Aktuellt 17

Österrike får en grön president efter ett jämnt ödesval

 • 50 min
 • utgått

Österrike får sin första gröna president. Alexander Van der Bellen segrade över högerpopulisten Norbert Hofer efter ett oerhört jämnt val.

Valet har beskrivits som ett politiskt vägskäl. Trots att högerpopulsiterna fick se sig besegrade vittnar det jämna valet om en stor splittring och stark politisk proteströrelse i Österrike, konstaterar professor Lauri Karvonen.

Kostnaderna för att köra ner Talvivaaragruvan kan stiga till en halv miljard euro visar nya kalkyler. Vid lokala NTM-centralen förhåller man sig ändå skeptiskt till de dystra siffrorna.

FN:s första humanitära toppmöte någonsin har inletts idag, men redan nu stöter det på hård kritik bland annat av Läkare utan gränser, för att komma med för lite konkreta åtgärder.

Dagens unga har allt större problem med grundläggande kunskaper i till exempel Word och Excel. Forskare efterlyser nu mera IT och mindre Facebook i skolorna.

I dagens debatt diskuterades De gröna och politisk liberalism. Hur liberala är De gröna egentligen?

Sändningar

 • må 23.5.2016 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • - Förlossningar i ersättande förlossningssalar efter mögelskandalen som stänger Barnmorskeinsitutet. Hotell och mobila barnmorskor kompletterar.
  - Flyktingrådgivningen måste spara, trots mer jobb med asylsökande än någonsin.
  - Amnesty uppmanar Europa att inte returnera flyktingar. Sämre säkerhetsläge och ekonomi än på länge.
  - Ett omdöme om Donald Trump: Förbluffande hur okunnig han är. Men 100 dagar inget bra mått för hur bra en ny president klarar sig.
  - Expansiv oljeutvinning i nord-Norge, men livlig debatt om riskerna.
  - Arbetarnas krav på reformer var tuffare förr. Författaren Torsten Ekman om Helsingfors röda fanor.

 • -Massiv kappvändning om förvaltarregistret. Sannfinländarna godkänner nu registret som möjliggör hemligt aktieägande.
  -Tre nya ministrar i Finlands regering. Varför är de alla män?
  -Det är inte bara Barnmorskeinstitutet som har problem med inneluften. Också på Kvinnokliniken har personalen hälsoproblem.
  -Mycket står i vägen för asylsökande som vill jobba. Också när de har en arbetsgivare. Väntetiden fortfarande lång.

 • -Dramatisk åtgärd för att få slut på personalens hälsoproblem på Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Allt stängs inom ett halvår. Oklart var södra Finland ska föda.
  -Regeringen bara halvvägs i halvtidsgranskningen? Kritik gällande både sysselsättning och familjepolitik. Familjeledigheterna blev borta.
  -Exporten visar framsteg. Positiv utveckling både i Finland och de viktiga handelsländerna.
  -Avvisningen av flyktingar från Finland väcker kritik. Diskrimineringsombudsmannen kritiserar också regeringens asylpolitik.

 • - Regeringens halvtidsgranskning drog ut på tiden. Men vad kan regeringen göra för att på riktigt skapa arbetsplatser? Professor Jan Sundberg också om sannfinnarnas sits.
  - Myntet som blev ogiltigt. Vi har tydligen inte klarat av medborgarkrigets traumor efter 100 år.
  - Matematikkunnandet minskar i Finland. Mer verklighet efterlyses i mattelektionerna. Lärarnas ansvar, lite elevernas, och föräldrarnas.
  - Nordafrika nästa för finländska företag? Det har blivit stabilare söder om Medelhavet, men ännu finns utmaningar för näringslivet

 • -Regeringen Sipilä utvärderar sina två år vid makten, och planerar framtidens reformer. T.ex. frivillig skolsvenska, för 2000 elever.
  -EU andas ut och hoppas på Macron-seger. Men han måste bli tydligare med sin nya mittengrupp som slog ut de traditionella partierna.
  -Antibiotika kan skapa fler problem än det löser. I synnerhets barnens tarmflora kan få långvariga förändringar. Lönar sig inte kräva penicillin?

 • - Vad säger fransmännen dagen efter det dödliga attentatet i Paris? Är de redan blaserade efter alla terrordåd i landet?
  - Dådet kommer just före presidentvalet i Frankrike - och det gynnar högerkandidater som profilerar sig med säkerhetsfrågor. Statsvetare Benedicte Berner-Eyde i Paris tror ändå inte att Nationella frontens kandidat Marine le Pen är den som vinner valet till sist.
  - Migrationsverket har fattat hundratals felaktiga asylbeslut den senaste tiden. Det finns risk för justitiemord säger folkrättsprofessor Martin Scheinin.
  - Torkan är svår i Somalia, men ännu kan en fullständig katastrof förhindras om det internationella samfundet reagerar snabbt och med kraft.

 • Brevhemlighet eller ökad övervakning av datatrafiken? Får Skyddspolisen som man önskar är beskedet klart - och regeringen försöker brådskande hjälpa till för att hitta och stävja terrorism.
  -Jag har inget att dölja, säger flyktinghjälparen Astrid Nikula.

 • Theresa May överraskar världen genom att utlysa nyval. De erfarna politikerna Erkki Tuomioja (SDP) och Pertti Salolainen (Saml.) bedömer vilka hennes avsikter är. De läsårsavgifter som införs vid finländska universitet har fått antalet utländska studerande att minska. Yles Turkiet-kännare Tom Kankkonen analyserar läget efter folkomröstningen som ger presidenten ökad makt. Taxichaufförer i Finland förargas över de förestående förändringarna i trafiklagarna. Inför det franska presidentvalet är det rätt jämnt spel mellan fyra av kanidaterna.

 • -Import-export: Vi mår bra av välmående grannar. Vi är mer beroende av Sverige än vad de är av oss, säger Kjell Skoglund på finsk-svenska handelskammaren.
  -SFP får kritik för Sipilä-besök. Borde hela oppositionen vara med om sysselsättningsprogrammet?
  -Kvinnors problem i islam och katolicismen.
  -Sexuella minoriteter utsatta i Tjejtenien. SETA rycker in med penninginsamling.
  -Inte så frostigt mellan Ryssland och USA som Trump låter påskina, säger Tarja Cronberg.
  -Rysk propaganda ger magont. Anders Mård om nya boken.

 • -USA:s och Rysslands utrikesministrar möts i Moskva. Ska stormakterna lösa Syrienproblematiken? President Trump har slutat twittra, noterar ambasadör René Nyberg.
  -Poliserna vill ha fler kolleger. Finländarna litar inte längre landets inre säkerhet.
  -Dieselbilarnas framtid oviss - i Finland och Tyskland. Småpartiklarna leder till temporära körförbud.
  -Rösträtt för alla inte självklart för invandrarna. I Kirstibacken röstade bara 37% av de röstberättigade.

 • Yle får sitt första historiska Pulitzer pris, för arbetet med Panamapappren, världen största dokument läcka.

  MOT- och Spotlightredaktörerna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos, ingick i en internationell grupp grävande journalister, som i ett års tid jobbade med att avslöja kopplingarna mellan skatteparadis och makthavare i flera länder. Enigt dem blev de politiska följderna av läckan större än de hade kunnat tänka sig.

  Paris, Bryssel, Nice, Berlin, London, Köpenhamn, S:t Petersburg, och nu senast Stockholm. Terrorattentaten har blivit fler de senaste åren också här på våra breddgrader. Men har hotet verkligen blivit större, eller är det bara rädslan som har vuxit? Professor Mats Fridlund diskuterar terrorisms i Europa.

  Arbetet blir allt mera snuttifierat och automatiserat. För arbetstagarna är det här en stor utmaning, men för företagen en stor möjlighet.

  Vi besöker också West Virginia, där man är nöjd med Donald Trumps första tid i Vita huset.

Lyssna också