Puheen Aamu

Keskiviikon lähetys: Hiroshimaa

 • 1 t 58 min
 • utgått

Studiossa Juuso Pekkinen ja Silja Raunio.
Maria Ylipää on luonut hetkessä uran maamme isoimpana musikaalitähtenä. Vimesimpänä Ylipää on loistanut Ruotsissa, Göteborgsoperan Kristina från Duvemala -musikaalissa. Nyt Ylipää loistaa musiikalin merkeissä myös valkokankaalla, perjantaina ensi-iltansa saavassa Ollaan vapaita -elokuvassa.
Alastonkuvapalvelusta vakavaksi markkinointivälineeksi - miksi isot media- ja viestintäyhtiöt satsaavat nyt Snapchatiin? Haastattelussa viestintätoimisto Curion luova johtaja Jari Lähdevuori.
Lisäksi keskusteluissa muistellaan muun muassa 70 vuotta sitten tapahtunutta Hiroshiman atomipommia.

Sändningar

 • on 5.8.2015 7.02 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Huhtikuun lopulla USA:n Orlandossa järjestetään Cheerleadingin MM-kisat. Myös Suomesta on lähdössä paikalle joukkue tavoitteenaan voittaa kisoista MM-kultaa.

  Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraina lajin saloja olivat valottamassa maajoukkueen kapteenit Viveka Rosén ja Emmi Reenkola sekä Suomen Cheerleadingliitto ry:n viestintävastaava Jonna Järvelä.

 • Kalle MC KOO Havumäki on kehitysvammainen räppäri Helsingin Käpylästä. Hän on tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuotta, ja nyt hänen ensimmäinen koko pitkä levynsä Koon Maailma on nyt valmis. Hän on työstänyt levyn yhdessä Onni Pohjanpalon kanssa.

  - Levy on hyvä, mutta täytyy sanoa, että MC KOO on kyllä livenä parhaimmillaan. Harvoin näkee artistia, joka antaa keikan alusta asti parastaan, kuvailee Onni Koota.

  - Kun levyni julkaistiin, ryhdyin jo viideltä aamulla kuuntelmaan omia biisejäni. Tunne oli mahtava! Toteaa Koo.

  Koo ja Onni olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina.

 • Stand up -komiikka elää todellista hypeä. Suomea kiertää parhaillaan parikin stand up -kiertuetta. Tampereen Pakkahuone saa myös oman osansa stand upista kun järjestyksessä toinen stand up -tapahtuma marssittaa lavalle Suomen eturivin koomikoita. Kaksi heistä eli Riku Suokas ja Fredi Lilius vierailivat Puheen Aamussa.

  - Stand up on lähtenyt marginaali-ilmiöstä ja noussut viime vuosina valtavirtaan. Se on löytänyt oman identiteettinsä. Se on oma kulttuurinsa, joka on synnyttänyt stand uppiin omia alakulttuureja. Stand up on ns. genreytynyt, toteavat Suokas ja Lilius.

  Toimittajina Miia Krause ja Matti Ylönen.

 • Laulaja Jonna Tervomaa on julkaissut uutta musiikkia neljän vuoden tauon jälkeen - uusi single kantaa nimeä Oo mun kaa. Alkusyksystä ilmestyvät levyn hän on säveltänyt ja sanoittanut kokonaan itse. Levyä Tervomaa on tehnyt yhteistyössä yhdysvaltalaisen, mm. The Posies -yhtyeestä tutun Ken Stringfellow’n kanssa.

  Jonnan tauon aikana soittolistoille ovat rynnineet naiset kuten Chisu, Jenni Vartiainen, Anna Puu ja Erin. Ahkerimmat heistä ovat tehtailleet levyjä vuoden välein. Jonnalle sellainen tahti ei sovi.

  - Vuodessa ei ehdi itse elää ja kokea mitään minkä haluaisin muille ihmisille välittyvän. Mun pitää oivaltaa filosofisesti isompia kokonaisuuksia ennen kuin pystyn siirtämään ajatuksiani musiikkiin ja teksteihin. Se on maailmankuva, jota vien eteenpäin, toteaa Tervomaa.

  Hän oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana kertomassa uuden musiikkinsa syntyprosessista sekä siitä, miten hän ja Ken aikoinaan tutustuivat.

 • Uudet perunat omasta pellosta on monen omakotiasujan joka kesäinen perinne. Aina perunamaa ei kuitenkaan vaadi omaa pihaa vaan viljelmä mahtuu joko parvekkeelle tai vaikkapa ikkunalaudalle. Ylen luonto -sivuston Syötävä kaupunki -hanke haastaakin nyt kaupunkilaiset viljelemään kaupungit viihtyisämmiksi kasvattaen samalla ruokansa lähellä.

  - Kaupunkiviljely ei ole enää pelkkien hipsterien harrastus, sitä tekevät kaikenlaiset ihmiset. Se on konkreettinen tapa esimerkiksi kerrostalossa asuvalle vaikuttaa omaan elinympäristöönsä - näyttää oma kädenjälkensä, kertoo kaupunkiviljelyn asiantuntija Pinja Sipari Dodo ry:stä.

  - Kaupunkiviljely on maailman mukavin tapa parantaa maailmaa. Viljelypalsta on kuin sauna, siellä tittelit ja taustat katoavat ja kaikki vain viljelevät ja auttavat toisiaan, toteaa luontodokumentaristi Petteri Saario.

  Syötävä kaupunki elää tämän kasvukauden netissä. Se versoaa someen ja juurtuu lokakuun alussa Yle TV1:een, jossa Petteri Saarion Syötävän hyvä kaupunki -dokumentti avaa Asvalttiviidakot-dokumenttisarjan.

  Sipari ja Saario olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina.

 • Yle toteuttaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ennennäkemättömän juhannuslähetyksen. Jopa viisi tuntia kestävässä suorassa Hulahula Suomi -lähetyksessä kierretään kaikenkokoisissa juhannusjuhlissa halki Suomen ja kootaan juhlijat koko maan kattavaan valtavaan yhteistanssiin. Valmistautuminen näihin bileisiin alkaa jo toukokuussa Yle TV 1:llä uuden Hulahula Suomi -ohjelmasarjan myötä. Ohjelmasarjan etkoja tullaan viettämään Yle Puheen perjantai-iltapäivissä klo 16.

  Puheen Aamussa vierailleet, ohjelmasarjan juontajat Mira Luoti ja Ernest Lawson toteavat yhteen ääneen, että Hulahula Suomi on osoittanut stereotypiat suomalaisista jäyhinä ja hiljaisina ihmisinä vääriksi.

  - Jos iloisella ilmeelle lähestyy ihmisiä ja pyytää tanssimaan, niin harva pyynnöstä kieltäytyy. Mä olen saanut bussikuskinkin tanssimaan kanssani, toteaa Mira.

  - Me ollaan tanssitettu niin nuoria kuin vanhoja sekä erilaisten ammattikuntien edustajia. Tanssin pyörteisiin kanssamme ovat lähteneet niin laborantit, paperitehtaan työntekijät kuin palomiehetkin, kertoo Ernest.

  Miia Krause ja Matti Ylönen jututtivat tanssin lähettiläitä.

 • Pukeutumisneuvoja ja tietokirjailija Kikka Seppä kirjoitti kolmisen vuotta sitten Jokanaisen pukeutumisoppaan. Nyt Seppä on kirjoittanut kirjan myös miehille, Jokamiehen vaatekaappi.

  - Michael Monroe - siinä on mies joka pukeutuu upeasti ja tyylilleen uskollisesti, toteaa Seppä.

  - Pukeutumiseen eivät tabut kuulu. Kaikki kiellot estävät luovuuden pukeutumisessa, ja se on yksi helpoin ja hauskin itseilmaisun muodoista.

  Kikka Seppä oli Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Kierrettyään maailman slummeja ja ghettoja Arman Alizad päätti tutkia kotipesää eli Suomea. Arman Pohjantähden alla vei katsojat vankilaan, moottoripyöräjengin kulisseihin ja huumeidenkäyttäjien arkeen. Toisella kaudella Arman tutustuu muun muassa Suomen romanikulttuuriin, lastensuojeluun, Suviseuroihin, alkoholikulttuuriin, somenuoriin ja metsästykseen. Ohjelmassa Arman haluaa tarkastella yhteiskuntamme ajankohtaisia aiheita, jotka puhuttelevat ja pelottavat meitä.

  - Kun riisutaan kaikki muu ja puhutaan ihmiseltä ihmiselle, niin me ihmiset olemme lopulta kaikki tosi samanlaisia.

  Arman Alizad oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Äänet on nyt laskettu ja kuntien tulevat edustajat valittu. Keskusta sai perinteisesti eniten paikkoja, mutta kokoomus rohmusi puolueista eniten ääniä. SDP sai toiseksi eniten ääniä. Vaali-illan riemukkaimmasta tulosparannuksesta sai iloita vihreät. Karvaan tappion koki perussuomalaiset.

  Puheen Aamu oli terästetty Puheen omilla politiikantietäjillä eli Politiikkaradion Sakari Sirkkasella ja Tapio Pajusella. Kuuntele heidän totuutensa kuntavaaleista.

 • Laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Irina julkaisi 7. päivä huhtikuuta 7. albuminsa nimeltä Seitsemän. Irina on myös yksi Vain elämää -ohjelman uusista tähdistä.

  Irina vieraili Puheen Aamussa kertomassa uudesta levystään, suhteestaan Olli Lindholmiin sekä Vain elämää kokemuksesta. Matti Ylönen ja Miia Krause haastattelivat.

 • Naurun tasapaino -ohjelma on tuottanut jo ainakin kolme kiintotähteä suomalaiselle stand up -taivaalle. Tällä hetkellä maata kiertää ohjelman kolmen eri kauden voittajien yhteinen kiertue ja mestari nro. 2 eli Iikka Kivi oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

  Kivi on toiselta ammatiltaan toimittaja ja hänen somevirrasta löytyykin välillä kantaaottavia kirjoituksia liittyen politiikkaan, ympäristöön ja päivän ajankohtaisiin uutisiin.

  - Olen pyörinyt erilaisilla nettifoorumeilla 14-vuotiaasta lähtien joten yhteiskunnan havainnointi ja siitä kirjoittaminen on ollut jo pitkään osa elämääni, kertoo Kivi.

  Hänet on leimattu kirjoituksistaan suvakiksi, mutta nuorempana hän katseli maailmaa toisenlaisin silmin.

  - Olin maahanmuuttokriittinen ja äänestin perussuomalaisia. Itse asiassa se on osin minun vika, että Olli Immonen on eduskunnassa. Sori siitä, naurahtaa Iikka.

 • Syksyllä 2016 mediatoimisto Toinen PHD:n luova johtaja Jani Halme alkoi lukea Twitter-tilillään (@Janicky) paikallisuutisia. Nykyään #Kotimaankatsaus onkin tavoittanut jo parisataatuhatta ihmistä. Urakointi on pistetty merkille myös isommissa mediataloissa, sillä viime kuussa Halme palkittiin Suurella Bonnierin journalistipalkinnolla Vuoden journalistisesta teosta.

  - Uskon, että nykymaailmassa hyperpienille uutisille on kysyntää. Perusuutisten taloudellinen arvo on laskussa, sillä ennen aamun lehteä tosi moni ihminen on jo netistä lukenut, miten esimerkiksi Ranskan vaaleissa kävi, toteaa Halme.

  - Alueellisten medioiden tulisikin nyt miettiä perustoimintonsa uudestaan. Väitän, että pienet uutiset olisivat heille nyt se elinvoimaisin lajityyppi, ennustaa Halme.

  Hän oli Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana. Haastattelussa selviää myös, miten kunnallisvaalit näyttäytyvät paikallislehtien sivuilla.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Lyssna också