Aktuellt 17

Stor polisinsats för att kontrollera utlänningar

 • 50 min
 • utgått

Vid gränsen till Sverige har nu polisstuderande kommenderats ut för att kontrollera asylsökande.

Samtidigt pågår flera ansträngnigar inom EU för att nå enighet om hur asylsökande ska fördelas.

Vi frågar också polisstyrelsen hur de har tänkt kontrollera utlänningar utan att be människor legitimera sig på grund av hudfärg.

Forskaren Katarina Pettersson har analyserat sannfinländska och sverigedemokratiska bloggar och finner intressanta likheter.

Sändningar

 • ti 22.9.2015 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • -Trump i ny tweet om invandringen i Sverige: "Fungerar fantastiskt - INTE". Svenskarna förbereder infokampanj.
  -Vicepresident Pence i Bryssel med lugnande besked, men Europa måste betala för sitt försvar.
  -Vasa vill ha Tesla-fabrik, men expertis uppmanar att vänta med el-bilarna. De blir billigare och säkrare
  -Metamfetamin i allt större mängder i Finland, och farligare.
  -Spänningen stiger mellan albaner och serber i Kosovo. Men det blir inte krig.

 • - Kommunikationsminister Anne Berner handlade fel men prickas inte för agerandet i Finavia.
  - Alternativa sanningar och falska nyheter. President Trump ger exempel för politiker runtom i världen. Per Schlingmann har tillämpat en del metoder i Sverige.
  -Ta ut sjukledighet eller lättare jobb? Alltfler väljer jobbet, men gör de det frivilligt, undrar facket.
  -Stoppa turismen för organtransplantationer, kräver mänskorättsaktivister. Fasansfull information om "Falun Gong-organ" från Kina.

 • -Ökande antal finländska män utanför arbetsliv, skola, socialbidrag. Ökande ojämlikhet, varnar forskare.
  -Risken för traditionellt krig ökar hotbilder och försvarbudget. Regeringens försvarsredogörelse ger föga överraskningar, men välkomnas av försvarsbloggaren Corporal Frisk.
  -Trafigura utreddes för lite inför Terrafame-räddning, anser riksdagspolitiker. Tandlös lagsitftning mot "onda" multinationella företag.
  -Uppsving för privata och religiösa skolor efter presidentskiftet i USA. Kristet jubel.

 • -Regeringen avstår från planerad båt- och motorcykelskatt. Båtfolket gläder sig, men nu måste staten hitta 80 miljoner euro på annat håll.
  -Adressen kan avgöra kreditvärdighet. Nu utreds fall av diskriminening p.g.a. boningsort.
  -Går allt rätt till ifråga om flyktingavvisningarna till Irak, undrar Flyktingrådgivningen. Hårdare press på asylavvisade.
  -Miljöministeriet lovar hård uppsikt över Terrafame. Frågetecken om miljöskydd och vattenbassänger när Trafigura går in som delägare.

 • Utkomststödet hotat när FPA tog över kommunernas uppgifter. Upprördhet på cancerkliniken.
  Ingen lyxbostad för Svenska folkskolans vänners kanslichef. SFV beroende av omgivningen.
  Nationella säkerhetsrådgivarens avgång i USA avsöjar nya problem i Trumpförvaltningen. Oscar Winberg besökte Aktuellt17-studion.
  Arktiska rådet väntar på besked om USAs inställning till klimatförändring och miljöpolitik. Finland tar över ordförandeskapet i maj.
  Korruption i fransk politik - varför är den så vanlig? Reportage från Paris,

 • -Åboland gläder sig över kommunikationsminister Anne Berners besked: Det blir inga avgifter på förbindelsebåtarna. Närheten till kommunalvalet avgjorde?
  -En tredjedel av högskolestuderande upplever stor stress. Mer hälsoproblem i yrkeshögskolorna.
  -Läkarförbundet motsätter sig dödshjälp. Satsa hellre på palliativ vård än eutanasi, säger majoritet av läkarna i Finland.
  -Saab-konkursen i Trollhättan gav mer bra än dåligt. Och snart byggs det bilar igen hoppas optimisterna.

 • Trafigura ny finansiär i Terrafame, med staten som fortsatt majoritetsägare. Ger framtidstro i Sotkamo.
  Miljöorganisationer oroliga över Trafiguras dåliga rykte.
  Saab investerar 20 milj euro i Aaltouniversitetets mikrovågskunnande.
  "Nära dig" fortsättningsvis SFP-slogan i kommunalvalet
  Över 200 000 finländare får ny arbetsgivare i vårdreformen. Oro på kommunkryssningen.
  Prestationsångest kan kräva krishjälp. Aktuellt då studentskrivningarna inleddes idag.

 • Allt fler barn blir utsatta ut för sexuellt utnyttjande på nätet. Men hur vanligt det här är vet myndigheterna inte riktigt, mörkertalet är enormt.

  Hur ska man som förälder förhållla sig till hoten på webben utan att bli för naiv, men inte heller bli paranoid? Vi frågar sexualterapeuten Suss Åhman.

  Varför fortsätter långtidsarbetslösheten att öka trots att antalet lediga arbetsplatser nu är rekordstort. Den här nöten försöker politiker och forskare febrilt nu knäcka.

  Vi besöker också det amerikanska rostbältet, för att träffa en utdöende art - den amerikanska industriarbetaren. Trots Trumps stora löften fortsätter fabrikerna att flyttas till låglöneländer.

  Finansministeriet vill förenkla företagsbeskattningen, för att få företagen att växa och tillväxten att öka.

  Vill man kringgå beskattningen helt finns det skatteparadis. Det här vet också bankkoncernen Nordea mycket väl, som har svetsats av EU-parlamenter för sin inblanding i Panamahärvan.

 • Piska och tvångsaktivering ska få upp långtidsarbetslösa från sofflocket och lösa Finlands sysselsättningsproblem. Det här hoppas en grupp forskare som idag har presenterat en ny modell för socialskyddet.

  Sysselsättningsfrågan är en av regeringens största utmaningar just nu, modellen väntas väcka mycket diskussion.

  Svenska nationalekonomen Oskar Nordström Skans kommer med ett svenskt recept mot arbetslöshet.

  Ryska nättrollen börjar allt aktivare sticka fram sina fula trynen, nu när det vankas politiska val i både Frankrike och Tyskland.

  Anders Mård, Yle Nyheters medarbaterare i Ryssland, påpekar ändå att ryska hackers är betydligt farligare än ryska troll.

  Också statsminister Juha Sipilä följer med oro med utvecklingen i världspolitiken, och oroar sig inför de stora europeiska valen i år. Här hemma ser han sysselsättingen som det största hotet.

 • Regeringens kryptiska möte som inte var ett krismöte har avslutats, och allt är frid och fröjd försäkrar statsminstern.

  Regeringens planerar på att drastiskt minska på antalet tingsrätter väcker hård kritik. Tingsrättsreformen anses äventyra rättsskyddet på svenska.

  Också tingsdomare Mika Illman är kritisk, och frågar sig varför det verkar som om just svenkspråkiga tingsrätter drabbas så hårt.

  Intresset för Helsingfors historiska borgmästarval är stort. Tidigare ministrar och partiordförande står nu på rad i hopp om att bli herre på täppan i huvudstaden. Men vem ska Sfp kasta in i leken?

  Smyckesbranchen hoppas på guld och gröna skogar, genom ny exportsatsning.

  Varför besöker Tysklands förbundskansler Angela Merkel EU:s bråkstake Polen just nu? Är det bara en slump? Yles tidigare Berlin-korrespondent Dan Ekholm förklarar.

 • Partierna vässer argumenten och slipar fasaden inför vårens politiska drabbning. Kommunalvalet ser ut att få en större ideologisk laddning än vanligt, bedömer statsvetaren Åsa von Schoultz.

  För regeringspartierna gäller det nu att vända skutan genom att ge en mjukare bild av sig. Centern försöker göra det genom valtemat; Omsorg också i morgon. Medan Samlingspartiet går ut som en beskyddare av utbildning.

  Bordet är nu dukat för oppositionen, men klarar den av att ta hem en delseger? Inom Socialdemokraterna försäkrar man att tilliten till partiets nuvarande linje och ledning är stor. Men alla är inte nöjda. Enligt statsvetare Åsa von Schoultz måste partiet förnya sig snabbt för att överleva, och det lyckas inte med Rinne bakom rodret.

  I Rumänien vädrar folket vårluft. Efter massiva protester mot landets korrumperade politiker, har regeringen tvingats slopa sina planer på att avkriminalisera viss korruption. Men det här räcker inte för folket, som vägrar lämna barrikaderna och kräver att regeringen avgår.

 • EU:s stats- och regeringschefer funderar på flyktingströmmen i Malta. Är Trumps väg den rätta?
  Daniel Olin rapporterar från Valletta.
  Spänning i luften då socialdemokraterna väljer ordförande vid partikongressen i Lahtis.
  Världens bästa skola med Vänsterföbundet? Kommunalvalets kampanj inledd.
  Svensk VAB-skötsel av sjuka barn i 120 dygn på samhällets bekostnad låter som en önskedröm. Men möjlig också hos oss, säger Pia Sundell från Barnavårdsföreningen i Finland.

Lyssna också