Vegas sommarpratare

Tarja Halonen

 • 52 min
 • utgått

President Tarja Halonen berättar saker som ligger henne nära.

Sändningar

 • to 27.6.2013 10.05 • Yle Radio Vega

Avsnitt

 • Från tidigt 60-tal på tyska estrader till nutida scenuppträdanden hemma i Finland, går skådespelerskan och artisten Pirkko Mannolas sommarprat. Mannola, som i år fyller 78 år har inte för avsikt att sluta jobba.
  - Jag kan inte sticka, jag spelar inte golf. Ska jag sitta hemma och dricka rödvin och lösa Sudoku?
  Mannola berättar om kära och mindre kära minnen ur karriären, men också om somrarna på hennes och Åke Lindmans älskade Suluskär i Korpo skärgård. Och om alla vänner som besökte ön från när och fjärran.

 • Nora Hämäläinen, docent i filosofi vid Helsingfors universitet tar sig an nedskärningarna inom utbildningen i vårt land. Hon utgår från det nittonåriga jaget som ville göra filosofi och landar i ett jippo på metrostationen som universitetets 375-årsdag till ära fick namnet Helsingfors Universitet istället för Kajsaniemi. De rosa ballongerna och vinsten på 46 miljoner euro i universitetes bokslut rimmar illa med de 1000 årsverken som ska bort fram till år 2020.

 • - Under mina fyra första skolår förstod jag inte varför jag alltid skrev sämre i diktamen än de andra och inte kunde räkna.
  Tungviktsboxaren Robert Helenius, hemma från Borgå, berättar i sitt sommarprat om hur det var att ha dyslexi under en tid då man ännu inte visste vad det var. Skolkompisarna skrattade, lärarna tyckte att han var för pratsam och skolresultaten blev lidande.
  Men boxningen upptog stora delar av hans vardag redan vid 11 års ålder.

 • Dirigenten Anna-Maria Helsing, talar i sitt sommarprat om hur hon är fullt kapabel att ha kontroll över en hundramannad symfoniorkester, men är rädd för att tappa bort sig på väg från toaletten till konsertsalen.

 • Varför vill en politiker som är under 40 år gammal lämna en ledande post frivilligt? Och senare också lämna politiken helt och hållet? Det reder tidigare försvarsminister och partiordförande för SFP Carl Haglund ut i sitt sommarprat. Men han talar också om barndomsdrömmar och framtidstro och om hur mycket han tycker om att jobba med händerna.
  - Som liten drömde jag om att bli flygkapten, som ung ville jag bli bilmekaniker.
  Sommaren är den tid då Haglund låter saker och ting gro i sinnet. Han hamrar och snickrar på stugorna i Ingå och Vasa skärgård - och låter beslut växa fram.

 • Efter många år av sorg och förtvivlan vågar Lyssnarnas sommarpratare Anneli Heikkilä-Nordmyr äntligen unna sig sig lite glädje och förbereda ankomsten av ett litet barn. Annelis tävlingsbidrag om ofrivillig barnlöshet gjorde att lyssnarna röstade fram henne till sin sommarpratare. Här är hennes vackra och oerhört berörande berättelse.

 • Vad har Paris, Göteborg, Gdansk och Viborg att göra med varann? Jo, de är alla städer som betyder något för frilansjournalisten Johan Tollgerdt. Hans sommarprat börjar utanför konserthallen Bataclan i Paris, natten mot den fjortonde november i fjol.
  Tollgerdt talar också om sina finska rötter, som för honom själv fortfarande är något dunkla.

 • Miapetra Kumpula‐Natri bor i Bryssel med sin familj sedan hon blev invald i europaparlamentet för två år sedan. Under sommarlovet sitter hon ofta på bryggan vid sommarstugan i den österbottniska skärgården. Ibland störs lugnet av telefonsamtal om kris i Grekland, Bryssel eller Paris. Resdagarna är många och livet är hektiskt. Ett irritationsmoment är att hela europaparlamentet flyttas från Bryssel till Strasbourg varje månad. Men att se med egna ögon får henne att förstå saker på ett annat sätt. ­ När jag såg Frankrikes koncentrationsläger från andra världskriget förstod jag varför fransmännen envist håller fast vid att parlamentet ska flytta till Strasbourg.

 • Kommunikationsrådgivaren och journalisten Petteri Väänänen har en förmåga att råka ut för helt osannolika äventyr under sina tågresor i hemlandet och utomlands.

 • Västnylänningen Heidi Schauman drömde själv om att bli kärnfysiker, bara för att det lät svårt. I dag jobbar hon som chefsekonom på Aktia. I sitt sommarprat funderar hon på hur vi i Finland kunde göra kvinnans euro större och varför kvinnor fortfarande är så osynliga på topp­poster i samhället. ­ Kvinnor får inte sämre betalt än män för samma arbete ­ åtminstone inte i de flesta fall. Det är för att kvinnor och män väljer så olika jobb som kvinnans euro är 80 cent. Varför väljer kvinnor oftare jobb inom till exempel vården än män? Och varför väljer män jobb där det är tankestyrkan som räknas och som man får betalt för?

 • Sabine Forsblom, författare från Borgå, talar i sitt sommarprat om ett söndervittrande Europa.

 • ­ En som inte tvivlar ses gärna som lite enkelspårig och naiv, och i tidig ålder uppmanas vi till kritiskt tänkande. Artisten Mattias Björkas, känd från gruppen Vasas Flora och Fauna berättar om hur han redan som liten tog avstånd från det mesta. Alkohol, tobak, droger, men också kapitalism, religion och McDonald's. Men han berättar också om hur avståndstagandet blev en livsstil som till sist kändes tung. Tvivlet kom att påverka både relationer och yrkesmässiga val.

Lyssna också