Ajantasa

Finavia, nopeusrajoitukset ja huipputaidetta luostarissa

 • 57 min
 • tillsvidare

Liikenneministeri Anne Berner ja Finavian miljoonatappioihin vieneet johdannaissopimukset. Liikenneministeri kertoi puoliltapäivin lisävalaistusta Finavian johdannaiskauppoihin. Nopeusrajoitukset tarkastelussa. Kaikkia tienkäyttäjiä koskettavasta aiheesta puhutaan Autoliiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen ja poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen kanssa. Windows-käyttöjärjestelmän päivitys korventaa tietokoneen käyttäjiä. Mitä voi tehdä, jos käyttöjärjestelmä päivittyy vastoin käyttäjän tahtoa. Kuluttajaviraston apulaisjohtaja Katri Väänänen vastaa. Kilpailukykyneuvottelujen tilanne pari tuntia ennen klo 16:n takarajaa. Neuvottelutulosten kattavuutta arvioi Journalistiliiton entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen työmarkkinatoimittaja Arto Nieminen. Välimeren pakolaistilanne suomalaissilmin. Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu on juuri palannut Välimereltä, jossa se osallistui EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin rajavalvonta- ja meripelastusoperaatioon. Valamon luostarissa on esillä taiteen myyntinäyttely, jossa on tarjolla muun muassa Gallen-Kallelaa ja Järnefeldtiä sekä Picassoa ja Miroa. Juontajana Aki Laine.

Sändningar

 • ti 31.5.2016 14.03 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Venäjällä, Sotshissa on menossa laaja kokous, jossa käsitelllään muun muassa taloutta ja ulkosuhteita. Suomesta entisten presidenttien tapaamiseen osallistuu Tarja Halonen ja isäntänä on paikalla Vladimir Putin. Sotshissa kokousviikkoa on seurannut Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall. Miksi kaunokirjallisuus ei myy? Elämäntaito, aikuisten värityskirjat ja julkkisten elämäkerrat käyvät kaupaksi, mutta romaanikirjallisuus ei. Jari Mäkäräisen haastattelussa kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen. Mika Lintilä on uusi elinkeinoministeri. Mika Lintilää haastattelee politiikan toimittaja Jari Niemelä. Mistä asetelmista kuntavaaleihin lähdetään, kertoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Verottaja on tänään kertonut tietoja muun muassa viime vuoden verokertymästä. Kuinka paljon tulee palautuksia? Miltä kansanosalta verot kerätään? Toimittaja Tuukka Pasanen.

 • Kuntien tulevaisuudesta Pikku Parlamentissa keskustelemassa kansanedustajat
  Timo V. Korhonen (kesk.),
  Toimi Kankaanniemi (ps.),
  Jukka Kopra (kok.),
  Sirpa Paatero (sd.),
  Krista Mikkonen (vihr.),
  Hanna Sarkkinen (vas.),
  Mikael Nylander (r.) ja Peter Östman (kd.). Puhetta johtaa politiikan toimittaja Jari Niemelä.

 • Presidentti Niinistön Iranin-matkan saldo, ulkomaantoimittaja Tapani Hannikainen. Esineiden internet tulee koteihin kovaa kyytiä, keskustelemassa tulevaisuudentutkija, pitkäaikainen tietoyhteiskunnan vaikuttaja Risto Linturi. Muurien suosio kasvaa, yliopistotutkija Jussi Laine Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopistosta. Vallattomasti valtiopäivillä, Iida Ylisen kanssa keskustelemassa Antero Vartia, vihr., Joona Räsänen sd. ja Mari-Leena Talvitie, kok. Aiheena mm. perustulokokeilu. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Esineiden internet - IoT - ei ole vain tulevaisuutta, se on täällä jo.
  Kodinkoneet juttelevat keskenään, autot ajavat itse ja robotti kokkaa gourmet-aterian päivällispöytään.
  Nettiin kytketyt älykkäät koneet ja laitteet keräävät myös paljon tietoa käyttäjistään. Mitä on
  esineiden internet tietoturvan kannalta?

  Ajantasan haastattelussa tulevaisuudentutkija ja pitkäaikainen tietoyhteiskunnan vaikuttaja Risto Linturi.

  Toimittaja Kati Lahtinen.

  Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen

 • Oulun insestioikeudenkäynti, Terttu Utriainen, Lapin yliopiston rikosoikeuden professori emerita.
  Pienten lehtien suuret uutiset - Jani Halme - mies, joka tilasi 163 paikallislehteä. Studiossa myös päätoimittaja Arto Henriksson, Loviisan Sanomat. Miksi venäläiset sota-alukset on siirretty Mustaltamereltä Itämerelle, asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki. Osakeoptimismia, ekonomisti Roger Wessman ja pääekonomisti Sauli Vilen, Inderes-analyysipalvelu. Kolumni, Juho Saari. Juontajana Kati Lahtinen.

 • Putin kokoustaa Mustanmeren rannalla Sotshissa, mistä on kyse? Matka läpi hyytävän Luoteisväylän tietokirjailija Heikki Haapavaaran ja merten valokuvaaja Jarmo Vehkakosken mukana. Näkökulmia Yhdysvaltain vaaleihin, Trumpin mahdollisuudet ja miten Clinton yhdistää kahtiajakautuneen kansan?
  Toimittajana Aki Laine.

 • 35 miljardia verorahaa uppoaa vuosittain kuntien ja valtion ostoksiin, tavaroihin ja palveluihin. Ostoja sääntelee hankintalaki, jota uudistetaan parhaillaan, kuinka julkista on verorahojen käyttö nyt ja jatkossa, sitä avaa professori Tomi Voutilainen.
  Triathlonin Havaijin Ironman eli teräsmies-kilpailussa saatiin suomalaismenestystä kun Kaisa Lehtonen sijoittui naisten kisassa sijalle viisi, kuulemme kisakokemuksia.
  Toimittajana Aki Laine.

 • Calais'in leiriä tyhjennetään pakolaisista, toimittaja Petri Raivio paikalla. Suomalaiset ja Syyria, toimittajana Tuukka Pasanen. Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen EU:n ja Kanadan vaikeuksissa olevasta vapaakauppasopimuksesta. Suomen ja Euroopan paras työpaikka, Kova talous -haastattelussa Vincit-yhtiön toimitusjohtaja Tomi Pienimäki. Kolumni, Jari Ehrnrooth.
  Oueer-tango ja Moskovan homoseksuaalit, toimittajana Erkka Mikkonen. MOT, Hannu Sokala. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Ajantasan Suora linja. Kysy Matti Röngältä. Mitä haluat tietää kirjailijan työstä? Kaipaatko vinkkejä omaan kirjoittamiseesi? Mistä inspiraatio tulee? Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Wilman suosikit ja vähemmän huomatut. Koulujen palautejärjestelmä Wilmaa tutkinut tohtoriopiskelija Sanna Oinas on huomannut, että järjestelmän kautta tuleva palaute ei ole ollenkaan tasapuolista. Enemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta käyttää silmälaseja. Minkälaisia olemme lasien käyttäjinä? Taloustutkimus on selvittänyt suomalaisten lasien käyttöä silmälasikauppiaiden tilauksesta. Kaivosinnostuksen seuraukset. Suomessa sanotaan riehuneen 2000-luvulla kaivosbuumin. Miksi ja mitä siitä seurasi? Haastattelussa aiheesta kirjan kirjoittanut toimittaja ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström sekä Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela. Huippukokous. EU:n johtajat käsittelevät kaksipäiväisessä kokouksessaan muun muassa Syyriaa, Venäjän toimia siellä ja takkuisesti etenevää aietta solmia vapaakauppasopimus Kanadan kanssa. Kansanradion vastaus: Mitkä ovat eläkehakemusten keskimääräiset käsittelyajat ja millä tavoin hakija voi nopeuttaa hakemuksensa käsittelyä? Eläketurvakeskuksen eläkekouluttaja Marina Sirola vastaa. Metallirockyhtye Waltari on 30 v. ja keikkailee edelleen. Haastattelussa yhtyeen kärkihahmon Kari "Kärtsy" Hatakka. Toimittaja Aki Laine.

 • Tohtorinväitöksen tekijän, Annamari Lastusen mukaan on yllättävää, että vaikka nuorisotupakointi vähenee Suomessa kovaa vauhtia, niin Pohjois-Karjalan nuorista polttaa edelleen joka viides. Sään ennustaminen. Mitä kaikkea täytyy tietää, jotta saa ennusteen osumaan kohdalleen? Meteorologi Toni Hellinen vastaa. I Love Me -messut. Helsingissä on jälleen esittelyssä kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä kauneuteen ja hyvinvointiin liittyen. Rautavaaran ooppera Unkarissa. Einojuhani Rautavaaran Unkarin kansannoususta kertovat Kaivos-ooppera esitetään Budapestissä ensi kertaa nyt 60 vuotta tapahtumien jälkeen. Haastattelussa oopperan ohjaaja Vilppu Kiljunen. Toimittaja Aki Laine.

 • Viron uusi presidentti Kersti Kaljulaid vierailulla, Anniina Wallius. Nuorten toimeentulo, keskustelemassa STTK:n elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio, Suomen ylioppilaskuntien liiton yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori Niina Jurva ja taloustieteen professori Roope Uusitalo. Suomi-seura: Tapaus Savonlinna ja Suomen aluekehitys. Savonlinnan yliopistokampuksen lähiesimies Timo Tossavainen ja Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki (kaupungin kehitysjohtaja, virkavapaalla). Toimittajat Tanja Perkkiö ja Paavo Koponen. Pasilassa Iida Ylisen haastattelussa aluetutkija Timo Aro.

Klipp

 • Äänestäjät ovat jo tehneet päätöksensä ja enää on aika mennä vaaliuurnille. Amerikkalaisenkin mittapuun mukaan tämä kampanja on ollut erityisen likainen.

  Muun muassa näin kommentoivat Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailun loppusuoraa ihmisoikeusasiantuntija Nicole Austin-Hillery Brennan Centeristä, politiikan ja ulkopolitiikan asiantuntija, Clintonin neuvonantaja Walter Slocombe sekä Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Leo Michel.

  Toimittajana Tarja Oinonen.

 • Vuonna 1986 Helsingissä perustettu rock-yhtye Waltari täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

  Yhtyeen kärkihahmon Kari "Kärtsy" Hatakan tapasi Ajantasan toimittaja Jari Mäkäräinen.

  Kuva: Waltari

 • Unkarissa muistetaan 60 vuoden takaista kansannousua. Traaginen tapahtuma antoi innoitusta myös monille taiteilijoille. Yksi heistä oli kesällä edesmennyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Hän sävelsi oopperan nimeltä Kaivos. Se saa ensi-iltansa vasta tänään - Unkarissa.
  Oopperan ohjaajan Vilppu Kiljusen tapasi Budapestissä kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

 • - Se vaan pulppuaa eikä loppua näy, kertoo Vuoden isovanhempi palkittu, geriatrian professori Jaakko Valvanne.
  Valvanne on lisäksi todennut vanhuudesta seuraavaa: vanhuus ei ole elämän loppumista, vaan elämän täyttymistä.
  Toimittaja on Iida Ylinen.
  Kuva: Susana Kekkonen

 • Huonot harjoitteluolosuhteet ajoivat voimistelija Katja Volkovan lopettamaan uransa. Volkova teki suomalaisittain kaikkien aikojen parhaan tuloksen rytmisessä voimistelussa Rion olympialaisissa. Voiko pelkkä kanveesin puute viedä lupaavan urheilijan jatkohalut? Valmentajan näkökulman asiaan tuo uimahyppääjiä kohti huippua opastava valmentaja Salla Keckman. Iida Ylinen haastattelee.

 • -Vuodenaikaan nähden muuttolintuja on vielä paljon. Harvinainen taikarautiainen ilahduttaa syksyn lintubongareita, kertoo Birdlife Finlandin suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi.

  -Nyt on hyvä aika tyhjennellä vanhoja pönttöjä. Lisäksi talviruokintaa on jo syytä pikkuhiljaa aloittaa. Linnut käyvät jo katsomassa, onko baari jo auki!
  Voiko tilhi humaltua pihlajanmarjoista?
  Toimittaja on Tuukka Pasanen.
  Kuva: Raine Martikainen

 • Maaseudun äänenkannattajana tunnettu lehti on kammennut läpi itsenäistymisen ja Suomen alkuaikojen, kunnes nousi toisen maailmansodan jälkeen keskeiseksi sanomalehdeksi suomalaiselle lehdistökentälle. Lehti on joutunut muuttumaan ja vastaamaan ainakin omalla tavallaan myös aikojen muutoksiin myös maaseudun muuttuessa. Ajantasan vieraana Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

 • Lumi ja jää ovat tärkeitä monille eläimille mm. pesimisessä ja liikkumisessa.

  Ilmastonmuutos näkyy pohjoisessa luonnossa esimerkiksi järvien jääpeiteaikojen lyhentymisenä, puiden lehteämisen aikaistumisena sekä lumipeitteiden rakenteiden ja ajankohdan muutoksina. Eläimet siirtyvät pesimään yhä pohjoisemmaksi. Arktisen alueen lämpenemisestä kärsivät mm. naali, vesilinnut, saimaannorppa ja ahma.

  Ajantasan haastattelussa tutkija Laura Forsström, joka on koonnut WWF:lle raportin ilmastonmuutosten vaikutuksista Suomen arktisiin eläimiin.

  Toimittaja Kaija Kellman.

 • "Nuoret ovat pilalla."
  "Opettajat eivät osaa työtänsä."
  Keskustelu suomalaisesta koulusta on taas kovin yksioikoista ja vastaus koulujen rauhaan on kovempi kuri.

  Miten opettajat ratkaisevat koulun haastavat tilanteet? Miten opettajien koulutus antaa välineitä ratkaista ne?

  Ajantasan haastattelussa nuorisotutkija Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusseurasta ja erityisasiantuntija Jaakko Salo OAJ:stä.

  Toimittaja Kati Lahtinen.

 • -Olen onnekas, että olen saanut tehdä pääasiallisesti tätä työtä koulun jälkeen, iloitsee Vuoden nuori taiteilija Tiina Pyykkinen.

  1983 syntynyt Tiina Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2014.
  Valinnassa ovat mukana Tampereen taidemuseo, turkulainen Aboa Vetus et Ars Nova -museo, Suomen Taiteilijaseura, Tampereen taiteilijaseura ja Tampereen Taideyhdistys. Valitsijat kuvailevat, että valolla, maalauspintojen heijastuksilla ja aineettomuuden vaikutelmilla on keskeinen osa Pyykkisen maalauksissa.
  Palkintona on 20 000 euroa ja mahdollisuus järjestää näyttely sekä Tampereella että Turussa. Toimittaja on Juha Kokkala.

 • "Nainen! Onko sinulla mielipide? Oletko lausunut sen internetissä ja saanut sen jälkeen riesaksesi vihaviestejä, kiusaamista tai uhkailuja? Kerro kokemuksistasi Hatulle sähköpostitse." Tämä kehotus löytyy ajatushautomo Hatun nettisivuilta, viestin lähettäjä on Hatun johtaja, toimittaja Johanna Vehkoo Joka saapui Ajantasan vieraaksi. Vehkoo tekee sarjakuvataiteilija Emmi Niemisen kanssa journalistista sarjakuvateosta naisiin kohdistuvasta nettivihasta.

 • Ajantasassa puhuttiin lastenkulttuurista, tässä tapauksessa elokuvasta ja kirjoista. Pääosaa keskutelussa näyttivät kaksi tyylikästä ja muuntautumiskykyistä herrasmiestä, jotka tuntee melkein jokainen suomalainen, varsinkin ikähaitarin nuoremmasta päästä - nimittäin Tatu ja Patu. Ajantasan lähetyksen vieraana Tatun ja Patun luojat Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Kuva: Nordisk Film/Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Lyssna också