Aktuellt 17

Basinkomst - ett hot eller en möjlighet?

 • 50 min
 • utgått

En basinkomst åt alla medborgare är inte längre en omöjlighet. Regeringen är redo att inleda ett försök redan nästa år. Men det finns många hinder och frågor på vägen. Enligt forskaren Johannes Kananen är det på tiden att man inför mindre tvång och mera frihet i socialpolitiken.

Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet gör att allt fler flyktingar nu igen tvingas ta sig till Europa över Medelhavet. Det här ökar risken för nya drunkningsolyckor.

Alla landets fjärrtåg stannar i ett dygn på grund av att konduktörerna marscherar ut i protest mot VR:s uppsägningar.

Staten äger för mycket och borde sälja sitt innehav i de flesta av sina bolag - det här skulle ge ett tillskott på 20 miljarder euro i statskassa, visar en ny rapport.

I dagens debatt diskuterades Carl Haglunds beslut att lämna posten som ordförande för Sfp och varför han och många andra politiker har tappat tron på det politiska systemet.

Sändningar

 • on 30.3.2016 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • På lördag den 25 mars firar Europeiska unionen 60-årsjubileum, bland annat genom att underteckna en Romdeklaration. Europakorrespondent rapporterar om innehållet i deklarationen. EU-kommissionär Jyrki Katainen säger att Finland borde vara med i alla samarbetsformer i EU och urtikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen påpekar att man måste se på historien för att förstå EU:s framtid.

  I Sverige försöker Moderaterna få stopp på ett ras i väljarstöd. Stockolmskorrepsondent Ingemo Lindroos konsaterar att en orsak till det har varit ett försök från moderaternas lednings sida att samarbete med Sverigedemokraterna.

  Synen på genus håller på att förändras. De som varken kan kategoriseras som män eller kvinnor betonar att det är viktigt att bli bemött med respekt.

  Kosovo är Europas yngsta land och ett av de fattigaste. Dagens unga vuxna var barn under kriget mot Serbien för snart 20 år sedan. I dag ser framtiden dyster ut och många drömmer om att flytta utomlands.

 • Opinionsnämnden för massmedier prickar Yle prickas för att ha gett efter för påtryckning från statsminister Jua Sipilä. Statsministern får för sin del kritik för att ha utövat påtryckning i konflikten kring Yles nyhet om kopplingar mellan Sipilä och företaget Terrafame. I Sverige säger tidigare pressombudsman Yrsa Stenius att "Finland har en tråkig kultur".

  Londonborna gör sitt bästa för att återgå till det normala trots terrorattacken på onsdagen.

  Svenska folkpartiet är både ett litet parti och på sina håll ett maktparti. Kommunforskaren Siv Sanberg analyserar vad det för med sig för kommunalvalet.

  Sjukvårdarna är skeptiska till vårdrefomen, visar en opinionsmätning. Framtiden känns osäker, säger man på vårdarhåll.

 • Det har gått exakt ett år sedan Europa chockerades av terrordåden i Bryssel. Yle Nyheters Europakorrespondent Daniel Olin minns tillbaka till den dagen och konstaterar att den har lämnat ett sjup spår hos brysselborna.

  På årsdagen av Brysselattackerna utsattes också London för ett terrordåd. Fem döda och 40 skadade i närheten av brittiska parlamentet - gärningsmannen uppges inspirerad av "internationell terrorism".

  Terrorhotet finns ändå fortfarande kvar i Europa, vilket dagens skottlossning vid brittiska parlamentet i London vittnar om.

  Här hemma har avsikterna och tolkningarna av statsminister Juha Sipiläs uttalande om studentsvenskan fortsatt debatteras. Enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap, är det helt klart att återinförandet av den obligatoriska studentsvenskan inte är aktuellt.

  I vår satsning Fokus på partiet, står idag Vänsterförbundet i tur - inför kommunalvalet går partiet hårt ut mot privatiseringen av vården.

  Fritt vårdval är också något man gått inför i Sverige, men som fortfaraden väcker debatt.

 • Statsminister Juha Sipilä öppnar överraskande för en återgång till den obligatoriska studentsvenskan. Han anser att tjänstemanna svenskan har försämrats för mycket. Uttalandet vöcker mycket politiska reaktioner.

  Överlag har Sipilä ändå svårt att förstå oron över svenskans försvagade ställning. Det här framkommer i tankesmedjan Agendas färska pamflett.

  Sipiläs Centerparti står också i tur i vår partigranskning inför kommunalvalet. Kan kritiken mot den sittande regeringen och vårdreformen rubba Centerns dominans ute i landsbygdskommunerna? Osannolikt, anser statsvetaren Lauri Rapeli.

  Finlands humanitära bistånd hyllas i en färsk rapport, men sågas samtidigt av många. Det statliga biståndsbolagets misstänkta skatteparadsikopplingar ökar inte precis på förtroendet för Finlands biståndspolitik.

  Det ska också handla om de djupa spår som de systematiska våldtäkterna under Kosovokriget har lämnat hos landets kvinnor, som nu tjugo år senare hoppas på upprättelse.

 • USA:s två högsta underrättelsechefer har förhörts av kongressen med anledning av president Donald Trumps misstänkta kontakter med Ryssland. Den exceptionella ufrågningen kan leda till en politisk skandal, om misstankarna kan bekräftas.

  Här hemma uppmanas våra politiker från forskarhåll att tydligare ta ställning mot invandringsfientliga grupper, innan spänningarna blir ohanterliga. Det här med anledning av gårdagens gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors.

  Långtidsarbetslösheten bland unga fortsätter att öka, samtidigt är högtutbildade arbetlösa frustrerade över att inte få hjälp av arbets- och näringsbyråerna.

  Klimatförändringen är ett växande problem i USA , som ändå nonchalleras av den nya klimatskeptiska politiska ledningen.

 • - Debatten om företagens samhällsansvar tar fart efter Nordeas bolagsstämma.
  - Skattepress från utlandet kan ge effekt? Måste Finland sänka företagsskatterna - igen.
  - Allt fler tar privat sjukförsäkring. Vem vill betala skatt för offentliga vården?
  - Hungersnöd i Afrika. Men Jemen värst drabbat igen.
  - Merkels första visit i ointresserat Washington. Trump twittrar om Nordkorea.
  - Har SFV några vänner kvar? Tre styrelsemedlemmar förklarar inför årsmötet.

 • -Nederländerna gick högerut, statsministern lyckades överleva. Timo Soini talar om misslyckande för ensakspopulister.
  -"Alla partier talar ju om samma sak". Kristdemokraterna i Finland har svårt locka väljare bakom kristna värderingar i politiken.
  -Hot om Nordeaflytt från Stockholm: Kanske redan i år, inom Skandinavien, om inte svenska regeringen ändrar avgiftsplaner.
  -Terrorhot och spionage i svenska säkerhetspolisens årsberrättelse

 • -FN-soldaterna i Centralafrikanska republiken skyddade lokalbefolkningen. Men aktionen urartade också i sexövergrepp, och barnen blev utan hjälp. Marko Hietikko om en aktuell granskning.
  -Socialdemokraternas dag inför kommunalvalet. Praktiska välfärdsfrågor ger röster och kanske seger.
  -Längre köer när migrationsverket tog över polisens utlänningshantering. Svårare i akuta situationer.
  -Vem tar ansvaret för robotarna. Eu söker svar.

 • -Turkisk valkampanj över alla gränser. Viktor Heikel förklarar vad presidenten vill.
  -40% av holländarna har inte bestämt sig inför parlamentsval som kan påverka hela Europa.
  -Aggressiv skatteplanering med biståndpengar, enligt Finnwatch.
  -Centralhandelskammaren vill öka möjligheterna till skatteplanering.
  -Samlingspartiets dag: Hem, tro och fosterland ersätts av nedskärningar och valfrihet. Prof Jan Sundberg analyserar största kommunpartiet.
  -Jurister ersätts av datorer. Hur länge förblir domarna mänskliga?

 • -Sannfinsk ordförandekamp fick fart när Jussi Halla-aho ställde upp mot Sampo Terho. Men de värsta pikarna gick till Timo Soini.
  -Allt tycks kretsa kring Geert Wilders i holländska parlamentsvalet. Turkiet-konflikten stökar till valet som också handlar om EU-framtiden eller Nexit.
  -Ingen finlandssvensk domänförlust när nya Yle Fem&Teema börjar dela kanalplats. Mindre populära SVT-program försvinner.
  -Skola och bildning blir viktigare för kommunfullmäktige när vården försvinner. Många skolor har lagts ner, men sparkraven fortsätter. Botten är nådd, hoppas man i Österbotten.

 • På Helsingfors-Vanda flygplats var tusentals resenärer strandsatta under en fem timmar lång strejk. Det var de anställda vid markservicen och säkerhetskontrollen som strejkade.
  Vem skall betala lön för de anställda som är borta från jobbet för att sköta sina sjuka föräldrar? Facket lyfter den eldfängda frågan igen. Vallöften i kommunalval är luddiga och går sällan att hålla. Det säger statsvetaren Åsa v Schoultz.

 • - En asylsökande försökte begå självmord i centrum av Helsingfors i går kväll.
  Krispsykolog Ferdinand Garoff säger att de asylsökande har rätt till begränsad mentalvård och resurserna är små från första början. De politiska kommentarerna är ändå försiktiga.
  - Valet i Nederländerna kan göra Frihetspartiet till landets största parti. Det kan partiet i så fall tacka både vita män och invandrare för.
  - Svenska Yle samarbetsförhandlar och upp till 18 kan få gå.

Lyssna också