KulttuuriCocktail Puheessa

Saavatko valkoiset kertoa mustien tarinan?

 • 57 min
 • tillsvidare

Saavatko valkoiset kertoa mustien tarinan?

Viirus-teatterin uudessa näytelmässä Lampedusa pakolaisia näyttelevät valkoiset näyttelijät. Sonya Lindforsin uutuusesityksessä asetelma käännetään päälaelleen. Mustat esiintyjät astuvat näyttämölle, joka on historiallisesti valkoinen ja ottavat tilan haltuun.
Tumma on automaattisesti mamutaitelilija, jonka ei kuulukaan kertoa muusta kuin alkuperästään. Kuka saa kertoa kenenkin tarinaa? Studiossa keskustelemassa koreografi Sonya Lindfors, Ruskeat tytöt -blogia pitävä Koko Hubara sekä Lampedusa -näytelmän näyttelijä Eeva Soivio.

Juontajina toimittajat Jenni Stammeier ja Marjut Tervola.

Tuotanto: Yle Kulttuuri

Sändningar

 • fr 8.4.2016 16.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Miten voitetaan Oscar-palkinto?
  Elokuvatuottaja Kai Nordberg kertoo KulttuuriCocktailin haastattelussa, mitä suomalaisen elokuvan kansainvälinen läpimurto käytännössä vaatii. Klaus Härön Miekkailija (2015) pääsi lähelle Oscar-ehdokkuutta. Nyt jännitetään Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen (2016) mahdollisuuksia. Nordbergin mukaan suomalainen elokuva voittaa lähivuosina Oscarin tai kultaisen maapallon. Toimittajana on Teemu Laaksonen.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Luokkakeskustelu nostaa jälleen päätään. Miksi yhteiskuntaluokista pitää keskustella juuri nyt ja kuka hyötyisi hiljaisuudesta? Keskustelemassa ovat muun muassa Downsiftaajat-sarjasta tuttu näyttelijä Niina Lahtinen ja yksi Luokan ääni ja hiljaisuus -kirjan kirjoittajista, valtiotieteen tohtori Anu-Hanna Anttila.

  Toimittaja Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Alfred Kordelinin säätiö myönsi kirjailija Timo Hännikäiselle apurahan kirjalliseen työskentelyyn. Sosiaalinen media kohahti. Saako naisvihamielisiä kommentteja kirjoittavalle ja kansallissosialistien kanssa veljeilevälle henkilölle myöntää apurahaa? Minkälaisia kirjallisia tuotoksia voidaan ylipäätään tukea? Asiasta keskustelemassa sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aro.

  Läpivalaisussa myös Baltic Circle -teatterifestivaalilla ensi-iltansa saava FatherFucker. Ohjaaja Sara Melleri ja näyttelijä Markku Haussila kertovat, miksi mielikuvitusleikkeihin pakenevat teinitytöt seikkailevat Liv ja Claudia Versacena kuolevan isän ruumiin sisällä.

  Musiikkitoimittaja Jake Nyman pohtii, miksi laulaja-lauluntekijä Leonard Cohenin poismeno jättää niin ison aukon musiikkimaailmaan.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ohjaaja Milja Sarkola kysyy uusimmassa Allt som sägs -näytelmässä, mikä tekee meistä yksinäisiä. Onko niin, että pelätessään sisältään löytyvää pahuutta ihminen käpertyy itseensä? Ajaako alituinen itsensä tarkkailu meidät eroon toisistamme?

  Egyptiläinen muusikko Ramy Essam koki musiikin voiman Tahririn aukion kansannousussa Egyptissä vuonna 2011. Vallankumouslaulut yhdistivät ja voimaannuttivat kansaa. Ramyn usko musiikin voimaan ja tulevaisuuteen ei hiivu, vaikka häntä kidutettiin ja hän joutui lopulta lähtemään Egyptistä.

  Toimittaja Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Milloin huumori muuttuu vallankäytöksi?

  KulttuuriCocktailin perjantailähetys perehtyy akateemiseen ilonpilaamiseen. Huumorin tutkiminen on varmin tapa poistaa huumorista hauskuus. Mitä hauskuuden tilalle tulee, kun huumorin pintaa raaputetaan? Jonni Roosin haastateltavana huumorin tutkijat Anu Korhonen, Outi Hakola ja Antti-Ville Kärjä. Lähetyksessä myös toimittaja Olli Kangassalon sukellus syyskylmään metsään sodanaikaisten kaukopartiomiesten hengessä. Kuinka kauan siviilipalvelusmies kestää kaukopartiomiesten kyydissä? Haastateltavana kaukopartiomiehistä kirjan kirjoittanut Patrik Berghäll.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Tuukka Temonen, miksi riitelet?

  Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen hermostutti kokoomuslaiset muutama vuosi sitten Presidentintekijät-dokumentillaan. Viime viikkoina ohjaaja on ollut otsikoissa Apulannasta kertovan Teit meistä kauniin -elokuvan yhteydessä, eikä tälläkään kertaa aina niin positiivisessa valossa. Miksi Temonen ajautuu kiistoihin? Millainen näkemys hänellä on elokuvan tekemisestä ja siitä, miten elokuva-alan pitäisi toimia? Tuukka Temonen on Tuomas Karemon vieraana.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Hannele Lauri: Suomessa on liikaa huonoja ohjaajia

  Hannele Lauri on kuulunut 1970-luvulta lähtien Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin. Näyttelijänä hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan Veskun ja Speden komedioissa, julkisuuskuvaa puolestaan ovat hallinneet meikit, kauneusleikkaukset, tupakointi, ja miessuhteet. KulttuuriCocktailin haastattelussa Hannele Laurin kanssa puhutaan siitä, mistä hänet tulisi oikeasti tuntea: näyttelemisestä – ja nimenomaan draamanäyttelemisestä. Ja älkää säikähtäkö, keskustelussa puhutaan myös seksistä ja hieman myös tupakoimisesta! Hannele Lauria haastattelee Tuomas Karemo.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kauko Röyhkä, kaduttaako olla Kauko Röyhkä?

  Kauko Röyhkän virnistelevät kasvot ilmestyivät suomalaiseen mediaan vuonna 1980. Tuolloin hän julkaisi sekä esikoisteoksensa että -albuminsa. Siitä lähtien Röyhkä on pysynyt aktiivisena kirjailijana ja muusikkona, eikä hänen julkaisutahtinsa ole hiljentynyt. Mitä haittaa on ollut siitä, että hän on rakentanut hahmonsa Kauko Röyhkäksi? Kauko Röyhkä on KulttuuriCocktailissa Tuomas Karemo vieraana.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Mitä Clintonin ja Trumpin väittelystä on jäänyt huomaamatta? Miksi Jari Tervon inkeriläisiä käsittelevät kommentit ovat herättäneet ärtymystä? Kuka saa kertoa inkeriläisten tai saamelaisten tarinan?

  Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen, toimittaja Oskari Onninen ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

  Toimittajana Tuomas Karemo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Odysseia on kirjallisuushistorian ensimmäinen perhedraama

  KulttuuriCocktail palaa perjantaina antiikkiin ja tarinankerronnan alkuun. Klassillisen filologian emeritusprofessori Paavo Castrén on suomentanut vastikään Homeroksen Odysseian kokonaisuudessaan proosamuotoon. Kyseessä on merkittävä suomennosurakka, jonka lähtöpisteenä pidetään 700-luvulla ennen ajanlaskua eläneen sokean kreikkalaisen runonlaulajan, Homeroksen, runoelmaa. Lähetyksessä Castrén kertoo, millainen perhedraama Odysseuksen harharetkiin kätkeytyy ja miksi kaikkien koululaisten kuuluisi tuntea Homeroksen nimiin laitettu runoelma.

  Lähetyksessä puhutaan myös Matti Mäkelän kanssa suomalaisista taideskandaaleista sekä tekemättä jääneestä Pekka ja Pätkä homoina -elokuvasta

  KulttuuriCocktailin juontaa Tuomas Karemo.
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Muun muassa tähän kysymykseen pureutuu Kansallisteatterin Sinuus-näytelmä. Näyttelijät Anna Paavilainen ja Marja Salo halusivat selvittää mikä saa meidät juoksemaan tykkäysten ja trendien perässä. Mistä löytyy armo itseä ja toisia kohtaan sosiaalisen median aikakautena?

  Kirjailija ja filosofi Torsti Lehtinen oli edesmenneen ohjaaja Kalle Holmbergin hyvä ystävä. Hän puhuu lähetyksessä siitä millainen ihminen Kalle Holmberg oli ja mikä hänen perintönsä on suomalaiselle kulttuurille.

  Toimittaja: Anu Heikkinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ohjaaja Leea Klemola tutkii uutuusnäytelmässään Vaimoni, Casanova naimisissa olevaa vanhaa naista, jolla on rakkaudenjanoinen luonto. Mitä asioita voi nähdä tarkemmin, kun roolimallit keikautetaan päälaelleen?

  Tänään ensi-illassa olevan Hymyilevän miehen pääosan esittäjä Jarkko Lahti kertoo, miksi Suomessa tehtiin taas häviäjän tarina. Lahti on myös tuoreen valtionosuusjärjestemää uudistavan työryhmän jäsen. Miten järjestelmää pitäisi hänen mukaansa uudistaa?

  Juontajana Anu Heikkinen

  Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

Lyssna också