Syödään ensin!

Syömishäiriö on julma jumala

  • 19 min
  • utgått

Joka viides nuori kärsii jonkin asteisesta syömishäiriöstä. Syömishäiriöt eivät ole uusi ilmiö. Ennen ne ovat piiloutuneet uskonnollisen asketismin kaapuun.

Syödään ensin! - Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä perehtyy keskiajan ja renenssanssin pyhien anorektikkojen elämään. Keskiajalla pyhät anorektikot julistettiin pyhimyksiksi, mutta renessanssin jälkeen heidät poltettiin noitina roviolla. Anorektinen suhde ruokaan on leimallista myös modernille taiteilijaidentiteetille. Esimerkkeinä Lordi Byron ja Franz Kafka.

Syömishäiriöiden historiaan perehtyessään Kaisa Pulakka miettii, miten voisi suojella tytärtään ulkonäköpaineilta ja syömishäiriöltä.

Lukijana Pietari Kylmälä. Kuva: Yksityiskohta Baldassare Franceschinin teoksesta St Catherine of Siena/Wikimedia Commons.

Sändningar

  • må 20.4.2015 17.40 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • Ruoka tulee vaikuttamaan tulevaisuuden poliittisiin päätöksiin merkittävästi. Paikat, joissa puhdasta vettä ja ruokaa riittää, tulevat suosituiksi - Tänne tulee ruuhkaa. Vältytäänkö sodilta ja muilta mittavilta katastrofeilta, jää nähtäväksi.

    Jo nyt ruoka on äärimmäisen poliittista. Paikallisella tasolla kiistellään kasvisruokapäivistä ja ruokakauppojen halpuuttamiskampanjoista. Yhdysvalloissa se, mitä puoluetta äänestät, vaikuttaa siihen mitä ketsuppimerkkiä ostat. Globaalimmalla tasolla keskustellaan maatalouden tukemisesta, suojatulleista ja geenimanipulaatiosta.

    Toimittaja Kaisa Pulakka tutkailee maailmanhistoriaa ruoan näkökulmasta. Miten peruna, suola, sipuli, sokeri ja mausteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun?

Inga kommande avsnitt

Lyssna också