KulttuuriCocktail

Suomalainen elokuva on modernin historiansa suosituinta juuri nyt

 • 57 min
 • tillsvidare

Kotimaisen elokuvan katsoi elokuvateatterissa viime vuonna liki 2,6 miljoonaa katsojaa. Se on eniten 45 vuoteen. Suomalaisia elokuvia tehdään myös enemmän kuin vuosikymmeniin. KulttuuriCocktail katsoo, mistä kotimainen elokuva on tehty, ja mikä on sen tila numeroiden takana. Arvionsa antavat elokuvahistorioitsijat Outi Hupaniittu ja Jari Sedergren. Elokuva-alan rahoitusta kommentoi Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn. Toimittajana Teemu Laaksonen.

Kulttuurin kiinnostavimmat havainnot Yle Puheen perjantai-iltapäivissä. Tuotanto: Yle Kulttuuri

Sändningar

 • fr 12.2.2016 16.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Esi-isien tajunta laajeni juoksemalla

  Esi-isämme laajensivat tajuntaansa juoksemalla, ja kertoivat kokemuksistaan kuvin.
  Kuvataiteilija Mikko Ijäs on perehtynyt kuvien alkuhämärään: kalliomaalaukset kertovat varhaisten metsästäjien kokemuksesta pakenevien saaliseläinten kannoilla. Elämää savanneilla sävyttivät pitkien juoksumatkojen aikana syntyneet muuttuneet tajunnantilat, jollaiset ovat nykyisinkin ultrajuoksijoiden ulottuvilla. Voiko varhaisimmista elämäntavoista ottaa oppia myös nykyaikana?

  Toimittaja: Jonni Roos
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Painavaa puhetta sarjakuvasta!

  Yle Puheen Kulttuuricocktail marssittaa mikrofonin ääreen kotimaisen nykysarjakuvan neljä huippua: Tommi Musturi, Hanneriina Moisseinen, Tiitu Takalo ja Matti Hagelberg. Aihepiirit vaihtelevat scifistä ja surrealismista päiväkirjarealismiin ja sotaan kuvattuna siviilien ja eläinten kautta. Nyt kuullaan, mikä sarjakuvassa on mahdollista.

  Toimittaja: Olli Kangassalo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Jyrki Lehtola: Kirjoitan pienen ihmisen nöyryyttämistä vastaan

  Ilta-Sanomien pahamaineinen kolumnisti Jyrki Lehtola on hänen puolisonsa mukaan maailman kannustavin ihminen. Lehtola ei jaa käsitystä, mutta ihmettelee silti, miksi hänen kirjoituksiaan pidetään ilkeinä. Ne ovat paitsi hauskanpitoa, myös pienen ihmisen puolella.

  Jyrki Lehtolan uusi kirja Suomi 100 on hakuteos, jonka sivuilla pilkataan itsetyytyväisiä julkkiksia, mutta myös puolustetaan kulttuurin itseisarvoa. Kirja vei julkisuuskammoisen Lehtolan jopa ET-lehden kanteen ja parisuhdehaastatteluun, mikä on aiheuttanut hänen kavereissaan mykkää pöyristyneisyyttä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri
  Kuva: Marica Rosengård / Schildts & Söderströms

 • Kristian Smeds KulttuuriCocktailin erikoishaastattelussa

  Kristian Smeds kertoo KulttuuriCocktailissa ensimmäistä kertaa julkisesti hänen ja Kalle Holmbergin ystävyydestä. Kahden teatteriohjaajan suhde oli poikkeuksellinen. Tämän takia Smeds ei ole aiemmin halunnut puhua aiheesta, eikä hän muutenkaan anna juuri koskaan haastatteluita. Holmberg kuoli viime syksynä 77-vuotiaana. Millainen hänen teatteriperintönsä on? Millaisia kahden merkittävän tekijän yhdessä viettämät hetket olivat? Kristian Smedsiä haastattelee Tuomas Karemo.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Konservatismin korskea paluu - Trumpin ja kumppanien aatteet

  Länsimaiden poliittista kenttää huuhtoo protestiaalto. Jytkyt, brexitit ja trumpit ovat erilaisia tapoja sanoa eliitille ja edistykselle rumasti. Kansan ääntä käyttävät poliitikot kammoksuvat islamia, EU:ta ja globalisaatiota. Mistä aatteet tulevat ja miksi juuri nyt? Millaiseen ajatteluun kansallismielisyys ja uusoikeistolaisuus nojaavat? KulttuuriCocktailin vieraana on radikaalia konservatismia tutkinut valtio-opin professori Mika Ojakangas Jyväskylän yliopistosta.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Suomen tuntemattomin sankari Matti Pohto olisi täydellinen elokuvan päähenkilö

  Ylistarossa syntyi 200 vuotta sitten poika, josta kasvoi suomenkielisen kirjallisuuden pelastaja. Kouluja käymätön Matti Pohto kulki kerjuulla kunnes innostui kirjoista. Hän ehti kerätä erilaisia painatteita noin 5000 kappaletta. Ne nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Turun palossa tuhoutunutta Suomen kansalliskokoelmaa alettiin kerätä uudelleen. Tästä uroteosta huolimatta Pohtoa ei tunne juuri kukaan.

  KulttuuriCocktailissa elokuvakäsikirjoittaja Anna Heinämaa ja kirjailija Juha Itkonen pohtivat, millaisen elokuvan tai romaanin Matti Pohdon tarinasta saisi.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirin vetää Juha Itkonen. Lukupiirikirjaksi valikoitui Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi (1938). Mitä voimme oppia 30-luvun fasismista? Osallistu lukupiiriin osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi. Paavolaisen kirja on luettavana sivuilta suoraan e-kirjana.

  Paavolainen nousi Itkosen mieleen Amerikassa, jossa hän vietti paljon aikaa vuonna 2016 uuden kirjoitusprosessin vuoksi.

  – Yhtään liioittelematta voi sanoa, että Donald Trump ja hänen taustajoukkonsa hyödyntävät samoja elementtejä kuin 30-luvun diktaattorit, Itkonen sanoi KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä.

 • Elokuvaohjaaja Matti Ijäs jää eläkkeelle Yleisradiosta, mutta ei lopeta elokuvantekoa. Nuorena Ijäs esiintyi pellehyppyseurueessa. Myöhemmin hänen elokuvansa on opittu tuntemaan viistosta huumorista. Katsastus (1988) on kulttiklassikko, jota myös Hymyilevän miehen (2016) ohjannut Juho Kuosmanen fanittaa. Ijäs itse pitää tv-elokuvan loppupuolta hieman epäonnistuneena. KulttuuriCocktailin haastattelussa Matti Ijäs käy läpi uraansa ja elämäänsä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Oscar-ennakko: mitkä elokuvat menestyvät, mistä muusta puhutaan.

  KulttuuriCocktail selvittää, mitä kaikkea on odotettavissa viikonlopun Oscar-gaalassa. Asiantuntijoina ovat elokuvakriitikko ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä sekä Yleisradion toimittaja J.P. Pulkkinen. He toimivat myös varsinaisen Oscar-lähetyksen kommentaattoreina Yle Teemalla maanantainvastaisena yönä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Oskari Onninen, Veera Luoma-aho ja Tommi Uschanov – keskustelua Steve Bannonista Ultra Brahan

  Yksi suurimpia kysymysmerkkejä Donald Trumpiin liittyen on Steve Bannon. 63-vuotiasta Bannonia on kutsuttu Trumpin päästrategiksi ja takapiruksi. KulttuuriCocktailin raati pohtii Bannonia hänen elokuviensa kautta. Bannonin ja Trumpin lisäksi keskustelua myös Ultra Bran sanoituksista. Ultra Bra on ollut tapetilla yhtyeen paluu-uutisen jälkeen. Millaisia tasoja raatilaiset, tietokirjailija Tommi Uschanov, toimittajat Veera Luoma-aho ja Oskari Onninen löytävät Ultra Bran sanoituksista?

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • "50000000 Elvis-fania ei voi olla väärässä"

  Elvis Presleyn kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. KulttuuriCocktail virittäytyy näyttävin lannevispauksin pohitimaan juhlavuoden kunniaksi, mistä Elviksen tuomassa vallankumouksessa oli oikeastaan kyse. Suorassa lähetyksessä ovat keskustelemassa Elvis-fanit, muusikko ja kirjailija Tommi Liimatta sekä Elvis – ääni ja vimma -kirjan kirjoittaja Markku Koski.

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Lukutaitotilastot ovat karua luettavaa. Osalla oppilaista lukutaidot ovat niin huonot, että arkielämän tilanteista selviäminen on vaikeaa. Rap-muusikko Mikko “Atomirotta” Sarjanen ja päätoimittaja ja kriitikko Aleksis Salusjärvi kiertävät Suomen ammattikouluja Sanat haltuun -hankkeen myötä ja puhuvat lukutaidon merkityksestä rap-musiikin avulla.

  Millaista lukutaitoa tarvitaan fasismin torjumiseen? Norjalainen kirjailija Karl Ove Knausgård kirjoitti Taisteluni-romaaninsa sisään 400-sivuisen esseen Hitleristä. Hänen mukaansa Hitler nousi valtaan, koska hän pystyi pukemaan sanoiksi ne tunteet, joita saksalaiset tunsivat ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Knausgård analysoi tarkasti Hitlerin puhujantaitoa, natsien kieltä ja propagandan keinoja. Kirjailijan mielestä nykyinen yhteiskuntammekaan ei ole immuuni niille voimille, joiden avulla Hitler kukoisti.

  Juontajina ovat Anu Heikkinen ja Teemu Laaksonen.

  Tuotanto: Yle Kulttuuri

Klipp

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Kiinalaisuutta poliittisesti tarkasteleva taiteilija nojaa taiteessa useasti käytettyihin keinoihin. Kulttuuricocktailin Jonni Roos analysoi Helsingin taidemuseon (HAM) näyttelyn. Laajempi versio jutusta.

Lyssna också