Politiikkaradio

ti 3.5.2016

 • 29 min
 • tillsvidare

Kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) ihmettelee miksi hallitus vastustaa turvapaikanhakijakiintiöitä EU:ssa. Solidaarisuus hyödyttäisi Suomea ja kiintiöt olisivat Suomelle EU:n rajamaana eduksi, sanoo Yanar.

”Suomen pitäisi olla erityisen valppaana Euroopan rajamaana. Venäjä on arvaamaton naapuri. Kuten tässä ollaan nähty, niin mitä tahansa voi tapahtua.”

”Solidaarisuus hyödyttäisi myös Suomea”, sanoo Yanar Politiikkaradiossa.

Yanarin mukaan nykyinen Dublinin-sopimus jättää EU-rajamaat kriisioloissa oman onnensa nojaan.

”Tässä on ollut se politiikka, että kaikki reunamaat ovat ikään kuin omillaan. Tämä Dublin-sopimus on aivan käsittämätön siinä mielessä. Sehän on vähän semmoinen, että te saatte kärsiä teidän maantieteellisen sijainnin takia.”

”Musta on kiinnostavaa, että Suomi ei vedä tällaista ikään kuin järkevämpää linjaa, vaan puhuu just tällaisista, että Dublinin uudistaminen on ok, mutta emme halua pysyviä kiinteitä ratkaisuja”, sanoo Yanar.

Kansanedustaja Simon Elo (ps) toteaa, että Perussuomalaiset vastustavat EU:n vallan kasvattamista turvapaikkapolitiikassa. Elon mukaan rajakontrolli kuuluu kansallisen määräysvallan alle, eikä sitä voi luovuttaa EU:lle.

”Perussuomalaiset ovat tehneet selväksi, että me emme kannata EU:n sitovaa taakanjakojärjestelmää, eli että komissio voisi määritellä, että kuinka paljon Suomeen tulee turvapaikanhakijoita. Me ei haluta antaa sellaista valtaa EU:lle pysyvästi”, sanoo Elo.

”Suomi voi ottaa myös kansallisia poikkeustoimenpiteitä käyttöön, jos meinaa tapahtua sama mikä viime kesänä. Jos Suomella on tarvetta apuun EU:n jäsenenä, niin kyllä minä sitä olisin valmis ottamaan näillä ehdoilla vastaan, että Suomella on viimekätinen sananvalta”, toteaa Simon Elo Politiikkaradiossa.

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Sändningar

 • ti 3.5.2016 12.30 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Kiina ja Yhdysvallat ovat ajautuneet avoimeen sanasotaan presidentti Donald Trumpin virkakauden kynnyksellä. Trump on kyseenalaistanut sekä Taiwanin aseman, että Kiinan ja Yhdysvaltain taloussuhteiden perustan. Lisäksi Trumpin ulkoministeri on verrannut Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä Krimin valtaukseen.

  Valtiolliset kiinalaislehdet ovat puolestaan uhanneet Yhdysvaltoja "laajamittaisella sodalla" Trumpin ja hänen uuden ulkoministerinsä puheiden takia.

  Onko yhteenotto Kiinan ja Yhdysvaltain välillä väistämätön Trumpin astuessa Valkoiseen taloon?

  Kuinka rajusti Kiina vastaa, jos Trumpin puheet eivät osoittaudu sanahelinäksi?

  Vieraana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brittipääministeri Theresa May:n ennakoidaan tammikuun 17. päivän puheessaan kertovan lisää brexit-prosessista. Ennakkotietojen perusteella brittihallitukselta odotetaan EU-eron suhteen tiukempaa otetta kuin brexit-äänestyksen jälkeen arveltiin. Brittilehdet ovat kertoneet Mayn liputtavan "siistin" tai "puhtaan" brexitin puolesta.

  Syksyllä May paljasti, että brittihallitus haluaa estää työvoiman vapaan liikkuvuuden, sekä EU-lainsäädännön ensisijaisuuden briteissä. Nyt vuodettujen tietojen mukaan May haluaa Britannian myös ulos tulliliitosta sekä EU:n sisämarkkinoilta.

  Kuinka kovaan brexit-peliin May on valmis?

  Edustaako brexit suurempia maailmanpoliittisia trendejä? Mihin brexit-äänestyksessä todistettu nationalismin ja populismin aalto on vastaiskua?

  Vieraana on Eurooppa-tutkimuksen tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Tapio Pajunen haastattelee.

 • Etlalta ilmestyi viime viikolla ohjekirja maan hallitukselle huhtikuun puoliväliriiheen. Koulutus- ja tutkimusleikkaukset saavat kyytiä. Yliopistoja pitäisi tutkimuslaitoksen mukaan pääomittaa heti kahdella miljardilla eurolla ja samalla huolehtia yliopistojen pitkän aikavälin rahoituksen turvaamisesta. Rakenneuudistuksia tarvitaan Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mukaan myös työmarkkinoilla, ja mitä suuremmassa määrin. Lisäleikkauksia pitäisi sen sijaan välttää. Iso kysymys toki on, millä perusteella talouspolitiikan päätöksiä ns. implementoidaan? Ettei vain katteettomien uskomusten perusteella? Vesa Vihriälä on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Uusi vuosi tuo uudet puheenjohtajakamppailut. SDP:ssä kolmikko Rinne, Harakka, Tuppurainen haastavat toisensa - vastakkain ovat aatteellinen pohja, politiikan tulevaisuus ja järjen ääni. Perussuomalaiset sen sijaan ovat vielä kyttäysasemissa. Uskaltaako Soini jättää puolueensa muiden armoille? Ja jos ei jätä, niin kuka uskaltaa haastaa?

  Entä mitä pitäisi ajatella kohusta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yrityskytköksien ympärillä? Miksi kohu ei asetu, vaikka Sipilä sanoo toimineensa esteellisyysasioissa niin hyvin kuin osaa.

  Entä onko tasavallan presidentin Sauli Niinistön kertoma karhutarina metafora Venäjästä? Miksi valtiojohto puhuisi itänaapurista kiertoilmauksin?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Inflaatio nostaa päätään ja Hypoteekkiyhdistyksen tuoreessa talouskatsauksessa povataan korkojen nousua euroalueella ensi vuonna. Mitä tämä tarkoittaisi asuntomarkkinoilla? S-Pankki toi viime vuoden lopulla markkinoille 45-vuotisen asuntolainan. Tämä on tie ylivelkaantumiseen, kommentoi Hypon Ari Pauna Politiikkaradiossa. Pauna edelleen arvioi, että asuntomarkkinoiden segregaation lasku on seuraavan 25 vuoden aikana 200 miljardia euroa. Millainen siis pitäisi olla asuntotuotantostrategian, jolla Suomen kilpailukyky taattaisiin? Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

 • Hallituksen kehysriihi on luvassa huhtikuun kuntavaalien jälkeen. Keskustan ja kokoomuksen välillä näyttäisi olevan eri näkemystä siitä, tarvitaanko lisäleikkauksia ja millaiseksi talouskasvu alkaneena vuonnna muodostuu. Mitä vastaa debattiin valtiovarainministeriön ylijohtaja? Inflaatio nostaa päätään - ovatko suomalaiset valmiita korkojen nousuun joskus tulevaisuudessa? Suomen kolme ongelmaa voidaan tiivistää työllisyysasteeseen, työllisyysasteeseen ja työllisyysasteeseen. Millainen on näkymä työllisyyskuviossa? Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Ehkä kaikkiaan kolmen puolueen puheenjohtajakisat, presidentinvaalipeli lämpenee, kuntavaalit lähestyvät ja niin edelleen. Politiikan vuosi 2017 on ehtinyt käynnistyä jo hyvällä lämmöllä. Millaisissa asetelmissa mennään? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Piia Elonen Hesarista ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

 • Suomen Pankki ja etenkin valtiovarainministeriö ennakoivat alkaneelle vuodella varsin maltillista talouskasvua. Voiko kasvu yllättää myönteisesti? Kyllä voi, sanovat ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Roger Wessman Politiikkaradiossa. Entä 72 prosentin työllisyystavoite vuoteen 2019 mennessä? Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi Kuoppamäen ja Wessmanin mukaan 3-4 prosentin vuotuista kasvua. Inflaatio on sana, josta ei viime vuosina ole euroalueella puhuttu, paitsi sen puuttumisesta. Nyt inflaatio nostaa päätään, mutta miksi? Brittiläisen Economist-lehden teettämässä ennusteessa povataan hallituskriisiä Suomeen. Mitä mieltä tästä ollaan? Sakari Sirkkasen studiovieraina vuoden 2017 avauksessa ovat pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista sekä riippumaton ekonomisti Roger Wessman.

 • Politiikan vuosi 2016 on ollut kovaa menoa - mistä sanoista vuosi muistetaan?

  Trytkystä, brexitistä, fixitistä? Vaiko sittenkin kikystä tai sotesta? Kenties Jari Lindströmin (ps.) koppipuheista, tai Olli Rehnin (kesk.) konkeloista? Tai takaraja-Sipilästä? Kuttupuheesta? Totuudenjälkeisyydestäkö?

  Mikä on politiikan päivän sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Berliinin karmea terrori-isku vaikuttaa Saksan politiikkaan ja laajemminkin eurooppalaiseen poliikan moodiin. Tulevana vuonna Euroopassa käydään kolme merkittävää vaalia; Saksan lisäksi Ranskassa ja Hollannissa. Miltä eurooppalainen poliittinen maaperä näyttää vuoden 2017 alkaessa? Puhelimessa on ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Media on murroksessa, samaan aikaan valeuutiset ja väritetty uutisointi lisääntyvät Euroopassa. Yhdysvaltalainen Breitbart uutissivusto avaa toimistonsa sekä Saksassa että Ranskassa. Millaisia vaikutuksia valeuutisten lisääntymisellä on ja mitä ilmiölle voidaan tehdä? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkimuskeskus Cometin tutkimusjohtaja Katja Valaskivi ja politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

 • Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr.) arvostelevat ankarasti ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Haaviston mukaan selontekokeskustelun ajankohta on häpeällinen ja Salolaisen mukaan selonteko on vanhentunut.

  ”On tämä häpeä minusta tämä ajankohta, että tälle ei anneta kunnolla aikaa. Tällaisella jouluviikolla tämä käydään hätiköiden läpi”, sanoo Haavisto Politiikkaradiossa.

  ”Ehdottomasti samaa mieltä. Eihän tämä ole riittävän arvokas paikka tämän asian käsittelyyn, kun kaikki ovat tilanneet jo junaliput ja lentoliput iltapäiväksi”, valittelee Salolainen.

  Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen mielestä sopiva ajankohta selonteon käsittelyyn olisi huhti-toukokuussa, jolloin Trump on jo vannonut virkavalansa Yhdysvalloissa ja britannian brexit-anomus on jo mahdollisesti jätetty.

  ”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, sehän on vanhentunut jo melkein silloin kuin se tehtiin, mutta ainakin nyt, koska on tullut brexit, on tullut Trump, on vaikka mitä. Tilanne on ihan toisenlainen kuin silloin kun selonteko tehtiin”, sanoo Salolainen.

  ”Me elämme nyt liikkuvassa junassa ulkopolitiikassa”, kiteyttää Salolainen.

  Politiikkaradiossa Haavisto ja Salolainen kommentoivat myös Berliinin terrori-iskua, Venäjän Turkin suurlähettilään murhaa sekä EU:n heikkoa roolia Syyrian sodan ratkaisemisessa.

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Lapsiköyhyys ei ole kaukaisten ja köyhien maiden ilmiö, vaan suomalaista todellisuutta: THL:n vuoteen 2014 ulottuvan raportin mukaan lapsiköyhyys on lisääntynyt Suomessa.

  THL:n tutkimuksen perusteella lapsiköyhyys hiipi Suomeen vuosien 1995 ja 2007 välillä, jolloin lapsiköyhyys kolminkertaistui. Samaan aikaan bruttokansantuote kasvoi historiallisen kovaa vauhtia, mutta tulonsiirrot ja yhteiskunnan tuki lapsiperheille säilyi samalla tasolla. Vuonna 2006 perhe-etuuksien osuus bruttokansantuotteesta oli hieman alemmalla tasolla kuin vuonna 1960. Kasvuvuosien jälkeen sen sijaan lapsiperheiden tulonsiirtoja on leikattu, sekä veroja ja maksuja korotettu osana säästötoimia.

  Miksi lapsiköyhyyden on annettu Suomessa kasvaa? Minkä pitäisi muuttua, jotta köyhyys lasten keskuudessa vähentyisi?

  Studiovieraina ovat kansanedustajat Annika Saarikko (kesk.) ja Krista Kiuru (sd.). Puhelimessa on kansanedustaja Anna Kontula (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också