Puheen Aamu

on 9.9.2015

 • 26 min
 • tillsvidare

- Suomalaisten komediaelokuvien ongelma on se, että mietitään, mikä jengistä on hauskaa. Häiriötekijä on räyhäkkään varmaotteinen elokuva, arvioi ohjaaja Aleksi Salmenperä.
-Huumori on subjektiivinen asia. Toivoisin, että uskallettais luottaa ja antaa tekijöille vapauksia komedialeffojen sisältöjen luomisessa, pohtii näyttelijä Elina Knihtilä.

Saako komediaelokuva olla häiritsevä? Tällä viikolla saa ensi-iltansa Aleksi Salmenperän Häiriötekijä -elokuva. Q-teatterin menestysnäytelmän elokuvaversiota on mainostettu olevan erilainen komediaelokuva. Kuinka erilainen? Silja Raunion vieraana ohjaaja Aleksi Salmenperä ja näyttelijä Elina Knihtilä.

Sändningar

 • on 9.9.2015 9.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Harmonikkataiteilija ja säveltäjä Kimmo Pohjonen on muuttanut ja murtanut yleisiä käsityksiä haitarimusiikista, niin meillä kuin maailmallakin. Jopa “haitarin Batmaniksikin” tituleerattu Pohjonen on tuonut kurtulle uutta arvostusta soittimena ja tehnyt siitä taidetta, jossa hän vaivatta yhdistää muun muassa improvisaation, kansanmusiikin, rockin, tanssin ja jopa painin.
  Mutta miksi Pohjosen harmonikka soi niin usein heikompien puolesta? Tätäkin asiaa Puheen Aamun Alina Kulo pohti yhdessä Kimmo Pohjosen kanssa.

 • Vieraana rap-artisti ja muusikko Hannu "Hannibal" Stark. Rovaniemeläislähtöinen Hannibal on yksi suomenkielisen rap-musiikin pioneereja. Ja uran alusta saakka muun muassa Tulenkantajat ja Hannibal & Soppa -yhtyeissä vaikuttanut artisti on ammentanut funk-musiikista. Miksi funk miestä kiehtoo ja millainen kokoonpano on tänään albuminsa julkaiseva TRE-Funk? Jere Pehkonen haastattelee.

 • Miika Turunen istui poliisitalon edustalla alas nuoria anarkisteja edustavan Simo Lintusen kanssa ja selvitti että mitä anarkia todella on? Mitä mieltä Simo on poliisin vallankäytöstä ja onko hallitus tehnyt mitään hyvää.

 • Vieraana suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Jani Nuutinen. Ranskassa pitkään vaikuttanut, Taiteen valtionpalkinnonkin urallaan saanut Jani Nuutinen palaa Suomeen, 5-3-1 Uuden Jongleerauksen -festivaaleille esittämään uuden version menestysteoksestaan Un Cirque Plus Juste.

  Millaisia elementtejä sirkusesityksessä tulee aina olla? Ja millainen on tyypillinen Jani Nuutisen esitys? Alina Kulo haastattelee.

 • Vieraana jazzrumpali, Oddrarrang-yhtyeen primus motor Olavi Louhivuori.

  Kotimaisen musiikkikentän omaleimaisimpiin yhtyeisiin lukeutuva jazzyhtye julkaisi neljännen albuminsa Agartha–nimisen albuminsa syyskuun lopulla. Kyseessä on yhtyeen toinen kansainvälinen julkaisu.

  Oddarrang on jo nimensäkin puolesta laittanut asiat uuteen ja uniikkiin järjestykseen. Elektronisia äänimaailmoja, jazzia ja post-rockia yhdistelevä kvintetti on saanut tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

  Kuinka jazzrumpali lokeroi musiikkinsa ja elämänsä? Ja millaisia määriä rumpali harjoittelee? Alina Kulo haastattelee.

 • Puheen Aamun vieraana elektronisen urheilun maailmanmestarit, Suomen Counter Strike - Global Offensive -maajoukkueen kultamitalistit Miikka 'suNny' Kemppi ja Aleksi 'Aleksib' Virolainen.

  Joukkue osallistui Indonesian Jakartassa järjestettäviin CS:GO:n maailmanmestaruuskisoihin. Kyseessä on kansainvälisen e-urheiluliittojen kattojärjestön kisat.

  Ammattimainen kilpapelaaminen on iso juttu. Kymmenet miljoonat katsojat seuraavat kisoja maailmanlaajuisesti, kisojen palkintopotit kasvavat ja lajien ammattilaiset ovat julkkiksia siinä missä perinteisten urheilulajienkin tähdet.

  Mikä on pelaamisessa henkisen puolen merkitys? Ja millaisella pelitavalla voi voittaa? Juuso Pekkinen haastattelee.

 • DIY eli do it yourself meininki on punk-skenessä hyvinkin yleistä, jos ei jotain ole se tehdään itse. Tämä pätee niin keikkoihin/festareihin, kuin esimerkiksi lehtiin. Radio Valon punkspesialisti Miika turunen haastattelee Persnetolle sarjan kolmannessa osassa "Cancer country" ja "Alle kuuden euron pizza" -zinejen tekijää Antti Kivimäkeä.

 • ”Kun miehet alkavat elvyttää vanhoja myyttejä, naisten on paras valmistautua uusiin kyyneliin”

  Vieraana Riku Korhonen, jonka tuore romaani kanta nimeä Emme enää usko pahaan. Kirja kertoo muun muassa parisuhteen pelastusyrityksestä, tästä ajasta, keski-iästä ja miehisestä aggressiosta.

  Tarinassa Paintball-yrittäjä Eero Viitanen asuu omakotitalossa yhdessä vaimonsa Ainon ja kahden tyttären kanssa. Perheen elämässä kaikki on hyvin, mutta elämä on liian arkista. Eero päättää järjestää jännitystä sieppaamalla vaimonsa Ainon.

  Miksi Korhonen halusi kirjoittaa kirjan teemoista? Ja millainen on palkitun kirjailijan seuraava teos? Juuso Pekkinen haastattelee.

 • Persnetolle sarjan toisessa osassa selvitetään mikä on streittari. Miksi kännääminen ei kiinnosta? Miika Turunen haastatteli keikkapaikka oranssin läheisyydessä nuorta, straight edge -elämäntapaa noudattava Pekka Kreuzeria.

 • Kirjoittamisen ja lukemisen sanotaan olevan terapiaa, mutta miten asian laita on silloin, kun kirjoittaja on terapeutti ja aiheena on kuollut terapiapotilas? Anja Snellmanin uutuusromaani Lähestyminen käsittelee terapeutin ja potilaan suhdetta.

  Tänään myös ilmestyy Snellmanin toinen teos, tai paremminkin sen adaptaatio, kun Syysprinssi-kirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa.

  Kokeeko Snellman tänä päivänä menestyksestä paineita? Kirjailija Anja Snellman Puheen Aamun Alina Kulon vieraana.

 • Vieraana uran viimeisemmän levyn julkaisevan Pertti Kurikan nimipäivät –punkyhtyeen laulaja Kari Aalto ja basisti Sami Helle

  Vuodesta 2009 toiminut Pertti Kurikan nimipäivät tulee jäämään suomalaisen ja ihan kansainvälisenkin rockin historiaan. Kehitysvammaisista koostuva punk-yhtye on rikkonut rajoja ja toteuttanut punkaatetta aidoimmillaan - kuka tahansa voi tehdä ja soittaa musiikkia.

  Tällä viikolla bändi, monen fanin harmiksi, julkaisee uransa viimeiseksi jäävän Letkukytkentöjä –levyn ja sen tiimoilta PKN lähtee myös kiertueelle, joka huipentuu 26. joulukuuta Helsingin Tavastialle.

  Millaisen perinnön PKN viimeiseksi jäävän debyyttialbuminsa myötä jättää? ? Ja mitä sitten tapahtuu, kun bänditouhut päättyvät? Juuso Pekkinen haastattelee.

 • Puheen aamun vieraana laulaja Mira Luoti, jonka ensimmäinen sooloalbumi Tunnelivisio on juuri julkaistu. Albumi on tehty yhteistyössä yhdessä Pariisin Kevät –yhtyeen keulahahmon Arto Tuunelan kanssa.

  ”Tunnelivisio on elävä esimerkki musiikin voimasta. Levyssä yhdistyy intohimo, taide, rakkaus, perhe, ystävyys, luottamus, ihan kaikki. Prosessi on kestänyt 2 vuotta ja tähän on paketoitu kaikki siltä ajalta. Koko elämän kirjo ja loputon määrä läpikäytyjä tunteita. Levyä on tehty rakkaudesta musiikkiin kovien kriisien keskellä, mutta mikään ei pystynyt sammuttamaan paloa musiikkia ja näitä lauluja kohtaan”, kuvailee Mira Luoti levyä tiedotteessaan.

  Miten uusi yleisö on löytänyt Mira Luodin? Ja miten Mira päätyi tekemään levyä Arto Tuunelan kanssa? Alina Kulo haastattelee.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lyssna också