Ajantasa

Toimittaja maistaa inkivääriolutta

 • 51 min
 • tillsvidare

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa pohjoismaalaiset opiskelevat suomea, koordinaattori Reeta Nieminen kertoo. Pienpanimoiden oluita esitellään Helsingissä. Ympäristöministeriö täsmentää opasta jokamiehenoikeuksista, sanoo ylijohtaja Timo Tanninen. Saksasta lopetettiin asevelvollisuus ja siviilipalvelus. Tilalle tuli vapaahetoinen kansalaispalvelus. Pertti Rönkön raportti Berliinistä. Miia Krause juontaa.

Sändningar

 • fr 27.7.2012 10.03 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Mikä on muodin kuuminta antia tänä kesänä? Miten pukeudutaan rennon muodikkaasti arjessa, entä juhlassa? Kevään juhliin valmistautuvat niin nuoret kuin vanhemmatkin. Muodista kertomassa vaateyritys R/H Studion myymäläpäällikkö Salla Ceder. Unelmafoorumi. Raportti koululaisten Unelmafoorumista Espoosta, jossa kohtaavat tuhat nuorta ja sata opettajaa sekä heitä unelmoimaan innoittavat dreamsterit. Koiviston hautajaiset. Huomisista presidentin hautajaisista kertoo tapahtuman selostaja Aki Laine. Vallattomasti valtiopäivillä. Toimittaja Jakke Holvas haastattelee eduskunnassa kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluotoa Vihreistä, Anders Adlercreutz RKP:stä ja Eeva-Maria Maijalaa Keskustasta. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Manchester tänään. Mitä tiedämme nyt? Levyt eivät enää tuota muusikon elantoa, siksi olisi keikkailtava enemmän. Millaisia ovat esiintyvän artistin paineet? Vastaamassa muusikko Mikko von Hertzen. Asiakkaiden käyttäytyminen muuttuu. Miten kauppa käyttää asiakastietojaan? Vastaamassa K-ryhmän asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen. Suomi-imperium. Kuinka paljon on ulkosuomalaisia? Missä heitä on eniten? Mitkä ovat suurimmat suomalaiskaupungit? Kuka on ulkosuomalainen? Miten he eroavat toisistaan eri puolilla maailmaa? Vastaamassa Siirtolaisuusinstituutin tietopalvelupäällikkö Jouni Korkiasaari ja Ylen nettisivuille Suomi-imperium -kokonaisuuden kerännyt toimittaja Satu Helin. Euroopan pakolaiset. Missä he ovat ja kuinka suurin joukoin? Haastattelussa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija ja EU-vastuuhenkilö Mikko Simola. Tuula Siltamäen kolumni: Tekeminen vs. keskusteleminen. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Minna Pye kertoo, kuinka järkytys terrori-iskusta tuntuu Manchesterissa. Pekka Hiltunen Suposta sanoo, ettei Suomen uhka-arvio ole muuttunut. Turvapäällikkö Ville Ketonen selostaa, kuinka turvallisuudesta huolehditaan suomalaisissa tapahtumissa. Autojen kolariturvallisuus vertailussa; Tapio Koisaari Onnettomuusinstituutista tietää mallin ja koon merkityksen. Kuinka lasten seurassa sopii alkoholia käyttää? Asiantuntijana Kirsimarja Raitasalo THL:stä. Mira Stenström juontaa.

 • Silminnäkijä kertoo Manchesterin pommi-iskusta. Lehdistöneuvos Pekka Isosomppi sekä tutkijat Otso Iho ja Antti Paronen pohtivat, mitä iskusta voi päätellä. Lähes puolet iäkkäistä ei asioi verkossa lainkaan, ilmenee Ikäteknologiakeskuksen kyselystä. Koko Suomi kiittää ikäihmisiä juhlavuoden tempauksessa. Neuvoja juhlien järjestämiseen. Mira Stenström juontaa.

 • Miksi eri koulujen ja opettajien antamat arvosanat vaihtelevat niin paljon? Arvosanoista haastattelussa Helsigin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksen erikoistutkija Sirkku Kupiainen. Miksi pk-yritys ei kasva? Haastattelussa satojen yritysjärjestelyjen toteuttaja Timo Leino. Suuri joukko suomalaisia yrityksiä on päätynyt kaupattavaksi. Moni niistä on myyty Ruotsiin. Toimittaja Hannu Sokala kertoo MOT-ohjelmasta, joka on otsikoitu: Näin Suomi myytiin. Helsinki ja Vantaa eri linjoilla Fennovoimasta. Helsinki haluaisi niukalla äänestystuloksella irrottaa Vantaan energian Fennovoimasta. Vantaata hanke ei innosta. Keskustelemassa Helsingin kaupunginvaltuutettu Maija Anttila SDP:stä sekä Vantaalta Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Juurikkala ja kokoomuslainen Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen. Kolumnisti Maria Markus käsittelee tasa-arvoa ja on otsikoinut tekstinsä "Geishakoulun opit nykynaiselle". Presidentti Mauno Koiviston helatorstaina pidettävien hautajaisten järjestelyistä kertoo valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Villiruoan juuret ovat syvällä suomalaisessa elämäntavassa ja ruokakulttuurissa. 2010-luvulla kiinnostus villiruokaa kohtaan on kovasti kasvanut. Syynä on paitsi terveellisen syömisen ja kestävän elämäntavan suosiminen, myös laaja aktiivisten toimijoiden yhteistyö ja koulutus villiruoan ympärillä. Erityisesti villiyrtit herättävät nyt kiinnostusta. Kesäkuun alkuun sijoitettu villiyrttiviikko innosti heti syntyessään neljä vuotta sitten. Jotta koko Suomi ehtii teemaan mukaan, venytetään viikko tänä vuonna villiyrttikuukaudeksi. Ajantasassa sinulla on mahdollisuus kysyä huippukokki Sami Tallbergilta villiyrteistä maanantaina 22.5. klo 10 alkaen. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.
  Voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa. Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

 • Kuinka järkevää on päästää oppilas vitosen arvosanalla seuraavalle luokalle? Koululaiset tarvitsevat koko ajan enemmän tukea, osalla tarve jatkuu koko elämän, miten opinnoissa pitäisi auttaa. Vieraana erityispedagogi Erja Sandberg. 

  Kesä, vapaus ja terassi, mutta kuinka tiukkapipoista on terassien sijoituksen ja tarjoilun sääntely, terassiseurana tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosäätiöstä.

  Toimittaja Aki Laine.

 • Talous kasvussa, näkyykö jo kesätyöpaikoissa? Nuorten kesätyötilanne ja työnantajien ja työntekijöiden vastuullisuus. Vieraana projektinjohtaja Päivi Salminen-Kultanen ja järjestöasiantuntija Tatu Tuomela.  
  Kuka saa valtiolliset hautajaiset ja minkälaisia perinteitä niihin liittyy?
  Ylestä on julkaistu selvitys ja kirja. Yle vastaa osuudessa toimitusjohtaja Lauri Kivinen.
  Aki Laine juontaa.

 • Lohjan lyseon lukio menestyi yo-kirjoituksisa, rehtori Panu Ruoste. 8 laudaturin ylioppilas Jasper Kosonen. VTT ja biotaloushankkeet, toimittajana Jyrki Siivonen. Mistä muusikkojen toimeentulo koostuu? Haastattelussa kitaristi, säveltäjä ja tuottaja Markus Nordenstreng. Museot ja kiistanalainen historia, toimittajana Mira Stenström. Juontajana Jari Mäkäräinen.

 • Ylioppilaskirjoitusten tulokset, Yo-lautakunnan sihteeri Kaisa Vähähyyppä. Lapset ja kalastaminen, Markus Wikström, Vapaa-ajan kalastajat. Kolmen kimppa, uusi ammattiliitto syntyy, Olli Seurin haastattelussa Teollisuusliittoa arvioivat Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen sekä Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM:n puheenjohtaja Heli Puura. Ulkomaanlehtikatsaus Britanniasta. Hitsausalan koulutus. Pop-up-yliopisto. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Helpottaako urheilu ikääntymisen rasitteita? Koehenkilömme, 50-vuotias entinen moniottelija Petri Keskitalo avaa asiaa. Kymmeniä suomalaisia ammattisotilaita on ollut Pohjois-Irakissa neuvomassa kurdeja taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Millaista tuo työ on, siitäkin kuulemme.
  Vallattomasti valtiopäivillä puhuttavat ainakin Yle ja Mauno Koivisto. Keskustelemassa Mira Stenströmin johdolla keskustan Hanna Kosonen, kokoomuksen Eero Lehti ja sdp:n Timo Harakka.
  Toimittaja Aki Laine.

 • Lääkehoidon laiminlyönti on yleistynyt, syitä ja seurauksia arvioi Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström. Lainsäädäntö on retuperällä, lakiesitysten vaikutukset jäävät usein selvittämättä, kertoo Turun yliopistossa tehty tutkimus. Halti-maahispeikko on metsäinsinöörin kunnianosoitus Lapin luonnolle.
  Toimittaja Aki Laine. 

Klipp

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Helsingin yliopiston Suomen historian professori Juha Siltala on julkaissut kirjan keskiluokan muuttumisesta.
  Siltalan mukaan nyt eletään "laskevien odotusten yhteiskunnassa", keskiluokan mieltä hallitsee menetyksen pelko enemmän kuin toivo paremmasta. Työelämän muututtua epävarmaksi keskiluokka rauhoittaa itseään asioilla joita se voi hallita, kuten puutarhanhoidolla tai joogaamalla, Siltala kuvaa.

  Siltalan mukaan on myös virheellistä ajatella, että nuoret olisivat joustavampia kuin vanhemmat, että he tulisivat toimeen ilman turvatekijöitä.

  Toimittajana Jakke Holvas

 • -Suuri taistelu on nyt kahden eli Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon välillä. Halla-aho ei suostu kompromisseihin, siinä suurin ero Terhoon. Nyt alkaa kahden kamppailu, jonka lopputulosta on mahdotonta arvata, pohtii politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.
  Perussuomalaisten puheenjohtajakilpa sai tänään uuden käänteen, kun europarlaamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan puheenjohtajuutta.
  Halla-aho perustelee päätöstään Suomen Uutisten nettilähetyksessä mm. sillä, että perussuomalaisten linja maahanmuuttoasioissa pitää kirkastaa ja puoluejohto haastaa. Tilannetta analysoivat politiikan toimittaja Pirjo Auvinen ja Ajantasan toimittaja Iida Ylinen.

 • Yle Urheilun toimittaja Kaj Kunnas sai aivoinfarktin vuoden 2016 kesän kynnyksellä. Nyt hän on kertonut, että kaikki tapahtunut on saanut jättämään myös vakityön urheilutoimittajana, ainakin toistaiseksi. Toimittajana Aki Laine.

 • Suomen kansallispuistot saavat tänä vuonna nuoret kansallispuistokummit. Kansallispuistokaverit ovat iältään 12 - 18 -vuotiaita, ja heidän tehtävänään on tutustua puistoon jakaen kokemus muille.

  Puistokummeja haetaan kahdessa haussa: puolet puistoista on jo saanut kumminsa, toinen puolikas on vielä kummeja vailla.

  Toimittaja Mira Stenström tapasi vantaalaiset puistokummit Sara Suomelan ja Laura-Lotta Kauneelan. Mukaan otettin metsässä tarpeellisia tavaroita.

 • Vaatesuunnittelija Ilona Hyötyläinen on luotsannut Miun-vaatemerkkiä 12 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika laittaa pillit pussiin. Hyötyläinen jatkaa päätyötään Aalto-yliopistossa tulevien vaatesuunnittelijoiden opettajana muotoilun laitoksella, mutta oma vaatemallisto päättyy ainakin toistaiseksi.

  Hyötyläisen mukaan lopettamispäätökselle on useampia syitä: yhtäältä oma bisnes nielee liikaa aikaa, toisaalta sitä ei saatu koskaan kannattavaksi. Elina Päivinen tapasi suunnittelijan päättäjäisnäyttelyssä Helsingissä.

Lyssna också