Pyöreä pöytä

Jakamistalous vain yksi tapa riistää ihmisiä?

 • 29 min
 • tillsvidare

Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa.

- Kaukokaipuu ja ahtauden tunne ajavat ulkomaille.
- Miksi Suomen takseilla ei ole ollut yhtä hyvää applikaatiota kuin Uberilla?
- Vihreiden Ville Niinistö ymmärsi Bernerin tahallaan väärin?

Keskustelun aluksi mainitaan mm. Anders Breivik, murhaaja, kosto, oikeuslaitos ja kuolemantuomio.

Kirjailija Juha Itkosen valitseman keskusteluaiheen avainsanoja ovat mm. superlahjakas Antti Holma, Lontoo, Terhi Kiemunki, (mutta miksi mummot?), ahtaus, umpimielisyys, New York, Timo Soini, Karkkila, päiväkoti.

Muusikko Maija Vilkkumaan synnyttämässä keskustelussa käytettiin mm. sanoja nuoriso, jakamistalous, riisto, Uber, Airbnb, eläke ja kolme sointua.

Muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirran valitseman aiheen käsittelyn aikana mainittiin mm. Anne Berner, väyläyhtiö, Ville Niinistö, yksityistäminen, yhtiöittäminen ja pyöräilykypärä.

Twitterissä #pyöreäpöytä
Palautetta saa antaa myös @InkeriK, inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi, tuottaja

Sändningar

 • on 20.4.2016 17.30 • Yle Radio Suomi

Avsnitt

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista asioista Ruben Stillerin johdolla.
  Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Mika Pantzar ja Pekka Seppänen.

  Taru Tujunen vihaa kesäaikaan siirtymistä. Hän onkin pannut merkille, ettei ole ainoa, joka suunnattomasti ihmettelee, miksi kelloja pitää siirrellä. Hän on yksi monista, joka on käynyt allekirjoittamassa kansalaisaloitteen kesäajasta luopumisesta.

  Tujusen mielestä tarve kesäajalle on poistunut, koska ihmiset elävät nykyään muutenkin omissa, muusta maailmasta riippumattomissa aikatauluissaan.

  Pekka Seppäsen mielestä kesäaikaa suurempi ongelma on, että meillä on ajan mittaamiseen käytössä täysin mielivaltainen mittayksikkö, tunti, joka ei perustu mihinkään luonnonilmiöön.

  "Babylonialaisten muinaiseen keksintöön perustuu yhä kaikki meidän tekeminen, esimerkiksi tennistunti. Se kestää tunnin, vaikka jokin muu kesto voisi olla ihmiselle parempi."

  "Se on todennäköisesti kaikkein vaarallisinta", toteaa Seppänen.

  Mika Pantzarin mielestä kansakunnalle olisi turvallisempaa siirtyä esimerkiksi 50 minuutin tuntiin, koska sählyvuoroillakin pahimmat loukkaantumiset tapahtuvat aina tuntien loppupuolella.

  Seppänen innovoi kesäajasta luopumista teemaksi kuntavaaleihin.

  "Jossain kunnassa joku ryhmittymä voisi kiireesti ryhtyä ajamaan sitä, että siellä olisi vain yksi aika, ja se nousisi koko Euroopan mittaiseksi esimerkiksi."

  Mika Pantzar tuo pöytään terveisiä sosiologipäiviltä.

  "Mihin on hävinnyt tietoyhteiskunta, kun siitä ei enää missään puhuta?", hän kysyy.

  Myös Seppänen muistaa nostalgisesti hienot tietoyhteiskuntastrategiat, joilla visioitiin tulevaisuutta. Hän aprikoi, olisiko asia edelleen olemssa, mutta sana tietoyhteiskunta on korvattu digitalisaatiolla. On toitotettu, että esimerkiksi koululaisten pitäisi Suomessa tehdä digiloikka.

  "Se tarkoittaa, että kaikille tuodaan repullinen tietoteknisiä laitteita ja romppeita, jotka välittömästi vievät Suomen koulutlaiset harppauksittain kaikkien muiden koululaisten edelle tässä maailmassa."

  Tujunen muistuttaa, että tietoyhteiskunta on jo toteutunut.

  "Kuljemme kaikki jatkuvasti mobiililaitteet taskuissamme, lähetämme viestejä suoraan päättäjille ja lastemme opettajille, eikö tässä ole käynyt juuri niin, että tietoyhteiskunta on täällä?"

  "Pitäisikö tätä juhlia, tietoyhteiskunta on valmis, meillä on laajakaistat taskuissamme", ehdottaa Mika Pantzar.

  Pekka Seppästä askarruttaa, toteutuuko sukupuolten välinen tasa-arvo Suomessa. Autoalan toimitusjohtaja Mia Miettinen esitti Helsingin Sanomissa rohkeita ajatuksia menneenä viikonloppuna. Miettisen mielestä Suomi on tasa-arvoinen maa "siinä mittakaavassa kuin sen pitääkin olla".

  Taru Tujusta Miettisen ajatukset ovat vähän käyneet kiristelemään.

  "Erikoista että yksilökokemuksen kautta halutaan legitimoida, että nyt tasa-arvo on riittävän korkealla tasolla."

  Tujusen mielestä emme ole aivan valmiita tasa-arvoasioissa, jos ottaa huomioon esimerkiksi naisten miehiä alemmat ansiot tai sen, että parisuhdeväkivallassa uhri on useimmiten nainen.

  Mika Pantzar pitää Miettisen puheenvuoroa rohkeana.

  "Mies ei voisi näin sanoa."

  Pantzar muistuttaa esimerkiksi naisten ajankäytön paineista tai naisten asemasta työelämässä. Yliopistomaailmasta hän nostaa esiin erityisen sovinistisen kulttuurin. Siellä naisten on edelleen vaikeampi edetä, ja esimerkiksi lapsen saanti vaikuttaa moneen asiaan.

  "Toisaalta olen kyllä huomannut, että kun väitöskirjan tekijä saa lapsen, hän tulee takaisin parempana tutkijana. Lapsi tuo mukanaan suhteellisuudentajua"

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.

  Intensiivistä keskustelua mm. puolueiden tarpeesta ja "ääripäistä".

  Mediatutkija Anu Koivunen on innoissaan kuntavaaleista ja haluaa keskustella puolueiden merkityksestä. Hän kaipaa puoluekenttään avoimia koalitioiden rakentajia ja kompromissien tekijöitä. Keskustelussa toivotaan, etteivät puolueet olisi etujärjestöjä eivätkä yksimielisten kuoroja.

  Muusikko Maija Vilkkumaa tuo keskusteluun Vaasan yliopiston selvityksen maahanmuuttokeskustelusta. Selvityksen tulos on uutisten mukaan se, että suuri osa ihmisistä ei uskalla osallistua tähän keskusteluun leimautumisen pelossa.
  Selvityksessä puhutaan "ääripäistä", "suvakeista", "rasisteista" ja "tolkun ihmisistä".

  Anun mielestä termeissä kyse on keskustelun välttämisestä. - Olemme kyvyttömiä käsittelemään erimielisyyksiä, hän sanoo.

  - "Hölkän ihminen" hölkkää pakoon omaa vastuutaan yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hiljaisuuskin on kannanotto, sanoo Ruben.

  Lopuksi puhutaan keskiluokan kriisistä, johon marjastaminenkin liittyy.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Anu Koivunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Pyöreä pöytä jakaa edellispäivän Journalistipalkinnon innoittamana omia mediapalkintojaan. Kaarinalta tunnustus menee Saku Timoselle tämän blogista, A​nulta Long Playn kirjoittaja Jeanette Björkqvistille​ ja Juhalta toimittajille Oskari Onniselle ja Sonja Saarikoskelle​.

  ​Media- ja elokuvatutkija Anu Koivunen puhututtaa Pyöreää pöytää perussuomalaisten Jussi Halla-ahon tavasta ilmoittautua puolueen puheenjohtajakamppailuun. Ilmoittautumisen kanavana eurokansanedustaja Halla-aho käytti YouTube-videopuhetta eikä perinteistä lehdistötilaisuutta.

  Käsikirjoittaja Kaarina Hazard haluaa tietää, kenestä suomalaisesta naisesta pitäisi tehdä omaelämäkerrallinen elokuva. Tällaisia elokuvia on tehty Armi Ratiasta, Hella Wuolijoesta ja Kerttu Nuortevasta.
  Pyöreä pöytä ehdottaa mm. Tove Janssonia, Marja-Liisa Kirvesniem​eä, Katrihelena​a​,Carola​a​​, Lenita​a; Helena Rantaa, Sirkka Hämäläis​tä, Aino Kassista ja Rita Tainolaa.

  ​Kuuntelijat ehdottavat Radio Suomen lähetysikkunassa ainakin Sylvi Kekkosta,Tarja Halosta ja Minna Canthia elokuvien tähdiksi.

  ​Kirjailija Juha Itkosta naurattaa BBC Worldin suorassa tv-lähetyksessä nähty Etelä-Korea-asiantuntijan ​​​Robert E. Kelly​n​ ​haastattelu, jossa ensin perheen lapset ilmaantuvat videohaastattelun taustalle (toinen hyppien ja toinen "vauvarollaattorin" kanssa) ja sitten lasten äiti, joka käy hakemassa lapset pois huoneesta.
  ​Selitykseksi miljoonien katsojien naurulle tarjotaan mm. ​esirippu nousee ​-efektiä, eläinvideon lumo​a ja farssiovea. :-)

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Taru Tujunen. Puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

  Aluksi arvaillaan Perussuomalaisten tulevaa puheenjohtaja, eikä yksinkertaista vastausta löydykään.

  Käsikirjoittaja Kaarina Hazardia pohdituttaa ritareita kuntavaaleista ja vähän lannistavista vaalitenteistä. Hän ihmettelee, mistä kuntavaaleissa pitäisi puhua.

  Kirjailija Juha Itkonen haluaa löytää Euroopan Unioniin yhteistunnetta ja on löytänyt yhden keinon mielipidekirjoituksesta.
  Helsingin Sanomissa Aale Roos haluaa puolustaa EU:ta urheilulla ja hän kirjoittaa: "... EU esiintyisi joukkueena muita suuria maita vastaan. Jättiläisten kisoihin voitaisiin kutsua Yhdysvallat, Kiina ja ehkä jokin vaihtuva suurvalta."
  Tästä sukeutuu keskustelu, jossa mainitaan mm. Norjan hiihtäjät, Yhdysvallat ja sota.

  Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen kertoo, että globaalin luottamusta mittavaan Edelman barometrin mukaan mediaan ja hallintoon luottaa alle puolet ihmisistä.
  - Elämmekö maailmassa, jossa kukaan ei luota ei enää mihinkään?
  Juha mielestä siltä näyttää, mutta Kaarina näkee luottamuskaipuun:
  - Luotetaan toisin kuin ennen, hän tulkitsee.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.

  Iivo Niskasen MM-kultamitalin juhlinnan jälkeen puhutaan muusikko Maija Vilkkumaan toiveesta
  laista, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien avioliitot.

  - Normaali länsimainen oikeus, kuvaa lakonisesti tutkimusprofessori Mika Pantzar uutta avioliittolakia.
  - Kyllä mun sydän on tänään täynnä hartautta ja kiitollisuutta, sanoo mediatutkija Anu Koivunen kuvatessaan tasa-arvoista avioliittolakia eteenpäin ajaneita poliitikkoja ja Seta-veteraaneja.

  Toisena keskustelunaiheena pohdittiin, uutisoidaanko Venäjästä tarpeeksi. Taustalla on Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin kirjoitus Helsingin Sanomissa edellisviikolla (24.2.2017). Puheenjohtaja (reservin majuri), uskoo, että Venäjä on vaarallisempi kuin ennen.

  Hjallis Harkimon työryhmän mediaselvitys taas täystyrmäyksen Pyöreän pöydän mediatutkijalta sekä myös puheenjohtajalta, joka on työskennellyt monessa mediatalossa ja on nykyisin kustannusyhtiö Allerin toimitusjohtaja.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen.

  Aiheet ovat viattoman kuuloisia: hiihto, totuus ja etunimet, mutta keskustelussa tunteet kuohuvat monessa kohtaa.

  Jos pitäisi valita klikkiotsikko, niin tähän sopisi se, jota keskustelijat itse ehdottivat, kun suora lähetys oli ohi: Ilmiriita - kirjailija Juha Itkonen raivostui Kaarina Hazardille suorassa radiokeskustelussa.

  Puheenjohtaja oli väittelystä riemuissaan, koska etunimistä "Pyöreä pöytä löysi kuumimman aiheen ikinä".

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Kaarina Hazard ja Taru Tujunen.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Suurten teemojensa vuoksi ritarit päätyvät suorassa lähetyksessä nimeämään keskustelunsa valtio-opin aabeeceeksi.

  Puheenjohtaja mainostaa kuntavaaleja (9.4.) ja sanoo huomanneensa, että yhä enemmän valta keskittyy suurten kaupunkien johtajille. Tujunen komppaa, sillä hänen mielestään juuri kaupungeissa politiikka ei olekaan rikki.

  Pyöreän pöydän uusi keskustelija Tujunen on viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja. Aiemmin hän toimi mm. Kokoomuksen puoluesihteerinä.

  Taru Tujunen on valinnut aiheekseen yritysten mielipideilmaukset. Hän kertoo, että esim. Yhdysvalloissa yhä useampi yritys kertoo tai joutuu kertomaan mielipiteensä. - Onko firmoista tulossa puolueita?

  Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazardin mukaan nyt on yhteiskunnassa menossa "tosiasioista viis, tunnelmat jyrää" -meininki. Hän kysyy, onko tärkeämpää, miten puhutaan eikä enää se, mitä puhutaan.

  Mediatutkija Anu Koivunen etsii vastausta kysymykseen, onko demokratia huutoäänestys, mielipidemittausten tulos. Taustalla on brittiläisen ajatuspajan Euroopassa tekemä internet-kysely.

  Vastaukset saat helposti kuuntelemalla lähetyksen.

  #pyöreäpöytä
  Palautetta saa antaa @InkeriK, inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Kirjailija Juha Itkonen vieraili Donald Trumpin esivaalitilaisuudessa Iowassa vuoden 2016 alussa. Silloin Itkosta vielä nauratti, mutta kun hän oli viime viikolla Washingtonissa seuraamassa, kun presidentti Trump astui virkaansa, niin hymy hyytyi. Itkosen mukaan viihdyttävä jutustelu, holtiton liioittelu oli muuttunut pelottavaksi kivikasvoiseksi, nyrkki pystyssä puhumiseksi.

  Vilkkumaa pitää Trumpin reaktiota arvosteluun ei-presidentillisenä, lapsen reaktiona.
  - On tragikoomista tai vain traagista, että kritiikille näin herkkä ihminen, luonnottoman herkkä, on hakeutunut asemaan, jossa hänen ei kuulu olla muuta kuin kritisoitavana, sanoo Itkonen.
  Stillerin mielestä herkkänahkaisuuden takia Trumpilta menevät tärkeät ja merkityksettömät asiat sekaisin

  Muusikko Maija Vilkkumaan mielestä feminismi pelastaa maailman. Keskustelu meinaa tyssätä jo Maijan määritelmään feminismistä...

  Toimittaja Ruben Stiller neuvoo liikenneministeri Anne Berneriä: Kannattaa miettiä, milloin lähtee politiikasta pois. Jos lähtee oikeaan aikaan, niin voi sanoa edustavansa uutta poliittista kulttuuria. Stiller myös miettii, onko naispoliitikko helpompi uhrata kuin mies.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Ovaalin pöydän äärellä onnitellaan aluksi Vuoden urheilijaa, Leo-Pekka Tähteä.

  Mediatutkija Anu Koivunen pohtii kielen valtaa. Hän on lukenut The Guardian -sanomalehden artikkelia tulevan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttämästä kielestä. Artikkelin mukaan Trumpin puheesta löytyy sellaisia piirteitä kuten toistaminen, kaavamaisuus ja aggressiivinen sävy ja ne arkistuvat, normalisoituvat.
  Hazard sanoo talouden kielen vallanneen yleisen keskustelun, ja Pantzar pitää tätä piirrettä ärsyttävänä.

  Mikä on nykyään julkista ja yhteistä? Tästä ritareita puhututtaa vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalo sanoi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen saaman tuomion jälkeen, että Hakkarainen on käyttänyt "yleisesti käytössä olevia sanamuotoja" - Hazard on eri mieltä.

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar ajatusleikkii liikenne- ja viestintäministeriön linjalla ja ehdottaa puolustusvoimien yhtiöittämistä.
  - Maksaisimme vasta sodan tullen vaikkapa väestönsuojelupalveluista, hän visioi.
  Hän kehuu liikenne- ja viestintäministeriön ehdotusta villiksi ja levottomaksi ja sanoo toivovansa samaa raikkautta myös sote-puolelle, vaikkei liikenne-ehdotuksista pidäkään.
  - Milloin valtiosta tuli huono järjestely? penää Hazard, joka ihmettelee näkemystä yritysten ylivertaisuudesta valtioon nähden.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Eläinperäinen ruoka, kahtiajakautunut kansakunta ja suomalaisuuden kohtalo keskusteluttavat Pyöreän pöydän ympärillä. Ruben Stillerin johtamassa keskustelussa ovat mukana Maija Vilkkumaa, Pekka Seppänen ja Juha Itkonen.

  Maija Vilkkumaa osoittautuu yhdeksi Vegaanihaasteen suojelijoista. Miksei voisi vain vähentää eläinperäisiä tuotteita sen sijaan, että syömisestä tehdään niin vaikea asia, kysyy Pekka Seppänen. Maija myöntää toisinaan sortuvansa öisin lohtujuustoon ja ostavansa kaupasta turvajauhelihaa, mutta pitää vegaanihaastetta hyvänä tapana tarkastella omia ruokatottumuksiaan ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

  -Oliko näyttelijä Meryl Streepin pitämästä Trumpin vastaisesta puheesta hyötyä vai oliko siitä vain haittaa, kysyy Juha Itkonen. Miten liberaaleja arvoja pitäisi puolustaa niin, ettei vain vahvistaisi vastapuolen raivoa? Maija Vilkkumaa miettii, asettuuko tällaisen kysymyksen esittäjä samalla muiden yläpuolelle. Keskustelijat keskustelevat siitä, onko erimielinen keskustelu oikeaa keskustelua vai vain yritys tukahduttaa vastapuolen keskustelu.

  Ohjelman loppupuolella keskustelijat pohtivat Suomen väestönkehitystä ja suomen kielen kohtaloa. Kuihtuuko Suomi valkoiseksi kääpiöksi? Pekka arvelee, että omassa eristäytyneisyydessään Suomi ja sen kulttuuri saattaa jopa olla naapurimaita paremmassa turvassa. -Voisiko maahanmuutto saada aikaan sen, että parissa sukupolvessa suomen kielen puhujien määrä saadaan suurempaan kasvuun, kysyy Maija.

 • Pyöreän pöydän juhlalähetys kuunneltavaksi ja ladattavaksi omalle soittimelle.

  Miten kaikki alkoi: ensimmäinen lähetys 3.1.2007.
  Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.
  Valtakunnanterapeutti Tohtori Raimo ja asiakkaat valmistautuvat Pyöreään pöytään.

 • Miten kaikki alkoi: ensimmäienn lähetys 3.1.2007.
  Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipp

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Lyssna också