Perttu Häkkinen

Suomalainen noituus eilen, tänään ja huomenna

 • 56 min
 • tillsvidare

Mikä yhdistää muinaista luonnonuskoa ja modernia wiccalaisuutta? Studiossa Pakanaverkon pj. ja diskordianistinen wicca Essi Mäkelä. Panu Hietaneva haastattelee Salakirjojen omistaja Jon Hällströmiä nykysuomalaisten lisääntyneestä kiinnostuksesta kansanperinnettä ja noituutta kohtaan. Mikko Raskinen kertoo kiehtovasta gradustaan, joka käsittelee virtuaalista tilaa pyhänä tilana. Hän on tutkinut mm. wiccalaisuuden ja islamin pyhien tilojen mahdollisuutta Second Lifessä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Sändningar

 • ti 15.3.2016 13.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Mitä me todella tiedämme Jeesuksesta ja hänen elämästään?

  Suurmiesten henkilöhistoriat nostattavat aina debattia ja tuskin on hahmoa historiassa, jonka elämästä olisi kiistelty enemmän kuin Jeesus Nasaretilaisen. Jotkut eivät suostu pitämään häntä edes historiallisena henkilönä, toisten mielestä hän puolestaan vietti nuoruusvuotensa Intiassa tai Egyptissä ja kolmannet ajattelevat, että hän olisi ristinkuoleman sijaan nainut Magdalan Marian, saanut lapsia ja saattanut alulle Merovingien hallitsijasuvun.

  Elokuvaohjaaja ja kirjailija Taavi Kassila oli vieraana ja hän kertoi teoksestaan "Nasaretin miehen salaisuus - Matka Jeesuksen elämään ja kuolemaan".

  Oliko Jeesus joogi? Valaistunut pyhimys, joka vaelsi nuorena Intiassa?

  Lisäki kuulemme antropologi ja tietokirjailija Juha J. Hiltusta. Hän on perehtynyt 15 vuotta Torinon käärinliinan salaisuuksiin. Mitä se paljastaa kristinuskon vapahtajasta? Onko se valokuva Jeesuksesta vai kenties Graalin malja?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Elämä maapallolla loppuu, mutta koska ja miten?

  Tietokirjailija Jussi Viitala tietää, että aikamme maapallolla on loppumassa, mutta tosiasiat eivät ihmisiä kiinnosta.

  - Nykyinen elämäntapamme mahdollistaa elämän maapallolla noin kahdelle miljardille ihmisille.

  Kuinka suuri uhka on ilmastonmuutos? Entä meteoriitit? Ydinsota? Pandemiat?

  Moni uskonnollinen liike taas on odottanut maailmanloppua aikojen saatossa lukuisia kertoja.
  Kirkkohistorian dosentti Ville Jalovaara kertoo maailmanlopunkultista, Oulun profetiasta. Mikä uhkasi heitä?

  Miksi profetoivat sisarukset Aune ja Laila Heinonen uskoivat 1960-luvulla, että suomalaiset ovat valittu kansa? Miksi tarvittiin 8000 tosiuskovaa Neuvostoliiton uhan torjumiseen?

  Mikä maailmanlopussa kiehtoo tai on kiehtomatta? Miksi apokalypsit eivät innosta nykynuorisoa?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Anarkismi on antiikin aikoina alkunsa saanut esivallan vastainen poliittinen ideologia, mutta millainen on ollut sen historia Suomessa? Ovatko anarkistit yhteiskunnallisesti yhä merkittävä toimija? Mikä on suomalaisen anarkimin nykytila? Onko anarkismi karnevalisoitunut ja muuttunut someöyhötykseksi?

  Haastateltavina anarkisti Antti Rautiainen, vuoden 1917 anarkisteista gradua vääntävä Aki Lemmetyinen sekä kuokkavierasvierasliikettä tutkinut sosiologi Samu Lindström. Miten sen julkisuuskuva on muuttunut?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mitä on propaganda ja mihin sen teho perustuu? Miksi sosiaalinen media on oiva työväline propagandistille? Paljonko altistumme propagandalle ja miten siltä voi suojautua?

  Vieraana "Propagandan lumo" -teoksen kirjoittaja ja Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti.

  -Propanganda lähtee liikkeelle ihmisten tarpeista. Jotta suurten massojen manipulointi onnistuisi, propagandisti tuntee kohteidensa psykologiset viritykset ja pelaa ennakkoluuloilla.

  -Propaganda ei ole vain valheiden levittämistä vaan myös totuuksia, jotka on irrotettu asiayhteyksistään, muistuttaa Pörsti.

  Pekka Lehtonen työskenteli propagandahommissa Tallinnan radion suomenkielisessä toimituksessa. Millaista hänen työnsä oli ja miten hän ajautui propagandistiksi? Oliko kyse kansojen välisestä ystävyydestä vai mistä?

  -Sain ulkomaalaisena suunnilleen kaksi kertaa enemmän palkkaa kuin nuoret virolaiset kollegani. Minulla oli myös harvinainen oikeus lähettää 50 ruplaa Suomeen pankkitililleni.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Roskaelokuvat, eksploitaatioelokuvat, b-elokuvat, ö-elokuvat, halpikset, kalkkunat. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

  Ohjelman aiheena on suomalaisen roskaelokuvan historia ja uusi tuleminen. Vieraina väkivaltaisten roskaelokuvien tekijä Chrzu Lindström sekä elokuvatoimittaja-tietokirjailija Kalle Kinnunen.

  -Teen törkyä sydämellä. Leffani ovat komediaa äärimmäisistä aineksista, kertoo Nightsatan and the Loops of Doom ja Carlotta Moore -leffojen luoja Chrzu.

  -Roskaelokuvan teossa pätevät samat kuin muussakin leffan teossa. Pahin synti showbisneksessä on olla tylsä.

  Mikä roskaelokuvassa kiehtoo vuosikymmenestä toiseen? Missä siis menee huonon ja liian huonon roskan raja? Ovatko Timo Koivusalon elokuvat roskaa vai ainoastaan huonoja? Miksi Ponterosa kiehtoo Häkkistä vuodesta toiseen?

  Lisäksi kuulemme miten Marko Mäkilaakso tekee b-elokuvilla uraa maailmalla. Hänen mutanttimuurahaiselokuvansa saa tänä vuonna ensi-iltansa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Kuvassa Chrzu Lindströmin drag queen -hahmo Carlotta Moore.
  Kuva: Jirina Alanko, meikit: Ida Kumpulainen.

 • Mistä kielilläpuhumisessa on kyse? Miten sitä oppii? Onko kielilläpuhuminen yliluonnollista vai automaatio, joka opitaan yhteisöltä?

  Kielilläpuhuminen eli glossolalia tarkoittaa siis uskonnollisessa hurmostilassa esitettyä käsittämätöntä puhetta. Helluntailaisuudessa kielilläpuhumisen katsotaan juontuvan pyhän hengen antamista armolahjoista.

  Ohjelmassa käsitellään kielilläpuhumista, helluntailaisuutta, hengellä täyttymistä ja uskonnollisia valtasuhteita sosiaalipsykologin ja antropologin Katriina Järvisen kanssa.

  Lisäksi kuulemme kielilläpuhumisen äänneoppia tutkinutta Terhi Törmälehtoa. Hänen tuoreessa romaanissaan jumalan antamalla "enkelten kielellä" on iso rooli.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa pohditaan taiteilijakuvan muutosta: mihin katosi ryyppäävää ja rellestävä saarikoskelainen taiteilija, joka ammentaa kärsimyksestä? Nykyisin taitelijoiden elämäntavat ovat siistiytyneet: viinin ja pervitiinin tilalle ovat astelleet jooga, juokseminen ja lastenhoito.

  Haastateltavina kirjailija Miki Liukkonen.

  -Olen joko tai -ihminen, neuroottinen ja herkkä. Olen myös heikkona myytteihin, mutten pidä sairauden kultaamisesta, sanoo Rimbaudia ja Saarikoskea ihaileva runoilija.

  -Kyllä mä luulen, että olen tasapainoton. En mä ainakaan tasapainoinen ole, arvioi Liukkonen.

  Lisäksi kirjailija ja toimittaja Tuula-Liina Varis kertoo entisestä puolisostaan Pentti Saarikoskesta.

  Millaista oli elämä myyttisen boheemin rinnalla?

  -Moni pettyi, jos hän ei ollut kännissä matineoissa. Viina oli kuitenkin hänen tiensä toisten luo, koska hän oli niin ujo ja arka ihminen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa perehdytään filosofi-okkultisti-kuvataiteilija Julius Evolan ajatteluun.

  Vuonna 1974 kuollut Evola kirjoitti teoksia metafysiikasta, politiikasta, tantrismista, alkemiasta ja magiasta. Suomessa edes ammattifilosofit eivät tunnu tuntevan Evolan ajattelua.

  Mitä on sielun rasismi? Entä miksi työ on alin asia, mitä ihminen voi tehdä ja soturin sota taas hienointa, mitä voi tehdä?

  Perttu Häkkisen kanssa Evolasta keskustelee italialaisia uusfasisteja tutkinut Anton Monti. Evola on esimerkiksi Steve Bannonin ja monien suomalaisten uustraditionalistien henkinen johdattaja. Mikä on Evolan vaikutus nykypäivänä?

  Lisäksi kirjallisuuden dosentti Marja Härmänmaa kertoo italialaisesta futurismista, koska Evola oli ennen traditionalismiin kääntymistään dadaisti ja futuristi. Mikä on futurismin ja poliiikan kytky?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Pyhässä geometriassa kaikella on symbolinen merkitys.
  Haastateltavana on Veli Martin Keitel, joka on omien sanojensa mukaan sukeltanut numerologian ja pyhän geometrian avulla takisin sumerilaisen, suomalais-ugrilaisen, muinaisintialaisen ja eskimokulttuurin yhteiselle lähteelle.

  Puhetta myyteistä, äänteistä, geometriasta, arkkityypeistä, kaikkeuden lainalaisuuksista, ihmisen historiasta kaksinaisuuden maailmassa ja ihmisyyden päämäärästä, eli kaksinaisuudesta vapautumisesta. Sekä tietenkin lohikäärmeistä.

  Lisäksi "Mitä symbolit kertovat" -kirjan tekijä, kuvataiteen tutkija Liisa Väisänen valottaa sitä, miten symbolit siirtyvät vuosisatojen ja -tuhansien yli ja puhuttelevat vielä tämän päivän kansalaisia.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millaisiin tiloihin vie psykoaktiivinen kasvisuutejuoma, jota intiaanit kutsuvat "sielun viiniksi"? Onko ayahuasca huume vai shamanistista terapiaa?

  Räppäri Jontti oli kolme kuukautta Perun sademetsissä viettämässä dietaa. Auttoiko dieta ja siinä käytetty ayahuasca? Jontti kertoo meille tarinansa. Vieraana on myös Antti. Hän toteaa:

  -Pitää ymmärtää, että ihmisiä kuolee siihen, itsellänikin se oli hyvin lähellä. Toiset menettävät järkensä.

  Lisäksi tutkija Jaakko Lavonius kertoo, miksi tiede on kiinnostunut ayahuscasta?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Espanjalaispappi Josemaría Escrivá (1902-1975) perusti vuonna 1928 järjestön nimeltä Opus Dei. Millainen tämä populaarikulttuurissa, kuten Dan Brownin Da Vinci -koodissa mystifioitu järjestö on?

  Maamme ensimmäinen Opus Dei -pappi Oskari Juurikkala on vieraana. Mikä häntä viehätti opusdeiläisessä maailmankatsomuksessa? Juurikkala nimittäin on entinen hevari, jazzmuusikko,ääriliberaali kauppatieteilijä ja Timo Soinin neuvonantaja.

  Ulkoministeri Soini olikin todistamassa Juurikkalan pappisvihkimisseremoniaa Roomassa.

  Lisäksi kuulemme dosentti Mikko Ketolaa. Hän on kirjoittanut kirjan "Opus Dei - vaiettu salaseura".

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Todellisuudesta tulee maaginen. Äkkiä kokee myös olevansa tapahtumien keskiössä, että lähes kaikki liittyy omaan itseen. Siinä on jotain samaa kuin ajatuksessa, että kaikista maailman ihmisistä Jumala kuulee juuri minun toiveeni ja toteuttaa ne, koska sitä rukoilen."

  Näin kirjoittaa Osku Alajoki psykoosistaan. Hän koki lisäksi muun muassa valaistumisen ja uudelleen syntymän. Sairauden aikana hän myös kirjoitteli pitkiä kirjoituksia Hommaforumille ja muisti syödä vain joka toinen päivä.

  Tutkija Mari Stenlund kertoo psykiatrian ja uskonnon suhteesta ja teologi Ilkka Pyysiäinen kognitiivisesta uskontotieteestä, jonka mukaan uskonnot nousevat ihmismielen rakenteesta. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lyssna också