KulttuuriCocktail Puheessa

Et päätä itse karvoistasi!

 • 57 min
 • tillsvidare

Naisilla karvattomuuden ihanne on vuosisatoja vanha. Miehet ovat sen sijaan saaneet pitää karvansa kauemmin. Tosin trendit säätelevät nykyään miestenkin parta-, sääri- ja alapääkarvoitusta yhä tehokkaammin. Kuka määrittelee sen, miten karvainen ihminen saa tänä päivänä olla? Keskustelemassa ovat ihmisten karvoista taidetta tehnyt kuvanveistäjä Noora Schroderus, stylisti Teri Niitti sekä taidehistorian dosentti Harri Kalha.

Toimittaja Anu Heikkinen
Tuotanto: Yle Kulttuuri

Sändningar

 • fr 3.6.2016 16.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Oskari Onninen, Veera Luoma-aho ja Tommi Uschanov – keskustelua Steve Bannonista Ultra Brahan

  Yksi suurimpia kysymysmerkkejä Donald Trumpiin liittyen on Steve Bannon. 63-vuotiasta Bannonia on kutsuttu Trumpin päästrategiksi ja takapiruksi. KulttuuriCocktailin raati pohtii Bannonia hänen elokuviensa kautta. Bannonin ja Trumpin lisäksi keskustelua myös Ultra Bran sanoituksista. Ultra Bra on ollut tapetilla yhtyeen paluu-uutisen jälkeen. Millaisia tasoja raatilaiset, tietokirjailija Tommi Uschanov, toimittajat Veera Luoma-aho ja Oskari Onninen löytävät Ultra Bran sanoituksista?

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • "50000000 Elvis-fania ei voi olla väärässä"

  Elvis Presleyn kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. KulttuuriCocktail virittäytyy näyttävin lannevispauksin pohitimaan juhlavuoden kunniaksi, mistä Elviksen tuomassa vallankumouksessa oli oikeastaan kyse. Suorassa lähetyksessä ovat keskustelemassa Elvis-fanit, muusikko ja kirjailija Tommi Liimatta sekä Elvis – ääni ja vimma -kirjan kirjoittaja Markku Koski.

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Lukutaitotilastot ovat karua luettavaa. Osalla oppilaista lukutaidot ovat niin huonot, että arkielämän tilanteista selviäminen on vaikeaa. Rap-muusikko Mikko “Atomirotta” Sarjanen ja päätoimittaja ja kriitikko Aleksis Salusjärvi kiertävät Suomen ammattikouluja Sanat haltuun -hankkeen myötä ja puhuvat lukutaidon merkityksestä rap-musiikin avulla.

  Millaista lukutaitoa tarvitaan fasismin torjumiseen? Norjalainen kirjailija Karl Ove Knausgård kirjoitti Taisteluni-romaaninsa sisään 400-sivuisen esseen Hitleristä. Hänen mukaansa Hitler nousi valtaan, koska hän pystyi pukemaan sanoiksi ne tunteet, joita saksalaiset tunsivat ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Knausgård analysoi tarkasti Hitlerin puhujantaitoa, natsien kieltä ja propagandan keinoja. Kirjailijan mielestä nykyinen yhteiskuntammekaan ei ole immuuni niille voimille, joiden avulla Hitler kukoisti.

  Juontajina ovat Anu Heikkinen ja Teemu Laaksonen.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • “Ei kannata yrittää piereskellä kuin äijä”, kirjoittaa sarjakuvataiteilija Ville Pirinen eräässä teoksessaan. Pirinen paljastaa, löytyykö Aristoteles kakkahuumorista. Miksi Jari Tervon inkeriläisiä käsittelevät kommentit ovat herättäneet ärtymystä? Kuka saa kertoa inkeriläisten tai saamelaisten tarinan? Kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen, toimittaja Oskari Onninen ja tietokirjailija Tommi Uschanov. Toimittajina Olli Kangassalo ja Tuomas Karemo. Koosteuusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

 • Luokkakeskustelu nostaa jälleen päätään. Miksi yhteiskuntaluokista pitää keskustella juuri nyt ja kuka hyötyisi hiljaisuudesta? Keskustelemassa ovat muun muassa Downsiftaajat-sarjasta tuttu näyttelijä Niina Lahtinen ja yksi Luokan ääni ja hiljaisuus -kirjan kirjoittajista, valtiotieteen tohtori Anu-Hanna Anttila. Toimittajina Anu Heikkinen. Uusinta syksyltä 2016. Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • KulttuuriCocktailissa keskustellaan teatteriesityksestä, joka käsittelee suhdettamme sosiaaliseen mediaan sekä Homeroksen Odysseiasta. Keskustelemassa ovat näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaajat Anna Paavilainen ja Marja Salo, sekä Odysseian uuden käännöksen tehnyt emeritus professori Paavo Castrén. Toimittajina Anu Heikkinen ja Tuomas karmeo. Koosteuusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

 • Matkalla oleminen on taiteilijan työtä.

  KulttuuriCocktailin perjantaisessa radiolähetyksessä puhutaan ulkomailla ja residensseissä työskentelemisen merkityksestä taiteilijoille. Haastateltavina ovat KultturiCocktailin dokumentissakin nähdyt Teija ja Pekka Isorättyä, sekä kuvataiteilijat Kari Soinio, Saija Kassinen ja Meri Linna.

  Isorättyät ovat asuneet ja työskennelleet mm. Meksikossa, Berliinissä ja Japanissa, ja he menevät ensi kevääksi työskentelemään New Yorkiin. Kari Soinio puolestaan on asunut viitisen vuotta New Yorkissa, josta hän on palannut Suomeen hiljattain. Taiteilijaduo Harrie Liveart, eli Saija Kassinen ja Meri Linna puolestaan työskentelevät parhaillaan HIAPin residenssissä Suomenlinnassa. Mitä poissa kotoa oleminen merkitsee taiteellisen työskentelyn kannalta?

  Toimittajana on Jonni Roos.
  Yle Kulttuuri

 • Missä viipyy kotimainen zombi- ja eksploitaatioelokuva?
  Yle Puheen Kulttuuricocktailissa ihmetellään, miksi Suomessa ei tehdä enemmän zombi- ja vampyyrielokuvia. Miksi kauhuelokuva ja splatter on täällä lähes henkitoreissaan. Esa Jussila ja Artturi Rostén ovat efektimiehiä, jotka myös ohjaavat itse kengännauhabudjetilla raakoja eksploitaatioelokuvia. Chrzu Lindström on palkittu taideanimaatioiden tekijä, joka haluaa nyt ohjata roskaelokuvia.
  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Sarjakuvaa ja vaihtoehtomusaa Tampereelta.
  Yle Puheen Kulttuuricocktail-ohjelmassa Sami Sänpäkkilä kertoo, miksi merkittävä vaihtoehtomusiikin julkaisija Fonal Records ajautui ongelmiin. Sarjakuvapiirtäjä Ville Pirinen paljastaa, löytyykö Aristoteles kakkahuumorista.
  Toimittaja: Olli Kangassalo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Miten voitetaan Oscar-palkinto?
  Elokuvatuottaja Kai Nordberg kertoo KulttuuriCocktailin haastattelussa, mitä suomalaisen elokuvan kansainvälinen läpimurto käytännössä vaatii. Klaus Härön Miekkailija (2015) pääsi lähelle Oscar-ehdokkuutta. Nyt jännitetään Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen (2016) mahdollisuuksia. Nordbergin mukaan suomalainen elokuva voittaa lähivuosina Oscarin tai kultaisen maapallon. Toimittajana on Teemu Laaksonen.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Luokkakeskustelu nostaa jälleen päätään. Miksi yhteiskuntaluokista pitää keskustella juuri nyt ja kuka hyötyisi hiljaisuudesta? Keskustelemassa ovat muun muassa Downsiftaajat-sarjasta tuttu näyttelijä Niina Lahtinen ja yksi Luokan ääni ja hiljaisuus -kirjan kirjoittajista, valtiotieteen tohtori Anu-Hanna Anttila.

  Toimittaja Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Alfred Kordelinin säätiö myönsi kirjailija Timo Hännikäiselle apurahan kirjalliseen työskentelyyn. Sosiaalinen media kohahti. Saako naisvihamielisiä kommentteja kirjoittavalle ja kansallissosialistien kanssa veljeilevälle henkilölle myöntää apurahaa? Minkälaisia kirjallisia tuotoksia voidaan ylipäätään tukea? Asiasta keskustelemassa sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro.

  Läpivalaisussa myös Baltic Circle -teatterifestivaalilla ensi-iltansa saava FatherFucker. Ohjaaja Sara Melleri ja näyttelijä Markku Haussila kertovat, miksi mielikuvitusleikkeihin pakenevat teinitytöt seikkailevat Liv ja Claudia Versacena kuolevan isän ruumiin sisällä.

  Musiikkitoimittaja Jake Nyman pohtii, miksi laulaja-lauluntekijä Leonard Cohenin poismeno jättää niin ison aukon musiikkimaailmaan.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lyssna också