Ooppera

Oopperailta Wienissä: Giacomo Puccinin Tosca

 • 2 t 56 min
 • utgått

3-näytöksinen ooppera. Libretto: Luigi Illica ja Giuseppe Giacosa. Oopperan väliajalla ja päätteeksi toimittaja Risto Nordell sekä oopperalaulajat Päivi Nisula ja Esa Ruuttunen keskustelevat teoksesta ja sen esityksestä. (Esitys äänitetty Wienin valtionoopperassa 16.4.)

Esiintyjät:

Floria Tosca - Angela Gheorghiu, sopraano
Mario Cavaradossi - Jonas Kaufmann, tenori
Paroni Scarpia - Bryn Terfel, bassobaritoni
Cesare Angelotti - Ryan Speedo Green, basso
Sakristaani - Alfred Sramek, baritoni
Spoletta - Benedikt Gobel, tenori
Sciarrone - Marcus Pelz, basso
Vanginvartija - Il Hong, basso
Paimen - Bernhard Sengstschmid

Wienin valtionooppera ja kuoro, joht. Jesús López-Cobos

Oopperan tapahtumat:

I näytös

Rooman tasavallan konsuli Cesare Angelotti on onnistunut pakenemaan vankeudesta ja ilmestyy kirkkoon, jonne hänen sisarensa markiisitar Attavanti on kätkenyt sukukappelin avaimen. Angelotti löytää avaimen ja piiloutuu kappeliin.

Kirkon sakristaani on tarkastuskierroksella ja polvistuu rukoukseen. Samassa taidemaalari Mario Cavaradossi saapuu maalaustelineensä luo jatkaakseen madonnankuvan maalaamista. Sakristaani toteaa hämmästyneenä, että muotokuva muistuttaa naista, joka on monena päivänä käynyt kirkossa rukoilemassa. Cavaradossi tunnustaa, että tuntematon nainen on innoittanut häntä madonnan kuvan maalaamisessa.

Sakristaanin lähdettyä Angelotti ilmaantuu piilostaan ja luulee, että kirkko on tyhjä. Säikähdys muuttuu riemuksi, kun hän tunnistaa kohtaamansa miehen vanhaksi ystäväkseen Marioksi. Angelotti kertoo paostaan ja Cavaradossi lupaa auttaa häntä. Tilanne keskeytyy Cavaradossin Toscan äänen kuuluessa kirkon ulkopuolelta.

Cavaradossi kehottaa ystäväänsä piiloutumaan ja antaa hänelle eväskorinsa. Tosca saapuu ja syyttää miestä uskottomuudesta, sillä kuulemiensa äänien perusteella Tosca epäilee, että hänen rakastetullaan on ollut kirkossa salainen kohtaus toisen naisen kanssa. Cavaradossi saa Toscan epäluulon haihtumaan, kunnes tämä näkee kauniin madonnan kuvan ja tunnistaa siinä markiisitar Attavantin piirteet.

Vasta Cavaradossin vakuuttelut ja lupaus siitä, että hän maalaa madonnalle tummat silmät, saavat Toscan poistumaan kirkosta rauhoittuneena. Angelotti tulee ulos kappelista. Cavaradossi neuvoo hänelle tien syrjäiseen huvilaansa, salaiseen piilopaikkaan. Tykinlaukaus San Angelon linnakkeesta kertoo, että Angelottin pako on tullut ilmi. Molemmat miehet kiiruhtavat ulos kirkosta.

Sakristaani tuo tiedon Napoleonin tappiosta ja samanaikaisesti paikalle rientää kirkonpalvelijoita ja kuoropoikia. Yleinen riemu muuttuu äkkiä jäätäväksi hiljaisuudeksi, kun Rooman poliisipäällikkö Scarpia saapuu apuvoimiensa kanssa. Scarpia on päässyt vankikarkurin jäljille ja määrää tutkimaan kirkon joka sopen. Kappelista hän löytää markiisitar Attavantin viuhkan. Sitten hän panee merkille Cavaradossin maalaaman madonnan kuvan ja markiisittaren yhdennäköisyyden ja löytää vielä tyhjän eväskorin, jonka sisällön arvaa menneen Angelottin käyttöön.

Kun Tosca palaa kirkkoon, Scarpia ryhtyy virittämään hänelle ansaa. Hän näyttää Toscalle markiisittaren viuhkan todisteeksi Cavaradossin uskottomuudesta. Mustasukkaisen Tosca ryntää ulos ja lähtee saman tien Cavaradossin huvilalle. Scarpia käskee vakoojansa seuraamaan häntä. Kirkko täyttyy ihmisistä ja näytös päättyy mahtavaan Te Deumiin. Sen soidessa Scarpia vakuuttaa tuhoavansa Cavaradossin ja valloittavansa Toscan omakseen.

II näytös

Tapahtumapaikka on Scarpian huone Farnesen palatsissa ja on myöhäinen ilta.

Scarpia aterioi odottaen tietoja Angelottin takaa-ajosta. Alakerrasta kuuluu musiikkia voitonjuhlasta. Tosca on mukana juhlassa laulamassa kantaattia ja Scarpia antaa käskyn kutsua laulajatar luokseen konsertin päätyttyä. Poliisiupseeri Spoletta saapuu ja kertoo, ettei vankikarkuri Angelottia ole löydetty. Cavaradossi on sen sijaan pidätetty Angelottin piilottamisesta epäiltynä. Scarpian alkaa kuulustella Cavaradossia, joka kiistää jyrkästi tietävänsä mitään karkurista.

Kantaattiesitys on päättynyt ja Tosca tuodaan Scarpian luokse. Cavaradossi varoittaa kiireesti häntä kertomasta Angelottin piilopaikkaa. Hetkeä myöhemmin Cavaradossi viedään viereiseen huoneeseen ja Scarpia antaa käskyn kiduttamalla kiristää hänet kertomaan tietonsa. Poliisipäällikkö aavistaa, että myös Tosca on selvillä Angelottin olinpaikasta. Pakottaakseen Toscan paljastamaan tietonsa Scarpia käskee kiduttamaan Cavaradossia vielä kovemmin ottein. Tosca kuulee rakastettunsa tuskanhuudot, vaipuu voimattomana sohvalle ja kertoo totuuden. Scarpia käskee lopettamaan kidutuksen ja uupunut Cavaradossi kannetaan huoneeseen.

Kun Scarpia käskee Spolettaa hakemaan Angelottin puutarhan kaivosta, Cavaradossi tajuaa Toscan paljastaneen salaisuuden ja kiroaa hänet. Samassa Scarpialle tuodaan viesti, jonka mukaan Marengon taistelun voittaja on vastoin aiempaa tietoa Napoleon Bonaparte. Voitonriemuisen Cavaradossin ilonpurkaus saa Scarpian raivostumaan ja määräämään hänelle kuolemantuomion, minkä jälkeen Cavaradossi raahataan ulos huoneesta.

Scarpia pyytää Toscaa kanssaan illalliselle, jonka hän oli joutunut keskeyttämään. Kun Tosca kysyy rakastettunsa vapaaksi pääsyn hintaa, Scarpia toteaa, että Tosca itse on tämä hinta. Hän aikoo käyttää väkivaltaa Toscan valloituksessa, kun ulkoa alkaa kuulua rummunpärinää, joka ennakoi pian tapahtuvaa teloitusta. Kuuluisassa aariassaan tai rukouksessa Vissi d’arte epätoivoinen Tosca kysyy itseltään ja Jumalalta, miksi hänet, joka ei ole koskaan tehnyt kenellekään mitään pahaa, palkitaan näin julmalla tavalla.

Spoletta tuo tiedon Angelottin itsemurhasta ja haluaa tietää, miten Cavaradossin kanssa menetellään. Ratkaisun tekeminen siirtyy Toscalle, joka suostuu poliisipäällikön ehtoihin. Scarpia määrää toimenpantavaksi valeteloituksen tyhjillä panoksilla ja Tosca saa luvan käydä itse ilmoittamassa asiasta Cavaradossille. Tosca vaatii molemmille myös luvan poistua vapaasti Roomasta. Scarpian ryhtyessä kirjoittamaan kulkulupaa, Tosca huomaa pöydällä veitsen. Kun Scarpia lähestyy Toscaa sulkeakseen hänet syliinsä, tämä iskee veitsen miehen rintaan. Lyhyen kuolinkamppailun jälkeen Scarpia makaa hengettömänä lattialla. Tosca ottaa lupakirjan miehen kädestä. Hän asettaa kynttilät vainajan pään ympärille ja laskee krusifiksin tämän rinnalle. Ennen poistumistaan huoneesta Tosca sanoo Scarpiaa tarkoittaen: ”Ja hänen edessään vapisi koko Rooma!”.

III näytös

Aamuyö San Angelon linnassa.

Etäältä kuuluu lammaskatraan kellojen kilinää ja paimenpojan alakuloista laulua. Cavaradossi saapuu sotilasosaston saattamana tasanteelle, jossa vanginvartija odottaa. Tämä ilmoittaa Cavaradosille, että aikaa on vielä yksi tunti ja että pappi on käytettävissä. Cavaradossin ainoa toive on saada kirjoittaa muutama sana Toscalla mihin vartija suostuu. Kirjoittaminen kuitenkin keskeytyy, kun muistot menneistä onnen hetkistä täyttävät Cavaradossin mielen. Spolettan saattama Tosca kiirehtii liikuttuneen Cavaradossin luokse. Tosca näyttää kulkuluvan ja kertoo Scarpian kuolemasta. Cavaradossi ihmettelee, kuinka Toscan hellät kädet ovat pystyneet kylvämään kuolemaa. Sitten Cavaradossi saa kuulla valeteloituksesta tyhjillä panoksilla ja kuinka hänen on laukauksen hetkellä kaaduttava maahan ja näyteltävä kuollutta, kunnes saa Toscalta luvan nousta ylös.

Teloitusryhmä saapuu ja Cavaradossi talutetaan muurin eteen. Yhteislaukauksen kajahdettua hän vaipuu maahan. Spoletta peittää Cavaradossin viitalla ja poistuu sotilasosaston kanssa. Tosca odottaa hetkisen ja pyytää sitten Cavaradossia nousemaan, mutta huomaa kauhukseen miehen kuolleeksi. Epätoivoinen Tosca heittäytyy rakastettunsa ruumin päälle. Kauempaa alkaa kuulua ääniä, sillä Scarpian murha on tullut ilmi. Spoletta miehineen yrittää pidättää Toscan, joka nousee muurinharjalle ja heittäytyy alas syvyyteen, viimeisenä repliikkinään hän huudahtaa: "O Scarpia, avanti a Dio!" - Scarpia, tapaamme Jumalan edessä!

Juoniselosteen lähde: Suomen kansallisoopperan käsiohjelma

Sändningar

 • lö 4.6.2016 19.03 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Ensiesitys Unkarin valtionoopperassa perjantaina 21.10. osana kansannousun 60-vuotismuistovuotta. Esitys kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantai-iltana 22.10. klo 19.45.

  Äskettäin edesmennyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara on todennut vuonna 1962 valmistuneesta esikoisoopperastaan: ”Kaivos on ehkä paras kirjoittamani ja säveltämäni ooppera, varsinainen jännitysnäytelmä, jonka aihe - ihminen määrittelee itsensä valinnoillaan - on yhä ja aina ajankohtainen.”

  Rautavaaran sävelkieleltään modernistinen Kaivos on saanut odottaa näyttämöesitystään yli puoli vuosisataa. Hannu Lintu nosti vahvan oopperan unohduksesta ja johti Tampere Filharmonian konsertissa teoksen konserttiesityksen vuonna 2010, ja tuosta illasta on julkaistu myös levy.

  Oopperan syntyhistoria liittyy kertomukseen, jonka Rautavaara kuuli opiskeluaikanaan Sveitsissä eräältä Unkarin pakolaiselta. Kertomuksen keskiössä oli joukko kaivostyöläisiä, jotka olivat lokakuussa vuonna 1956 tapahtuneen kansannousun aikana piiritettyinä oman kaivoksensa sisään.

  Kun Kansallisooppera ja Wihurin säätiö julistivat oopperasävellyskilpailun, Rautavaara muisti kertomuksen. Kilpailun tuomaristo asetti Kaivoksen ensimmäiselle sijalle, mutta voittajaksi valittiin kuitenkin Tauno Pylkkäsen Ikaros.
  Kaivos ei noussut Kansallisoopperan lavalle, mutta se nähtiin huhtikuussa 1963 TV-teatterin toteutuksena, osittain etäännytettynä lähtökohdistaan. Tähän lienee ollut syynä poliittinen varovaisuus.

  Kaivos saa ensimmäisen esityksensä Unkarin valtionoopperassa perjantaina 21.10. osana Unkarin kansannousun 60-vuotismuistovuotta. Kansannousun vuosipäivä on 23.10.

  Teoksen toteutuksessa on vahva Suomi-kytkös, sillä kapellimestari on Suomessa pitkään vaikuttanut Tibor Boganyi, teoksen ohjaa Vilppu Kiljunen ja lakkojohtaja Simonin roolissa laulaa Tommi Hakala. Teos esitetään suomen kielellä. Teos kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantai-iltana 22.10.

  Ennen illan oopperaa klo 19.03 - 1945 Unkarin kansannoususta kertoo toimittaja Hannu Reime. Lisäksi haastateltavina ovat Kaivos-oopperan ohjaaja Vilppu Kiljunen ja kapellimestari Tibor Bogányi.
  Illan toimittaa Outi Paananen.

  Einojuhani Rautavaara: Kaivos (1962)
  Kolminäytöksinen ooppera

  Libretto Einojuhani Rautavaara
  Musiikinjohto Tibor Bogányi

  Unkarin valtionoopperan kuoro ja orkesteri
  Yle Radio 1 lauantaina 22.10.2016 klo 19.45

  Rooleissa mm.:
  Simon - Tommi Hakala, baritoni
  Ira - Adrienn Miksch, sopraano
  Komissaari - Béla Laborfalvi Soós, baritoni
  Pappi - Péter Fried, basso
  Marko - Atilla Kiss B., tenori

 • Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperan syntyhistoria liittyy kertomukseen, jonka Rautavaara kuuli opiskeluaikanaan Sveitsissä eräältä Unkarin pakolaiselta. Kertomuksen keskiössä oli joukko kaivostyöläisiä, jotka olivat lokakuussa vuonna 1956 tapahtuneen kansannousun aikana piiritettyinä oman kaivoksensa sisään. 

  Unkarin vuoden 1956 kansannoususta kertoo toimittaja Hannu Reime. Lisäksi haastateltavina ovat Kaivos-oopperan Unkarin valtionoopperassa ohjaava Vilppu Kiljunen ja sen johtaja kapellimestari Tibor Bogányi.

  Toimittajana Outi Paananen.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Suoran radio- ja verkkolähetyksen toimittaa Risto Nordell. Oopperan väliajalla ja päätteeksi säveltäjät Kimmo Hakola, Olli Kortekangas ja Outi Paananen keskustelevat illan esityksestä ja teoksesta.

  Igor Stravinsky hylkäsi muiden säveltäjien tavoin uusklassismin 1950-luvulla, mutta vuonna 1951 kantaesitetty Hulttion tie on vielä täysverinen uusklassismin edustaja. Siitä kertoo esimerkiksi lyhyt vaskipuhallinalkusoitto, joka muistuttaa Monteverdin Orfeon alkusoittoa. Hulttion tien melodinen maailma tuo mieleen muistumia englantilaisesta barokkimusiikista, mutta toisaalta myös Gluckin traagisista oopperoista. Stravinsky ei olisi myöskään Stravinsky, jos mukana ei olisi jazzvaikutteita. Tässä oopperassa niitä löytyy bordellikohtauksen kääpiöiden kuorosta.

  Hulttion tien musiikki on jäsennelty selkeisiin kohtauksiin, joita kannattelevat perinteisen oopperan keinot: resitatiivit, aariat ja ensemblekohtaukset. Kokonaisuus muistuttaa 1700-luvun opera seriaa.

  Jos oopperan libretosta on viittauksia Mozartiin, niitä löytyy myös musiikista. Annen suuri kohtaus loppuu kirkkaaseen C-duuriin, jota Mozart piti puhtauden sävellajina. Myös Ryöstö seraljista -oopperan Konstanze laulaa suuren aariansa C-duurissa.

  Igor Stravinsky oli mestarillinen orkestroija. Hulttion tiessä esimerkiksi huutokauppakohtauksen trumpettien nopeasti toistuvat sävelet karakterisoivat hienosti näyttämön tapahtumia, kun taas hautausmaakohtauksessa matalat jouset maalavat traagisuuden ja yksinäisyyden sävyjä.

  Hulttion tien kantaesitys oli Venetsiassa 11. syykuuta 1951 legendaarisessa La Fenice- teatterissa. Stravinskylle Venetsia merkitsi hyvin paljon. Hän vieraili kaupungissaa säännöllisesti ja sävelsi San Marcon katedraalia varten kuoroteoksena Canticum Sacrum. Stravinskyn viimeinen leposija onkin Venetsiassa, San Michelen hautausmaasaarella.

  Synopsis oopperan tapahtumista

  I näytös

  Truloven puutarhassa Anne Trulove ja Tom Rakewell iloitsevat kevään tulosta ja rakkaudestaan. Tyttärensä tulevaisuudesta huolehtiva herra Trulove kertoo Tomille, että tämä voisi saada itselleen hyvän paikan lontoolaisesta pankista. Tom ei ole kiinnostunut, sillä hän haluaa rahaa helposti. Silloin ilmestyy Nick Shadow, esittäytyy Tomin kuolleen sedän palvelijaksi ja ilmoittaa nuorukaisen saaneen suuren perinnön. Hän tarjoutuu nyt palvelemaan Tomia. Palkkansa Shadow ottaisi vuoden ja yhden päivän kuluttua. Tomin on ensin lähdettävä Lontooseen selvittämään perintöasioita, mutta hän lupaa pian lähettää hakemaan Annea ja jättää jäähyväiset. Nick Shadow ilmoittaa katsojille, että hulttion tie on alkanut.

  Shadow on johdattanut Tomin Lontoon huvituksiin ja Mother Goosen ilotaloon. Miehet ja huorat laulavat kuorossa. Tom muistelee vielä Annea ja haluaisi lähteä pois. Nick Shadow kääntää käkikellon takaisin keskiyöhön ja vakuuttaa Tomin siitä, että aika on hänen puolellaan. Lopulta Mother Goose varaa Tomin itselleen.

  Truloven puutarhassa Anne valittaa, ettei ole kuullut mitään Tomista. Hän ei suostu uskomaan, että Tom olisi unohtanut hänet. Anne päättää lähteä Lontooseen.

  II näytös

  Tom on jo kyllästynyt Lontoon huvituksiin ja muistaa edelleen yksinkertaista maalaiselämää ja Annea. Silloin Nick Shadow esittelee lehteä, jossa mainostetaan turkkilaista Babaa, maksusta esiteltävää parrakasta naista. Shadow ehdottaa, että Tom ottaisi Baban vaimokseen. Näin hän pystyisi osoittamaan vapauttaan tavanomaisesta mausta, ja tämä vapaus voisi tuoda hänelle onnen. Tom nauraa, mutta ymmärtää Nickin idean ja suostuu.

  Lontooseen tullut Anne odottaa Tomin talon ulkopuolella. Tom seurueineen tulee ja menee taloon. Tom kehottaa Annea lähtemään takaisin. Kun Baba tulee talosta, Tom tunnustaa Annelle, että Baba on hänen vaimonsa. Anne lähtee ja Tom selittää Baballe keskustelleensa vain maitotytön kanssa.

  Tom ja Baba ovat aamiaisella ja Tom on jo saanut tarpeekseen jatkuvasti höpöttävästä Babasta. Seuraa kiihkeä riita ja Baba heittelee astioita. Tom vaientaa Baban ja laulu katkeaa kesken.

  Uupunut Tom nukahtaa ja näkee unta: siinä Shadow tuo laitteen, joka tekee Baban särkemän astian sirpaleista leipää. Kun Tom herää, Nick Shadow esittelee hänelle juuri sellaista ihmelaitetta. Shadow sanoo, että laitetta pitää alkaa valmistaa ja markkinoida.

  III näytös

  Leipäkoneen valmistaminen on vienyt Tomin konkurssiin ja talossa pidetään huutokauppa. Anne kyselee ostajilta Tomia, mutta kukaan ei tiedä missä hän on. Sellem saa kaupaksi monenlaista tavaraa. Viimeisenä tulee esiin Baba, joka jatkaa edellisessä näytöksessä katkennutta lauluaan. Baba vakuuttaa Annelle, että Tom rakastaa tätä edelleen. Ulkoa kuuluu Tomin ja Shadow’n ääni ja Anne lähtee. Baba poistuu ja ilmoittaa, että jos hänet vielä haluaa nähdä, on maksettava pääsymaksu.

  On kulunut vuosi ja päivä. Nick Shadow’n on nyt aika saada palkkansa. Hautausmaalla hän sanoo Tomille, että hintana on Tomin sielu. Tom saisi vain valita, miten surmaa itsensä keskiyön koittaessa. Kello alkaa lyödä. Yhdeksännellä lyönnillä Nick antaa kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden: jos Tom arvaa oikein kolme Nickin pakasta vetämää korttia, hän pelastuu. Nick vetää ensimmäisen kortin, Tom muistaa sydämen kuningatartaan ja arvaa: herttakuningatar. Toisenkin kortin Tom arvaa oikein. Nick vetää herttakuningattaren toiseen kertaan, ja kun Tom näkee Annen, hän arvaa taas oikein. Tomin sijasta hautaan vajoaa Nick, mutta ennen lähtöään hän vie Tomin järjen. Tom uskoo nyt olevansa Adonis.

  Mielisairaalassa Tom pyytää muita juhlimaan Adoniksen ja Venuksen häitä. Kun Anne tulee katsomaan Tomia, hän uskoo näkevänsä kaipaamansa Venuksen. Tom pyytää anteeksiantoa, Anne lohduttaa häntä ja laulaa Tomille kehtolaulun.

  Epilogissa Tom, Shadow, Anne ja Baba astuvat taas esiin ja kertovat tarinan opetuksen: ”Laiskoille käsille ja sydämille paholainen löytää kyllä työtä.”

  Esityskieli englanti.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Lyssna också