Leikola ja Lähde

Yle Radio 1

Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Yle Radio 1 perjantaisin klo 10.05 - 11.00.

Avsnitt

 • Suomalainen rauhanturvatyö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n operaatioon Suezille joulukuussa 1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

  Millainen rooli Suomella on nykyisissä rauhanturvaoperaatioissa? Mitä hyötyä Suomelle on rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta? Miltä näyttää toiminnan tulevaisuus?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kouluttaja Nina Pelkonen ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

 • Hallituksen tavoitteena on synnyttää 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72:een prosenttiin. Millä keinoilla työttömille saadaan töitä? Millaisia ovat oikeat kannustimet, jotka houkuttelisivat nykyistä paremmin ottamaan vastaan tarjolla olevia töitä?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansanedustaja Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä.

 • Pohjois-Koreaa uhkaa jälleen humanitäärinen kriisi. Kesän tulvissa 70 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja talvi uhkaa taivasalle jääneitä ihmisiä. Tulvat ovat tuhonneet myös merkittävän osan sadosta.

  Millainen maa Pohjois-Korea tänä päivänä on ja miltä näyttää sen tulevaisuus?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Jyväskylän yliopiston maailmanpolitiikan professori Pekka Korhonen ja SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan suunnittelija Toni Jokinen.

 • Valtiovarainministeri Petteri Orpon ensimmäinen budjettiehdotus lupaa veronkevennyksiä, lisää valtion velkaa ja panostuksia työttömyyden hoitoon. Valtiovarainministeriö arvioi, että talouskasvu on ensi vuonnakin heikkoa.

  Millainen talousvuosi kansalaisia odottaa? Mistä löytyisi keinoja työttömyyden alentamiseen? Millainen on euroalueen talouden tulevaisuus brexitin varjossa?

  Entä millainen on kokoomuksen linja Orpon johdossa?

 • Työeläkeyhtiöitä on viime vuosina arvosteltu monella perusteella. On moitittu eläkejohtajien runsaita bonuksia, yhtiöiden heikkoja sijoitustuottoja, veroparatiisisijoituksia ja epädemokraattiseta hallintoa.
  Millaisessa hoidossa suomalaisten työeläkevarat ovat? Pitäisikö työeläkejärjestelmää uudistaa?
  Vieraina ovat eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander ja dosentti Olli Pusa.

 • Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

 • Väestöennusteiden mukaan Intiasta on tulossa maailman väkirikkain maa. Intia on maailman kolmanneksi suuri talous.

  Maan politiikassa hindunationalistinen Kansanpuolue on noussut suurimaaksi puolueeksi ohi kauan vallassa olleen Kongressipuolueen.

  Mihin suuntaan Intia on kehittymässä? Onnistuuko Intia vähentämään kansalaistensa köyhyyttä?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat yliopistonlehtori Jukka Jouhki Jyväskylän yliopistosta ja yrittäjä Amardeep Singh Bassi Helsingistä.

 • Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

 • Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Markus Leikola ja Jussi Lähde pohtivat tänään mitä oikein juhlimme 100-vuotisjuhlavuonna. Onko meillä aihetta juhlia? Ovatko 100-vuotisjuhlat kansalaisten juhla vai keino kirkastaa Suomi-kuvaa ulkomailla? Vieraina ovat kirjailija Pirkko Saisio ja pääsihteeri Pekka Timonen.

 • Markus Leikola ja Jussi Lähteen ohjelmassa keskustellaan tänään Lähi-idän vaikeasta tilanteesta. Syyrian sodalle, Irakin taisteluille tai pakolaiskriisille ei ole näkyvissä nopeaa ratkaisua. Millaisia käänteitä Lähi-idän monissa ongelmissa on nyt tapahtumassa? Kuinka kauan Isis voi jatkaa toimintaansa? Entä miten Turkin ja Venäjän suhteiden lientyminen vaikuttaa Syyrian tilanteeseen?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.

 • Politiikan syksy alkaa jälleen kerran talousmurheilla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo joutuu rakentamaan ensimmäistä budjettiaan vaikeassa tilanteessa. Kasvunäkymät ovat edelleen heikot, mutta pientä talouden piristymistäkin on havaittavissa.
  Millaista talouspolitiikka nyt pitäisi harjoittaa? Miltä Suomen talouden lähitulevaisuus näyttää? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on professori Sixten Korkman.

 • Ohjelma taustoittaa ja syventää politiikan ja yhteiskunnan ilmiöitä ja henkilöitä sekä selvittää, miten prosessit toimivat. Tulossa on perusteltuja provokaatioita, yllättäviä ja tuttuja vieraita sekä outoja näkökulmia. Toimittajina Markus Leikola ja Jussi Lähde.

Klipp

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Lyssna också