Metsäradio.

Vanajaveden kynäjalavat

 • 15 min
 • tillsvidare

Kynäjalava on yksi harvoista Suomen rauhoitetuista puulajeista. Pääesiintymisalue on Vanajaveden rannoilla Valkeakoskella ja ympäryskunnissa. Kari Järventausta on vuosien mittaan kartoittanut lajin esiintymistä alueella ja tuloksena oli huikeat 10 000 jalavaa. Vanajaveden rantalehdoissa retkellä oli mukana Risto Salovaara. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Sändningar

 • on 18.2.2015 20.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Vuoritsalo sijaitsee Päijänteen pohjoisosassa ja sen korkeimmat kohdat näyttäytyy upeasti vesillä liikkuville veneilijöille. Saaressa sijaitsee monen tarinan kota, jossa ovat käyneet tuhannet luontokoululaiset joitakin vuosia sitten. Vuoritsalon peikkotarinoita pitää edelleen voimassa Kalevi Korhonen, joka aikoinaan kehitteli oppilaille tämän mielenkiintoisen kohteen vain lyhyen matkan päästä Jyväskylän vilskeestä. Metsän tuoksuja taltioitiin silloin filmipurkkeihin ja moni on säilyttänyt tämän tuulahduksen kirjahyllyssään vuosien ajan. Pienen lammen rannalla sijaitseva kota ei ole tavanomaisen kokoinen vaan sinne mahtuu enemmänkin vierailijoita. Näin Vuoritsalon jättimäisessä kodassa asiaa Asko Hauta-aholle valotti Kalevi Korhonen. Kuva: Ritva Hauta-aho

 • Vilpitön luonnon arvostus saa Pentti Järvisalon liikkeelle talkoilemaan. WWF:n leiri Utsjoella suojellun Välimaan tilan asuinkentällä heinäkuun lopulla ei ollut eläkepäiviään viettävälle Pentti Järvisalolle kesän ensimmäinen tapahtuma, jossa hän on kantanut kortensa kekoon. Toiminta kansalaisjärjestöissä luo sosiaalisia kontakteja ja pitää mielenkin virkeänä. Utsjoella Pentti Järvisalo kertoi Risto Salovaaralle talkooleirin tunnelmista. Kuva: Risto Salovaara / Yle

 • Luonnonvarakeskus on tehnyt nyt kahdennenkymmenennenviidennen kerran suhdannekatsauksen, jota on moni innokkaaasti jo lueskellut LUKEn nettisivuilta. Tämän kuluvan ja tulevan vuoden suhdanteita metsäsektorin näkökulmasta avaavan tutkimuksen yksi ounastelu on se, että metsäteollisuus tarvitsee lisää työvoimaa. Tämä johdopäätös kertoo monin tavoin hyvästä vireestä ja siitä, että viisaat tutkijat arvelevat sen myös jatkuvan. Suhdanteet vaikuttavat monen elämään. Jo pelkästään metsäteollisuuden piirissä työskentelee noin 40-tuhatta kansalaista. On siis täysi syy hieman viipaloida ja avata suhdannekatsauksen johtopäätöksiä täällä Metsäradiossakin. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki tapasi Luken tutkijan Jussi Leppäsen. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Metsähallituksen luontopalvelut kunnostaa suojellun Välimaan saamelaistilan rakennukset Utsjoella. Tarkoituksena on palauttaa koko alue alkuperäistä käyttöä muistuttavaan tilaan, jolloin vierailijat saavat paremman käsityksen vanhasta kalastajasaamelaisesta elämänmenosta. Antti Palojärvi on ollut tälläkin tilalla timpurina jo useampana kesänä. Risto Salovaara poikkesi Välimaassa Antin juttusilla.
  Kuva: Risto Salovaara / Yle

 • Metsäalan yrittäjien etujärjestö perustettiin tasan 20 vuotta sitten. Parin viime vuosikymmenen aikana on metsäalan yrittäjien asema vankistunut ja tällaisten yksityisten yrittäjien palvelujen kysyntä on kasvanut siksikin, että suuret metsäyhtiöt ovat yksi toisensa jälkeen luopuneet muun muassa omista metsureistaan.
  Metsäalan yrittäjät ovat juhlineet tänä syksynä arkisten töiden lomassa ja he tuntuvat olevan vakuuttuneita siitä, että metsä- ja luonnonvara-aloilla on runsaasti tilaa nokkelille ja ahkerille pk-yrittäjille.
  Olli Ihamäki tapasi Metsäalan yrittäjien puheenjohtajan Tuomo Turusen.

 • Metsäradiossa vierailtiin Korkeakoskella, siis Kymenlaaksossa lähellä Kotkan keskustataajamaa.
  Sieltä Metsäradion reportteri Olli Ihamäki löysi mielenkiintoisen metsäalan yrittäjän, Jake Ihalaisen, joka on toiminut metsäalalla yrittäjänä 16-vuotiaasta saakka. Sittemmin metsätalousinsinööriksi valmistunut Jake Ihalainen on laajentanut yritystään klapien myynnistä ja pihapuiden kaadoista monipuoliseen metsäpalveluun ja työllistää nyt parhaimmillaan kymmenkunta henkeä. Korkeakoskella käyty keskustelu antoi uskoa kaikille niille Metsäradon kuuntelijoille, jotka keräävät rohkeutta oman yrityksen perustamiseksi. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Metsäradion aalloilla tavattiin Keijo Savola, joka on yli kahdenkymmenen vuoden ajan selvitellyt metsien luontoarvoja kaikkialla Suomessa. Tänä ajanjaksona metsien käsittely on muuttunut melko paljon ja uutena piirteenä on tullut kuvioihin puun hyödyntämine metsäenergian tuotantoon. Samalla eteläisen Suomen kaupunkimetsiä hoidetaan nyt pehmeämmin kuin ennen. Keijo Savolan tapasi pääkaupunkimme hienossa Keskuspuistossa toimittajamme Riku Cajander. Tätä laajaa Helsingin kaupunkimetsää kaavaillaan reunoiltaan muutettavaksi asuntorakentamiseen. Kuva: Riku Cajander

 • Metsänomistaja voi perustaa mailleen yksityisen luonnonsuojelualueen, jos näkee sen tarpeelliseksi. Nykyinen Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala teki niin metsässään Huittisissa. Juha Ojala toimi ylijohtajana Maa- ja metsätalousministeriössä, kun nyt jo voimassa olevaa uutta metsälakia suunnitteltiin. Viime kesänä hän päätti suojella tutun lähdepuron ympäristön ja siellä vieraili toimittaja Pirjo Koskinen.
  Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

 • Ruska on ollut tänä syksynä monen mielestä poikkeuksellisen upea. Ilmat ovat kylmenneet ja valo hiipunut. Kasvit valmistautuvat pitkään talveen ja tähän prosessiin ruska liittyy. Tosin paljon ruskassa on vielä tutkimista edelleenkin, vaikka se visuaalisena ilmiönä on kaikille näkeville kuuntelijoille tuttuakin tutumpi. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki jatkoi aiheesta kasvitieteilijä Henry Väreen kanssa. Miehet olivat menneet ruskametsään. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Klipp

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Lyssna också