Radioateljee

Sanoja sisältä

 • 57 min
 • utgått

Ohjelma kuuntelee kahtatoista St. Maurin pitkäaikaisvankia, jotka ovat sopeutumisohjelman yhteydessä rakentaneet itse itselleen äänistudion vankilan sisälle. Siellä he ovat työstäneet omia nauhojaan, joita ranskalainen René Farabet käyttää ohjelmansa osana: "Kuunnelkaamme näitä sanoja ja äänten maisemia, joiden kautta vangit ilmaisevat itseään - antakaamme heidän resonoida tietoisuudessamme".

Ohjelma voitti vuoden 1993 Prix Futurassa ensimmäisen palkinnon. Sanoja sisältä on Farabetin Radioateljeelle tekemä suomenkielinen versio. Suomennos Hilkka Pekkanen. Kertojat Helka-Maria Kinnunen ja Eero Saarinen. Tekninen toteutus Pekka Lappi. Ohjaus ja käsikirjoitus René Farabet. Tuottaja Harri Huhtamäki.

Sändningar

 • fr 17.6.2016 22.06 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Toivon ja pelon mentaalinen salaliitto? Onko toista ilman toista? Ohjelmassa pohditaan pelon ja toivon suhteita - tukahduttaako pelko toivon? Miten yhteiskunnan ja yksilön väliset toiveet ja pelot peilautuvat toisikseen – miten pienet ja suuret? Yksinkertainen muuttuu monimutkaiseksi ja päinvastoin – synteesi antaa odottaa itseään.

  Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • Mitä historia on? Jatkuvasti muuttuvia faktoja, joita pitäisi tulkita uudestaan? Moni historiantutkija on sanonut, että jokaisella sukupolvella on velvollisuus kirjoittaa historia uusiksi. Nykyhetki muuttaa perspektiivejä menneisyyteen. Ja menneisyyden hallinta on tunnetusti vallan keskeinen muoto ja keino. Menneisyys ei muutu, mutta käsitykset saattavat muuttua suuresti. Historiakäsitys on jatkuvasti muuttunut, tarinoista ja kronikoista on siirrytty faktoihin perustuvaan tieteeseen. Mutta silti tulkinnoista kasvaa helposti historian väärinkäyttöä, mikä tänä päivänäkin voi erittäin hyvin.

  Sukututkimus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti kun alan harrastajat ovat päässeet digitaalisten arkistojen äärelle entistä helpommin. Moni on löytänyt sukujuuriensa haaroja ympäri maailmaa. Radioateljeen ohjelma Sukupuu vie kuuntelijan äänimaisemamusiikin avulla historian tulkintojen sokkeloihin.

  Sukupuun käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki, kertojat: Minna Haapkylä, Elsa Saisio ja Antti Reini, äänimaisemamusiikki: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, tekninen toteutus ja äänisuunnittelu: Tuomas Norvio, tuottaja: Harri Huhtamäki

Lyssna också