Pyöreä pöytä

Kansanedustajien ei pidä puuttua tiedonvälityksen sisältöön

 • 29 min
 • tillsvidare

Puheenjohtaja Ruben Stiller pyytää ensin mielipiteitä Suomen MM-jääkiekkomenestyksestä.
Anu Koivunen tunnustaa pelkäävänsä, että menestyksen myötä ollaan matkalla "ylettömään nationalistiseen huumaan, mikä on sietämätöntä". Sirkka Hämäläinen ei seuraa urheilua, mutta hänestä menestys sinänsä on aina Suomelle hyväksi. Kaarina Hazard kehuu, että joukkueen ote on miellyttävän kevyt, ja että se muistuttaa häntä takavuosien lumilautalijoista.

Elokuviin sukupuolikiintiöt?

Mediatutkija Anu Koivunen muistuttaa, että naiset ovat kovia kulttuurin kuluttajia ja sen takia häntä ihmetyttää väite, että naisten tekemät elokuvat eivät kiinnostaisi suomalaisia.
Hämäläinen ei katsoisi ohjaajan sukupuolta vaan sisältöä. Hazard kritisoi Elokuvasäätiön puheenjohtajaa kädettömyydestä.

Korkeakulttuurin kuluttamisesta tehty vaikeaa ja tylsää

Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät vastikään jättänyt Sirkka Hämäläinen on ihmeissään, kuinka vaikeaksi ja tylsäksi korkeakulttuurin kulttuurin kuluttaminen on tehty. Penkit ovat kovia, lippuja luullaan kalliiksi ja kriitikoiden kieli on vaikeaselkoista, hän luettelee. Poikkeuksen kritiikeissä tekee hänen mielestään Minna Lindgrenin kirjoitus Kauppalehdessä.

Syvää hulluutta ja tyhmyyttä!

Miksi Ylen pitäisi tehdä ajankohtaisohjelmia ollenkaan? Näin on Aamulehden mukaan sanonut nimeämätön Yleisradion tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen työryhmän jäsen.

Ajatus on Kaarina Hazardin mielestä syvää hulluutta ja tyhmyyttä.
- Pitäisikö kansanedustajille olla pääsykokeet? hän kysyy.

Anu Koivunen ei puuttuisi kansanedustajien valintaan, mutta toivoo, että ehdotus on vain heitto. Muussa tapauksessa ehdottaja ei ymmärrä demokratian luonnetta, hän sanoo. Poliitikot eivät voi hänen mukaansa määrittää tiedonvälityksen sisältöä.

Sirkka Hämäläinen varoittaa uskomasta kaikkia uutisia, mutta hänestä on ongelma, jos kansanedustaja luulee voivansa puuttua kaikkeen.

- Ylestä on aina suhmuroitu kulisseissa, muistuttaa Koivunen.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Sändningar

 • on 18.5.2016 17.30 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen.

  Aiheet ovat viattoman kuuloisia: hiihto, totuus ja etunimet, mutta keskustelussa tunteet kuohuvat monessa kohtaa.

  Jos pitäisi valita klikkiotsikko, niin tähän sopisi se, jota keskustelijat itse ehdottivat, kun suora lähetys oli ohi: Ilmiriita - kirjailija Juha Itkonen raivostui Kaarina Hazardille suorassa radiokeskustelussa.

  Puheenjohtaja oli väittelystä riemuissaan, koska etunimistä "Pyöreä pöytä löysi kuumimman aiheen ikinä".

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Suoraa puhetta ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Taru Tujunen ja Olavi Uusivirta.

  Puheenjohtaja ja Olavi ovat käyneet Tom of Finland -elokuvan ensi-illassa ja pohtivat sen aiheuttamaa innostusta. Taru Tujunen arvioi ilmiötä ja kysyy, onko Tom of Finland uusi muumit.

  Muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirran mielestä presidentinvaalit ovat parasta, mitä voi tehdä vaatteet päällä.
  Pyöreä pöytä veikkaa vielä nimeämättömiä ehdokkaita. Varmana pidetään, että Jutta Urpilainen on SDP:n ehdokas. Sen sijaan Perussuomalaisten ehdokkaaksi veikkaukset jakautuvat: Jussi Niinistö, Jussi Halla-aho tai Sampo Terho. Istuvan presidentin aikeita ei haluta arvailla.

  Yrittäjä Pekka Seppänen ällistelee, että hallitus on luopunut pitkään valmistelluista vene- ja moottoripyöräverosta.
  - Mitä voi ajatella hallituksesta, joka poukkoilee tällä tavalla?
  - Mahtavaa, että osaa korjata virheensä!

  Toimitusjohtaja Taru Tujunen miettii, pitäisikö kaikki kansalaisaloitteet päästää eduskunnan suureen saliin, eikä vai niitä, jotka lakivaliokunta valitsee. Ritarit päätyvät ehdottamaan erilaisia muutoksia koko järjestelmään.

  Suorassa lähetyksessä vilkkaan väittelyn kuuntelua säesti hiljainen, korkeataajuinen vinkuna. Vikaa ei saatu korjattua lähetyksen aikana, ja ääni kuuluu tietysti myös tässä Areena-tallenteessa. Pahoittelut :(

  Kommentoi Twitterissä #pyöreäpöytä
  Palautetta saa lähettää myös tuottajalle: inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi, @InkeriK

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Kaarina Hazard ja Taru Tujunen.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Suurten teemojensa vuoksi ritarit päätyvät suorassa lähetyksessä nimeämään keskustelunsa valtio-opin aabeeceeksi.

  Puheenjohtaja mainostaa kuntavaaleja (9.4.) ja sanoo huomanneensa, että yhä enemmän valta keskittyy suurten kaupunkien johtajille. Tujunen komppaa, sillä hänen mielestään juuri kaupungeissa politiikka ei olekaan rikki.

  Pyöreän pöydän uusi keskustelija Tujunen on viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja. Aiemmin hän toimi mm. Kokoomuksen puoluesihteerinä.

  Taru Tujunen on valinnut aiheekseen yritysten mielipideilmaukset. Hän kertoo, että esim. Yhdysvalloissa yhä useampi yritys kertoo tai joutuu kertomaan mielipiteensä. - Onko firmoista tulossa puolueita?

  Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazardin mukaan nyt on yhteiskunnassa menossa "tosiasioista viis, tunnelmat jyrää" -meininki. Hän kysyy, onko tärkeämpää, miten puhutaan eikä enää se, mitä puhutaan.

  Mediatutkija Anu Koivunen etsii vastausta kysymykseen, onko demokratia huutoäänestys, mielipidemittausten tulos. Taustalla on brittiläisen ajatuspajan Euroopassa tekemä internet-kysely.

  Vastaukset saat helposti kuuntelemalla lähetyksen.

  #pyöreäpöytä
  Palautetta saa antaa @InkeriK, inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Maija Vilkkumaa.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Keskustelu on puheenjohtajan mukaan aina vapaa ja riippumaton, ja vähän hyrisee, kun näitä 10-vuotta täyttäneitä suoria lähetyksiä on kuvattu tämän keskiviikon Helsingin Sanomissa mm. sanoin erimielinen mutta sovinnollinen.

  Muusikko Maija Vilkkumaa keskusteluttaa ritareita sankaruudesta ja sankarikuvien särkymisestä.
  - Onko Teemu Selänne satiirin yläpuolella? Vilkkumaa ihmettelee ja kertoo jääkiekkoilijaa paridioivasta You Tube -videosta, joka sittemmin poistettiin Selänteen vaatimuksesta,

  Mediatutkija Anu Koivusen mielestä ylegate ei vain ota loppuakseen. Hän viittaa Seura-lehden blogiin Ylen hallintoneuvoston kokouksesta ja kysyy, pitääkö Ylen journalismissaan ottaa huomioon poliittinen tilanne.
  - Tietenkään ei, hänelle vastataan.

  Kirjailija Juha Itkonen on ryhtynyt epäilemään kaikkien presidenttien tarpeellisuutta.
  - Olisiko puhdas pääministerijärjestelmä vakautta vaaliva?

  #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Ovaalin pöydän äärellä onnitellaan aluksi Vuoden urheilijaa, Leo-Pekka Tähteä.

  Mediatutkija Anu Koivunen pohtii kielen valtaa. Hän on lukenut The Guardian -sanomalehden artikkelia tulevan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttämästä kielestä. Artikkelin mukaan Trumpin puheesta löytyy sellaisia piirteitä kuten toistaminen, kaavamaisuus ja aggressiivinen sävy ja ne arkistuvat, normalisoituvat.
  Hazard sanoo talouden kielen vallanneen yleisen keskustelun, ja Pantzar pitää tätä piirrettä ärsyttävänä.

  Mikä on nykyään julkista ja yhteistä? Tästä ritareita puhututtaa vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalo sanoi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen saaman tuomion jälkeen, että Hakkarainen on käyttänyt "yleisesti käytössä olevia sanamuotoja" - Hazard on eri mieltä.

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar ajatusleikkii liikenne- ja viestintäministeriön linjalla ja ehdottaa puolustusvoimien yhtiöittämistä.
  - Maksaisimme vasta sodan tullen vaikkapa väestönsuojelupalveluista, hän visioi.
  Hän kehuu liikenne- ja viestintäministeriön ehdotusta villiksi ja levottomaksi ja sanoo toivovansa samaa raikkautta myös sote-puolelle, vaikkei liikenne-ehdotuksista pidäkään.
  - Milloin valtiosta tuli huono järjestely? penää Hazard, joka ihmettelee näkemystä yritysten ylivertaisuudesta valtioon nähden.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Eläinperäinen ruoka, kahtiajakautunut kansakunta ja suomalaisuuden kohtalo keskusteluttavat Pyöreän pöydän ympärillä. Ruben Stillerin johtamassa keskustelussa ovat mukana Maija Vilkkumaa, Pekka Seppänen ja Juha Itkonen.

  Maija Vilkkumaa osoittautuu yhdeksi Vegaanihaasteen suojelijoista. Miksei voisi vain vähentää eläinperäisiä tuotteita sen sijaan, että syömisestä tehdään niin vaikea asia, kysyy Pekka Seppänen. Maija myöntää toisinaan sortuvansa öisin lohtujuustoon ja ostavansa kaupasta turvajauhelihaa, mutta pitää vegaanihaastetta hyvänä tapana tarkastella omia ruokatottumuksiaan ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

  -Oliko näyttelijä Meryl Streepin pitämästä Trumpin vastaisesta puheesta hyötyä vai oliko siitä vain haittaa, kysyy Juha Itkonen. Miten liberaaleja arvoja pitäisi puolustaa niin, ettei vain vahvistaisi vastapuolen raivoa? Maija Vilkkumaa miettii, asettuuko tällaisen kysymyksen esittäjä samalla muiden yläpuolelle. Keskustelijat keskustelevat siitä, onko erimielinen keskustelu oikeaa keskustelua vai vain yritys tukahduttaa vastapuolen keskustelu.

  Ohjelman loppupuolella keskustelijat pohtivat Suomen väestönkehitystä ja suomen kielen kohtaloa. Kuihtuuko Suomi valkoiseksi kääpiöksi? Pekka arvelee, että omassa eristäytyneisyydessään Suomi ja sen kulttuuri saattaa jopa olla naapurimaita paremmassa turvassa. -Voisiko maahanmuutto saada aikaan sen, että parissa sukupolvessa suomen kielen puhujien määrä saadaan suurempaan kasvuun, kysyy Maija.

 • Pyöreän pöydän juhlalähetys kuunneltavaksi ja ladattavaksi omalle soittimelle.

  Miten kaikki alkoi: ensimmäinen lähetys 3.1.2007.
  Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.
  Valtakunnanterapeutti Tohtori Raimo ja asiakkaat valmistautuvat Pyöreään pöytään.

 • Miten kaikki alkoi: ensimmäienn lähetys 3.1.2007.
  Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreän pöydän ensimmäinen puheenjohtaja oli toimittaja Peter Nyman. Tuolloin hän juonsi myös TV 1:n Uutisvuotoa.
  Nyman mukaan hän halusi tehdä Pyöreän pöydän panelistien kanssa skarppia, hyvää keskustelua ihmisten kielellä, huumoria unohtamatta.
  Tarkoituksena oli rehellisesti, rohkeasti ja vastuullisesti tarttua myös arkoihin asioihin. Tässä hänen meilestään onnistuttiin, joten Maikkarin uutiskasvona nykyisin työskentevä Peter Nyman muistaa paria puheenjohtajavuottaan hyvällä.

  Sanna Jussila haastatteli Peter Nymania Pyöreän pöydän 10-vuotisjuhlan kunniaksi.
  Kuva Yle: Pauli Aalto-Setälä, Rakel Liekki, Peter Nyman ja Sirkka Hämäläinen v.2008.

 • Pyöreässä pöydässä on väitelty kymmenettä vuotta ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla. Vakiokeskustelijoina ovat vuonna 2016 olleet Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa.

  Koosteeseen on valittu keskustelupätkiä sekä keväältä että syksyltä. Aivan aluksi ollaan maaliskuussa.

  Ensi keskiviikkona (4.1.2017) Pyöreä pöytä täyttää tasan 10 vuotta, ja parituntinen juhlalähetys alkaa klo 17.30. Laita Pyöreä pöytä keskustelemaan: Anna palautetta tai ehdota aihetta.
  Kaikki vuoden 2016 keskustelut ovat yä kuunneltavissa Yle Areenassa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Aiheiksi nousevat perustuslaki, Berliini - ja Guggenheim!

  Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa vuoden viimeisessä suorassa lähetyksessä Pauli Aalto-Setälä.

  - Onko Suomen oikeusvaltio kriisissä, kysyy Anu Koivunen. Jyrkän ein sanoo Pekka Seppänen, koska hänestä aiemmin, kuten 1970-luvulla, oli huonommin.

  Ruben Stiller kehottaa olemaan pelkäämättä Berliinin terrori-iskusta huolimatta. Pelko lietsoo lisää vihaa. - Tee päätös, haluatko levittää vihaa vai et, hän pyytää.

  Pekka Seppänen ihmettelee, miksi keskustelu Guggenheim-museosta on tyrehtynyt. Hän pitää raikkaana ja kulttuurin kannalta hyvänä kansanedustaja Eero Lehden ideaa rakentaa museo Helsinki-Vantaan lentokentän yhteyteen.

  Kooste vuoden 2016 keskusteluista kuullaan 28.12.2016.
  Pyöreän pöydän 10-vuotisjuhlalähetys 4.1.2017. Osallistu: yle.fi/radiosuomi.

  Hyvää Joulua!

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Aiheina ovat ohjeet Ylen toimittajille, Facebook-kavereiden vaikutus pankkilainaan, Usan ja Venäjän lähentyminen “ylivaltiolliseksi hyvävelikerhoksi” sekä Saara Aallon menestys.

  Suoraa puhetta johtaa Kaarina Hazard. Keskustelijoina Mika Pantzar, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa.

  Neuvoissa Ylen toimittajille mainitaan Kekkonen, Vanhanen ja hiihto. Keskustelussa myös kiitetään, ettei olla Turkissa, Venäjällä tai Puolassa.

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar kertoo, kuinka Facebook voi tarkistaa luottolaitosten puolesta henkilön luottokelpoisuuden henkilön kaveriverkoston laatua arvioimalla.
  Suhteiden puuttuminen on yksi köyhyyden muoto, tulkitsee Pantzar professori Juho Saarta.

  Muusikko Maija Vilkkumaan mukaan näyttää siltä, että 1980-lukulaisen toive Yhdysvaltain ja Venäjän (ex-Neuvostoliiton) lähentymisestä on ehkä toteutumassa Donald Trumpin ulkoministerinimityksen takia. Nimitys herättää kuitenkin kysymyksiä.

  Saara Aallon menestys brittien X-Factor-ohjelmassa saa näyttelijä, muusikko Olavi Uusivirran pohtimaan kateutta. Saaran tarina julkisuudessa näyttää sekä häpeätarinana että tuhkimotarinana.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipp

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Lyssna också