua keskittymällä Helsingin pörssissä listattuihin yhtiöihin.

  Ekonomisti, sijoituskirjailija Mika Hyttinen etsii hyviä ostokohteita myös maailmalta. Osakepoiminnan lisäksi hän harjoittaa indeksisijoittamista. Hyttisen mielestä pörssiomistukset vaativat pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, eivätkä ne sovi kaikille.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

Lyssna också