Romano mirits

ti 27.5.2014

 • 14 min
 • utgått

Henry Hedman on romanikielen tutkija, kääntäjä, opettaja, pastori ja romaniväestön edustaja monissa kansainvälisissä tehtävissä. Aviopuoliso Sanna Hedman on kirjoittanut hänestä kirjan Kärrynpyörä taivas ja maa. Toimittaja Tuovi Putkonen tapasi Hedmanin pariskunnan, joka on tottunut elämään kahden kulttuurin välissä.

Sändningar

 • ti 27.5.2014 18.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Lokakuussa 1940 internoitiin Alliersin leirille noin 350 romania silloisella miehitysvyöhykkeellä Ranskassa. Noin 6500 miestä, naista ja lasta kokivat saman kohtalon kolmessakymmenessä internointileirissä eri puolilla Ranskaa. Tästä kertoo Paola Piganin esikoisromaani "Älä astu sieluuni kengät jalassa". Monet perheet elivät hirvittävissä olosuhteissa leirillä noin kuusi vuotta.
  Toimittaja Maria Friman tapasi Paola Piganin Helsingissä ja hän kertoo nyt suomeksi julkaistun romanin synnystä. Paolan lämmin ja runollinen ote vahvaan ja vakavaan aiheeseen – yhteiseen ja unohdettuun tragediaan – on koskettava.

 • Kansainvälistä romanipäivää juhlittiin 8.huhtikuuta eri puolella Suomea. Romanit järjestivät tapahtumia sekä konsertteja, joissa yhteisenä tekijänä välittyi vahva suomalainen romani-identiteetti. Tämän kertaisessa Romano miritsissä kuullaan haastateltavien ajatuksia sekä tunnelmia romanipäivän juhlallisuuksien tiimoilta.

  Haastateltavana ohjelmassa ovat: Timi Långström, Ramona Grönstrand, Jasmine Valentin, Miritza Lundberg, Joni Auvinen, Joni Enroth, Jasmin Helmi, Dimitri Lindgren, Lenita Nyman.

  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • ”Meillä on omat karvamme ja ne pitää kantaa kunnolla”, toteaa Aale Lindgren, Suomen romani ja Skandinavian arvostetuimpiin lukeutuva oboisti. Hänen uransa Helsingin kaupunginorkesterissa kesti yli neljäkymmentä vuotta. Nyt eläkevuosia viettävä Lindgren muistuttaa, että maailmalla romaneita on toiminut lukuisissa sinfoniaorkestereissa ja toivoo myös suomalaisten romanilasten innostuvan konserttimusiikin opiskelusta.

  Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso vieraili Aale Lindgrenin luona Helsingissä taiteilijakoti Lallukassa.

 • Romanikansan vuosisatoja kestänyt eriarvoisuuden kokeminen on vieläkin arkipäivää. Ennakkoluulojen kohtaaminen haavoittaa ja haavoista jää arpia. Kuinka käsitellä kipua, joka asuu aina samoihin kohtiin? Romano mirisissä kuullaan nyt Miriam Schwartzin toimittama radiodokumentti "Mustalaistytön arvet", jossa kuvataan tunteita ja kokemuksia, jotka ovat osa elämänpituista matkaa romanina. Haastateltavana ohjelmassa on Janita Nyman.

 • Suomenhevonen Vitter voitti viime vuonna niin ravikuninkuuden kuin Tukholmassa ravattavan Elitkampenin. Vitter on ensimmäinen romanien omistama ravikuningas. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Vitterin omistajan ja valmentajan Jalmari Svartin Tampereella ja kyseli kuulumisia. Millainen kilpailukausi Vitterillä on tiedossa tänä vuonna?

 • Jussi Ärling ja Mirjami Hagert muuttivat perheenä Eskilstunaan, Ruotsiin 2000-luvun alkupuolella. Ruotsinsuomalainen romaniperhe eli vähemmistönä vähemmistöryhmässä. Mitä he kaipasivat kotimaastaan? Suomalaisidentiteetti oli vahva, mutta paluumuutto sai aikaan lievän kulttuurishokin. Kuinka tasapainoilla erilaisten kulttuurien välillä ja löytää oma paikkansa kotimaassa? Ruotsissa asuu arviolta noin 3000-4000 Suomen romania. Toimittajana Mirjam Schwartz.

 • Vantaalla järjestetystä vaatetusalan koulutuksesta valmistui 11 uutta ammattiompelijaa. Tutkinnon suorittaneen oppiarvo on ompelijakisälli ja koulutuksessa keskityttiin erityisesti romanivaatteiden valmistukseen. Romano miritsin haastateltavina ovat koulutuksen järjestäneen Teuvan aikuiskoulutuskeskuksen koulutussuunnittelija Jari Viitasalo, kurssin opettaja Maie Murumäki ja ompelijakisälliksi valmistunut Marita Korp.

  Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Joni ”Bulle” Bollström on rap-muusikko ja nyrkkeilijä, joka haluaa välittää viestiä siitä, että muutos on mahdollista lähtökohdista riippumatta. Joni seurasi nuorena vääriä roolimalleja. Hän ajatui väärille poluille, mutta käänsi lopulta menneisyytensä voimavaraksi.

 • Romano missio on jo 110 vuoden ajan tehnyt työtä Suomen romanien elinolojen parantamiseksi. Järjestö myöntää avustuksia romaninuorten koulunkäynnin ja ammattikasvatuksen tukemiseksi ja tekee merkittävää lastensuojelutyötä. Alun perin Mustalaislähetyksenä tunnettu, Oskari Jalkion perustama järjestö, pyrki toimintansa alusta saakka parantamaan romaneiden asuin- ja elinoloja sekä kouluttamaan romaniväestöä. Järjestö myös julkaisee romaniasioita käsittelevää Romano bodos-lehteä.

  Lastensuojelutyö on ollut Romano mission keskeisiä toimintaa järjestön perustamisesta saakka. Tämänkertaisessa Romano miritsissä tutustutaan Romano mission ylläpitämään Päiväkummun lastenkotiin Hämeenkoskella. Haastateltavina ovat Päiväkummun johtaja Hanna Pekonen ja talon entinen asukas, yrittäjä Jeppe Isberg.

  Romano miritsin toimittaa Jaakko Laakso.

 • Miritza Lundberg on romanimuusikko sekä perheenäiti. Monessa yhtyeessä romanimusiikkia ja klassista kamarimusiikkia soittanut viuluvirtuoosi on myös tohtorikoulutettava. Hänen sydämensä palaa musiikille.Miritzalle musiikki ja taide ovat universaalia kieltä, joka välittää elämyksiä sekä auttaa jäsentämään ympäröivää maailmaa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

 • Kurikan nuorten työpajalla tehdään käsikoruja, somistekylttejä ja roskasäkkitelineitä. Ennen kaikkea siellä kuntoudutaan, opitaan hyviä rutiineja ja etsitään keinoja työllistymiseen. Romano mirits vieraili Kunnon pajalla ja tapasi työpajan nuoria ja ohjaajia. Kuntouttavasta toiminnasta kertovat pajan nuoret Taisto Keväänranta ja Kristian Kuusisto, työvalmentaja Rainer Keväänranta ja työpajaohjaaja Antti Haataja.

  Toimittajana Jaakko Laakso

 • Helsinkiläinen romanimies Toni Auvinen on luonut pitkän työuran Helsingin kaupungintalolla kokousvastaavan tehtävissä. Hänen mielestään romanien työllistymisessä on edelleen omat haasteensa, mutta tulevaisuus näyttää silti valoisammalta, kuin aiemmin. Työllistyminen vaatii omaa aktiivisuutta ja työnantajilta ennakkoluulotonta asennetta valintaprosessissa. Toni toivoo voivansa olla positiivisena esimerkkinä sekä romaneille että työnantajille.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

Klipp

Lyssna också