Jokapaikan Reetta

Laukkuverstaalla Sastamalan Keikyällä

 • 31 min
 • tillsvidare

Entinen Äetsän seutu tunnettiin aikoinaan varsinaisena laukkumekkana. Alueella oli kymmeniä yrityksiä, jotka tuottivat suuren osan Suomen laukuista ja lompakoista. Lama ja tuonti purivat sittemmin 90-luvulla bisnekseen, mutta edelleen samoilla sijoilla syntyy suomalaista käsityötä. Esimerkiksi Koivusen perhe pyörittää Keikyän kylällä Okay´s tuotemerkkiä ja työllistää ompelijoita lähiseduilta. Reetta Arvila pääsee hypistelemään ihania nahkalaukkuja ja Annikki Koivunen näyttää miten laukku syntyy.

Sändningar

 • lö 26.3.2016 12.12 • Yle Radio Suomi Tampere

Avsnitt

 • ”Meidän jätskiin ei jäähdytysvaiheessa sekoiteta ilmaa mukaan ja siksi se on niin painavaa”, esittelee ylikiiminkiläinen Sanna Kokkoniemi ylpeänä omaa Sortolan jäätelöään. Maitotilan yhteydessä syntyy lähijäätelöä jo seitsemän vuoden kokemuksella. Kokkoniemen pariskunta tuumasi aikoinaan yhdessä, että Sannalle täytyy keksiä jokin oma homma maatilalle, navettaa kun hän ei ole kokenut omaksi paikakseen. Vastaus löytyi jätskistä ja vetoapua puolestaan Hollannista. Reetta Arvila starttaa suomalaisten suosikkisesongin eli kesän jäätelökauden Ylikimingin Joloksella, Sortolan tilalla.

 • Vaikka Ukka ja Pirjo Santala asuvat monella mittapuulla mitattuna kaukana ihmisvilinästä ja melskeestä, ei heillä tule Sallan Naruskassa juuri koskaan hiljaista tai yksinäistä, sillä he pyörittävät entisen kyläkoulun tiloissa retkeilymajaa. Ukka on eläköitynyt entinen poliisi ja Pirjo työskentelee edelleen myös tekstiilityönopettajana Sallan kansalaisopistossa. 80-luvun alussa Helsingistä Sallaan muuttaneen pariskunnan liikenevä aika menee hiljaisuutta ja rauhaa etsivien matkailijoiden kanssa touhutessa. Retkeilymajayritys on heille elämäntapa. Reetta Arvila on tällä kertaa Naruskassa tutustumassa matkailyrittäjien arkeen.

 • Lammastiloilla on pitänyt kiirettä viime viikkoina. Syksyllä astutetut uuhet ovat karitsoineet ja tilojen väen on täytynyt olla koko ajan tarkkana mikä uuhista on saattamassa pikkuisia maailmaan seuraavaksi. SikkaTalun luomulammastilalla Rymättylässä Katja ja Alar Sikka kasvattavat ahvenmaanlammasta ja lypsyrotuista itäfriisiläistä maitolammasta. Reetta Arvila pääsee heidän vieraanaan onnekseen todistamaan syntymän ihmettä. Touhussa on myös vähän jännitystä matkassa, kun eteen osuu pieni yllätys. Tai pieni ja pieni… Parempi lähteä ottamaan selvää tilanteesta Rymättylään.

 • ”Vaikka valta on vaihtunut, niin edelleen minä joka päivä kierrän tässä tiskiä”, hymyilee Taivalkoskella Suomen vanhimman kaupan vanha isäntä Ari Jalava. Vienankarjalainen laukkukauppias perusti puodin 1883 ja sittemmin tavara on vaihtanut omistajaa, nyt jo viidennessä polvessa. Viimeisin kapulanvaihto tapahtui vuosi sitten ja kolmikymppiset Mikko ja Laura Jalava asuvat nyt vuorostaan kaupan pihapiirissä. Reetta Arvila teki visiitin nykyään muun muassa perinnetavaraa, suomalaisia vaatteita sekä kalastus- ja metsästystarvikkeita myyvään Jalavaan. Ohjelma on uusinta maaliskuulta 2015.

 • Eelis Ollikainen on varustautunut asianmukaisesti reissuun: mukana on oma vasara ja tonget, kun Reetta Arvila saapuu autolla noutamaan miestä Hollolan palvelutalo Huililta. Tarkoitus on mennä pappaporukalla rakentamaan linnunpönttöjä Lahteen. Ja Reetta taasen päätyi kuskiksi ilmoittauduttuaan vapaaehtoistöihin automieheksi. Palvelun ideana on, että automies-kuljettajat vievät iäkkäitä hyvän mielen huviretkille vapaaehtoistoimintana. Tarkoituksena on houkutella mukaan erityisesti miehiä ja paljonpa tätä matalamman kynnyksen vapaaehtoistyötä on hankala keksiä, tuumaa idean isä Jari Peltola. Nyt matkaan!

 • Kun Sammalon eläinklinikalle astelee sisään, tervehtii tulijaa ensimmäisten joukossa vaaleanoranssi Jalmari-kissa erikoisella, ruosteisella kehräyksellä. Se on töissä ja sen hommiiin kuuluu muun muassa rauhoitella tyynellä olemuksellaan sekä eläin- että ihmisasiakkaita. Klinikan eläinlääkäri Jerina Wallius korostaa yhdessä hoitajiensa kanssa eläinten ehdoilla toimimista pakottamatta. Esimerkiksi pelkokoirat ovatkin tavallisia asiakkaita, joille annetaan aikaa tottua paikkaan ja ihmisiin. Reetta Arvila seuraa elämänmenoa eläinklinikalla Salon Kruusilassa.

 • Reilussa kymmenessä vuodessa noin parisataa grilliä on lopettanut toimintansa. Nakkikiskoja toki vielä löytyy noin satakunta, erinomaisen löytäminen on kuitenkin vielä oma hommansa. Alunperin Anelma Kiviranta perusti grillin Kalajoen Hiekkasärkille jo 90-luvun alussa. Mukana bisneksessä on myös Anelman poika Jarno Boxberg ja nykyisellään Kalajoen keskustassa on ympärivuotinen grilli ja särkillä toinen kesägrilli. Reetta Arvila on suurena grillien ystävänä saapunut innoissaan Kalajoelle, Matkiss-Grillille. Perinteisesti yö on vilkasta aikaa nakkareilla.

 • Labradorinnoutaja Carlos on touhuissaan, mutta hyvin rauhallinen ja keskittynyt. Kun opaskoiralle laittaa valjaat päälle muuttuu sen olemus ja ilme täysin. Tai kuten opaskoiran avulla jo vuosikymmeniä liikkunut Kenneth Ekholm sen sanoo: koiralla on valtion virkailme päällä. ”Kaikki esteet poistuivat tieltä ja välillä tuntuu kuin liitäisin”, kuvailee puolestaan Riikka Hänninen opaskoiran kanssa kulkemista liikenteen vilinässä. Reetta Arvila on mukana, kun pallo on Carloksella. Ohjelma on uusinta toukokuulta 2015.

 • Nuoripari ei kuunnellut varoituksia, vaan perusti Kiikoisiin oman lasinpuhallusyrityksen. Toki asiaa helpotti se, että Antti Torstenssonin vanhemmat olivat samalla alalla. Nyt töitä tehdäänkin rinta rinnan toisia auttaen, saman katon alla. Vanhemmat keskittyvät lasin uusiotuotantoon ja poika vaimoineen lasinpuhallukseen päätuotteenaan valaisimet. Antti Torstensson on Emmi Santan kanssa työntouhussa Reetta Arvilan saavuttua paikalle.

 • Nyrkkeily muutti Serwa Abdulmohammadifarin ja Stephen Wanin elämän täysin. Entisessä elämässä biletettiin ja nyt treenataan jopa kahdeksan kertaa viikossa suuret tavoitteet mielessä. Jos Suomessa haluaa satsata tosissaan nyrkkeilyyn, kannattaa valmennuksen ja treenimahdollisuuksien perässä suunnata Tampereen voimailuseuran hoiviin. Tätä mieltä ovat ainakin Serwa ja Stephen, jotka ovat tätä nykyä tamperelaistuneita nyrkkeilylupauksia. Reetta Arvila ottaa selvää nyrkkeilijöiden kurinalaisesta elämäntavasta Nääshallin nyrkkeilysalilla.

 • Vaikka kauppa-autojen kulta-aika on todellakin takanapäin, pyörillä kulkeva kauppa kannattaa edelleen muutamin paikoin. Kesäaikaan kauppa-autot saavat aina huomiota mökkiläisten myötä ja silloin tehdäänkin vuoden parhaat tilit. Mutta millaista on arki talvella, pakkasen ja lumen keskellä? Siitä lähtee ottamaan selvää Jokapaikan Reetta, joka on tällännyt itsensä varhaiseen aamuaikaan Pudasjärven Haisuvaaraan, mistä kuutena päivänä viikossa starttaa auto liikkeelle. Vastassa ovat Kauppispoikien yrittäjät Juha Hemmilä ja Pertti Sarajärvi.

 • Salossa on kahvila, jossa edellisen kahvikupin ehtii hädintuskin juoda puoleen väliin, kun kuppiin kaadetaan jo lisää, kakkupalat ovat päänkokoisia ja henkilökunta saattaa heittää homman rivitanssiksi. Ihme ja kumma kahvila työllistää kehitysvammaisia nuoria ja vapaaehtoisina pomoina heiluu vähintäänkin värikkäät Jorkki ja Armi. Homma starttasi melkeinpä vahingossa, kun he halusivat tarjota erityisnuorille mielekästä työtä ja auttaa heitä työuralla eteenpäin. Reetta Arvila viettää päivän iloisessa seurassa.

Lyssna också