Mikä maksaa?

Kesäkuun vieraana Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen

 • 53 min
 • tillsvidare

Suomen Pankki ennusti hiljan, että Suomen talouskasvu on juuttumassa lähivuosiksi yhden prosentin kasvu-uralle. Ovatko edessämme pitkät kitukasvun vuodet?
Mikä maksaa? –ohjelman ”Kesäkuun vieraana” on tällä viikolla Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Sändningar

 • to 16.6.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

 • Mitä on joustotyö ja kenelle se sopii? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Suomen joustotyöyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Rissanen ja pitkään joustotyötä tehnyt yrittäjä Irina Viitala.

 • Pois sääntely, julkinen omaisuus yksityiseksi ja markkinoille kaikki valta.
  Mikä maksaa? –ohjelmassa tehdään uusliberalismin ruuminavaus. Vai voiko ruumista avata, jos se vielä elää? Mistä uusliberalismi syntyi, miten se saavutti valta-aseman ja mitä siitä on seurannut? Vieraana on Paavo Löppönen, joka on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismin kertomus".

 • Henrik Dettmann on valmentanut Suomen koripallomaajoukkuetta lähes parikymmentä vuotta ja hänellä oli myös viisivuotinen valmennuspesti Saksan maajoukkueessa.

  Dettamannilla on kokemusta myös talouselämästä. Uransa alkuaikoina hän oli Postipankin markkinointi- ja rahoituspäällikkö. Koripallomenestyksensä myötä Dettmann on ollut kysytty luennoija myös liike-elämän piirissä.

  Mitä yhteistä on urheiluvalmennuksella ja yritysjohtamisella? Millainen on johtamisen filosofia löytyy Dettmannin valmennusperiaatteiden takaa?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio on  miljardien mies.
  Ritakallio on suunnistusta harrastava tohtorismies, jonka käsissä on noin 900 000 suomalaisen työeläkevarat. Miten Ilmarisen 35 miljardin eläkepottia kartutetaan?  Riittävätkö eläkerahat, kun väki elää yhä vanhemmaksi?
  Ritakallio on viime vuodesta toiminut myös Olympiakomitean puheenjohtajana. Niinpä hän on oikea mies arvioimaan myös sitä, ovatko suomalaisen huippu-urheilun kulta-ajat lopullisesti ohi.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Savossa Vieremällä sijaitseva metsäkonefirma Ponsse Oy menestyy vuodesta toiseen. Yhtiö alihankkijoineen työllistää pienessä kunnassa 750 ihmistä. Ponsse valmistaa hakkuukoneita ja kuormatraktoreita. Yhtiö valittiin tänä vuonna vuoden perheyriykseksi. Pörssiyhtiön liikevaihto on yli 500 miljoonaa euroa.
  Miltä suomalaisen metsäkoneteollisuuden ja metsäteollisuuden tulevaisuus näyttää? Kuinka suuri vaikutus uusilla sellu- ja biotuoteinvestoinneilla on Suomen talouteen? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen loi miljoonaomaisuutensa halpatavarakaupalla. Nyt hän muistelee uransa käännekohtia - ja samalla saa huutia mm. nykyinen ay-liike. Mutta puhutaan ohjelmassa myös taiteen keräilystä.

 • Mikä on Talouspolitiikan arviointineuvosto ja miten se toimii? Sen kertoo "Mikä maksaa?" -ohjelman ensimmäinen kesäkuun vieras professori Roope Uusitalo.

 • Posti kulkee, kun Kusti polkee. Ja Kusti leikkaa nykyään myös nurmikot, ulkoiluttaa vanhukset, toimittaa juomia ja tekee ties mitä.
   Mikä on Suomen Postin tulevaisuus, kun kirjelähetykset vähenevät vuosi vuodelta? Miltä näyttää 2020-luvun Posti?
  Juho-Pekka rantalan vieraina ovat Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ja jakelujohtaja Juhani Vuola.

 • Pois sääntely, julkinen omaisuus yksityiseksi ja markkinoille valta.
  Mikä maksaa? –ohjelmassa tehdään uusliberalismin ruuminavaus. Vai voiko ruumista avata, jos se vielä elää? Mistä uusliberalismi syntyi, miten se saavutti valta-aseman ja mitä siitä on seurannut? Vieraana on  Paavo Löppönen, joka on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismin kertomus".

 • Osuuspankki aikoo laajentaa liiketoimintaansa terveydenhoitoon , älyliikenteeseen ja uusiiin asumispalveluihin. Kun osuuspankit selvisivät 1990-luvun pankkikriiristä varovaisuudella, nyt OP-ryhmä etsii vauhdilla uutta bisnestä perinteisen pankki- ja vakuutustoiminnan ulkopuolelta. Mistä ihmeestä on kyse?
  Juho-Pekka Rantalan vieraana on OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

 • Hallitus on tarjonnut keppiä ja porkkanaa työttömille pian kaksi vuotta. Silti työttömyys ei ota laskeakseen. Miksi?

  Miten hallitus aikoo toteuttaa työllisyystavoitteensa?

  Juho-Pekka Rantalan vieraana on oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Lyssna också