Laulun paikka

Elämäntyötä Metropolitanissa

 • 53 min
 • 21 d

Newyorkilainen pariskunta Karen McLaughlin ja Mark Schubin työskentelevät useimmiten yhdessä ja asuvat kävelymatkan päässä heitä lähes ympäri vuoden työllistävästä Metropolitanin oopperasta. Karen McLaughlin on alun perin Juilliardin Musiikkikoulusta valmistunut cembalisti, jota kuitenkin houkuttivat musiikin taltiointi ja visualisointi. Nykyään hän toimii freelance-ohjaajana ja kuvaussihteerinä ja välillä partituurinlukijana. Metropolitan-produktioissa hänen tehtävänsä vaihtelevat, ja yhdessä vaiheessa hänen vastuualueeseensa kuuluivat ympäri maailmaa esitettävien oopperaelokuvien väliaikaohjelmat. Mark Schubin puolestaan aloitti diplomi-insinööriopinnot, mutta päätyikin "sound-insinööriksi" ja toimii Metropolitanin oopperan tv- ja elokuvatuotantojen teknisenä päällikkönä. Hän on ollut mukana Metin joka ikisessä suorassa lähetyksessä ja taltioinnissa vuodesta 1973.

McLaughlin ja Schubin kertovat Laulun paikka -ohjelmassa mikä heidät lopulta yhdisti, miten he viettävät kesälomansa ja minkälaista oopperamusiikkia he vapaa-aikanaan kuuntelevat - siitä kun ei saa töissäkään tarpeekseen. Toimittaja Anu Jaantila. (Uusinta)

Sändningar

 • må 1.2.2016 14.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Laulun paikassa tutustutaan syventävästi neljään a cappella -lauluyhtyeeseen, jotka eivät tyydy pelkästään jo sävellettyyn materiaaliin, vaan ovat halunneet löytää yhtyeelleen oman persoonallisen profiilin. Tyttöyhtyeet Queens of Anything ja Fiasko ovat saaneet oppinsa koulun ja pop ja jazz -opiston opettajilta ja jatkavat nyt omillaan. Sovitukset syntyvät yhdessä improvisoiden ja eri vaihtoehtoja kokeillen. Lauluyhtyeet Hummeripojat, 30 vuotta, ja Rajaton, ensi keväänä 20 vuotta, ovat kumpikin ammattilaisia, joiden jäsenet ansaitsevat elantonsa osittain yhtyelaulusta. Teekkarihuumorista ammentava Hummeripojat tunnetaan hyvin liikemaailmassa ja valtionhallinnonkin tasolla, ja huipputaitava karismaattinen Rajaton kiertää maailmaa jatkuvasti uudistuvalla ja kunnianhimoisella ohjelmistolla.
  Laulun paikassa on tällä kertaa ehkä enemmän puhetta laulusta kuin itse laulua, mutta harvoin on tarjolla mahdollisuus kurkistaa lauluyhtyeiden sisäiseen dynamiikkaan ja siihen ytimeen, joka pitää yhtyeen jäsenet yhdessä.
  Michael Jackson -potpuri, sov. Anna Wiksten
  Queens of Anything: Aliisa Heinilä, Maria Hentunen, Liisa Kivinen ja Liina Turunen
  Kansansävelmä, teksti alkoholilain 47. pykälä, sov. Ilkka Aaltonen: Valomerkin jälkeen
  Hummeripojat: Lauri Kärnä, Jukka Vaari, Pasi Himanen, Timo Ranta-aho ja Ilkka Aaltonen
  Markku Impiö, sov. Ilkka Aaltonen: Tinakenkätyttö
  Fiasko: Viivi Helisalo, Siiri Ilomäki, Saara Lampela, Matilda Lehtonen, Aino Martikainen, Ansa Matikainen, Hanna Mikkanen, Emmi Peltola, Saaga Sihvola, Linda Svacinová ja Eveliina Talvioja
  Mia Makaroff, sov. Anna-Mari Kähärä: Butterfly
  Jussi Chydenius, san. Lauri Pohjanpää: Enkelit
  Rajaton: Essi Wuorela, Virpi Moskari, Soila Sariola, Hannu Lepola, Ahti Paunu ja Jussi Chydenius

 • Newyorkilainen pariskunta Karen McLaughlin ja Mark Schubin työskentelevät useimmiten yhdessä ja asuvat kävelymatkan päässä heitä lähes ympäri vuoden työllistävästä Metropolitanin oopperasta. Karen McLaughlin on alun perin Juilliardin Musiikkikoulusta valmistunut cembalisti, jota kuitenkin houkuttivat musiikin taltiointi ja visualisointi. Nykyään hän toimii freelance-ohjaajana ja kuvaussihteerinä ja välillä partituurinlukijana. Metropolitan-produktioissa hänen tehtävänsä vaihtelevat, ja yhdessä vaiheessa hänen vastuualueeseensa kuuluivat ympäri maailmaa esitettävien oopperaelokuvien väliaikaohjelmat. Mark Schubin puolestaan aloitti diplomi-insinööriopinnot, mutta päätyikin "sound-insinööriksi" ja toimii Metropolitanin oopperan tv- ja elokuvatuotantojen teknisenä päällikkönä. Hän on ollut mukana Metin joka ikisessä suorassa lähetyksessä ja taltioinnissa vuodesta 1973.

  McLaughlin ja Schubin kertovat Laulun paikka -ohjelmassa mikä heidät lopulta yhdisti, miten he viettävät kesälomansa ja minkälaista oopperamusiikkia he vapaa-aikanaan kuuntelevat - siitä kun ei saa töissäkään tarpeekseen. Toimittaja Anu Jaantila. (Uusinta)

 • Kun köyhän perheen kaunisääninen Nadezhda-tyttö lähti vapaaehtoisesti 13-vuotiaana luostariin, hän karkasi parin vuoden kuluttua kiertelevän sirkuksen matkaan. 19-vuotiaana hän aloitti uransa moskovalaisissa ravintoloissa ja muutamassa vuodessa Plevitskajan laulu hurmasi niin tsaariperheen, Fjodor Shaljapinin kuin koko kansankin.

  Vallankumouksen jälkeen "Kurskin satakieli" lauloi Euroopassa ja Yhdysvalloissakin, mutta historiaan hän on jäänyt Stalinin laulavana vakoilijana, jonka elämä päättyi ranskalaiseen vankilaan.

  Toimittajana Outi Paananen.

 • Monipuolinen ohjelma laulumusiikin ystäville.

  Monelle ensirakkaus oopperaan on syttynyt Savonlinnan oopperajuhlilla Olavinlinnassa.
  Kaikille se ei kuitenkaan ole tapahtunut katsomossa, vaan toisille pora kourassa, ompelukoneen äärellä tai lavasteita roudaten. Vesa Kytöoja kierteli linnan takatiloissa ennen esitystä ja tapasi kesätyön kautta oopperaan hurahtaneita.

  Toimittajana Vesa Kytöoja.

  Ohjelman musiikki:

  Verdi: Juhlamarssi ”Gloria all`Egitto” oopperasta Aida (Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro ja orkesteri. joht. Leif Segerstam)

  Gounod: kuoron juomalaulu ”Vin ou bieré” oopperasta Faust (Savonlinnan oopperajuhlakuoro ja Moskovan Novaja oopperan orkesteri, joht. Kyösti Haatanen)

  Musorski: Prologin kuorokohtaus ”Kauan eläköön tsaari” ja Boriksen monologi ”Nyt ahdistaa niin outo tuskan tunne” (Martti Talvela ja Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro ja orkesteri. joht. Kyösti Haatanen)

  Wagner: Naiskuoron kehruukohtaus ja imettäjä Mary oopperasta Lentävä Hollantilainen (Anita Välkki ja Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro ja orkesteri, joht. Ilpo Mansnerus)

  Wagner: Sentan Balladi oopperasta Lentävä Hollantilainen (Taru Valjakka ja Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro ja orkesteri, joht. Ilpo Mansnerus)

  Mascagni: Alfion kohtaus ”Il cavallo scalpita” oopperasta Cavalleria Rusticana (Piero Cappucilli ja Lontoon kansallinen filharmoninen orkesteri ja kuoro, joht. Gianandrea Gavazzeni)

  Verdi: ”Auro-dafeé eli mestaus tai roviokohtaus oopperasta Don Carlos (Savonlinnan Oopperajuhlien kuoro ja orkesteri. joht. Leif Segerstam)

  Wagner: Dalandin aaria ”Mögst du mein Kind” oopperasta Lentävä Hollantilainen (Matti Salminen ja Lahden kaupunginorkesteri, joht. Eri Klas)

 • Laulun paikka –ohjelmassa kuullaan kansainvälisessä Harald Andersén -kamarikuorokilpailussa menestyneiden kuorojen esityksiä. Toimittajana on Inari Tilli.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

  Eric Whitacre: A Boy and A Girl (Spira Ensemble/Kari Turunen)

  Sergei Rahmaninov: Bogoróditse Djévo (Collegium Musicale/Endrik Üksvärav)

  Erkki-Sven Tüür: Gloria, teoksesta Missa brevis (Collegium Musicale/Endrik Üksvärav)

  Fredrik Sixten: Jubilate Deo (St. Jacobs Ungdomskör/Mikael Wedar)

  Z. Randall Stroope: The conversion of Saul (St. Jacobs Ungdomskör/Mikael Wedar)

  Ralph Vaughan Williams: Cloud Capp’d Towers (New Dublin Voices/Bernie Sherlock)

  Riikka Talvitie: Mais je suis mort (New Dublin Voices/Bernie Sherlock)

  John Luther Adams: Sky With Nameless Colours (Nuorisokuoro Kamer/Janis Liepins)

  Karin Rehnqvist: Haya! (Nuorisokuoro Kamer/Janis Liepins)

  Imants Ramins: Ubi Caritas (Nuorisokuoro Kamer/Janis Liepins)

  John Farmer: Fair Phyllis I Saw (Nuorisokuoro Kamer/Janis Liepins)

  Xabier Sarasola: Veja mate (Nuorisokuoro Kamer/Janis Liepins)

  Juris Karlsons: Rotala (Nuorisokuoro Kamer/Janis Liepins)

 • Lappeenrannan laulukilpailut käytiin kahdeksannentoista kerran 1.- 6. tammikuuta tänä vuonna. Ohjelmassa kuullaan mm. seuraavat kilpailijoiden välierä- ja finaaliesitykset: Seppo Nummi: Sunnuntai (Samuli Taskinen, baritoni ja Kristian Attila, piano); Johannes Brahms: Verzagen (Tomi Punkeri, baritoni ja Outi Rahko, piano); Felix Mendelssohn: Neue Liebe (Johanna Isokoski, sopraano ja Kristian Attila, piano); Jean Sibelius: Blommans öde (Jussi Juola, bassobaritoni ja Outi Rahko, piano); Hugo Wolf: Begegnung (Erica Back, mezzosopraano ja Aura Go, piano); Johannes Brahms: Lieber Gott, du weisst (Anu Ontronen, mezzosopraano ja Tuula Hällström, piano); Hugo Wolf: Selbstgeständnis (Joonas Asikainen, baritoni ja Hans-Otto Ehrström, piano); Wolfgang Amadeus Mozart: Zaiden aaria Tiger, wetze nur die Klaune oopperasta Zaide (Suvi Väyrynen, sopraano, ja Lappeenrannan kaupunginorkesteri, joht. Tibor Bogányi). Richard Wagner: Wolframin laulu iltatähdelle "O du mein holder Abendstern", oopperasta Tannhäuser (Kristian Lindroos, baritoni, ja Lappeenrannan kaupunginorkesteri, joht. Tibor Bogányi). - Ohjelman toimittaa Lotta Emanuelsson.

Klipp

Lyssna också