Aktuellt 17

Aktuellt 17 tar pulsen på politiska fältet inför politiska superhelgen

 • 50 min
 • utgått

För Samlingspartiet väntar en nagelbitare då Alexander Stubb och Petteri Orpo gör upp om vem som ska leda partiet under helgens partikongress. Större ändringar i Samlingspartiets politik ska man ändå inte vänta sig fast partiet skulle få en ny ordförande, Anne Suominen, politisk journalist på Svenska Yle.

Lika dramatiskt lär det ändå inte bli inom Svenska folkpartiet, som också ska välja ny partiordförande. Allt pekar på att det är Anna-Maja Henriksson som tar över efter Carl Haglund.

Det blir ett konkurrenskraftsavtal. Efter en utdragen omröstning röstade Metallförbundet till slut för avtalet med rösterna 32-24. Om Metall hade röstat nej hade avtalet fallit.

Användningen antidepressiva minskar mer än någonsin, allt fler kräver nu istället terapi. Problemet är att man ofta ger för lite medicin i allvarliga fall och för mycket medicin i lindriga fall, säger psykoterapeut Kristian Wahlbeck.

Vi får också stämningar från Paris, där säkerhetspådragen är enorma inför EM i Fotboll som sparkar av ikväll.

Dagens debatt handlade också om EM i fotboll.

Utmaningen är ändå att hitta rätt balans...

Det ska också handla om användningen antidepressiva, som nu minskar mer än någonsin - allt fler kräver istället terapi.

Sändningar

 • fr 10.6.2016 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Det har gått exakt ett år sedan Europa chockerades av terrordåden i Bryssel. Yle Nyheters Europakorrespondent Daniel Olin minns tillbaka till den dagen och konstaterar att den har lämnat ett sjup spår hos brysselborna.

  Terrorhotet finns ändå fortfarande kvar i Europa, vilket dagens skottlossning vid brittiska parlamentet i London vittnar om.

  Här hemma har avsikterna och tolkningarna av statsminister Juha Sipiläs uttalande om studentsvenskan fortsatt debatteras. Enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap, är det helt klart att återinförandet av den obligatoriska studentsvenskan inte är aktuellt.

  I vår satsning Fokus på partiet, står idag Vänsterförbundet i tur - inför kommunalvalet går partiet hårt ut mot privatiseringen av vården.

  Fritt vårdval är också något man gått inför i Sverige, men som fortfaraden väcker debatt.

 • Statsminister Juha Sipilä öppnar överraskande för en återgång till den obligatoriska studentsvenskan. Han anser att tjänstemanna svenskan har försämrats för mycket. Uttalandet vöcker mycket politiska reaktioner.

  Överlag har Sipilä ändå svårt att förstå oron över svenskans försvagade ställning. Det här framkommer i tankesmedjan Agendas färska pamflett.

  Sipiläs Centerparti står också i tur i vår partigranskning inför kommunalvalet. Kan kritiken mot den sittande regeringen och vårdreformen rubba Centerns dominans ute i landsbygdskommunerna? Osannolikt, anser statsvetaren Lauri Rapeli.

  Finlands humanitära bistånd hyllas i en färsk rapport, men sågas samtidigt av många. Det statliga biståndsbolagets misstänkta skatteparadsikopplingar ökar inte precis på förtroendet för Finlands biståndspolitik.

  Det ska också handla om de djupa spår som de systematiska våldtäkterna under Kosovokriget har lämnat hos landets kvinnor, som nu tjugo år senare hoppas på upprättelse.

 • USA:s två högsta underrättelsechefer har förhörts av kongressen med anledning av president Donald Trumps misstänkta kontakter med Ryssland. Den exceptionella ufrågningen kan leda till en politisk skandal, om misstankarna kan bekräftas.

  Här hemma uppmanas våra politiker från forskarhåll att tydligare ta ställning mot invandringsfientliga grupper, innan spänningarna blir ohanterliga. Det här med anledning av gårdagens gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors.

  Långtidsarbetslösheten bland unga fortsätter att öka, samtidigt är högtutbildade arbetlösa frustrerade över att inte få hjälp av arbets- och näringsbyråerna.

  Klimatförändringen är ett växande problem i USA , som ändå nonchalleras av den nya klimatskeptiska politiska ledningen.

 • - Debatten om företagens samhällsansvar tar fart efter Nordeas bolagsstämma.
  - Skattepress från utlandet kan ge effekt? Måste Finland sänka företagsskatterna - igen.
  - Allt fler tar privat sjukförsäkring. Vem vill betala skatt för offentliga vården?
  - Hungersnöd i Afrika. Men Jemen värst drabbat igen.
  - Merkels första visit i ointresserat Washington. Trump twittrar om Nordkorea.
  - Har SFV några vänner kvar? Tre styrelsemedlemmar förklarar inför årsmötet.

 • -Nederländerna gick högerut, statsministern lyckades överleva. Timo Soini talar om misslyckande för ensakspopulister.
  -"Alla partier talar ju om samma sak". Kristdemokraterna i Finland har svårt locka väljare bakom kristna värderingar i politiken.
  -Hot om Nordeaflytt från Stockholm: Kanske redan i år, inom Skandinavien, om inte svenska regeringen ändrar avgiftsplaner.
  -Terrorhot och spionage i svenska säkerhetspolisens årsberrättelse

 • -FN-soldaterna i Centralafrikanska republiken skyddade lokalbefolkningen. Men aktionen urartade också i sexövergrepp, och barnen blev utan hjälp. Marko Hietikko om en aktuell granskning.
  -Socialdemokraternas dag inför kommunalvalet. Praktiska välfärdsfrågor ger röster och kanske seger.
  -Längre köer när migrationsverket tog över polisens utlänningshantering. Svårare i akuta situationer.
  -Vem tar ansvaret för robotarna. Eu söker svar.

 • -Turkisk valkampanj över alla gränser. Viktor Heikel förklarar vad presidenten vill.
  -40% av holländarna har inte bestämt sig inför parlamentsval som kan påverka hela Europa.
  -Aggressiv skatteplanering med biståndpengar, enligt Finnwatch.
  -Centralhandelskammaren vill öka möjligheterna till skatteplanering.
  -Samlingspartiets dag: Hem, tro och fosterland ersätts av nedskärningar och valfrihet. Prof Jan Sundberg analyserar största kommunpartiet.
  -Jurister ersätts av datorer. Hur länge förblir domarna mänskliga?

 • -Sannfinsk ordförandekamp fick fart när Jussi Halla-aho ställde upp mot Sampo Terho. Men de värsta pikarna gick till Timo Soini.
  -Allt tycks kretsa kring Geert Wilders i holländska parlamentsvalet. Turkiet-konflikten stökar till valet som också handlar om EU-framtiden eller Nexit.
  -Ingen finlandssvensk domänförlust när nya Yle Fem&Teema börjar dela kanalplats. Mindre populära SVT-program försvinner.
  -Skola och bildning blir viktigare för kommunfullmäktige när vården försvinner. Många skolor har lagts ner, men sparkraven fortsätter. Botten är nådd, hoppas man i Österbotten.

 • På Helsingfors-Vanda flygplats var tusentals resenärer strandsatta under en fem timmar lång strejk. Det var de anställda vid markservicen och säkerhetskontrollen som strejkade.
  Vem skall betala lön för de anställda som är borta från jobbet för att sköta sina sjuka föräldrar? Facket lyfter den eldfängda frågan igen. Vallöften i kommunalval är luddiga och går sällan att hålla. Det säger statsvetaren Åsa v Schoultz.

 • - En asylsökande försökte begå självmord i centrum av Helsingfors i går kväll.
  Krispsykolog Ferdinand Garoff säger att de asylsökande har rätt till begränsad mentalvård och resurserna är små från första början. De politiska kommentarerna är ändå försiktiga.
  - Valet i Nederländerna kan göra Frihetspartiet till landets största parti. Det kan partiet i så fall tacka både vita män och invandrare för.
  - Svenska Yle samarbetsförhandlar och upp till 18 kan få gå.

 • Vad händer med alla 200 000 vårdarbetare när vårdreformen träder i kraft? Hur påverkar privata vårdbolagens vinstmaximering det kvaliteten på vården? Det här sitter många vårdare som bäst och oroar sig över.

  På internationella kvinnodagen uppmärksammar vi också de polska kvinnornas kamp för sina rättigheter. Protesterna mot regeringen har fortsatt och flera polska och utländska tidningar har publicerat ett öppet brev där man varnar världens kvinnor.

  Vi ska också få höra hur man med små medel kan hjälpa utsatta u-landskvinnor, och varför det är så viktigt att stöda just kvinnorna. Biståndsarbetaren Sabina Bergholm berättar om arbetet med sin egen biståndsorganisation I-Aid.

  Här hemma vill FFC att regeringen ska sluta skära ner, och istället skapa fler jobb. Trots en del kritik är fackcentralen överraskande nöjd med regeringens sysselsättningspolitik.

  De gröna har nu inlett sin valkampanj - och strategin är klar. Man går hårt åt regeringens rikspolitik trots att det är frågan om ett kommunalval.

  I Nederländerna går man också snart till val. Där går man nu på bredfront hårt ut mot nättroll.

 • - Ungern tänker börja stänga in asylsökande i containrar omringade av taggtråd. Det här gäller också barn. UNHCR protesterar och Daniel Olin i Bryssel förklarar vad EU-kommissionen kan ta till för åtgärder.
  - De syriska barnen kan påverkas av kriget i landet i hela sitt liv. Till och med riktigt små barn försöker begå självmord. Rädda Barnen talar om en förlorad generation.
  - Flickor vill bli sjuksköterskor och pojkar brandmän. När det gäller drömyrken frodas stereotyperna fortfarande.
  - Riksdagen började behandlingen av 1005 sidor vårdreform.

Lyssna också