Politiikkaradio

må 20.7.2015

 • 30 min
 • tillsvidare

Kuinka Suomeen saadaan investointeja, jotka työllistävät ja saavat aikaan talouskasvua? Katsommeko Viroon? Useat puolueet kosiskelivat ennen vaaleja Viron yritysveromallia. Onko mallista malliksi meille? Ettei vain kävisi kuten yritysveron laskulle: valtion verotulot romahtivat vajaan miljardi. Vai saataisiinko niitä kauan kaivattuja investointeja? Sakari Sirkkasen haastateltavina olivat maaliskuussa Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas ja STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Sändningar

 • må 20.7.2015 12.29 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Ahvenanmaan demilitarisoitu asema nousi tällä viikolla isolla otsikoihin. Mikä on analyysi debatista? Keskustan eduskuntaryhmän pj. Antti Kaikkonen blogasi keskiviikkona, että nyt pitäisi hallituksessa pidättäytyä sudenkuoppien rakenteluista ja puhaltaa ns. yhteen hiileen. Miksi porisee? Ensi viikon torstaina tiedämme kenestä tulee Olli Rehnin seuraaja elinkeinoministerinä. Kuka hän on - tämä perjantain poliittisessa vakioveikkauksessa. Entä Timo Soinin ja Antti Rinteen nokittelu eilisellä eduskunnan kyselytunnilla -isänmaallisuudesta? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

 • Hallitusohjelma 2016 tavoite: 110 000 uutta työllistä, 72 prosentin työllisyystavoite. Kaukana ollaan. Mitä pitäisi tehdä? Onko edessä rajuja päätöksiä, esimerkiksi ansiosidonnaisen lisäheikennykset tai työehtosopimusten palkkajoustojen lisääminen? Entä yleissitovuus? Hallituksen puoliväliriihessä tehdään uusia päätöksiä jos ei työttömyystilanne tästä kohene, näin sanoo
  Politiikkaradion kuukauden ministerihaastattelussa on työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps). Puhelimessa on vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

 • Valtiovarainministeriö on tehnyt koelaskelman tulevien maakuntien rahoituksesta. Laskelma osoittaa, että uudistuksen suurimpia menettäjiä olisivat Uusimaa, Pohjanmaa ja Lappi. Uudellamaalla menetys on lähes 100 euroa asukasta kohden.

  Uudistuksen suurimpia hyötyjiä ovat Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Karjala. Pohjois-Pohjanmaalla koelaskelmat osoittavat 202 euroa lisärahaa per asukas.

  Mistä isot erot johtuvat? Ovatko erot todellisia eroja alueiden nettorahoituksessa? Onko maakunnille kaavaitu rahoitusmalli oikeudenmukainen? Miten estetään, ettei maakuntahallinnosta muodostu uutta menoautomaattia?

  Vieraina ovat kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok.) ja Timo Korhonen (kesk.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pariisin ilmastosopimus on käännekohta "jolloin me viimein päätimme pelastaa planeettamme", sanoo Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan vaatii "innovatiivista lähestymistapaa ilmastonmuutokseen". Myös Euroopan parlamentti ratifioi sopimuksen pikavauhdilla ennen monimutkaista jäsenten välistä keskustelua.

  Onko Pariisin ilmastosopimus käänteentekevä paperi, kuten maailman johtajat väittävät. Määritteleekö ilmastopolitiikka ja ilmastonmuutos tätä vuosisataa dramaattisemmin kuin mikään muu?

  Miten eduskunnassa ratifioitavana oleva Pariisin ilmastosopimus muuttaa Suomea?

  Vieraana ovat kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Antero Vartia (vihr.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa kuullaan maaliskuussa 2014 Suomen Pankin Rahamuseossa äänitetty keskustelu, jossa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen johdolla keskustelivat niin korkeakoulupolitiikasta kuin akateemista tutkimustoiminnasta sekä t&k-sektorista laajemmin, muun muassa juuri nyt ajankohtaisesta pääomittamisesta yliopistojen osalta. Liikasen kanssa keskustelemassa ovat tuore talousnobelisti Bengt Holmström sekä professorit Sixten Korkman ja Matti Pohjola.

 • Yhdysvaltain presidentinvaalien toinen väittely Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä keskittyi Trumpin kourintapuheiden aiheuttamaan skandaaliin. Debatissa Trump väisteli aihetta viittaamalla pukukoppipuheeseen: locker room talks - pukukoppipuhetta vain ja jatkoi paasamaalla Isiksestä.

  Miksi Yhdysvaltain presidentinvaalidebatit ovat käpristyneet poliittisen debatin irvikuvaksi: silkaksi haukkumiseksi tai omakehuksi? Alammeko luulla, että politiikka on tätä?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Eduskunnassa käytiin eilen kiihkeää keskustelua hallituksen yrittäjävähennyksestä. Debatti jatkuu samalla intohimon tasolla Politiikkaradiossa. Pienyrittäjien tukemista vai suurten suosimista? Studiossa ovat Sakari Sirkkasen kanssa kansanedustajat Markus Lohi (kesk) ja Timo Harakka (sd). Lopuksi ehditään lyhyesti kysyä mitä opittavaa poliitikoilla olisi talousnobelistamme.

 • Sote-uudistus on massiivinen uudistus, mutta onko se samalla myös vallankumous julkisten toimijoiden järjestelmästä kohti yksityisten toimijoiden järjestelmää? Tuleeko yksityisistä terveyskeskuksista jatkossa pääsääntö ja julkisista poikkeus?

  Hallituspuolueista erityisesti kokoomus on ajanut yksityisiin toimijoihin ja valinnanvapauteen nojaavaa sotea. Suurimmassa oppositiopuolueessa SDP:ssä sen sijaan uskotaan pääsääntoisesti julkiseen hoivaan. Mitä riskejä yhtiömuotoiseen sote-toimintaan liittyy, mitä mahdollisuuksia?

  Entä onko hallitus määräämässä lakeja, joilla sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat yritykset maksavat veronsa Suomeen? Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sote-toimijoiden olisi maksettava verot Suomeen Suomessa tekemästään tuloksesta.

  Vieraina ovat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) ja valiokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Venäjän toimet Krimillä ja Syyriassa kiristävät Venäjän ja lännen välejä. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa arvioidaan, että turvallisuustilanteen kiristyminen Euroopassa ja Itämeren alueella vaikuttaa välittömästi Suomeen. Miltä osin Suomen puolustuspolitiikka on muutoksessa?

  Puolustusministeriön ylijohtajan Janne Kuuselan mukaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on tiivistymässä EU:n sisällä vielä tämän vuoden aikana. Laukaisevana tekijänä oli Iso-Britannian brexit-äänestys.

  ”Nyt on semmoinen poliittinen momentum olemassa, että uskoisin, että tämän vuoden aikana tullaan tekemään päätöksiä, joilla vahvistetaan Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa”, sanoo Kuusela Politiikkaradion haastattelussa.

  Kyse ei kuitenkaan ole EU:n kilpajuoksusta, tai ”kauneuskilpailusta” Naton kanssa. EU:lle ei olla luomassa puolustusliittoa Naton tapaan, sanoo Kuusela.

  ”Tämä ei ole mitään nollasummapeliä, eikä tässä ole minkäänlainen kauneuskilpailu meneillään EU:n ja Naton välillä. Se on ihan päivänselvä asia, että valtaosa EU-maista järjestää puolustuksensa Naton kautta. Ei tässä lähdetä luomaan mitään tarpeetonta päällekkäisyyttä.”

  ”Se mitä EU:ssa tehdään, niin katsotaan, että mitkä olisivat niitä EU:n omia vahvuusalueita, jotka tulisi käyttää hyväksi omien kansalaisten ja omien jäsenmaiden suojaamiseen”, sanoo Kuusela ja tähdentää, että Suomelle ”EU:n turvallisuus- ja puolustusulottuvuudella on merkittävää painoarvoa”.

  Suomen puolustuspolitiikan lähtökohta on rajoitetumpi Ruotsiin verrattuna, sanoo puolestaan reservin prikaatinkenraali Juha Pyykönen. Pyykösen Ulkopoliittiselle instituutille kirjoittamassa raportissa vertaillaan Suomen ja Ruotsin sotilaallista yhteistyötä Naton kanssa.

  ”Ruotsi on ollut merkittävästi vapaampi toimija siinä suhteessa ja voinut vaikuttaa omaan turvallisuusympäristöönsä merkittävästi enemmän, sanoo Pyykönen Politiikkaradiossa.

  ”Tämä että Venäjä ilmoittaa, että emme halua, että Suomi liittyy Natoon, niin ei ole mikään uutinen, koska eihän se ole halunnut meidän liittyvän aikaisemminkaan mihinkään.”

  Tapio Pajunen / Politiikkaradio

 • Peli kovenee ja on monien mielestä Yhdysvaltain presidentinvaalitaistossa kovempaa kuin koskaan aiemmin. Donald Trump on elämänsä vaikeuksissa viikonlopun naiskommenttikohun vuoksi ja republikaanieliitin tuen ehtyessä. Hillary johtaa gallupeissa. Mikä on tilanne jatkossa? Lokakampanja jatkuu, puolin ja toisin. Politiikan asiasisällöillä ei tunnu enää olevan vaalitaiston viimeisen kuukauden käynnistyessä merkitystä. Onko Trumpin peli pelattu vai voisivatko mrs. & mr. Smith tuottaa yllätyksen? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat amerikkalaisen kauppakamarin AmChamin toimitusjohtaja Kristiina Helenius ja väitöskirjatutkija Oscar Winberg Åbo Academista. Puhelimessa on dosentti Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

 • Raimo Sailas sanoo Politiikkaradiossa, että työmarkkinauudistuksissa Suomessa pitäisi höllentää yleissitovuutta. Kuinka tämä tarkemmin pitäisi tehdä, tätä ei Sailas osaa tarkentaa. Sote-uudistukseen on jyvitetty kolmen miljardin euron säästötavoite vuoteen 2030 mennessä. Sailas ei usko tavoitteen toteutumiseen vaan päinvastoin katsoo, että edessä saattaa olla ainakin aluksi kustannustason nouse palkkaharmonisoinnin ja tietoteknisen integraation kautta. Velkamäärät kasvavat ja kasvu perustuu velalle. Tullaanko jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa velkoja on pakko antaa anteeksi reippaalla kädellä? Tuottavuuden kasvu on ollut historiallisen alhaisesta länsimaissa. Miksi? Entä jos tuottavuus nousisikin jatkossa, kuinka hedelmät jaetaan? Ministeri Raimo Sailas on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kommentoi viime viikonloppuna, että venäläisessä mediassa kirjoitellaan Suomesta parhaillaan aiempaa kriittisemmin ja että kriittisillä kirjoituksilla pyritään jopa horjuttamaan Suomen itsenäisyyttä. Mantila perustelee näkemyksiään puhelimitse. Studiossa ovat vastaamassa kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok) ja Markus Mustajärvi (vas). Esille nousee myös Syyrian tilanne. Yhdysvalloissa arvioidaan nyt sotilaallisen intervention mahdollisuutta, viime yönä Suomen aikaa maan valtiojohto on arvioinut tilannetta, Mustajärvi kertoo. Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on jälleen noussut otsikoihin. Millainen optio niin kutsuttu Naton fast track on? Kanervan ja Mustajärven mukaan Suomea uhkaavan kriisin realisoituessa Suomen Nato-jäsenyys voisi toteutua muutamassa kuukaudessa. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

Klipp

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Lyssna också