Syödään ensin!

Tuoteselosteiden lukeminen on korvannut ruokarukouksen

 • 19 min
 • enbart direkt

Syömisen kautta haetaan usein tietä henkiseen hyvään oloon. Monille ruokagurut korvaavat kirkolliset johtajat. Otsikoissa kirjoitetaan ”Ruoka on uusi uskonto” ja ruokarukousten sijaan luetaan tuoteselosteita. Ei kuitenkaan ole kovin kauaa siitä, kun uskonto ohjasi syömistämme. Monet ruokailutavoistamme johtuvat uskontojen vaikutuksesta. Ruuan ja uskonnon symbolisessa yhdistämisessä ei ole meille mitään uutta.

Olemme historian saatossa tottuneet peilaamaan hengellistä menestystämme ruuan kautta. Jos Jumala on suopea, ruokaa riittää. Jos on tehty syntiä, viuhuu Jumalan vihan ruoska ja seuraa nälänhätää ja kurjuutta.

Toisaalta syöminen voi olla hyvinkin pyhä ja hengellinen kokemus.

Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Franz Defregger: Grace before meal (yksityiskohta)/Wikimedia commons

Sändningar

 • må 27.4.2015 17.40 • Yle Radio 1
 • må 14.11.2016 17.40 • Yle Radio 1
 • fr 18.11.2016 21.40 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Nainen ei saa pitää makkarasta, eikä syödä paljoa, eikä juoda olutta, eikä tilata tuhteja liharuokia. Nainen syö salaattia ja hedelmiä. Nainen juo viiniä tai siideriä. Nainen tilaa ravintolassa kalaa tai kanaa. Syövä mies on aivoton luolamies, jota kiinnostaa lähinnä makkara ja olut.

  Toimittaja Kaisa Pulakka on selannut läpi yli 500 maalausta keskiajalta 1900-luvulle ja kertoo, miten miehet, naiset ja ruoka maalaustaiteessa esitetään. Samat stereotyyppiset asetelmat toistuvat yhä edelleen mm. mainoskuvissa.

  Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

 • Toimittaja Kaisa Pulakka on syntynyt 1970-luvun loppupuolella ja muistaa hyvin mantrat Afrikan nälkää näkevistä lapsista. Siksi nälästä puhuminen tuntuu edelleen vaivaannuttavalta. Onko ihmisellä, joka ei ole kokenut nälkää, oikeus puhua siitä?

  Nälkä on ollut arkipäivää Euroopassakin. Suomalaisia nälkävuosia käsittelevässä kansanperinteessä ja kaunokirjallisuudessa korostuvat kolme seikkaa: korvikeleipä, kerjäläiset ja köyhäinhuoneet.

  Toisaalta nälällä on myös symbolinen luonne. Nälkä on nuorten taiteilijoiden ensimmäinen huume.

  Toimittaja Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

 • Ovatko terveysintoilu ja eettisesti kasvatettu ruoka aneita, joilla me yritämme ostaa oikeuden kulutuskulttuuriin ja länsimaiseen elämäntapaan? Syödään ensin! - Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä pohtii mässäilyä ja kohtuuttomuutta.

  Mässäily oli yksi seitsemästä kuoleman synnistä. Keskiaikaiset käsitykset mässäilystä kuvaavat hämmentävän hyvin meidän aikamme ruokasuhdetta. Toisaalta mässäilyyn syyllistyvän kuva on muuttunut. Rikas herkkurokien ahmija on vaihtunut pikaruokakassalla hampurilaisia jonottavaan lihavaan amerikkalaiseen.

  Kaisa Pulakka pohtii mässäilyn olemusta. Tarkasteltavaksi pääsee Danten helvetti, kirkkoisä Gregorius Suuren ajatukset ja Roomalaiset orgiat, mutta myös Monty Python elokuvat ja Iiu Susirajan valokuvataide. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Wikimedia commons

 • Puhe ruuasta on tänä päivänä ylikorostunutta. Mikä on se jatkuva nälkä, joka saa ihmiset etsimään ruuan avulla tietä henkiseen hyvään oloon?

  Ruuan avulla on erottauduttu massasta aiemminkin. Gourmandismi ei ole uusi keksintö, mm. Charles Darwin tunnetaan suurena herkkusuuna. Jatkuva puhe ruuasta ja oikeaoppisesta syömisestä saattaa kuitenkin aiheuttaa pahoinvointia. Toimittaja Kaisa Pulakka parahtaa "Hyi hemmetti, minusta on tullut ruokahifistelijä!"

  12 osainen sarja Syödään ensin! - Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä tutkii syömisen kulttuurihistoriaa antiikin Roomasta tämän päivän elokuviin ja nykytaiteeseen. Ajoittain katse kääntyy myös toimittaja Pulakan omaan ostoskoriin ja jääkaappiin.

  Lukijana on Pietari Kylmälä. Uusinta vuodelta 2015.
  Kuva: Wikimedia commons

Lyssna också