Lindgren & Sihvonen

Vieraana selostajalegenda Tapio Suominen

 • 57 min
 • tillsvidare

Yleisradion pitkän linjan urheilutoimittajan Tapio Suomisen mukaan pelkällä nippelitiedolla ei hänen ammatissaan pärjää. Urheilutoimittajalla pitää olla myös syvää ymmärrystä. Tästä syystä Suominen matkasi aikoinaan varta vasten tapaamaan Petteri Sihvosta Hämeenlinnaan oppiakseen jääkiekosta vielä jotain enemmän.

Mutta kuinka Suominen näkee huippu-urheilun nykytilan? Ja mistä hänen intohimonsa esimerkiksi taitoluisteluun on syntynyt?

Suomisen vierailun lisäksi Petterillä ja Tommylla on väittelyssä muun muassa HIFK:n seuraidentiteetti, Eero Markkasen twitter-purkaus sekä Veikkasuliigan ulkomaalaishankinnat.

Twitter: #LindgrenSihvonen

Sändningar

 • fr 3.4.2015 13.02 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa albatrossi lepäämättä liitää heikommallakin tasoituksella.
  Vieraana golf-ammattilainen Mikko Ilonen.
  Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä : #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa hypätään aina syvään päähän.
  Vieraana uimavalmentaja Marko Malvela.
  Missä urheilussa tulos syntyy? Entäpä mitä on voittamisen kulttuuri? Muun muassa näitä asioita Tommy ja Petteri pohtii yhdessä kokeneen uintivalmentaja Marko Malvelan kanssa. Malvela tällä hetkellä valmentaa suomalaisuimareista Ari-Pekka Liukkosta ja Mimosa Jallow'ta. Aiemmin Malvela toimi kolminkertaisen Euroopan mestarin Jere Hårdin taustalla. Teknisen puolen lisäksi Malvela on perehtynyt myös psyykkisen valmentamiseen.
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

 • Espanjassa on El Clásico, mutta meilläpä Suomessa on El Romantico.
  Käsipalloa Suomessa pidetään lähinnä ruotsinkielisen rannikon marginaalilajina. Urheilusivujen pääotsikoissa käsipallo harvoin komeilee, mitä nyt joskus silloin kun urheilutoimittajat vääntävät hauskoja sanaleikkejä miesten pääsarjakoukkueiden Cocksin ja Dickenin kohtaamisista. Kaksimielisten ja -kielisten mielikuvien takaa on kuitenkin aistittavissa kotimaisen käsipallon pienoista nousua. Tästä esimerkkinä miesten maajoukkueen hieno yllätysvoitto Itävallasta nyt käynnissä olevissa EM-karsinnoissa. Miten maajoukkueen kantava voima Teemu Tamminen näkee Suomen mahdollisuudet päästä ensimmäiseen EM-lopputurnaukseensa? Entäpä kuinka Riihimäen Cocksin laitahyökkääjä kokee ylipäätänsä käsipallon nykytilan ja tulevaisuuden Suomessa?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa alastulo on vain osa suoritusta. Vieraana entinen telinevoimistelija ja Kansainvälisen voimisteluliiton hallituksen jäsen Jani Tanskanen.

  Jani Tanskanen on rekin maailmanmestari vuosimallia 1997, ja ainoa suomalainen telinevoimistelun MM-mitalisti vuoden 1950 jälkeen. Uransa jälkeen hän on toiminut vuodesta 2009 Suomen Voimisteluliitossa miesten telinevoimistelun lajipäällikkönä sekä lukuisissa luottamustehtävissä. Lokakuussa Tanskanen valittiin ensimmäisenä suomalaisena Kansainvälisen voimisteluliitto FIG:n hallitukseen.

  Suomi oli Lontoon olympialaisissa 1948 paras telinevoimistelumaa, mutta millainen on kilpavoimistelumme tulevaisuus? Onko voimistelulla mahdollista elättää itsensä, ja saako laji houkuteltua puoleensa riittävästi nuoria harrastajia?

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa saadaan mellakka aikaiseksi ilman gräbiakin.
  Vieraana lumilautailija Enni Rukajärvi.
  Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

 • Antti Muurinen on valmentajaurallaan saavuttanut seitsemän Suomen mestaruutta, mutta olisiko syytä laskea mukaan myös tämän kauden saavutus Helsingin IFK:n peräsimessä? Kun Muurinen siirtyi kesken kauden HIFK:n valmentajaksi, hän ilmoitti, että kymmenes sija on joukkueelle mestaruus. Ja kymmenes sija oli joukkueen lopullinen sijoitus viime viikonloppuna päättyneessä Veikkausliigassa. Sijoituksen myötä HIFK säilytti paikkansa korkeimmalla sarjatasolla. Kun Muurinen aloitti HIFK:ssa, hänen ensimmäinen viesti joukkueelle kuului, että: “hymyilkää”. Kuinka paljon jalkapallojoukkeen menestys on mentaalipuolesta kiinni? Ja miten entinen maajoukkuevalmentaja palauttaisi ilon myös Huuhkajien pukukoppiin?

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jolla on tuloksellinen historia ja sitäkin voitokkaampi tulevaisuus.
  Vieraana jalkapallovalmentaja ja tv-kommentaattori Marianne Miettinen.
  Marianne Miettinen on toiminut tienraivaajana suomalaisessa jalkapallossa. Hän oli ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka toimi päävalmentajana Ruotsin naisten jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla. Lisäksi kesällä Miettinen hämmensi konservatiivista jalkapallokansaa toimimalla Ylen tv-kommentaattorina miesten EM-kisalähetyksissä. Nykyään Miettinen toimii alle 18- ja 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentajana. Kuinka kokenut koutsi näkee suomalaisen jalkapallon nykytilan, sukupuoleen ja ikään katsomatta?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twittterissä: #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa ammattitaitoa löytyy mikrofonin jokaiselta puolelta.
  Vieraana entinen pituushyppääjä, mm-pronssimitalisti Tommi Evilä.
  Pari vuotta sitten piikkarit naulaan lyönyt pituushyppääjä Tommi Evilä tunnettiin suorapuheisena ja ketään kumartelemattomana urheilijana. Evilä uskalsi sanoa sanottavansa niin urheilupäättäjistä kuin -mediastakin. Ja varaa Evilällä on sanoakin, miehen saavuttama pronssimitali Helsingin yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2005 kuuluu kiistatta maamme urheiluhistorian merkkipaaluihin. Nyt Evilä toimii Suomen urheiluliiton Tampereen alueen valmennuspäällikkönä.

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa hakkurinkin passaa iskeä.

  Vieraana lentopalloilija Mikko Oivanen. Lentopallon mestaruusliiga starttaa ensi viikolla. Yksi liigan ennakkosuosikeista on Loimaan Hurrikaani, eikä vähiten hakkurinsa Mikko Oivasen ansiosta.

  Mikko Oivanen on yksi maamme menestyneimmistä lentopalloilijoista maailmalla, hän on pelannut urallaan muun muassa Puolassa, Turkissa, Kiinassa ja Iranissa. Kuinka kokenut hakkurikonkari näkee Suomen mestaruusliigan nykytason? Ja millä mielin jo maajoukkueuransa päättänyt Oivanen on katsonut lentopallomaajoukkueen taivalta kohti ensi vuoden EM-kisoja?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

 • Näkeekö apuvalmentajan paikalta jotain sellaista, mitä päävalmentajat eivät huomaa? Porin Ässissä pitkään toiminut valmentaja Pasi Kaukoranta tuntee jääkiekon Sm-liigan kuin omat taskunsa. Hän on vuosien varrella toiminut apuvalmentajana hyvin erilaisten päävalmentajien kanssa, kuten esimerkiksi Alpo Suhosen, Karri Kiven ja Pekka Rautakallion alaisuudessa. Kaukoranta on myös lajin tarkkasilmäinen kriitikko. Kuinka pitkään kaukalonlaidalla peliä todistanut Kaukoranta näkee sen, miksi Leijonat romahtivat jääkiekon maailmancupissa?
  Väittelyssä Tommy ja Petteri vääntävät Aleksandr Ovetškinista, pesäpallosta ja jalkapallon Suomen Cupin finaalista.

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa kelaaminen alkaa jo ennen lähtölaukausta.
  Vieraana viisinkertainen paralympiakultamitalisti, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti.
  Kun on voittanut päämatkallaan neljässä perättäisissä paralympialaisissa kultaa ja pitää nimissän lajinsa maailmanennätystä, voidaan puhua todellisesta urheilulegendasta. Leo-Pekka Tähti on kaikilla mittapuilla mitattuna yksi maamme historian menestyneimpiä urheilijoita. Mutta joko vihdoin katajainen urheilukansamme ymmärtää ja osaa arvostaa hänen saavutuksiansa? Ja mikä merkitys tällä menestyksellä on urheilijalle itselleen?

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa aitaa kaatuu ja tartani tömisee.
  Vieraana aitajuoksija Oskari Mörö.
  Suomalaisessa yleisurheilukesässä on ollut vähän ilonaiheita, mutta on mukana ollut valonpilkahduksiakin. Yksi kesän kiistattomia onnistujia on ollut Oskari Mörö, joka jäi täpärästi mitaleilta 400 metrin aitajuoksussa Amsterdamin EM-kisoissa. Rion olympiaradalla Mörö puolestaan aitoi tiensä välieriin uudella upealla Suomen ennätysajalla 49,04. Miten Mörö itse näkee kuluneen kauden itsensä ja kilpakumppaniensa osalta? Ja millaisen harppauksen miehen pitää vielä ottaa, jotta pääsee lähemmäksi Euroopan ja maailman huippua?
  Väittelyssä Tommy ja Petteri vääntävät yleisurheilun sukupuolirakenteesta, Liigan roolista kasvatussarjana ja siitä, onko HJK kriisissä vai ei.

Klipp

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Lyssna också