Puheen Päivä

Perjantain lähetys

 • 57 min
 • utgått

Sändningar

 • fr 13.3.2015 10.03 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Suomessa on n. 3000 työkykyistä koulutettua kehitysvammaista henkilöä, joilla on halua käydä töissä. Vain 10 % prosenttiä heistä kuitenkin työllistyy palkkatyöhön. Heikki Oksanen on tehtny palkkatöitä jo pidemmän aikaa ja tällä hetkellä hän toimii porras-siivojana. Heikin tukena toimii työvalmentaja Prijo Niskakoski. Minkälaisia kokemuksia Heikki Oksasella on palkkatyöstä ja minkälainen rooli työvalmentajalla on. Jutun on toimittanut Radio Valon työharjoittelija Rudolf Väliaho.

 • Heikki Haapavaara purjehti yhdessä valokuvaaja Jarmo Vehkakosken kanssa läpi hyytävän luoteisväylän. Matkaa tehtiin suomalaisella monitoimimurtaja Nordicalla, joka on ensimmäinen reitille uskaltautunut jäänmurtaja. Reissusta syntyi mukaansatempaava matkakirja Luoteisväylä. Teos on jatkoa muutama vuosi sitten julkaistulle Koillisväylä-kirjalle.

  Suomi aloittaa 2017 Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Arktisen alueen merkityksestä, jäänmurtajabisneksen vaikeudesta ja suuresta seikkailusta Heikki Haapavaaraa haastattelee Jarmo Laitaneva.

 • Helsieni on yritys, joka alkaa kasvattamaan ostervinokkaita konteissa Hernesaaren rannassa. Yritys myös myy growkittejä, joilla voit kasvattaa osterivinokkaita vaikka kotona! Radio Valon Rudolf Väliaho kävi ottamassa asiasta tarkemmin selvää paikan päällä!

 • Millainen ja mihin tarkoitukseen on laadittu Suomen eettinen kartta?
  -Eettisesti kestävä elämä ei ole pelkkää luopumista. Eettinen Suomi on inhimillistä hyvinvointia. Tässä globaalissa ja Suomen taloudellisessa tilanteessa tarvitaan niitä tunnettuja sosiaalisia innovaatioita. Missä on meidän innovaatopolitiikka nyt? Puhumme paljon teknologisista innovaatioista, mutta ne eivät riitä. Sosiaaliset innovaatiot luovat subjektiivista hyvinvointia ja samalla ne ovat ekologisesti kestävissä rajoissa, pohtii Simo Kyllönen Helsingin yliopistosta.
  -Jokaisella ihmisellä on eettinen vastuu, mutta paljon on kiinni yhteiskunnallisesta järjestelmästä. Vastuu on lopulta päättäjillä, muistuttaa Vesa-Matti Lahti Sitrasta.
  Toimittajina ovat Heidi Laaksonen ja Jarmo Laitaneva.

 • Suomesta on lähtenyt jopa sata ihmistä vierastaistelijaksi Isisiin Irakiin ja Syyriaan. Sisäministeriön arvion mukaan 70. Noin 15 heistä on kuollut ja parikymmentä palannut. Lähtijät ovat ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia, mutta myös kantasuomalaisia villejä ja pekkoja, käännynnäisiä. 19 eri kansallisuutta, 62 % heistä on Suomen kansalaisia, ikähaarukka 18-50-vuotta, suurin ryhmä ovat 21-25-vuotiaat.

  Miten palaajia tulisi kohdella? Mikä saa nuoret lähtemään mukaan väkivaltaiseen ääriliikkeeseen? Miksi he jättävät turvallisen elämänsä Suomessa tehdäkseen itsemurhan Syyriassa?

  Toimittaja, tietokirjailija Kristiina Koivunen on tutkinut aihetta, haastattelut ihmisiä ja kirjoittanut aiheesta kirjan "Suomen nuoret jihadistit - ja miten radikalisoituminen torjutaan?"

  Hänen mukaansa tärkeintä on pohtia, mihin suomalainen yhteiskunta kehittyy. Kasvavatko tuloerot, ovatko maahanmuuttajat vain omissa yhteisöissään ja eriytyvätkö koulut?

  Yksi melko unohdettu ryhmä kotoutumiskeskustelussa on nyt nuoret aikuiset, jotka ovat tulleet ilman perhettä Suomeen. He ovat värvääjille altista riskiryhmää, muistuttaa Koivunen Heidi Laaksosen haastattelussa.

 • Mikä on Suomen idea? Tätä kysymystä pohditaan Aalto-yliopiston professorin ja sotateiteiden tohtorin Jarno Limnellin toimittamassa kirjassa, jossa 27 tunnettua suomalaista kirjoittaa tarinansa Suomesta. Kirjoittajien joukossa on mediasta tuttuja akateemisia ajattelijoita, politiikan ja talouden tutkijoita, virkamiehiä, toimittajia. Kirjoituksia yhdistää näkemys Suomen tulevaisuuden tarinan tarpeellisuudesta.

  Puuttuuko nykypäivän suomalaisilta yhteinen idea Suomesta kansakuntana? Tarvitsemmeko vetävän tarinan, joka liimaa suomalaiset yhteen? Mille pohjalle suomalaisuus rakentuu tulevaisuudessa?

  Jarno Limnelliä haastattelee Tapio Pajunen.

 • Republikaanisen puolueen hajaannus on ollut yhä vahvempaa mitä lähemmäs vaaleja tullaan. Viime viikolla ehdokas Donald Trump morkkasi jälleen puolueen muita vaikuttajia, ja yhä pahenevat tiedot Trumpin käytöksestä naisia kohtaan on saanut monet vetäytymään hänen tukijoukoistaan. Toissa öisessä, kolmannessa väittelyssä Las Vegasissa Nevadassa Trump jopa sanoi ettei välttämättä hyväksy vaalien tulosta..

  Hajaannuksen keskellä osa olisi valmis pistämään kaiken uusiksi. Amy Hedtke ja hänen ystävänsä Daniel Freeman saapuivat kesällä republikaanien puoluekokoukseen, vaikka molemmat sanovat olevansa puoluepolitiikan ulkopuolella ja vannoutuneita anarkisteja.

  Amy Hedtke ja Daniel Freeman eivät suinkaan ole ainoita tyytymättömiä Yhdysvalloissa, ja poliittisen systeemin vastustamisella onkin maassa pitkät perinteet. Muun muassa libertaristien taustoja avaa Oulun yliopiston aatehistorian yliopistonlehtori Ari Helo.

  Toimittajana Silja Raunio

 • Rakenteellisia uudistuksia! Kilpailukykyä! Velkaantumisen taittamista! Työpaikkoja! Poliittinen päätöksenteko ei päätöksenteon lajeista helpoin. Mutta onko se koskaan ollut? Entä kuinka vaikeaksi päätöksenteon tekee tänä päivänä globalisaation iso pyörä, joka mullistaa rakenteita suuntiin ja toisiin? Sakari Sirkkasen haastateltavana on viestintäyrittäjä, tietokirjailija Jouko Marttila. Marttilan Suomen 1980-luvun talouspoliikkaa tutkiva väitöskirja Hillitty markkinatalous tarkastetaan parin viikon päästä.

 • Suomalaiset lapset liikkuvat suosituksiin nähden aivan liian vähän. Erilaisia toimenpiteitä asioiden parantamiseksi on tehty monilla eri tahoilla, nyt lapsia haluaa liikuttaa myös koulu. Koulupäivään on täysin mahdollista yhdistää tunti hyötyliikuntaa, sanoo Aivot liikkeelle –kirjan toinen tekijä Hannu Moilanen.

  Uusi opetussuunnitelma korostaa toiminnallisuutta ja oppilaiden omaa aktiivisuutta oppimisen metodina. Tutkimuksista tiedetään, että liikunta parantaa koulumenestystä, vähentää stressiä ja auttaa keskittymään. Alakoulussa oppilaat vielä liikkuvat, mutta yläkoulussa ja toisella asteella lasten liikuttaminen ei ole enää itsestään selvää.

  Opettaja ja liikunnallistaja Hannu Moilanen on koonnut ison kasan vinkkejä, jotta myös koulu voisi osallistua lasten liikuttamiseen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Setlementtirock järjestettiin viime torstaina juuri remontoidulla Kalliolan Setlementtitalolla. Setlementtirockissa esiintyivät MC KOO, Paleface ja Sami Saari, tapahtuma oli ilmainen ja kaikille avoin. Radio Valon työharjoittelija Rudolf Väliaho haastatteli Setlementtiasuntojen Toimitusjohtaja Kimmo Rönkää.

 • Miten tiedeuutisia pitää lukea? Milloin nettiotsikko kannattaa klikata auki? Koska on paras kääntää sivua, kun uutinen ei täytä hyvän jutun vaatimuksia?

  ”Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia” –kirja opastaa valitsemaan ja arvioimaan tiedeuutisia. Kirjassa käydään läpi värikästä tiedeuutisointia. Mukana on epätäsmällisyyksiä, outoksia, hauskuuksia, mutta myös ihan perättömiä väitteitä.

  Puheen Päivän vieraana, kirjan toimittaneet Tiedetoimittajien liiton pääsihteeri Ulla Järvi ja Yhteiskuntapolitiikka-lehden päätoimittaja Tuukka Tammi. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Asuntomarkkinoilla on kuluvan vuoden aikana nähty piristymistä, ja nyt näyttää siltä, että ostajan markkinat ovat vaihtuneet myyjän markkinoihin. Entä mikä on ratkaisu yhtälöön, jossa muuttotappioalueiden asuntohinnat laskevat ja jos muuttaa pitäisi kasvukeskuksiin, jossa asuntojen hinnat jatkuvat nousuaan? Sakari Sirkkasen kanssa asuntomarkkinoista ovat keskustelemassa Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sekä Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Republikaanien puoluekokoukseen osallistui Suomesta myös sisarpuolue kokoomuksesta eduskunnan varapuhemies Arto Satonen.
  Hän kertoi Puheen Päivän haastattelussa, millainen kokemus tuo puoluekokous, joka monella tapaa on suureellisempi ja värikkäämpikin kuin suomalaiset, oli ja millaisia ajatuksia herättivät nuorten poliitikkojen tulevaisuuden huolet ja haaveet. Entä mistä aiheista erityisesti nousi keskusteluja niiden poliitikkojen kanssa, joita Arto Satonen tapasi?
  Satosta haastattelee Silja Raunio.

 • “Ne, jotka eivät uskalla ottaa riskejä, yrittävät säilyttää sen, mitä heillä jo on. Ne, jotka ottavat riskejä, saavat usein enemmän." Päätöksenteko on toisille ihmisille helpompaa kuin toisille. Vaikeutta lisää ovista ja ikkunoista pursuava tiedon määrä: parilla klikkauksella saamme internetin välityksellä käsiimme tietotulvan, jonka keskellä meidän pitää osata päättää, mikä tieto on tarpeellista, tärkeää tai edes oikeaa.

  Miten voimme tehdä päätöksiä entistä viisaammin? Millaisia taitoja hyvä päätöksenteko edellyttää? Hanna Kinnunen haastattelee “Päätöksenteko - uskalla tehdä toisin” -kirjan kirjoittaneita ruotsalaisia filosofian tohtoreita Ari ja Mona Riabackea. Miksi päätöksenteon harjoitteleminen ja siinä kehittyminen on tärkeää?

  [PAIVA Päätöksentekoa kehittämässä 050215, 00:16:17]

  Näin päätöksenteosta ja ihmismielen haasteista kertoivat ruotsalaiset kirjailijat ja tohtorit Ari ja Mona Riabacke. Hanna Kinnunen haastatteli.

Lyssna också