Radar

- ett granskande program

 • 45 min
 • utgått

- ett granskande radioprogram. Vi gräver, berättar och funderar. Reflekterar, diskuterar och konfronterar, dem som konfronteras bör. Vi fascineras, drabbas och vill att du också gör det.

Sändningar

 • fr 14.9.2012 11.03 • Yle Radio Vega

Avsnitt

 • Efter drygt 10 år på Rettig ICC i Jakobstad fick Viktor Kock (bilden) beskedet att fabriken stänger. Produktionen flyttas till Polen och nästan 100 personer blir utan jobb.
  Det som förvånar och förargar arbetstagarna är att fabriken i Jakobstad synbarligen gick med vinst. Men det räckte inte; produktionen i Polen är billigare.
  - När man tänker på det här så lämnar det en besk eftersmak, kommenterar Viktor Kock.
  Redaktör: Kjell Lindroos

 • Fennovoimas projekt är speciellt då flera kommuner är delägare i bolaget. Frågan är om kommuninvånare i dessa kommuner vet vad deras kommunala kraftverksbolag har gått med i.
  Redaktör Axel Rappe

 • En fabriksanläggning kan förvandla en välbärgad ort till fattiglapp med skyhög arbetslöshet i ett slag. Då kan staten gripa in och göra kommunen till ett så kallat plötsligt strukturomvandlingsområde. Med det kommer också en hel del statliga pengar som ska få orten på fötter igen.
  I Radar besöker vi Kaskö och Kimitoön, som båda varit plötsliga strukturomvandlingsområden. Den ena orten är på väg upp igen, den andra kämpar fortfarande med hög arbetslöshet. Vad är det som gör att man lyckas på ett ställe, men inte på ett annat?
  Redaktörer: Jonna Nupponen och Johan Gullmets

 • Orsaken till att Asma och Abshir har fått ett nej till uppehållstillstånd i Finland är ett språktest. Det är en analys som bestämmer varifrån en person kommer utgående från hur hon eller han talar. Men en granskning av Sveriges radio visar att språkanalyserna långt ifrån alltid håller måttet. Och här i Finland använder myndigheterna samma analysföretag som i Sverige.

 • Kaffecertifieringar är ett sätt att bekämpa den ojämna fördelningen av inkomster i kaffebranschen. Radar gör ett besök i Bolivia, ett av Latinamerikas fattigaste länder, för att hälsa på kaffebönderna där och se hur certifieringarna har påverkat deras liv.

 • Take away-kaffekoppen blir allt mer populär och den amerikanska kaféjätten Starbucks har definitivt haft ett finger med i spelet. I vår etablerar sig Starbucks i Finland. En del lovprisar företaget men många är också kritiska. Radar synar Starbucks intåg på finska kaffemarknaden.

 • Svenskar som har utsatts för övergrepp och vanvård på foster- och barnhem har fått upprättelse för allt som de har tvingats genomlida i sin barndom. Det är resultatet av den upprättelseutredning som har gjorts i Sverige. Radar tar reda på varför den har varit så viktig - och vad som görs i Finland.

 • Vi besöker "Pelle" som bor på skolhem och frågar oss hur kontrollen över barnhem i Finland fungerar i dag. Reporter: Elin von Wright

 • I lugn och ro har vi i flera år använt hårspray, målarfärg och rengöringsmedel och blir exponerade för kemikalier hela tiden. Samtidigt kommer nya kemikalier ut på marknaden utan att vi egentligen vet vad kemikaliecocktailen innebär för oss. Med facit på hand vet vi att det inte var så klokt att använda asbest som isoleringsmaterial eller arseniksyror i växtbekämpningsmedel. Men om 30 år kanske våra barn ser tillbaka på vår tid och tänker: Vilka dårar. Misstänkt farliga kemikalier kan finnas så gott som överallt, till exempel i din bil. Radar besöker bilhandeln Specialmobil i Ekenäs. (Reporter: Patrik Skön)

 • Hur gör du om du vill bygga ett mobilt hem? Eller inte har en fast adress utan bor i husvagn? Det finns få sådana alternativ att kryssa för i de brittiska myndigheternas blanketter men det är ett sådant liv resandefolket lever. De är en minoritet i Storbritannien, lika stor som finlandssvenskarna. Men de har varierande ursprung och pratar olika språk, det gemensamma är livsstilen. I hundratals år har de resande levt som nomader men det här blir allt svårare att upprätthålla och många resande stöter på diskriminering. Deras läger sägs sänka värdet på grannarnas bostäder. Radar ger sig iväg på en åktur med resandefolkets byggherre. (Reporter Charlotta Hedman)

 • Du är sjuk eller frisk; du har ett jobb eller får hjälp. Till pappers ska systemet fungera, men så svartvitt är det inte i Finland idag. Många sjuka tvingas leva i limbotillstånd, de är varken tillräckligt sjuka eller tillräckligt friska. Tomas är en av dem. (Reporter: Erika Gabrielsson)

Klipp