Syödään ensin!

Pitäisikö olla vain hiljaa ja syödä oma lautanen tyhjäksi?

 • 18 min
 • utgått

Toimittaja Kaisa Pulakka on syntynyt 1970-luvun loppupuolella ja muistaa hyvin mantrat Afrikan nälkää näkevistä lapsista. Siksi nälästä puhuminen tuntuu edelleen vaivaannuttavalta. Onko ihmisellä, joka ei ole kokenut nälkää, oikeus puhua siitä?

Nälkä on ollut arkipäivää Euroopassakin. Suomalaisia nälkävuosia käsittelevässä kansanperinteessä ja kaunokirjallisuudessa korostuvat kolme seikkaa: korvikeleipä, kerjäläiset ja köyhäinhuoneet.

Toisaalta nälällä on myös symbolinen luonne. Nälkä on nuorten taiteilijoiden ensimmäinen huume.

Toimittaja Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

Sändningar

 • må 30.3.2015 17.40 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Mitä on lohturuoka? Milloin sana ilmestyi ensimmäisen kerran lehtien palstoille? Toimittaja Kaisa Pulakka pohtii lohturuoan olemusta. Lohturuoka liittyy lapsuuteen ja siinä maistuu nostalgia.

  Lohturuoka voi myös toimia siltana menneeseen. The Sopranos TV-sarjassa ruoka vahvistaa italialaista identiteettiä. Ohjelmasta selviää myös, millaisia lohturuoan popsijoita ovat Viisikoiden lapset, Nalle Puh ja Tove Janssonin Muumi-hahmot.

  Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana Pietari Kylmälä.

 • Syömisen kautta haetaan usein tietä henkiseen hyvään oloon. Monille ruokagurut korvaavat kirkolliset johtajat. Otsikoissa kirjoitetaan ”Ruoka on uusi uskonto” ja ruokarukousten sijaan luetaan tuoteselosteita. Ei kuitenkaan ole kovin kauaa siitä, kun uskonto ohjasi syömistämme. Monet ruokailutavoistamme johtuvat uskontojen vaikutuksesta. Ruuan ja uskonnon symbolisessa yhdistämisessä ei ole meille mitään uutta.

  Olemme historian saatossa tottuneet peilaamaan hengellistä menestystämme ruuan kautta. Jos Jumala on suopea, ruokaa riittää. Jos on tehty syntiä, viuhuu Jumalan vihan ruoska ja seuraa nälänhätää ja kurjuutta.

  Toisaalta syöminen voi olla hyvinkin pyhä ja hengellinen kokemus.

  Toimittajana Kaisa Pulakka. Lukijana on Pietari Kylmälä. Kuva: Franz Defregger: Grace before meal (yksityiskohta)/Wikimedia commons

Lyssna också