Brysselin kone

on 1.6.2016

 • 44 min
 • tillsvidare

Kun EU:n tukee kehittyviä maita, niin kehitysapurahat ovat pieniä, verrattuna niihin rahavirtoihin joita liikkuu eri maiden välillä liiketoiminnan kautta. Pitäisikö kehittyvien maiden tukemisessa vastaisuudessa keskittyä enemmän siihen, mitä syvempiä vaikutuksia esimerkiksi EU:n kauppapolitiikalla ja maatalouspolitiikalla on kehittyvien maiden talouteen, ja pyrkiä tutkimaan lähemmin sitä miksi jotkut maat ovat päässet irti köyhyydestä ja jotkut eivät.
Aiheesta keskustelevat keskiviikkona eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ja Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Tito Gronow.
Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

Sändningar

 • on 1.6.2016 10.05 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Mikä on demokratian tilanne EU:ssa ja mihin suuntaan se on kehittymässä. Kuuluuko EU:ssa vain eliitin ääni?
  Haastateltavana on tutkimusprofessori Niilo Kauppi Jyväskylän yliopistosta.
  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miten siirtolaiskriisiä EU:ssa käytännössä hoidetaan ja mitä suunnitelmia EU:lla asian suhteen on? Haastateltavana kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Voimassa olevan kiertotalouspaketin ja tekeillä olevan uuden jätedirektiivin myötä jätteiden käsittelysäädökset ovat EU:ssa tiukkenemassa.
  Suomelle ongelmia tästä tilanteesta aiheuttaa ennen kaikkea kuormalavojen kierrätysvaatimukset. Niiden kierrätyksessä me emme yllä edes EU:n nykyiseen kierrätyksen vaatimustasoon, koska meillä ei kuormalavoja kierrätetä - suurin osa niistä käytetään uudestaan sellaisinaan, ilman että niitä mitenkään kierrätettäisiin esimerkiksi prosessoimalla tai muokkaamalla niitä jotenkin käyttökertojen välillä.
  Haastateltavana ympäristöneuvos Jarmo Muurman ympäristöministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Mutta miten ja miksi lobbaaminen on voimistunut EU:n eri kehitysvaiheissa, ja miten se on käytännössä päätösten tekoon siellä vaikuttanut? Entä kun lobbaus on jo itsestään selvä osa päätösten tekoprosesseja, niin keiden ääni nykyään kuuluu Brysselissä lobbareiden kautta?

  Ainakin isojen toimijoiden ääni kuuluu, mutta vaikka lobbaus on kallista ja saattaa maksaa esim. tuhat euroa jo yhdeltä päivältä, niin myös monilla pienillä toimijoilla on mahdollisuus lobata eri järjestöjen kautta.

  Haastateltavina ovat Eurofacts Oy:n toimitusjohtaja Urho Blom ja Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala.

  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Kun EU määrää raamit eri maiden taloudenpidolle, niin miten niihin vaatimuksiin on sovitettavissa köyhyyden torjunta, jota EU myös haluaa tehtävän.
  Ja miten iso työ köyhyyden torjunta on, kun esim. joka neljäs lapsi EU:n alueella on köyhyys- ja syrjäytymisriskissä ja EU:ssa on maita, joissa nuorista puolet on työttömiä. Toisaalta työntekokaan ei aina ratkaise köyhyysongelmaa, vaan EU:ssa työntekijöistäkin 8 prosenttia on virallisten määritelmien mukaan köyhiä.
  Haastateltavana on varapuheenjohtaja Jiri Sironen Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisesta verkostosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Onko Suomi EU:n jäsenenä enää teoreettisesti tai käytännössä itsenäinen maa? Olisiko meidän viisasta erota EU:sta? Haastateltavana on Itsenäisyyspuolueen eli IPU:n puheenjohtaja Antti Pesonen.

  Ohjelma on heinäkuulta 2012. Antti Pesonen menehtyi vakavaan sairauteen 5. huhtikuuta 2017.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Pitäisikö EU:n alueiden pankkien kriisiytyessä ottaa pankkien hallitusten hallitusvastuu vakavammin, kun pankkiunionissa ollaan osin siirtymässä pankkien yhteisvastuihin ja sijoittajavastuuseen. Ja olisiko samalla syytä nostaa pankkien vakavaraisuusasteita. Haastateltavana on KHT-tilintarkastaja Yrjö Tuokko ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • EU:n komissio on antanut keskustelun pohjaksi valkoisen paperin, jossa esitellään viisi erilaista kehitysvaihtoehtoa keskustelun pohjaksi tulevaisuuden EU:lle.
  Kuusi EU:n perustajamaata on jo ilmoittanut kannattavansa tulevaisuudessa kahden raiteen EU:n mallia. Keskustelua käy ja siis myös mahdollisesta EU:n eritahtisuudesta, ympäri Eurooppaa.
  Mutta millainen tulevaisuuden EU:n malli voisi käytännössä olla..
  Haastateltavana on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Jos EU:n perustajajäsenmaissa on iso kannatus EU:n kahden raiteen mallille, niin tuleeko se malli eittämättä toteutumaan ja mitkä muut asiat vaikuttavat EU:n tulevaisuuteen.
  Entä miten etenee EU:n turvallisuuspolitiikka. Tuleeko USA:n muuttunut poliittinen tilanne ja mahdollinen Brexit vaikuttamaan tilanteeseen Haastateltavana EU:n komission entinen korkea virkamies Eero Vuohula. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Minkälainen EU olisi Suomen kannalta paras, mitä EU-alueella on odotettavissa, kun korot taas kerran nousevat, pitäisikö EKP:tä, joka käyttää isoa valtaa EU:ssa hallita avoimemmin ja demokraattisemmin, miksi pienten valuutta-alueiden kannatta pysyä itsenäisiä, ja onko pankkiunioni hyvä ajatus.

  Haastateltavana on valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Standardien käyttö tuotteissa on vapaaehtoista, mutta EU:nkin sisämarkkinoilla kauppa sujuu usein paremmin, jos tavarat täyttävät käyttää EU:n alueella yhteisesti sovitut standardit. Miten yhteiset standardit käytännössä sovitaan ja miten esimerkiksi tulevaisuudessa sisämarkkinoilla palveluita mahdollisesti standardoidaan. Haastateltavana on Suomen Standardisoimisliiton teknillinen johtaja Antti Karppinen ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Miten Rooman sopimukseen ja EU:n kehitykseen vaikutti sen alkuaikoina kauppapoliittiset paineet ja miten suurvaltapolitiikka. Entä mitkä taho lisääntyvää integraatiota eniten halusivat ja mitkä eivät.

  Haastateltavana poliittisen historian dosentti Tapani Paavonen ja toimittajana Maija Elonheimo.

Klipp

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Lyssna också