Pyöreä pöytä

on 3.6.2015

 • 30 min
 • utgått

Pyöreässä pöydässä luotisuoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

Sändningar

 • on 3.6.2015 18.02 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Pyöreä pöytä puhui kiihkeästi poliittisesta korrektiudesta, sukupuolten tasa-arvosta sekä Hillary Clintonin suhteesta Monica Lewinskyyn.
  - Valehteleeko itkevä naishiihjtä, Therese Johaug? kysyy aluksi Aalto-Setälä ritareilta.

  Poliittinen korrektius ottaa päähän toimittaja Ruben Stilleriä. Viimeinen esimerkki on hänestä Aku Ankka -uutinen Ilta-Sanomissa.
  - Tämänkin ohjelman aluksi pitäisi varoittaa: Saattaa sisältää ajatuksia, jotka voivat muuttaa mielipiteitäsi, ehdottaa puheenjohtaja.

  Mediatutkija Anu Koivunen on tuohtunut Opetushallituksen tasa-arvo-ohjelman saamasta nostattamasta - Anun mukaan väärinymmärrykseen perustuvaa - kohusta.

  Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa itse Pauli Aalto-Setälä.

  Aluksi puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälä kyseli smalltalkista, mikä on sen merkitys? Kaarinalla oli tarjota hieno tarina siitä, mitä suomalainen smalltalk ei ole.

  Ensimmäisenä aiheena pöydän ääressä keskusteltiin Kaarinan johdattamana siitä, mitä tarkoittaa Suomelle se, että puolet suomalaisista asuu alle 200 kilometrin säteellä Helsingistä.
  Kulttuuritutkija Anu Koivunen maalasi kuvan mielikuvan tavallisesta suomalaisesta, joka asuu Tampereella ja jonka me kuvittelemme olevan suomalaista. Pöydän ääressä oltiin melkein yksimielisiä siitä, että tästä asiasta ei puhuta tarpeeksi.

  Anu puolestaan halusi tietää miten keskustelijat ovat juhlineet Bengt Holmströmin ja tietysti Suomeen tullutta taloustieteen Nobelia. Olavin mielestä olemme valjastaneet Holmströmin palkinnon kaikki omien tarkoituksiemme ajamiseen. Lisäksi pöydän ääressä ihmeteltiin mediassa olleita listoja siitä, ketkä eivät onnitelleet tuoretta nobelistia.

  Olavin aiheena oli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön, MTK:n ja Maa- ja metsätalousministeriön järjestämä kansallisruokaäänestys, jossa yhtenä ehdokkaana on pitsa. Millaisia asioita valjastamme oman nationalismimme puolelle? Eikö pitsa voisi olla yhdistävä tekijä yli kansallisten symbolien, ihmetteli Anu. Onko karjalanpiirakka itse asiassa pitsa?

  Keskutelua twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat ex-keskuspankkiiri Sirkka Hämäläinen, kirjailija Juha Itkonen ja muusikko Maija Vilkkumaa. Puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

  ​Pyöreä pöytä keskustelee isoista teemoista Venäjästä, Deutsche Bankista ja kansanäänestyksistä.

  Keskustelijat myös listaavat ihmisiä, joista voisi tehdä elokuvan - Tuukka Temonen kun on nyt ilmoittanut tekevänsä elokuvan Jari Sarasvuosta. Nimiä löytyi: Esa Saarinen, Jörn Donner, Sirkka Hämäläinen ja nyhtökaurayrittäjä Maija Itkonen (Juha Itkosen puoliso).

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Olavi Uusivirta.
  Puhetta johtaa Ruben Stiller.

  Pyöreässä pöydässä puhutaan poliisien asenteista, ministerien osallistumisesta mielenosoitukseen sekä ääriliikkeiseen kuulumisen syistä.

  Kaarina Hazard on lukenut Helsingin Sanomien pääkirjoitusta, jossa erityisesti yksi virke pisti hänen silmäänsä: "Hyvä kysymys on, miksi poliisia pitää erikseen kannustaa lakien toimeenpanoon."
  Hän liittää kysymyksen maaliskuiseen Lännen Median tekemään poliisikyselyyn. Hazardin mielestä pitää voida keskustella siitä, näkyvätkö poliisin puoluepoliittiset asenteet virkatehtävissä.

  Anu Koivunen pohdituttaa Pyöreää pöytää siitä, miksi hallituspuolueiden (Kokoomuksen ja Keskustan) ministereitä osallistui viime lauantain Peli poikki - mielenosoitukseen Helsingissä. Itse pääministeri Juha Sipilä osallistui Kuopion tapahtumaan.
  - Sipilän oli pakko, arvioi Uusivirta.
  - Oliko läpsy omaan poskeen? kysyy Hazard.
  - Kolme hallituspuoluetta yrittivät kaikki olla oppositiossa, tiivistää Koivunen.

  Olavi Uusivirta haluaa tietää, mikä ihmisiä ääriliikkeissä kiehtoo. Voiko syy olla ideologisen ajattelun lisäksi tai sijaan muiden tarpeiden tyydyttäminen? Vaikka kohahduttamisen tai erottautumisen tarpeen?
  Hazard ja Koivunen löytävät selitykseksi eri syitä.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Pekka Seppänen kertoo, kuinka kehnosti Suomi on menestynyt Rion olympialaisissa ja jääkiekon World Cupissa. Pitäisikö lakata haikailemasta urheilumenestystä, niin ei pety?

  Lähetysikkunassa urheilua keskustelua kommentoitiin mm. näin:
  - Posman: Suomen huono menestys johtuu ilman muuta suomalaisista keski-ikäistä äijistä Ne ovat syypäitä kaikkeen.
  - EJariP: Palkkaurheilijoita tarvitaan. Muutama kymmen urheilijaa jaksaa veronmaksajat maksaa.
  - Leksa-R11: Tiaroks pyäriän pöytään jääkiakon kanaracupis ja sen jatkees EI jaeta mitalei

  Maija Vilkkumaa olisi halunnut pää- ja ulkoministeriltä selkeät kommentit Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyyn. Vilkkumaasta pääministeri Juha Sipilä ei ole tarpeeksi irtisanoutunut tarpeeksi SVL-järjestöstä.

  Kommenttina Seppänen kysyy, että entä jos mielenosoitus Asema-aukiolla olisi ollut jonkun muun järjestön pitämä, niin olisiko tähän valitettavaan tapahtumaan reagoitu eri tavalla. Itkonen ihmettelee puheita ääripäistä.

  Juha Itkonen puhututtaa Pyöreää pöytää taksiuudistuksesta.
  Seppänen toivoo, ettei hinnoista tarvitsisi neuvotella kuten Ruotsissa aikoinaan. Hän matkustaa nykyään Tukholmassa busseilla ja metrolla.
  - Säälittävä uudistus, tiivistää kantansa Vilkkumaa.
  Seppäsellä on selvä ehdotus: Hiljaisina aikoina taksimatka voisi olla halvempi ja ruuhka-aikoina kalliimpi.

  Maijalle on osoitettu kommentti Twitterissä:
  - r.hyvönen @onniin: #pyöreäpöytä
  #uber tuomittiin juuri tänään #hovioikeus laittomaksi.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Puheenjohtajan mukaan Suomi on sijoittuu vanhimpaan kolmannekseen valtioiden joukossa eli hokema "Suomi on nuori kansakunta" on pötyä. Pyöreä pöydän ritarit rikkovat myös muita myyttejä: eläkkeet, kateellisuus, tasa-arvo.

  Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportti on herättänyt paljon poliittisia keskustelua, ainakin oppositiossa.

  Mihin hallintohenkilökuntaa tarvitaan? Onko professori Pekka Mattila oikeassa, että yliopistojen hallinnossa on liikaa väkeä?

  Mikä on liian korkea ikä presidentille? Yhdysvaltain presidenttiehdokkaista Hillary Clintonin on nyt 68 v. ja Donald Trump 70 v. (Sauli Niinistö on nyt 68 v.)

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Kymmenes syyskausi käynnistyy Pyöreässä pöydässä Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina syyskauden ensimmäisessä väittelyssä ovat Kaarina Hazard, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.

  -Olimme väärässä, kun luulimme, että telakkateollisuus olisi ollut auringonlaskun ala, tunnustaa puheenjohtaja ja kysyy, mitä muita vastaavia aloja olisi. Siitä alkaakiin Pyöreä pöydän start-up-sauna.
  Ruben istuu lähetyksen ajan natisevalla tuolilla, mutta pystyy ehdottamaan kulttuurista uutta vientituotetta. Metsäteollisuuteen uskoo yhä puolestaan Pekka. Kaarina puffaisi suomalaista arkaaista elämäntapaa, koska kehto, maakellari ja metsästys näyttävät trendaavan.
  - Nyhtötuohihame! keksii Kaarinan innoittamana Pekka.

  - Yhdessäelämisen perusyksikön ei pitäisi olla avioliitto vaan laajempi yhteisö, talous, kuten ennenkin, ehdottaa Kaarina Hazard.

  - Emme koskaan lähettäisi ketään suomalaista oloihin, joihin turvapaikanhakijoita palautetaan, väittää Ruben Stiller ja kyselee kansakunnan moraalin perään.

  - Olemme keskustelleet liian vähän Kekkosen ajasta. 1970-luvulla Suomea hallitsi muistihäiriöinen diktaattori, kuvaa Pekka Seppänen. Hän toivoo, että keskustelu yltäisi myös suomettuneeseen 1940-lukuun.
  - Suomi on ainoa maa, jossa ollaan sitä mieltä, ettei Suomi ollut Saksan liittolainen toisessa maailmansodassa, hän väittää.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreän pöydän Pauli Aalto-Setälä, Kaarina Hazard, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa tapasivat Radio Suomen Herkutellaan yhdessä -juhannusohjelmassa. Grilliruuan äärellä keskusteltiin mm. Pyöreän pöydän kymmenestä vuodesta, päällepuhumisesta, pappien juomisesta ja siitä, mistä löytyy kunkin laiturin nokka.
  Toimittajana Olga Ketonen.
  Menun suunnittelivat ja toteuttivat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Kymmenes kevätkausi Pyöreän pöydän ympärillä päättyi vilkkaaseen keskusteluun.
  Puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälä kyseli raadilta Millenium-palkinnon uusista kohteista, Olavi Uusivirta toimittajien ja eliitin suhteesta, Kaarina Hazard hypen synnystä ja Ruben Stiller Kokoomuksen imagosta.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

  Oikaisu 1.6.2016: Pyöreän pöydän puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälän ohjelmassa esittämä arvio työttömäksi jääneiden toimittajien lukumäärästä oli ylimitoitettu. Suomen Journalistiliiton mukaan toimittajia on irtisanottu viimeisen viiden vuoden aikana noin 735, ja Viestinnän keskusliiton jäsenyrityksissä työskentelevien journalistien määrä on vähentynyt vuodesta 2011 noin 1010:llä journalistilla.

 • Puheenjohtaja Ruben Stiller pyytää ensin mielipiteitä Suomen MM-jääkiekkomenestyksestä.
  Anu Koivunen tunnustaa pelkäävänsä, että menestyksen myötä ollaan matkalla "ylettömään nationalistiseen huumaan, mikä on sietämätöntä". Sirkka Hämäläinen ei seuraa urheilua, mutta hänestä menestys sinänsä on aina Suomelle hyväksi. Kaarina Hazard kehuu, että joukkueen ote on miellyttävän kevyt, ja että se muistuttaa häntä takavuosien lumilautalijoista.

  Elokuviin sukupuolikiintiöt?

  Mediatutkija Anu Koivunen muistuttaa, että naiset ovat kovia kulttuurin kuluttajia ja sen takia häntä ihmetyttää väite, että naisten tekemät elokuvat eivät kiinnostaisi suomalaisia.
  Hämäläinen ei katsoisi ohjaajan sukupuolta vaan sisältöä. Hazard kritisoi Elokuvasäätiön puheenjohtajaa kädettömyydestä.

  Korkeakulttuurin kuluttamisesta tehty vaikeaa ja tylsää

  Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävät vastikään jättänyt Sirkka Hämäläinen on ihmeissään, kuinka vaikeaksi ja tylsäksi korkeakulttuurin kulttuurin kuluttaminen on tehty. Penkit ovat kovia, lippuja luullaan kalliiksi ja kriitikoiden kieli on vaikeaselkoista, hän luettelee. Poikkeuksen kritiikeissä tekee hänen mielestään Minna Lindgrenin kirjoitus Kauppalehdessä.

  Syvää hulluutta ja tyhmyyttä!

  Miksi Ylen pitäisi tehdä ajankohtaisohjelmia ollenkaan? Näin on Aamulehden mukaan sanonut nimeämätön Yleisradion tulevaisuutta pohtineen parlamentaarisen työryhmän jäsen.

  Ajatus on Kaarina Hazardin mielestä syvää hulluutta ja tyhmyyttä.
  - Pitäisikö kansanedustajille olla pääsykokeet? hän kysyy.

  Anu Koivunen ei puuttuisi kansanedustajien valintaan, mutta toivoo, että ehdotus on vain heitto. Muussa tapauksessa ehdottaja ei ymmärrä demokratian luonnetta, hän sanoo. Poliitikot eivät voi hänen mukaansa määrittää tiedonvälityksen sisältöä.

  Sirkka Hämäläinen varoittaa uskomasta kaikkia uutisia, mutta hänestä on ongelma, jos kansanedustaja luulee voivansa puuttua kaikkeen.

  - Ylestä on aina suhmuroitu kulisseissa, muistuttaa Koivunen.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina kolme "sananvapauden leijonaa": Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa. Puheenjohtajana tällä kertaa Pekka Seppänen.

  Torstain 12.5. suomalaisuuden päivälle eli J.V. Snellmannin päivälle ei ole selvästikään muodostunut juhlintaperinteitä. Juha Itkonen ehdottaa saunomista.

  Pyöreän pöydän ritarit tuntuvat olevan Itkosen tavoin junailuromantikkoja. Hämeenlinnassa syntynyt Itkonen on sydämistynyt VR:n uusista aikatauluista: yhä harvempi juna pysähtyy Riihimäellä ja Hämeenlinnassa. Hazard ja Vilkkumaa symppaavat ritarikollegaansa eivätkä pidä junamatkan nopeutumista kovin tärkeänä. Puheenjohtaja arvelee työmatkalaisten ajattelevan toisin. VR:n suunnitelman mukaan junamatka Helsingistä Ouluun voi lyhentyä jopa yli puoli tuntia.

  Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard keskusteluttaa Pyöreän pöydän muusikkoa ja kirjailijaa taiteen hyödyllisyydestä.

  Maija Vilkkumaa on valinnut aiheekseen kansalaisaloitteen äitiyslaiksi: hän ei ymmärrä vastustajien perusteluja.

  Twitterissä #pyöreäpöytä
  Palautetta saa lähettää: @Inkerik ja inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi, tuottaja

 • Keskustelijoina Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Herkimmillään keskustelu on silloin, kun mediatutkija Anu Koivunen hehkuttaa Nato-selvitystä:
  - Hirvittävän kiinnostava teksti. Monipuolinen, sävykäs, ymmärrettävä, epäasenteellinen. Se ei pelota eikä usuta.
  Pyöreän pöydän tämänkertainen raati on hieman kallellaan Nato-jäsenyyteen päin.
  Kriittisin lienee Mika Pantzar, joka suhtautuu asiaan taloudelliselta kannalta: - Oletteko valmiita maksamaan tästä vakuutuksesta miljardin?

  Lisäksi keskustellaan sekä Nokiasta ja sen Withings-yritysostosta että sananpaudesta.

  (Syntymäpäiväsankarit Pantzar ja Aalto-Setälä onnittelevat lopuksi toisiaan. Ja heitä onniteltiin: Onnea!)

  Twitterissä #pyöreäpöytä
  Palautetta saa antaa myös @InkeriK inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi

Klipp

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Lyssna också