Yle Etelä-Karjala

on 8.6.2016

 • 3 min
 • utgått

Uutiset radiossas

Sändningar

 • on 8.6.2016 12.30 • Yle Radio Suomi Lappeenranta

Avsnitt

 • Lappeenrannan taidemuseolla on esillä sanoittajan ja musiikin monitoimimiehen Vexi Salmen sekä hänen vaimonsa Katri Wanner-Salmen keräämiä teoksia. Vuosien varrella Salmi on kerännyt noin 700 taideteosta, joista Lappeenrannassa on nyt esillä yli 60 teosta 44 eri taiteilijalta. Näyttelyssä on nähtävillä maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, veistoksia sekä video.

 • Lappeenrannassa etsitään isoja julkisia seiniä taiteen käyttöön. Taiteilija ja tuottaja Ville Silvennoinen haluaa luoda kotikaupungistaan katutaiteen edelläkävijän.

 • Kauppakeskus Iso Kristiina on melkein valmis. Poikkeuksellisessa kauppakeskuksessa tulee olemaan myös Lappeenrannan kaupunginteatteri. Haastateltavana kauppakeskuspäällikkö Jukka Nieminen sekä tuleva teatterinjohtaja Timo Sokura. Toimittajana Iida Rauhalammi.

 • Nuoret järjestivät vaalipaneelin Ruokolahdella. Ensimmäisenä tentattavina olivat Satu Vihavainen (PS), Heli Järvinen (Vihr.) sekä Kimmo Tiilikainen (Kesk.). Järjestäjät Konsta Lappalainen ja Ville Kuronen kertovat mihin asioihin nuoret kiinnittävät huomiota. Toimittaja on Iida Rauhalammi.

 • Lappeenrantalainen Janita Palo ei ollut koskaan ollut lentokoneessa aikaisemmin, kunnes päätti lähteä au pairiksi Los Angelesiin. Etelä-Karjalan radion haastattelussa Palo paljastaa, miksi reissu loppua suunniteltua aikaisemmin.

 • Etelä-Karjalan radion vieraana Lempeä Melodraama kokoonpanon Mariina Niittymäki ja Johanna Sientola. Minkälaista musiikkia on suomalainen arjen filosofia?

 • Lappeenrantalainen Janita Palo ei ollut koskaan ollut lentokoneessa aikaisemmin, kunnes päätti lähteä au pairiksi Los Angelesiin. Etelä-Karjalan radion haastattelussa Palo paljastaa, miksi reissu loppua suunniteltua aikaisemmin.

 • 1930-luvulla sulfaattiselluloosan kysyntä kasvoi voimakkaasti, minkä takia Enso-Gutzeit-osakeyhtiö päätti alkaa rakentaa selluloosatehdasta Ruokolahdelle, nykyisen Imatran alueelle. Yhtiöllä oli silloin jo isot tehtaat Ensossa. Enson tehtaat jäivät sodan alueluovutusten myötä Neuvostoliitolle.

  Jorma Ignatius ja Sakari Tossavainen ovat innokkaita imatralaisia paikallishistorioitsijoita. He ovat perehtyneet Kaukopään sulfaatiselluloosatehtaan mielenkiintoiseen historiaan. Syksyllä 2015 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun sulfaattiselluloosatehdas Kaukopäähän valmistui.

 • Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa sekä kuningatar Silvia ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio vierailivat Lappeenrannassa 5.3.2015. Vierailunsa päätteeksi he pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden UPM Kaukaan tehtaan Klubitalolla. Aluksi puhuu presidentti Niinistö ja hänen jälkeensä kuningas Kaarle XVI Kustaa. Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin muun muassa ruotsin kielen asemaa Suomessa ja venäläisten maakauppoja Suomessa. Yle Etelä-Karjalan toimittajana paikalla oli Kalle Schönberg.

 • Matti Nykäsen urheilu-uran huippuvuosiin mahtui menoa ja meininkiä maailmalla. Nykyään mäkikotka asuu Lappeenrannan Joutsenossa. Tuiki tavallisen arjen ja koiran ulkoiluttamisen lomassa ex-urheilija halajaa kuitenkin edelleen mäkihyppytorniin. Toimittajana seuraavassa Ulla Ylönen.

 • Nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen pyrkii olemaan sata päivää ilman viinaa. Lappeenrantaan kotiutunut Matti Nykänen on yksi Ylen raittiushaastekampanjan keulahahmoista. Ulla Ylösen haastattelussa Matti kertoo, miksi lähti kampanjaan mukaan ja mitä hän siltä odottaa.

 • Lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten avunsaanti Venäjällä yleistyy hitaasti. Väkivallasta ilmoittavaa naista saatetaan syyttää provosoinnista. Maija Jäppinen väittelee aiheesta 9. tammikuuta Helsingin yliopistossa.

Klipp

 • Saaga S on Taipalsaarelainen ravitamma. Saaga S aloitti kilpailemisen keväällä 2011 ja saavutti viisivuotiskautensa kuudessatoista startissa yhteensä kuusi ykkössijaa. Kuninkuusraveissa tamma oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 2013 Kuopiossa, jossa se kuitenkin hylättiin avausmatkalla. Vuotta myöhemmin Porissa Saaga S voitti avausmatkan, mutta laukkasi maaliin 1 600 metrin kilpailussa. Vuoden 2015 kuningatarkilpailussa Joensuussa Saaga S voitti kaikki kolme osalähtöä. Mitä Saaga S:lle ja hänen omistajalleen ja valmentajalleen Ilkka Pyysalolle kuuluu, sen selvitti toimittaja Olli Aimola.

 • Graffititaiteilija Pete "Hende" Nieminen maalasi oman teoksensa Lappeenrannan purettavan kaupunginteatterin kylkeen. Videolla maalamassa myös Leena Pukki ja Janne Siltanen osana 5000m2-näyttelyä.

  Toteutus: Pyry Sarkiola

 • SaiPa on voittanut ainoan SM-liigamitalinsa vuonna 1966. Helmikuussa SaiPan historiallisesta mitalista tuli kuluneeksi 50 vuotta.
  SaiPan juhlistaa tiistaina kotiottelussaan pronssimitalin saavuttanutta joukkuetta.

  Kisapuistossa Lappeenrannassa pelattava ottelu Ässiä vastaan aloitetaan juhlallisuuksilla, joissa pronssijoukkueen pelaajat esitellään. Paikalle saapuu myös kymmenkunta joukkueessa pelannutta jäsentä.

  Lalli Partinen muisteli aamun radiolähetyksessä tapahtumia 50 vuoden takaa.

  Lue lisää aiheesta: http://yle.fi/uutiset/saipan_ainoasta_mitalista_50_vuotta__pronssijoukkuetta_juhlitaan_kotipelissa/8709934

 • Hammashuolto on kokenut huomattavia muutoksia vuosikymmenten aikana. Radio Suomen kuulijat muistelivat ikimuistoisimpia hammaslääkärikäyntejään vuosien varrelta. Toimittajina Juha-Pekka Taskinen sekä Olli Aimola

 • Monilla huoltoasemilla ja yleisissä vessoissa on käsien kuivaamista varten sähköinen puhallin - käsikuivuri, joka puhallusilman voimalla kuivaa kädet. Kuivurit ovat tehokkaita, mutta kovaäänisiä. Kuuntele, kun Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen kävivät desibelimittarin kanssa mittaamassa eri kuivaustapojen äänenvoimakkuuksia.

 • Käsienkuivaajien puhallusilma tuottaa pahimmillaan jopa 100 desibelin äänen. Ongelmaan on olemassa ratkaisu. Sen selvitivät Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen.

 • Lappeenrannassa Lappeen päiväkodissa kiinnitetään erityisen paljon huomiota lasten liikkumiseen niin sisällä kuin ulkona. Päiväkoti on jopa palkittu lasten liikuttajana. Sirkka Haverinen vieraili päiväkodissa ja tutustui lasten liikuttamiseen.

 • Vaikka kivijalkakauppojen katoamista on pelätty Lappeenrannassa jo vuosia, eivät kivijalkakaupat ole kadonneet minnekään. Esimerkiksi Karjalankulmassa Oksasenkadun ja Kauppakadun kulmassa on useita kivijalkakauppoja, eikä yhtään vuokraamatonta liiketilaa. Toimittaja Ulla Ylönen lähti kierrokselle Karjalankulmaan katsomaan, miten kivijalkakaupoilla menee.

 • Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Tommi Matikainen uskoo, että palkansaajiin kohdistuvat leikkaukset tuovat säästöjä. Hänen mukaansa rahat menevät monessa yrityksessä investointeihin. Vaikutukset työllisyyteen näkyvät vasta myöhemmin. Hallituksen suunta on hänen mukaansa oikea. SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Jukka Kärnä muistuttaa, että vuonna 1991 työnantajien keskusliitto teki samansuuntaisia leikkauksia. Hänen mukaansa leikkaukset kohdistuvat väärin.

 • Lappeenrantalaiset Marjatta "Jatta" ja Kari Lappalainen tekivät elämänsä matkan purjehtimalla Suomesta Karibialle ja takaisin.
  Kotikaupungissa Lappeenrannassa totutellaan taas maakravun elämään ja muistellaan ikimuistoista matkaa. Lappalaiset olivat Sirkka Haverisen vieraana Etelä-Karjalan Radiossa.

  Oheisessa kuvassa Lappalaiset osallistuvat Lappeenrannan Sataman valot -tapahtumaan juhlaliputuksessa mukanaan useita matkaan osallistuneita.

 • Etelä-Karjalan Radion aamulähetyksessä grillattiin juhannusherkkuja. Tarjolla oli vaihtoehto perinteisiin makuihin: flatsteak eli naudan kuvetta, kvinoasalaattia, mansikkahalloumisalaattia ja jogurttiminttukastiketta. Vieraana kokkaamassa ravintolapäällikkö Mervi Leskinen. Toimittaja Olli Aimola oli apukokkina ja studiossa Sirkka Haverinen.

 • Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisella johtajalla ja kapellimesterilla Tibor Bogányillä on jäljellä muutama kuukausi orkesterissa. Ensi vuoden alusta alkaen hän keskittyy ylikapellimestarin töihin Unkarissa Pannonin filharmonikoissa. Bogányi kuitenkin vierailee jatkossa Lappeenrannassa. Toimittaja Riitta Väisäsen haastattelussa Bogányi muistelee vuosiaan Lappeenrannassa ja kertoo tuntojaan Lappeenrannan kulttuuri-ilmastosta.

Lyssna också