Politiikkaradio

ti 18.8.2015

 • 29 min
 • tillsvidare

Hallinnon sulkemisia, budjettikiistoja, suurten uudistusten kompastelua. Onko presidentinvaaleihin valmistautuvan Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä takalukossa?

”Paljon on puhuttu viime aikoina, onko poliittinen järjestelmä kriisissä”, sanoo Yhdysvaltojen poliittista järjestelmää, päätöksentekokulttuuria ja kongressia tutkinut Anna Kronlund Ulkopoliittisesta instituutista.

”Kun kongressi ei päässyt sopuun budjetista ja hallinto suljettiin, niin sehän ei tietysti anna kovin positiivista kuvaa Yhdysvaltain poliittisesta järjestelmästä”, sanoo Kronlund.

”Jos katsotaan esimerkiksi lainsäädännöllisiä tuloksia, jos mitataan esimerkiksi kongressin roolia tässä mielessä, niin se saattaa näyttäytyä siltä. Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä, että tuleeko lakiesityksiä ulos ja millä tahdilla. Kongressihan on periaatteessa lainsäädäntöelin, jolloin sitä voidaan tietysti mitata sillä tavalla lainsäädännöllisin tuloksin.”

Eurooppaan Yhdysvaltain poliittisesta järjestelmästä näkyy yleensä presidentti ja presidentin vaalit. Nytkin Euroopassa kummastellaan republikaanien esivaalikerroksella rajuja lausuntoja laukoneen Donald Trumpin suosiota mielipidemittauksissa. Anna Kronlundin mukaan räväkkyys saattaa olla tietoinen taktiikka.

”Täytyy ehkä muistuttaa siitä, että tällä hetkellä republikaanipuolueella näyttää olevan 17 presidenttiehdokasta, jotka mahdollisesti haluavat presidentiksi, niin silloin se keskustelu on aika pirstaloitunutta, kun on näin paljon ehdokkaita pelkästään toisella puolueella. Ja myös monenlaisia ehdokkaita on mukana erilaisine mielipiteineen.”

”Jollakin sieltä täytyy myös erottautua”, sanoo Kronlund.

”Donald Trumpin kohdalla muun muassa tämä räväkkyys on johtanut siihen, että Donald Trumpin poliittinen agenda ei ole tullut kovinkaan selkeästi esille, että mitä hän aikoo ajaa tässä kampanjassaan. Tietysti hän on kommentoinut tähän siirtolaisuuteen liittyviä kysymyksiä, mutta että mikä on se hänen todellinen poliittinen agendansa, on sitten jäänyt tämän kaiken räväkkyyden taustalle. Joka on tietysti varmaankin ehkä yksi taktiikka myös.”

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Sändningar

 • ti 18.8.2015 12.16 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Viisi kuukautta ja muutama päivä päälle Trumpin hallintoa Yhdysvalloissa. Trump-saunassa 360 asteen analyysia Trumpin sisäpolitiikasta, hallinnon asemoinnista, ulkopolitiikasta ja talouspolitiikasta.

  Sakari Sirkkasen kanssa ovat saunomassa tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta sekä Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Alkoholilaki nytkähti eteenpäin tiistaina. Suomen talous on nousussa, mutta olisiko alkoholilain voimaantulosta - sellaisenaan kun esitys nyt eduskunnassa on - seurauksena liian kova nousuhumala?

  Toisin kysyen: olisiko alkoholiprosentin myyntiliberalisointi nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin virhe vai ei?

  Sakari Sirkkasen kanssa laista ovat väittelemässä kansanedustajat Pekka Puska (kesk.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

 • Viime päivinä on nähty, kuinka kiista länsimaisuuden ideasta voi johtaa jopa hallituskriisiin – ainakin poliittisen retoriikan perusteella. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla diagnoosin kohteena ovat länsimaiset arvot.

  Mistä siis puhumme kun puhumme länsimaisista arvoista? Kuinka on mahdollista, että kaksi aatteellisesti kovin erilaista politiikan toimijaa voi vedota samoihin länsimaisiin arvoihin? Kuinka varuillaan pitää olla kun poliitikko puhuu arvoista? Haastetaanko länsimaisia arvoja, ja jos, mitä tästä seuraa?

  Poliklinikalla Sakari Sirkkasen seurassa ovat politiikan tutkijat Hanna Wass ja Johanna Vuorelma sekä eurooppatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

  Puhelimessa ovat ministeri Jaakko Iloniemi ja tutkija Marja Vuorinen Helsingin yliopistosta.

  Politiikkaradio Extran Poliklinikalla edetään akuuttipäivytyksestä tapauskertomuksen kautta diagnoosiin päätyen hoitosuunnitelmaan ja mahdolliseen seurantaan.

 • Perussuomalaiset hajosi kahdeksi ryhmäksi: mikä ryhmiä erottaa, mikä yhdistää?

  Vielä hetki sitten Perussuomalaiset sitoutuivat hallitusohjelmaan. Mikä on linja nyt? Tekeekö Perussuomalaiset oppositiossa kovaa, radikaalia politiikkaa maahanmuuttokysymyksissä tai EU:n vastustamisessa? Kuinka pitkälle politiikan oikeaan laitaan puolue siirtyy?

  Entä minkälainen on Sininen tulevaisuus -puolueeksi rekisteröityvän Uusi vaihtoehto -ryhmän poliittinen linja? Ryhmällä ei ole poliittista ohjelmaa, vaan linjaksi on ilmoitettu sitoutuminen hallitusohjelmaan. Vastustaako Sininen tulevaisuus Euroopan unionia? Hyväksyykö ryhmä pakolaiskiintiön nostamisen?

  Keskustelemassa ovat Perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunta äänestää Sipilän hallituksen luottamuksesta viime viikkojen erikoisten vaiheiden jälkeen. Perussuomalaisten johdon vaihduttua Suomi syöksyi hallituskriisiin, mutta ryhmän hajottua kriisi pikapikaa peruttiin. Tapahtumia on kuvattu jopa poliittiseksi näytelmäksi, jossa hallituksen eronpyynnön pikainen peruminen, tai puhe arvoeroista hallituksen sisällä, olivat verho sille, että hallitus oli jo päättänyt jatkaa yhdessä entisen puheenjohtajan Timo Soinin ympärille muodostuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa.

  Näitä väitteitä esitettiin eduskunnassa hallituksen tiedonantokeskustelussa. Sipilä ja ministerit kiistävät jyrkästi väitteet näytelmistä ja sumuverhoista.

  Nauttiiko Perussuomalaisista hajonneella Uudella vaihtoehdolla täydennetty Sipilän hallitus eduskunnan luottamusta?

  Voiko Sipilän hallitus voi jatkaa toimintaansa, vaikka sen parlamentaarinen pohja eduskunnassa on muuttunut?

  Keskustelemassa ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.), Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sekä Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kuuden suurimman kaupungin johtajat julkistivat torstaina kannanottonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Kritiikki on voimakasta.

  Maakuntauudistus voisi kelvata vain sote-uudistuksen pohjaksi. Maakuntahallintoa ei tarvita. Valinnanvapaus saa myös kritiikkiä. Hallituksen esittämää valinnanvapausmallia tulee arvioida uudelleen. Valinnanvapaus on lisäksi tuoreiden lehtitietojen mukaan suurissa vaikeuksessa eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

  Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin ja Tampereen pormestarit ja Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat.

  Hallitus antaa tänään tiedonantonsa hallituskriisistä eduskunnalle. Luvassa on epäilemättä kovaa keskustelua. Hallituskriisinostoja Politiikkaradion loppupuolella.

  Sakari Sirkkasen studiovieraana on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

  Puhelimessa on vihreiden vastavalittu puheenjohtaja Touko Aalto.

 • Perussuomalaiset hajosi tiistaina. Nyt on aika kysyä miksi ja mitä tapahtuu suomalaiselle populismille.

  Miksi näin kävi? Mikä oli Soinin rooli? Mikä oli vääjäämätöntä? Miltä halkeaminen näyttää isossa kuvassa?

  Ydinkysymys on mitä tapahtuu yhtäältä Uudelle vaihtoehdolle ja toisaalta Perussuomalaisille? Kuinka käy eduskuntavaaleissa 2019? Millaisia puolueet tulevat olemaan profiileiltaan?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat populistitutkijat Emilia Palonen, Niko Pyrhönen, Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta sekä EVAn toimitusjohtaja Matti Apunen.

  Puhelimessa on yliopistolehtori Arttu Saarinen Turun yliopistosta.

 • Miltä hallituskriisi on näyttänyt ja näyttää Brysselistä käsin - kuka tiesi mitäkin ja milloin? Oliko plan B kenen tiedossa ja milloin?

  Oliko KD ja RKP -optio aito hallituspohjavaihtoehto vai ns. kikka kolmonen, jolla motivoitiin Perussuomalaisten loikkareita?

  Millaista asemointia on luvassa Uuden vaihtoehdon ja Perussuomalaisten välillä, mukaanlukien Perussuomalaisten tulevaisuus Euroopan parlamentissa?

  Isossa kuvassa Ranskan parlamenttivaalien toinen kierros järjestetään sunnuntaina. Macronille ennustetaan erittäin vahvaa tulosta. Merkelille povataan voittoa Saksan liittopäivävaaleissa syyskuussa. EU:n integraatiojuna etenee sekä puolustuspolitiikassa että rahaliiton osalta. Millaisia integraatiorasteja on luvassa Sipilän hallituksen pöydälle?

  Brexit-neuvottelut olisi tarkoitus aloittaa ensi viikolla. Euroopparadion jatkoilla kysytään miltä tilanne näyttää? Onko brittien ovi vielä auki unioniin? Ovatko Mayn pääministeripäivät pian luetut?

  Sakari Sirkkasen haastateltavina Strasbourgin studiosta ovat europarlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) sekä Hannu Takkula (kesk.).

 • Eilen nähtiin eduskunnassa hurjapäinen poliittinen manööveri, kun kaksikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa marssi ryhmähuoneeseen juuri valitun puheenjohtajan Jussi Halla-ahon eteen ja ilmoitti eroavansa Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

  "En olisi uskonut, enkä olisi halunnut nähdä sitä päivää, että jätän perustamani puolueen eduskuntaryhmän. Jouduin tilanteeseen, jota en osannut edes kuvitella", kirjoittaa Timo Soini.

  Mitä oikein tapahtui? Ja ennen kaikkea miksi?

  Onko Uusi vaihtoehto nykypäivän SKYP? Miten käy Halla-ahon Perussuomalaisille?

  Tapio Pajusen vieraina ovat Kalevi Sorsa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander sekä tutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Naantalin Kultarannassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kuinka hallituskriisi ratkeaa?

  Miksi Perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle näytettiin ovea hallituksesta?

  Miten nykyeduskunnasta voi muodostaa toimintakykyisen enemmistöhallituksen?

  Hallituskriisistä keskustelemassa ovat kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Ben Zyskowicz (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat tänään klo 17 Kesärannassa järjestetyssä infossaan miksi hallitusyhteistyö Jussi Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollista. Päivä on historiallinen.

  Kuinka tilannetta voi arvioida ja mitä tapahtuu seuraavaksi? Politiikkaradion Extran aluksi kuullaan Sipilän ja Orpon infoa (00`00"-16`12").

  Tämän jälkeen infoa kommentoivat politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä ja poliittisen historian tutkija, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander.

  Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

 • Tänään on kotimaan politiikassa kova päivä. Aamupäivällä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) keskustelivat arvoista ja ehkä muistakin hallitusyhteistyöasioista tuoreen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) kanssa.

  Kun Halla-aho poistui Kesärannasta noin kaksituntisen tapaamisen jälkeen mustassa autossa, muita mustia autoja lipui sisään. Keitä autoissa istui?

  Ja mitä nyt tapahtuu? Periaatteessa edessä on nelikenttä: hallituksen nykypohja jatkaa; PS korvataan kristillisdemokraateilla ja RKP:llä tai muulla tavoin; perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaa ja maltilliset jatkaisivat hallituksessa; tai järjestetään uudet eduskuntavaalit.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat keskustan varapj. Antti Kurvinen, kokoomuksen varapj. Janne Sankelo ja perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalen.

  * lähetyksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoittivat, etteivät voi jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kanssa.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också