Romano mirits

ti 20.5.2014

 • 14 min
 • tillsvidare

Puhtaus on puoli ruokaa

Rokokoohuonekalut ja valkoiset matot ovat tyypillisiä romanikodin kalusteita. Alida Friman kertoo Romano miritsissä romanien sisustustyylistä, sisustuksen muotivirtauksista ja romanikotien siisteydestä.
Uutiset romaniksi lukee Valfrid Åkerlund ja ohjelman toimittaa Tuovi Putkonen.

Sändningar

 • ti 20.5.2014 18.01 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Kalle Palm, taiteilijanimeltään Kai Palm kulki jo pikkupoikana 1950-luvulla junissa ja viihdytti matkustajia laulaen harmonikansoittaja Topi Ahosen säestämänä. Nuoruusiässä alkaneesta bändiharrastuksesta kehittyi varhain Kallen ammatti. Kai Palmin 1970-luvun puolivälissä julkaistu Tsirigli on tunnustettu ja arvostettu levy, jonka erikoisuus on se, että siinä hänen itsensä säveltämä musiikki - folkrock, blues ja rock’n roll – on pääasiassa romanikielistä.

  Kaksiosaisen henkilökuvan ensimmäinen osa keskittyy Kalle Palmiin ja hänen uraansa 1950-luvulta 1980-luvulle. toisessa osassa ääneen pääsee myös hänen muusikkopuolisonsa Ritva Palm. Ensimmäisessä osassa Kalle Palm muistelee musiikkiuransa alkuvaiheita ja pohtii musiikin ja romanikulttuurin suhdetta.

  Palm toivoo muusikoille taiteilijan vapautta ja rauhaa tehdä omaa taidettaan ilman ennakkoluuloja. Ohjelman toinen osa kuullaan viikon kuluttua.
  Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Suomalainen romaninainen Tanja Hagert on aikuisopiskelija ja perheensä sydän. Hänen arkeensa mahtuu paljon vastuuta, mutta hän kokee opiskelun ja työn tärkeänä osana elämää. Tänään Romano Miritsissä pääsemme helsinkiläisen Tanjan kotiin ja kuulemme mitä aikuisopiskelijan ja romaninaisen arki voi pitää sisällään. Jutustelun lomassa saamme hieman käsitystä siitä, kuinka erilaiset elämän osa-alueet ovat yhdistettävissä. Tanja kertoo, kuinka kokee aikuisopiskelun mahdollisuutena ja avaimena työelämään.
  Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Tuovi Putkonen toimitti Romano mirits -ohjelmaa edelliset seitsemän vuotta ja tuntee ohjelman perusteellisesti sen alkuvaiheista nykypäivään saakka. Tämänkertaisessa jaksossa pitkäaikainen toimittaja pyydettiin haastateltavan rooliin. Romaniasioita vuosikymmeniä aitiopaikalta seurannut Putkonen kertoo näkemyksiään mm. romanipolitiikasta ja muistelee Romano miritsin vaiheita.

  Ohjelman lopussa Miranda Vuolasranta esittää tervehdyksen Tuovi Putkoselle sekä toiveita ohjelman kehittämisestä suomeksi että romanikielellä.

  Toimittajana on Jaakko Laakso.

 • Tapaamme Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtajana työskentelevän Allan Armas Lindbergin sekä hänen vaimonsa Sanna Lindbergin, joka toimii järjestössä verkostokoordinaattorina. Järjestötyö on osaltaan vaikuttamistyötä, mutta Lindbergien mukaan ruohonjuuritason kohtaaminen ja ihmisten auttaminen tekee työstä inhimillistä ja palkitsevaa. Lisäksi kuulemme ajankohtaisista ja valtakunnallisista romanityön hankkeista. Ohjelman toimittaa Miriam Schwartz

 • Punkaharjulla Savossa järjestettiin alkukesällä romanikielen ja kulttuurin kesäkoulu, josta kuulemme nyt asiaa ja tunnelmia. Kesätapahtuma vietti samalla jo 20-vuotisjuhlia. Tapaamme järjestelyistä vastaavan Savonlinnan seudun Romanilähetyksen puheenjohtajan Ossi Blomeruksen ja musiikkitutkija Kai Åbergin. Romanikielestä ja sen opettamisesta kouluissa kertoo kokemuksiaan Soraja Blomerus. Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Kasvava päihdeongelma on koskettanut romaniväestöä kovalla kädellä. Romano Miritsin päihdetyöhön keskittyneen ohjelmasarjan toisessa osassa puhutaan romanien perhetyöstä taistelussa huumeita vastaan.

  Kyösti Lindeman on tehnyt kenttätyötä romaninuorten keskuudessa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Lindemania huolettaa se, että kuolemantapaukset näyttäisivät lisääntyneen rajusti.

  Kuinka päihdeongelma on muuttunut ja kehittynyt vuosikymmenten aikana? Mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, jotta haasteeseen voitaisiin puuttua tehokkaammin? Kyösti Lindeman puhuu ilmiöstä, joka koskettaa karusti yhä useampia perheitä. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Päihdeongelmat ovat kasvussa myös romanien keskuudessa. Helsingin Diakonissalaitoksen puitteissa toimii romaninuorten päidetyöhön omistautunut yksikkö, jossa Kyösti Nyman ja Sonny Nyman tapaavat kadulla nuoria ja antavat tukea ja tietoa päihdeongelmaisille. Kovat huumeet ovat kasvava uhka nuorille.

  Helsingin Diakonissalaitoksen Kaalo Street -hanke keskittyy vertaistoimintaan ja ohjaavaan päihdetyöhön Helsingin Itäkeskuksen alueella.

  Toimittajana Miriam Schwartz

 • Tutkija Risto Blomster kertoo Romano miritsissä romanimusiikin juurista ja myyteistä. Ohjelmassa kuullan myös Suomalaisen kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston helmenä Saska Borgin romanikielellä laulama Mustalaiseks olen syntynyt. Ohjelma on uusinta viime lokakuulta. Romano mirtisin toimittaa Tuovi Putkonen

 • Malla ja Martti Laiti ovat solmineet harvinaislaatuisen kahden kulttuurin välisen avioliiton. Malla on Etelä-Suomen aluehallintovirastossa työskentelevä romani ja Martti myyntialalla toimiva saamelainen.
  Miten romani ja saamelainen sopivat saman katon alle, sitä pohditaan Tuovi Putkosen toimittamassa Romano miritsissä.

 • Romano miritsissä puhutaan tänään ja ensi tiistaina kahden kulttuurin avioliitoista. Monikulttuurisessa avioliitossa erilaisuus haihtuu vuosien saatossa, sanovat Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Armas Lindberg ja hänen puolisonsa, pääväestöön kuuluva verkostokoordinaattori Sanna Lindberg. Heidän kodissaan miehen ja naisen roolit ovat selkeästi erilaiset, ja mies on perheen pää. Ohjelma on uusinta tammikullta. Romano miritsin toimittaa Tuovi Putkonen.

 • Romanikulttuuri elää suurta murroksen aikaa. Kiertolaisina elänyt ja syrjitty vanha sukupolvi väistyy, nuoret romanit käyvät kouluja ja opiskelevat yhdenvertaisina muiden suomalaisten kanssa. Katoaako mustalaisuus? Säilyvätkö vanhat tavat? Tuovi Putkonen on koonnut Romano miritsiin haastatteluja romanien tavoista vuosien varrelta.

 • Romanit ovat olleet rasismin kohteina Suomessa silloinkin kun rasismista ei puhuttu eikä sitä juurikaan tutkittu. Vasta 1990-luvulla rasismista tuli yleinen puheenaihe maahanmuuton lisääntyessä. Pakolaisten myötä rasismista ja siihen liittyvistä vihapuheista on tullut avointa ja arkipäiväistä. Romano miritsissä kuullaan Tuovi Putkosen haastatteluja romaneista ja rasismista 2010-luvulla.

Klipp

Lyssna också